Oudste verfilming Dickens verhaal teruggevonden

Een archivaris van het Brits Film Instituut heeft een 111 jaar oude verloren gewaande filmopname teruggevonden. Het betreft een opname van 1 minuut uit 1901 dat de oudste filmbeelden bevat van een figuur uit de boeken van Charles Dickens.

Archivaris Bryony Dixon deed onderzoek naar oude films uit China en stuitte daarbij op een aantekening in een catalogus met de titel The Death of Poor Joe tegenkwam. De link met het boek Bleak House van Dickens was snel gemaakt. Tot haar grote verbazing bleek het oude stuk film nog steeds in de collectie te zitten, alhoewel onder een verkeerde titel opgeslagen.

De ontdekking van de film werd precies een maand na de 200e verjaardag van Dickens bekendgemaakt. De oudste verfilming van een Dickens verhaal was tot nu toe de film Scrooge or Marley's Ghost die in november 1901 werd opgenomen. The Death of Poor Joe is opgenomen in maart 1901 en werd geregisseerd door de Britse filmpionier G.A. Smith. Smith werd voor zijn film geïnspireerd door het sprookje Het Meisje Met De Zwavelstokjes van Hans Christian Andersen.

The Death of Poor Joe
Laura Bayley en Tom Green in The Death of Poor Joe. (foto: Bfi/PA)