Intern onderzoek De Waag na fatale steekpartij Den Haag

De psychiatrische kliniek De Waag heeft een intern onderzoek ingesteld, nadat een patiënt van de instelling een 15-jarig meisje had doodgestoken. Dat schrijft staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) vrijdag aan de Tweede Kamer.

De 25-jarige man uit Den Haag, een voormalig jeugd-tbs'er, stak het meisje uit Nootdorp eind vorige maand in zijn woonplaats dood. De 15-jarige werd naakt en bebloed op straat aangetroffen. De verdachte meldde zich kort daarna op het bureau. Het slachtoffer en de dader kenden elkaar niet. De man zit nog vast.

In zijn brief geeft Teeven aan dat de man in december 2002 is veroordeeld tot plaatsing in een inrichting voor jeugdigen, de zogenoemde pij-maatregel, vanwege een geweldsdelict. In augustus 2005 ging zijn proefverlof van start en eind november 2007 besloot het gerechtshof in Arnhem de pij-maatregel moest worden beëindigd. Daarmee stopte ook het toezicht van de reclassering.

Eerder werd bekend dat de man psychiatrische hulp zocht en zich in oktober vrijwillig had gemeld bij De Waag. De 25-jarige wilde hulp vanwege zijn agressie. Begin vorige maand zou de Hagenaar nog een noodkreet hebben gestuurd aan De Waag omdat hij hulp nodig had.