Laatste asbestflat Kanaleneiland gereinigd

De laatste flat die was afgesloten vanwege een asbestvondst in de Utrechtse wijk Kanaleneiland is gereinigd. De eerste bewoners kunnen volgende week vrijdag terugkeren, zegt een woordvoerder van woningcorporatie Mitros vrijdag.

De corporatie heeft een deel van de bewoners van de 45 woningen in de flat aan de Stanleylaan deze week gesproken. "We maken afspraken over of ze terug willen en wanneer." De bewoners werden na de vondst in juli uit hun woningen gehaald.

Omdat een al langer geplande renovatie nu ook wordt uitgevoerd, kunnen de bewoners ervoor kiezen die in de logeerwoning waar ze zijn opgevangen af te wachten. Voor die logeerwoning betalen ze geen huur, maar als de renovatie is afgerond moeten ze er weg.

"Maar wie per snel terug wil, kan daar voor kiezen." De bewoners hebben nog niet aangegeven wat ze willen. "De meesten moeten er even over nadenken. Ook willen ze niet terugkeren in een verder lege flat en daarom gaan ze eerst na wat andere bewoners doen."

Erg aantrekkelijk is de omgeving van de flat nog niet. Er staan hekken omheen en er ligt bouwmateriaal.

Drie woningen in de flat staan leeg, de bewoners zijn verhuisd. De bewoners van zestien woningen hebben zich als woningzoekend ingeschreven. Dat betekent overigens niet per se dat ze snel weg willen. De wachttijden in Utrecht zijn zo lang dat het niet vreemd is om ingeschreven te staan zonder echt op zoek te zijn. De bewoners hebben wel een urgentieverklaring waarmee ze sneller een vervangende woning kunnen krijgen.

Mitros ging er eerder van uit dat de bewoners in de eerste helft van januari terug konden. Wel werd toen een slag om de arm gehouden omdat de werkzaamheden weersafhankelijk zijn.