Kramer kan record Ritsma evenaren

Komend weekend kan Sven Kramer tijdens het Europees kampioenschap allround het record van zes titels van Rintje Ritsma evenaren. Kramer is zeker na het behalen van de nationale allroundtitel topfavoriet.

In 1994 pakte Ritsma zijn eerste Europese titel in Hamar door Johan Olav Koss in eigen huis voor te blijven over vier afstanden. Titelverdediger Falco Zandstra werd derde. De twee jaar daarna wist Ritsma zijn titel met verve te verdedigen voor eigen publiek in Heerenveen. In 1996 greep Ritsma de titel zelfs zonder één afstand te winnen. Een jaar later moest de Beer uit Lemmer zijn meerdere erkennen in provinciegenoot Ids Postma.

In 1998 greep Ritsma op het buitenijs van Helsinki weer de macht door de Italiaan Roberto Sighel ruim drie punten voor te blijven. Dit was de grootste voorsprong waarmee hij ooit de Europese titel greep. Het jaar erop stonden wederom dezelfde schaatsers op de hoogste twee plekken. Ritsma legde in Heerenveen beslag op de vijfde EK-titel. In 2000 maakte de schaatser uit Lemmer de cirkel rond door in Hamar zijn zesde en laatste Europese allroundtitel te behalen.

Het Kramertijdperk begon in 2007. Dat jaar won de Fries zijn eerste Europese titel in Collalbo voor Enrico Fabris. De Italiaan was samen met Håvard Bøkko de voornaamste tegenstrever van de Nederlander in de daaropvolgende jaren. Ze konden Kramer in 2008, 2009 en 2010 echter niet van de titel houden. In 2011 was Sven the Man afwezig door een blessure. Vorig jaar maakte hij zijn rentree compleet met zijn vijfde Europese titel.

Dit weekend kan Kramer dus het record van zes titels van Ritsma evenaren. Als dat gelukt is lonkt het volgende record van Ritsma. De Beer uit Lemmer stond namelijk tienmaal op het podium tijdens het EK allround, Kramer pas zeven keer.

Rintje Ritsma tijdens het EK allround
Rintje Ritsma tijdens het EK allround (foto: Pro Shots)