[OS 2012] Bouwmeester; een zekerheid voor goud?

Op 27 juli gaan de Olympische Spelen in Londen van start. In aanloop naar het grootste sportevenement aller tijden brengen wij jullie een reeks van specials over de vele facetten van de Spelen. Elke vrijdag kun je een special lezen die over Londen, Nederlandse sporters, olympische historie en andere mooie verhalen rond dit grote evenement.

Eén van de grootste kansen voor Nederland op een gouden medaille bij de Olympische Spelen in Londen is te vinden op het water. Om precies te zijn in Weymouth, waar de olympische zeilwedstrijden worden gehouden. Marit Bouwmeester domineert de laatste jaren in de Laser Radial-klasse en geldt daarin als topfavoriete.

Op het olympische water voelt Bouwmeester zich thuis. Vanaf 2009 heeft ze aan vier evenementen meegedaan die in Weymouth plaatsvonden en elke keer eindigde ze op het podium. Sterker; de laatste drie evenementen, waaronder het olympisch testevent, wist ze op haar naam te schrijven. Daardoor lijkt Bouwmeester op voorhand één van de grootste favorieten voor het goud.


Bouwmeester in actie. (Foto: Pro Shots)

De pas 23-jarige Bouwmeester begon al op haar zesde met zeilen. Ze werd aangestoken door het enthousiasme van haar broer Roelof Bouwmeester, die ook al op jonge leeftijd in een zeilboot te vinden was. De Wartense begon in de optimist-klasse en belandde in de jeugdkernploeg.

In de jeugdkernploeg werd ze klaargestoomd voor de grote kernploeg, waar ze in de Laser Radial-klasse terechtkwam. In 2005 en 2006 liet ze voor het eerst van zich spreken door op de jeugd-EK's en het jeugd-WK op het podium te eindigen.

Vanaf 2009 ging het echter hard met de carrière van Bouwmeester. Ze won toen in Melbourne voor het eerst een wereldbekertoernooi en een jaar later wist ze de eerste plaats op de wereldranglijst te behalen, een positie die ze op het moment van schrijven heeft afgegeven aan de Belgische Evi van Acker. Eind 2011 pakte ze haar eerste wereldtitel, toen ze in Perth het beste was op het water.


Bouwmeester bij terugkomst na winnen wereldtitel. (Foto: Pro Shots)

Met Van Acker is de misschien wel grootste concurrente van Bouwmeester genoemd. De Vlaamse werd zowel op het wereldkampioenschap als op het Sail for Gold-evenement in Weymouth tweede achter Bouwmeester. Van Acker won echter sinds het EK van 2007 geen groot evenement meer. Daarnaast zal de Amerikaanse Paige Railey ook een grote concurrente zijn voor Bouwmeester.

Zij dienen alleen wel af te rekenen met Bouwmeester, die vooral met hard werken de winst wil behalen. "Ik geloof niet in geluk, ook niet in talent, ik geloof in heel hard werken met het hele team. Met de coach, mijn trainer en mijn mental coach. En ik wil heel graag winnen. Van kinds af aan al. Winnen is veel leuker dan zeilen", aldus Bouwmeester die van 30 juli tot en met 6 augustus op zoek zal gaan naar de gouden medaille.