Hogere straf voor Damschreeuwer

De Damschreeuwer is vrijdag in hoger beroep veroordeeld tot acht maanden cel. Van de rechtbank kreeg de man, die twee jaar geleden tijdens de dodenherdenking op de Dam paniek veroorzaakte met een luide schreeuw, in oktober zes maanden. Tegen die uitspraak was de man in beroep gegaan.

Justitie had in hoger beroep, net als eerder voor de rechtbank, een jaar cel geëist, waarvan de helft voorwaardelijk. "Als de schreeuw van verdachte er niet was geweest, was er geen paniek ontstaan, waren de dranghekken niet omgevallen en hadden de mensen geen verwondingen opgelopen", aldus het OM tijdens de zitting twee weken geleden.

Behalve zijn celstraf mag Gennaro P. van de rechters vijf jaar niet in de buurt komen van de Dam tijdens de dodenherdenking op 4 mei. Als hij dat wel doet dan moet hij nog eens acht maanden de gevangenis in. Daarnaast moet hij een schadevergoeding van ruim zevenduizend euro betalen.

Bij de paniek die na de schreeuw ontstond raakten 87 mensen licht- tot zwaargewond. Vorig jaar was P. niet bij de dodenherdenking. Hij was twee weken daarvoor opgepakt voor diefstal. Omdat hij een veelpleger is, was hij voor negentig dagen vastgezet.

De Damschreeuwer was, net als bij de uitspraak van de rechtbank, niet aanwezig om het vonnis aan te horen. Hij zal gevorderd worden zich te melden bij een huis van bewaring.


Hogere straf voor Damschreeuwer (Foto: Novum)