[Dakar] Verhoeven vierde, Despres valt terug

Frans Verhoeven heeft in de zevende etappe van de Dakar Rally een uitstekende prestatie neergezet door vierde te worden. De Nederlander had in de etappe van Calama naar Salta slechts anderhalve minuut meer nodig dan dagwinnaar Kurt Caselli. Cyril Despres deed gisteren nog goede zaken voor het klassement, maar kampte vandaag met een defecte vijfde versnelling, waardoor hij veel tijd verloor.

Caselli leidde de etappe van start tot finish, terwijl Verhoeven rond de minuut achterstand bleef hangen. De Nederlander verloor in de slotfase iets, waardoor Francisco Lopez en Olivier Pain hem nog konden passeren. Despres leverde gedurende de gehele etappe tijd in, waardoor hij uiteindelijk op dertien minuten achter Caselli op een 38e plaats eindigde. Henk Knuiman was met een twintigste plaats een stuk sneller dan de Fransman.

In het klassement heeft Pain nu een voorsprong van zes minuten en zes seconden op Lopez. David Casteu staat hier een halve minuut achter. Despres zakte naar een vijfde plaats op ruim veertien minuten van Pain. Verhoeven is geklommen naar de achttiende plaats op 50 minuten van de leider. Knuiman staat 22e op 1.20 uur achterstand.

Bij de quads pakte Sebastian Palma verrassend de dagzege, 34 seconden voor klassementsleider Marcos Patronelli. Kees Koolen deed het goed met een dertiende tijd op twaalf minuten van de winnaar. In het klassement heeft Patronelli 1.14 uur voorsprong op Ignacio Nicolas Casale. Koolen staat 22e met 7.30 uur achterstand op de leider.