Rijverbod van 40 jaar voor wegpiraat

Een jonge Belgische straatracer kan gaan wennen aan het nemen van de bus. Hij is door de rechter namelijk veroordeeld tot een rijverbod van 40 jaar. Daarbovenop kreeg hij ook nog een boete van 22.000 euro, en de rechter verklaarde hem psychisch en medisch ongeschikt om aan het verkeer deel te nemen.

Of het verbod veel zin zal hebben, is niet zeker. De 21-jarige laagvlieger is vanwege 18 voorgaande 'incidenten' al veroordeeld geweest tot 40.000 euro aan boetes en een rijverbod van 16 jaar. Hij werd in mei zelfs veroordeeld tot 3 jaar cel, waarvan 27 maanden effectief. Hij stapte echter gewoon weer achter het stuur.

Nu moest hij zich verantwoorden voor negen nieuwe overtredingen, waaronder het slalommen tussen schoolkinderen en het dreigen om mensen aan te rijden op de kermis. De politierechter in Dendermonde was duidelijk: "Nu is het genoeg. U bent niet geschikt om te participeren in het verkeer." Hij vindt dat de jongeman al meer dan genoeg kansen heeft gehad.

Zijn advocate vindt dat de straf eigenlijk een beetje overdreven is. Haar cliënt is ondertussen immers in therapie om zijn woedeproblemen aan te pakken. "Te laat, dat wel, [..] maar zelfs liever laat dan nooit," zegt ze voor de camera van de VTM. Ze vindt dat er voldoende bewijs is geleverd dat de man z'n leven wil verbeteren.