Hillen betreurt beperkingen Afghanistan

Het is jammer voor Afghanistan dat de Nederlandse trainers in dat land hun werkterrein niet kunnen uitbreiden. Dat zei minister van Defensie Hans Hillen (CDA) vrijdag na afloop van de ministerraad.

De bewindsman gaf aan dat Nederlandse militairen definitief geen agenten van de grenspolitie en van buiten de provincie Kunduz gaan opleiden. Het ontbreekt het kabinet aan steun in de Tweede Kamer. Hij zei dat er wordt geprobeerd binnen het mandaat zo veel mogelijk te doen.

"Ik heb te rekenen met de binnenlandse mogelijkheden", zei Hillen. Het kabinet was voor de uitbreiding van de missie afhankelijk van D66, GroenLinks en de ChristenUnie, aangezien gedoogpartner PVV tegen is.

Premier Mark Rutte (VVD) vindt het eveneens jammer dat de missie niet kan worden uitgebreid. "We kunnen niet zo ver gaan als we wilden. Maar ook dat is de realiteit van een minderheidskabinet", zei hij vrijdag tijdens zijn wekelijkse persconferentie. De huidige missie geniet nog veel steun en dat is ook van groot belang, aldus Rutte.