Amsterdam geeft groen licht voor terraskachels

Horecaondernemers in Amsterdam mogen het hele jaar terrasverwarming aan de gevel plaatsen. Hiervoor is wel een vergunning nodig. Met de horecabranche wordt een convenant afgesloten over klimaatcompensatie en het gebruik van de minst belastende apparatuur.

Het stadsbestuur heeft dit besloten na een proef van twee jaar met 62 terrassen in het centrum. De gemeenteraad moet nog wel instemmen met de wijziging in de Algemene Plaatselijke Verordening die de terraskachels mogelijk maakt.

Een uitspraak van de Raad van State ondersteunt het besluit. De hoogste bestuursrechter bepaalde in december dat terrasverwarming op grond van de milieuwetgeving niet kan worden verboden.

Uit de proef is gebleken terrasverwarming minder negatieve gevolgen voor het milieu heeft dan was verwacht. Ondernemers blijken hun terrasverwarming in de praktijk namelijk uit te schakelen als er geen bezoekers op het terras zitten, waarschijnlijk om de energiekosten te drukken. Ook zijn niet meer klachten van overlast binnengekomen.

Terrasverwarming aan de gevel wordt toegestaan, maar op de uitgaanspleinen, waar terrassen in het midden staan, mag verwarmingsapparatuur aan verankerde parasols worden bevestigd.

"We willen in Amsterdam minder regels en de regels die we hebben beter handhaven", licht burgemeester Van der Laan het besluit toe. "Daarnaast is het belangrijk dat in de hele stad dezelfde regels gelden. Daarom schrappen we het verbod op terrasverwarming."