Burgemeesters: Meer betrokken bij nationale politie

De regioburgemeesters van de tien politieregio's die er met de vorming van de nationale politie moeten komen, willen meer betrokken worden bij dit proces. De burgemeesters hebben vorige week in Den Haag hierover gepraat en er zijn goede afspraken gemaakt, heeft burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan vrijdag gezegd tegen AT5.

Woensdag zei voorzitter van de Amsterdamse Politie Vakorganisatie Ronald Pronk dat bijna de helft van de Amsterdamse politiebureaus dichtgaat wanneer de nationale politie wordt ingevoerd. Hij vreest dat de veiligheid van burgers en agenten achteruitgaat.

Van der Laan gaf vrijdag aan op te kijken van het bericht. Volgens de Amsterdamse burgemeester is het echter een zaak van de regering. Wel gaf hij aan zich ervoor in te zetten te houden wat Amsterdam heeft, 'een goede bediening van de verschillende wijken en buurten'.

De burgemeester zegt samen met de negen andere regioburgemeesters in Den Haag te hebben gesproken over de nationale politie. "Wij hebben gezegd dat wij beter betrokken willen zijn. Wij moeten het straks vooral doen in die regio's."

Tijdens het overleg is onder meer afgesproken dat de burgemeesters inzage krijgen in de conceptversie van het inrichtingsplan voor de nationale politie. Voordat dit plan definitief wordt, wordt het met de burgemeesters besproken.