VVD wil boeventronies op Amsterdamse billboards

De VVD in Amsterdam wil overvallers kunnen pakken door hun foto's in het straatbeeld te brengen. Op schermen in bussen, trams en bibliotheken, maar ook op billboards en in winkelcentra. Dat staat in een voorstel dat de VVD vrijdag heeft ingediend bij de gemeenteraad om de stad veiliger te maken. Ook moeten er meer camera's in de stad komen te hangen.

"Wij denken dat potentiële overvallers zich nog wel eens drie keer achter de oren krabben", verwacht fractievoorzitter Robert Flos van het verspreiden van de beelden van overvallers.

Camera's moeten bovendien slimmer en flexibeler worden gebruikt. De liberalen willen dat er meer live meegekeken wordt met camera's die op straat hangen. Ook willen ze dat er slimmere camera's komen met automatische herkenning van gezichten en nummerborden. De beelden moeten zo lang mogelijk worden bewaard.

De liberalen wijzen erop dat de drugsproblematiek op de Wallen mede door cameratoezicht is teruggedrongen. Camera's zouden locaties veiliger maken.

Billboards met foto's van verdachten werden eerder ingezet in Rotterdam. Het gaat om hooligans die in september protesteerden tegen het beleid van Feyenoord. Ze probeerden met geweld het Maasgebouw bij het stadion binnen te komen. Agenten konden dat verhinderen door hun dienstwapen te trekken. Met de beelden werden in totaal 32 verdachten opgepakt.

Het College Bescherming Persoonsgegevens laat in een reactie weten over deze specifieke zaak geen uitspraken te kunnen doen. Het college werkt aan een advies over een wetsvoorstel dat staatssecretaris van Justitie Fred Teeven (VVD) in voorbereiding heeft over het gebruik van camerabeelden van strafbare feiten.