FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 7 april 2011

'Vervroegd wc's in treinen is wassen neus'

De door de minister van Infrastructuur en Milieu, Melanie Schultz van Haegen, gestelde termijn waarbinnen alle treinen van de NS van een toilet moeten zijn voorzien, getuigt van 'een volslagen gebrek aan ambitie'. Dat stelt de Maatschappij Voor Beter OV. Onder druk van de Kamer heeft de minister besloten dat in plaats van in 2030, uiterlijk in 2025 alle treinen een toilet moeten hebben.

Woordvoerder van de Maatschappij Voor Beter OV, Rikus Spithorst, noemt het besluit van de NS om in de nieuwe Sprinters geen toilet te bouwen 'een slechte zaak'. "De trein moet voor iedereen toegankelijk zijn, ook voor mensen met een zwakke blaas of met darmklachten", aldus Spithorst.

Het argument, dat op veel stations toiletten zijn, snijdt volgens de reizigersbelangenorganisatie geen hout. Juist op veel stations die door Sprinters worden bediend, zouden toiletten ontbreken en op andere stations zijn de toiletten niet de gehele dag geopend. De verplichting per 2025 noemt de organisatie 'een wassen neus, die op redelijke termijn geen oplossing biedt'.

Verder vindt Voor Beter OV dat reizigers simpelweg recht hebben op een toilet in de trein: "Zij betalen daar immers voor." Spithorst licht het standpunt verder toe: "De overheid heeft beschermde kaartsoorten met de NS afgesproken. Daarbij hoort niet alleen bescherming van de prijs, maar ook bescherming van de kwaliteit. Dus het kaartje niet te duur, en de voorzieningen niet uitgekleed. Van oudsher kon men met een treinkaartje in de trein gebruikmaken van het toilet. Het deels afschaffen van deze toiletten is net zoiets als een literpak melk voortaan slechts met 900 cc vullen, en dan doodleuk zeggen dat de prijs niet is veranderd."

Controleurs drijven Wallen tot waanzin

Prostituees en raamverhuurders op de Wallen worden helemaal gek van de controles van de gemeente Amsterdam

Sinds een jaar worden ze gecontroleerd door medewerkers van Stadstoezicht. De manier waarop dat gebeurt, gaat volgens de seksondernemers echter veel te ver. Zo wordt prostituees gevraagd om de namen van hun klanten op te geven. Absurd, vinden ze.

Wethouder Lodewijk Asscher snapt de irritatie, zo zegt hij tegen AT5. "Maar de controleurs zijn er voor de vrouwen. De misère achter de ramen is nog steeds waanzinnig groot, dus we moeten ermee doorgaan."

Van Gelder bereikt finale bij EK turnen

Yuri van Gelder heeft donderdag bij de Europese kampioenschappen turnen in Berlijn de finale bereikt op het onderdeel ringen. De Brabander kwam tot een score van 15,150 en werd daarmee vijfde. Zaterdag strijden de beste acht ringturners om de medailles.

Van Gelder turnt zijn eerste grote toernooi sinds hij in Milaan in 2009 de Europese titel veroverde. Daarna volgde een dopingschorsing wegens cocaïnegebruik. Omdat hij voor de WK in Rotterdam aangaf opnieuw het verboden middel te hebben gebruikt, werd hij in oktober uit de selectie gezet. Later zei Van Gelder slechts een smoes te hebben bedacht om onder deelname uit te komen. Na bemiddeling van NOC*NSF volgde een verzoening met de gymnastiekbond.

Van Gelder bereikt finale bij EK turnen
Van Gelder bereikt finale bij EK turnen (Foto: ANP)

[PL darts] Opnieuw verlies Barney, Taylor blijft imponeren

Raymond van Barneveld heeft ook vanavond zijn wedstrijd in de Premier League Darts 2011 niet weten te winnen. Simon Whitlock was in een spektakelstuk met 8-5 te sterk. Phil Taylor blijft leider dankzij een ruime 8-1 winst op Mark Webster.

Van Barneveld en Whitlock brachten in Aberdeen de beste partij van de Premier League 2011 tot dusver op het bord. Whitlock evenaarde het record van James Wade door maar liefst acht 180'er in één wedstrijd te gooien. The Wizard kwam daarnaast op een gemiddelde van 108 per beurt. Barney kwam tot een gemiddelde van 105, maar onze landgenoot faalde op de beslissende momenten op de dubbels. Van Barneveld kwam nog terug tot 4-5, maar zag Whitlock vervolgens ijzersterk de partij naar zich toe trekken; 5-8.

Ook Mark Webster had tegen de bijna onverslaanbare Taylor weinig tot niets in te brengen. The Power trakteerde het Schotse publiek in Aberdeen opnieuw op een prachtige wedstrijd van zijn kant. In de eerste leg miste Taylor nog drie dubbels en zodoende nam Webby de leiding. Vervolgens was er geen houden meer aan bij de titelverdediger en sleepte acht legs op rij naar zich toe; 8-1. Met zestien punten uit negen duels gaat Taylor riant aan de leiding in het klassement. Webster heeft tot nu toe slechts twee overwinningen geboekt.

James Wade heeft tijdens de negende speeldag voor een verrassing gezorgd door huidig wereldkampioen Adrian Lewis te verslaan. De linkshandige Wade won opvallend simpel met 8-3. Door de winst kroop The Machine dichterbij de vierde plaats van Lewis in het klassement. De beste vier plaatsen zich voor de play-offs.

Tegen Terry Jenkins liet Gary Anderson zien dat er nog altijd rekening met hem moet worden gehouden. Voor het eigen Schotse publiek won The Flying Scotsman met 8-3 en maakte daarmee een eind aan zijn moeizame reeks in de Premier League Darts. Anderson gooide in totaal zeven 180'ers. Door het verlies zijn de kansen voor Jenkins om te play-offs te halen miniem.

Uitslagen Ronde 9 - 7 April - A.E.C.C., Aberdeen

Naam Naam Uitslag
Raymond van Barneveld Simon Whitlock 5-8
Phil Taylor Mark Webster 8-1
James Wade Adrian Lewis 8-3
Gary Anderson Terry Jenkins 8-3

Stand
# Naam Wedstrijden Winst Gelijk Verlies Saldo Punten
1 Phil Taylor 9 8 0 1 +32 16
2 Gary Anderson 9 6 0 3 +16 12
3 Simon Whitlock 9 5 0 4 +7 10
4 Raymond van Barneveld 9 5 0 4 +5 10
5 Adrian Lewis 9 4 1 4 +9 9
6 James Wade 9 3 0 6 -18 6
7 Terry Jenkins 9 2 1 6 -23 5
8 Mark Webster 9 2 0 7 -27 4

Programma Ronde 10 - 14 April -
Motorpoint Arena, Sheffield
Naam Naam
James Wade Simon Whitlock
Mark Webster Gary Anderson
Terry Jenkins Phil Taylor
Raymond van Barneveld Adrian Lewis

[EL] Uitslagen kwartfinales (07/04/2011)

Behalve die van de Nederlandse ploegen vonden er nog twee kwartfinales plaats. Dynamo Kiev trof in eigen huis Sporting Braga. FC Porto nam het op tegen Spartak Moskou. Hieronder de karakteristieken van deze wedstrijden.


 

FC Dynamo Kiev

1 - 1

Sporting Braga

 6' Yarmolenko
   13' Husyev e.d.
 
 Gele kaart: Yarmolenko, Popov (FC Dynamo Kiev), Kaká, Garcia, Paulo César (Sporting Braga)
 Rode kaart: Shevchenko (61/2xg) (FC Dynamo Kiev),
 
Stadion: Valeri Lobanovskystadion, Kiev
Toeschouwers: 14.000
Arbiter: Kuipers (Ned)
 
Opstelling:   Opstelling:
Shovkosvskiy
Popov
Ayila
Khacheridi
Danilo
Husyev
Eremenko
Vukojevic
Yarmolenko
Kravets (Shevchenko/46)
Milevskiy
  Artur
Garcia
Kaká
Paulao (Custódio/46)
Sílvio
Salino (Mossoró/74)
Vandinho
Viana
Alan
Lima (Meyong/83)
Paulo César

 

FC Porto

5 - 1

Spartak Moskou

 37' Falcao
 65' Varela
70' Maicon
84' Falcao
90+2' Falcao
  71' K. Kombarov
 
 Gele kaart: Moutinho, (FC Porto), D. Kombarov, Rojo, Ibson, Makejev, Suchy (Spartak Moskou)
 
Stadion: Stadio Dragao, Porto
Toeschouwers: 31.000
Arbiter: Gumienny (el)
 
Opstelling:   Opstelling:
Hélton
Fucile
Rolando
Maicon
A.Pereira
Guarin (Belluschi/69)
Fernando
Moutinho
Hulk (Rodríguez/80)
Falcao
Varela (Rodriguez/72)
  Dikan
K. Kombarov
Suchy
Rojo
Makejev (Yakovlev/86)
McGeady (Dshuba/68)
Rafael Carioca
Alex
Ibson
D. Kombarov
Welliton

[EL] Uitslag Benfica - PSV

PSV zal het moeilijk krijgen om zich te plaatsen voor de halve finale van de Europa League. De nummer twee van de Eredivisie verloor met 4-1 bij het Portugese Benfica en wacht daardoor volgende week een zware taak in het eigen Philips Stadion. De Eindhovense goal werd gemaakt door Labyad.

Al snel bleek dat de Eindhovenaren een lastige avond zouden krijgen in Lissabon. Benfica zette PSV van het begin af aan onder druk en kreeg ook diverse kansen. Zo raakte Aimar al na zeven minuten de paal en redde Isaksson op een hard schot van Cardozo. PSV zette daar voor rust een kopbal van Berg tegenover, die naast ging.

Het leek op een 0-0 ruststand af te stevenen, maar halverwege stond het toch 2-0. Eerst mocht Aimar uithalen na slecht uitverdedigen van PSV en in de slotminuut bracht Salvio de marge op twee.

Vlak na rust scoorden de Portugezen de derde goal. Salvio kapte twee PSV'ers uit en schoot de bal diagonaal achter Isaksson. PSV kreeg daarna een grote kans via Lens, maar diens omhaal in de 66e minuut ging naast. Benfica bleef beter dan PSV, maar de Eindhovenaren werden geholpen door keeper Roberto. De sluitpost wist een voorzet van Lens niet te verwerken, waardoor Labyad met zijn eerste balcontact van de avond de 3-1 kon aantekenen.

Benfica kreeg daarna nog een kans, maar Isaksson wist een schot met kunst en vliegwerk naast te krijgen. 3-1 leek de eindstand te worden, maar in de slotminuut van de blessuretijd scoorde Saviola de 4-1, nadat Wuytens zich verdedigend liet aftroeven.

PSV zal volgende week met drie doelpunten verschil moeten winnen in eigen huis. Daarbij zal het Engelaar en Pieters moeten missen, die door hun gele kaarten geschorst zijn.

Benfica

4 - 1

PSV

 37' Aimar
 45' Salvio
 52' Salvio
 90+4' Savilola
   80' Labyad 
 
 Gele kaart: Engelaar, Pieters (PSV)
 
Stadion: Estádio da Luz, Lissabon
Toeschouwers: 60.026
Arbiter: Tagliavento (Ita)
 
Opstelling:   Opstelling:
Roberto
M. Pereira
Luisão
Jardel
Coentrão
Salvio
Garcia
Aimar (Peixoto/78)
Gaitán (Jara/78)
Saliola
Cardozo (Felipe Menezes/90)
  Isaksson
Manolev
Marcelo
Bouma
Pieters (Wuytens/72)
Hutchinson
Bakkal
Engelaar
Lens
Berg (Labyad/79)
Dzsudzsák

[EL] Uitslag Villarreal - FC Twente

Vanavond werden de eerste wedstrijden uit de kwartfinales van de Europa League gespeeld. FC Twente mocht het in Spanje opnemen tegen Villarreal. Hieronder het verslag en de karakteristieken.

FC Twente heeft de uitwedstrijd bij Villarreal met maar liefst 5-1 verloren. Daardoor moet de ploeg van trainer Michel Preud'homme volgende week hopen op een wonder om alsnog de halve finales van de Europa League te halen.

Preud'homme begon verrassend met een 3-4-3 opstelling en hield onder meer Landzaat, Chadli en Janko op de bank. Ruiz kreeg wel een basisplek. In eerste instantie leek dit goed uit te pakken, aangezien Villarreal teruggedrongen werd op eigen helft. Kansen waren er echter nauwelijks te noteren en zodoende rook de Spaanse opponent hun kans.

Villarreal begon steeds beter te combineren en nam het initiatief van de wedstrijd volledig over. Halverwege de eerste helft resulteerde dit in de openingstreffer van Marchena. Hij kopte raak uit een hoekschop en liet Michailov kansloos. Twente was de weg kwijt en liet het spel volledig over aan Villarreal. Voor rust scoorde de Spaanse ploeg nog tweemaal. Nadat Nilmar met een mooi stiftje de paal nog raakte, schoot Varela korte tijd later toch de 2-0 binnen. Op slag van rust was Nilmar toch trefzeker. Hij strafte zwak verdedigen van de Tukkers af; 3-0.

Na rust was het wedstrijdbeeld hetzelfde. Villarreal combineerde erop los en drukte Twente, dat Luuk de Jong in de eerste helft met een enkelblessure zag uitvallen, ver terug op eigen helft. Rossi krulde na tien minuten in de tweede helft de bal prachtig achter Michailov en bracht daarmee de 4-0 op het scorebord. Na dit doelpunt liet Villarreal de teugels wat vieren en daardoor kreeg ook Twente wat kansen. Toch werd het 5-0 voor het kleine Barcelona. Nilmar scoorde zijn tweede doelpunt van de avond. In de laatste minuut deed Janko namens de ploeg uit Enschede nog wat terug door de 5-1 te scoren.


 

Villarreal

5 -1

FC Twente

 22' Marchena
43´ Valero
45+1' Nilmar
55' Rossi
80' Nilmar
  90' Janko
 
 Gele kaart: Cazorla (Villarreal), Rosales, Janko (FC Twente)
 
Stadion: Estadio El Magrigal, Villarreal
Toeschouwers: 15.000
Arbiter: Nikolajev (Rus)
 
Opstelling:   Opstelling:
López
Mario
Rodriguez (Capdevila/71)
Musacchio
Catalá (Kiko/82)
Valero (Cani/79)
Marchena
Bruno
Cazorla
Nilmar
Rossi
  Michailov
Onyewu
Wisgerhof
Douglas
Rosales
Brama (Landzaat/77)
Janssen
Tiendalli
Ruiz (Chadli/60)
De Jong (Janko/32)
Bajrami

'Lerby legde te jonge spelers vast'

Spelersmakelaar Søren Lerby heeft 15-jarige voetballers vastgelegd en overtrad zo de regels van de KNVB. Dat meldt NRC Handelsblad vandaag op basis van eigen onderzoek. De regels van de voetbalbond schrijven voor dat spelers pas vanaf hun zestiende mogen worden benaderd door zaakwaarnemers.

Lerby legde onder anderen de Ajacieden Roly Bonevacia, Ricardo van Rhijn en Rodney Sneijder op jonge leeftijd vast. Essel Sports Management, het bedrijf van Lerby, behartigt onder meer ook de belangen van Wesley Sneijder, de oudere broer van Rodney.

Volgens NRC werkte Ajax de handelswijze van Lerby in de hand door hem riante commissies te bieden. Voor iedere jeugdspeler die op zijn zestiende een contract kreeg bij Ajax, kreeg Lerby tot wel veertig procent van diens salaris. Een richtlijn van de FIFA en de KNVB schrijft een commissie van drie procent voor.

Ajax wil tegenover NRC geen uitlatingen doen over de afspraken. Essel Sports Management stelt in een reactie zich niet te kunnen vinden in 'deze weergave van de werkelijkheid'. "Wij zijn teleurgesteld dat een ogenschijnlijk serieuze krant als de NRC gebruikmaakt van enkele anonieme en rancuneuze bronnen en nalaat de bronnen te verifiëren."

Vrouw (39) verkracht dronken kerel

Een 39-jarige vrouw heeft zich voor de rechtbank in Hwange moeten verantwoorden naar aanleiding van een bizarre aanklacht. Vaines Mupande wordt ervan beschuldigd een dronken man te hebben verkracht.

De Zimbabwaanse weduwe had anderhalf jaar geleden samen met het slachtoffer en een tweede man alcohol gedronken. Hierna namen de heren afscheid en gingen naar huis. Mupande besloot het heerschap echter te volgen naar het huis van de tweede man. Hier ging het drietal verder met zuipen.

In de vroege uurtjes van de volgende ochtend vertrokken de vrouw en de eerste man samen naar hun eigen huizen. Terwijl zij door het bos liepen, kon de man niet meer lopen van de drank. Hij ging zitten en viel weldra in slaap. Mupande had echter wel zin in een vrijpartij en trok de broek van de dronkenlap zijn kont. Vervolgens reed ze zich op diens roede klaar. De arme man was echter te dronken om zich te verzetten, aldus de aanklagers.

Toen de man eenmaal wakker werd, ontdekte hij dat zijn broek en onderbroek op zijn knieën hingen. Het slipje van Mupande lag enkele meters verderop, terwijl de vrouw zelf naast hem sliep. Toen hij vroeg wat er was gebeurd, vertelde de vrouw hem dat ze seks hadden gehad en hij ermee had ingestemd. De man besloot echter aangifte te doen. De rechtszaak is verdaagd tot 9 mei.

'Troep op straat werkt discriminatie in de hand'

Troep op straat zet mensen aan tot denken in stereotypen en zelfs tot discriminatie. Dat komt doordat mensen in een rommelige omgeving meer behoefte hebben aan structuur. Dat zeggen twee Nederlandse hoogleraren op basis van een serie experimenten waarvan de resultaten vrijdag worden gepubliceerd in het tijdschrift Science.

Het onderzoek werd gedaan door de Tilburgse psycholoog Diederik Stapel en de Groningse socioloog Siegwart Lindenberg. Ze zijn beiden verbonden aan het Tilburg Institute for Behavioral Economics Research. Ze adviseren beleidsmakers om een rommelige omgeving zo snel mogelijk aan te pakken.

De onderzoekers lieten reizigers op station Utrecht vragen beantwoorden over minderheden. De proefpersonen moesten in een ruimte zitten waarin ook een Afrikaanse of autochtone Nederlander aanwezig was. Het experiment werd afgenomen tijdens de staking van het schoonmaakpersoneel en een tijd later nog eens. In de vervuilde omgeving bleken de ondervraagden meer stereotype eigenschappen toe te kennen aan minderheden. Bovendien gingen ze in de niet schoongemaakte omgeving verder af zitten van de Afrikaanse Nederlander dan van de autochtone Nederlander.

Bij een ander experiment werd mensen in een rijke buurt in een Nederlandse stad geld gevraagd voor een niet bestaand fonds voor minderheden. De mensen gaven minder geld als er een fiets op straat lag, een auto fout geparkeerd stond en enkele stoeptegels waren losgemaakt, dan wanneer de straat er netjes bijlag.

Bejaarde legt internet compleet land plat

Een bejaarde vrouw in Georgië kan tot drie jaar gevangenisstraf krijgen als de rechter haar schuldig bevindt aan het stelen van glasvezelkabels. Als gevolg van de diefstal werd het internet in haar land, maar ook in het naburige Armenië, afgesloten.

De 75-jarige Aijastan Sjakarian wordt ervan verdacht op 28 maart glasvezelkabels te hebben gestolen. De vrouw zelf zou gedacht hebben dat het om koper ging. Als gevolg hiervan lag het internet zowel in Georgië als in Armenië enkele uren plat.

Beeld Fortuyn gratis af te halen

Een van de twee standbeelden van Pim Fortuyn is gratis af te halen bij makelaar en presentator Harry Mens. Volgens Mens, die de identieke beelden als eerbetoon aan Fortuyn liet maken, moet de nieuwe eigenaar het beeld wel een mooie plek in Amsterdam of Den Haag geven. "Ik geef het niet zomaar aan de eerste de beste mee."

Het tweede beeld staat momenteel te koop. De richtprijs bij het veilinghuis in Diemen dat de verkoop regelt, is 20.000 tot 40.000 euro. Het beeld stond jarenlang voor het huis van Fortuyn aan het G.W. Burgerplein in Rotterdam. De nieuwe eigenaar van de villa Palazzo di Pietro heeft het beeld meegenomen toen hij het huis doorverkocht.

Mens overweegt niet het andere beeld ook te koop te zetten. "Het gaat mij niet om het geld. Daar heb ik het nooit voor gedaan. Het was uit sympathie, een eerbetoon."

De beelden zijn, zonder sokkel, 2 meter hoog en tonen de politicus in 'at your service'-houding. Mens liet de beelden maken door Daphne du Barry in 2002, het jaar dat Fortuyn werd vermoord.

Het beeld dat bij Mens staat is overigens onthoofd geweest tijdens een ongelukkige verhuizing onder een te laag viaduct. Het standbeeld is wel gerestaureerd.

Acties Israël in Gazastrook na aanval op bus

Israëlische tanks, helikopters en vliegtuigen hebben donderdag aanvallen uitgevoerd op de Gazastrook nadat een Israëlische schoolbus vanuit het gebied was beschoten met een antitankraket. De militaire tak van de radicale Hamasbeweging, de Ezzedin al-Qassam, heeft de aanslag opgeëist.

Volgens Israël is het voor het eerst dat een antitankraket is gebruikt tegen burgers. Een 16-jarige jongen raakte zwaargewond. Ook de chauffeur moest worden behandeld. De bus had net tientallen kinderen afgezet. Meteen na de inslag schoten militante Palestijnen volgens het Israëlische leger mortiergranaten af het op gebied rond de bus.

Israëlische militairen bestookten daarna Hamasdoelen in de Gazastrook. Daarbij kwamen drie mensen om en raakten meer dan dertig anderen gewond. Volgens Palestijns medisch personeel werd ook een ambulance geraakt.

Acties Israël in Gazastrook na aanval op bus
Acties Israël in Gazastrook na aanval op bus (Foto: ANP)

Voorbeschouwing Grand Prix van Maleisië

Dit weekend staat al weer de tweede race van het Formule 1-seizoen 2011 op het programma: de Grand Prix van Maleisië. De race in Zuid-Oost-Azië staat bekend als de warmste van het seizoen en kent een hoge vochtigheidsgraad. Mocht het regenen dan komt het water met bakken uit de hemel.

Vorig jaar bleef het droog en zegevierde Sebastan Vettel. Kan de regerend wereldkampioen dat weer doen en net zo heersen als twee weken in Australië of kunnen de McLarens en Ferrari's hier een stokje voor steken? Kan Vitaly Petrov weer verrassen en weten ze HRT's nu wel het hele weekend te volbrengen? We weten het zondag.

Het circuit in Maleisië staat sinds 1999 officieel op de Formule 1-kalender. Sepang is sindsdien niet meer weg te denken van de kalender. De baan kent naast twee lange rechte stukken een serie van snelle en langzame bochten waar een foutje snel gemaakt is. Sinds 2009 wordt de race om 16:00 uur lokale tijd verreden, wat de kans op regenval vergroot.


Bron: FIA.com

Circuit lengte: 5,543 km
Aantal Ronden: 56
Race afstand: 310,408 km
Ronde record: 1:32,223 (Juan Pablo Montoya BMW-Williams FW26, 2004)

Coureurs

Pos. Rijder Team Punten
1 Sebastian Vettel Red Bull Racing 25
2 Lewis Hamilton McLaren-Mercedes 18
3 Vitaly Petrov Lotus Renault GP 15
4 Fernando Alonso Ferrari 12
5 Mark Webber Red Bull Racing 10
6 Jenson Button McLaren-Mercedes 8
7 Felipe Massa Ferrari 6
8 Sebastien Buemi Scuderia Toro Rosso 4
9 Adrian Sutil Force India F1 2
10 Paul di Resta Force India F1 1
11 Jaime Alguersuari Scuderia Toro Rosso 0
12 Nick Heidfeld Lotus Renault GP 0
13 Jarno Trulli Team Lotus 0
14 Jerome d` Ambrosio Marussia Virgin Racing 0
15 Timo Glock Marussia Virgin Racing 0
16 Rubens Barrichello Williams 0
17 Nico Rosberg Mercedes Grand Prix 0
18 Heikki Kovalainen Team Lotus 0
19 Michael Schumacher Mercedes Grand Prix 0
20 Pastor Maldonado Williams 0
21 Sergio Perez Sauber 0
22 Kamui Kobayashi Sauber 0
23 Vitantonio Liuzzi HRT F1 Team 0
24 Narain Karthikeyan HRT F1 Team 0


Constructeurs

Pos. Team Punten
1 Red Bull Racing 35
2 McLaren-Mercedes 26
3 Ferrari 18
4 Lotus Renault GP 15
5 Scuderia Toro Rosso 4
6 Force India F1 3
7 Team Lotus 0
8 Marussia Virgin Racing 0
9 Williams 0
10 Mercedes Grand Prix 0
11 Sauber 0
12 HRT F1 Team 0


De wedstrijd staat al sinds 1999 officieel op het programma. De eerste winnaar werd Eddie Irvine die zo belangrijke punten pakte in de strijd om de wereldtitel. Om de zege te pakken was wel een beroep van Ferrari nodig, omdat de auto's in eerste instantie vanwege de bargeboards afgekeurd waren. Ook 2001 was een fraai jaar, toen de race deels nat verliep. Jos Verstappen kende een wereldstart en won in de eerste ronde twaalf plaatsen. Toen de baan nat werd klom hij met de Arrows door naar de tweede plaats, maar de baan droogde op en de Nederlander moest uiteindelijk genoegen nemen met een zevende plaats.

Van de huidige rijders heeft Fernando Alonso de race als enige twee keer gewonnen in 2005 voor Renault en in 2007 voor McLaren. In 2009 was Jenson Button met de Brawn GP te sterk op een zeer natte baan. De race begon droog, maar nog voor de wedstrijd halfweg was barstte de regen los, waarna na 31 ronden besloten werd om af te vlaggen. Button won zo voor Nick Heidfeld en Timo Glock die door de keuze voor intermediates veel tijd wist goed te maken. Ferrari viel in de race op door de plank volledig mis te slaan. Kimi Räikkönen werd op een nog droge baan met regenbanden naar buiten gestuurd en toen de regen losbarstte waren zijn banden zodanig versleten dat hij weer naar binnen moest voor nieuw rubber.

In 2010 verliep de kwalificatie nat, waardoor Ferrari en McLaren de boot misten en al in een vroeg stadium uitgeschakeld werden. Red Bull-rijder Mark Webber deed het een stuk beter en pakte de poleposition, voor Nico Rosberg en Sebastian Vettel. Laatstgenoemde kende de beste start en pakte in de eerste bocht de leiding voor Webber die nog wel even aandrong.

Verder naar achteren wist Lewis Hamilton met de McLaren snel plaatsen te winnen tot hij bij de Renault van Vitaly Petrov aanlandde. De Brit haalde de Rus in die meteen terugsloeg. Twee ronden later waagde hij weer een poging op het lange rechte stuk en op het rechte stuk bij start/finish slingerde hij om de Rus kwijt te raken. Het kwam de McLaren-rijder op een waarschuwing te staan omdat hij te vaak van lijn wisselde.

Webber won uiteindelijk eenvoudig de race voor Vettel en Rosberg. Robert Kubica, Adrian Sutil, Hamilton, Felipe Massa, Jenson Button, Jaime Alguersuari en Nico Hülkenberg waren de overige rijders in de punten. Fernando Alonso zou ook in de top tien gefinisht zijn, ware het niet dat in de voorlaatste ronde bij een inhaalpoging op Button zijn motor het begaf, omdat de Spanjaard deze door versnellingsbakproblemen overbelast had. Het was niet de enige Ferrari-krachtbron die strandde, want ook de Sauber van Kamui Kobayashi viel na acht ronden uit, terwijl Pedro de la Rosa door motorproblemen niet deel kon nemen aan de opwarmronde.

Vrijdag 8 april 2011

04:00 - 05:30 vrije training 1
08:00 - 09:30 vrije training 2

Zaterdag 9 april 2011

07:00 - 08:00 vrije training 3
10:00 - 11:00 kwalificatie

Zondag 10 april 2011

10:00 2011 Formula 1 Petronas Malaysia Grand Prix

Nederlandse tijden

Datum Tijd Programma
Za 9 april 09.55-11.15 uur RTL GP: Formule 1 - Maleisië - Kwalificatie
Zo 10 april 09.00-09.55 uur RTL GP: Formule 1 - Maleisië - Pre-show
Zo 10 april 09.55-12.00 uur RTL GP: Formule 1 - Maleisië - Race
Zo 10 april 18.00-19.00 uur RTL GP: Formule 1 - Maleisië - Samenvatting

Datum Tijd Programma
Za 9 april 09.00-11.30 uur BBC1: Formule 1 - Maleisië - Kwalificatie
Zo 10 april 09.00-12.10 uur BBC1: Formule 1 - Maleisië - Race
Zo 10 april 20.00-21.00 uur BBC3: Formule 1 - Maleisië - Samenvatting
Nederlandse tijden

Dag Minimum Maximum Neerslagkans Weerbeeld
Vrijdag 24 °C 33 °C 60 % buien
Zaterdag 24 °C 34 °C 60 % buien
Zondag 24 °C 32 °C 60 % buien
Bron: The Weather Channel

Dekker en Kromowidjojo snelste op 50 vlinder

Bij het WK zwemmen komende zomer mogen Inge Dekker en Ranomi Kromowidjojo voor ons land starten op de 50 meter vlinderslag. Met tijden van respectievelijk 25,74 en 25,82 zetten zij de beste twee tijden neer.

Marleen Veldhuis kwam vandaag tot 26,01 maar er mogen per discipline maar twee zwemmers of zwemsters per land starten. Kromowidjojo won vandaag bij de Swim Cup in Eindhoven de 50 meter vlinderslag. Dekker zette haar tijd vorige maand al neer.

Ook Jan Smit en 3JS op benefietavond Japan

Jan Smit, Nick & Simon en 3JS treden woensdag 13 april op in de Amsterdam ArenA tijdens de benefietavond Nederland Helpt Japan. Eerder werd al bekend dat de Toppers acte de présence geven. De artiesten helpen met hun optreden mee om geld in te zamelen voor het Nederlandse Rode Kruis, dat slachtoffers van de aardbeving en tsunami helpt.

De Volendammers treden op als gelegenheidsformatie Votown Allstars en zingen het nummer Country Road van John Denver. Dat is het clublied van de voetbalclub in Sendai, de stad die zwaar is getroffen door de tsunami.

Ook Xander de Buisonjé, Kinderen voor Kinderen, Glennis Grace, het Nationale Ballet, Opera Zuid en dj Dennis van der Geest hebben toegezegd op te treden. Ajax speelt woensdagavond een benefietwedstrijd tegen Shimizu S-Pulse, een club uit de Japanse eredivisie.

Over het verloop van de kaartverkoop (een kaart kost 5 euro) kon een woordvoerster van het Nederlandse Rode Kruis nog niets zeggen. De organisatie wil onder meer geëvacueerden helpen die momenteel in opvangcentra verblijven. Zij hebben medicijnen, dekens en kleding nodig.

.

Van Gaal: "Hinderlijk buitenspel is onzin"

Louis van Gaal heeft zijn ongezouten mening gegeven over de 'hinderlijk buitenspel'-regel. Het Duitse blad Kicker deed een onderzoek onder de oefenmeesters in de Bundesliga.

Naar aanleiding van de twijfel die ontstond over het doelpunt dat Eintracht Frankfurt afgelopen weekend tegen VFL Wolfsburg maakte, heeft Kicker een steekproef gedaan onder trainers in de Bundesliga. Van Gaal was één van de uitverkorenen om zijn licht te laten schijnen over de regel of een speler indirect voordeel haalt uit zijn buitenspelpositie.

Zoals gewoonlijk hield Van Gaal er een duidelijke mening op na: "Het is een dwaze regel, weg ermee", aldus de Amsterdammer. Van Gaal pleitte in het verleden al vaker voor een aanpassing van de spelregels, omdat deze niet meer van deze tijd zouden zijn.

Ook Jupp Heynckes, volgend seizoen opvolger van Van Gaal bij Bayern München, werd gevraagd om een reactie. De Duitser was dezelfde mening toegedaan als Van Gaal: "Als iemand buitenspel staat - maakt niet uit waar - dan moet er gefloten worden. Het invoeren van hinderlijk buitenspel heeft de situatie alleen maar complexer gemaakt", aldus de huidige trainer van Bayern Leverkusen.

13-jarige moeder dumpt babylijkje op zolder

In Huron County, in de Amerikaanse staat Michigan, dient momenteel een schokkende zaak. Een 13-jarig meisje is er vorige maand bevallen van een doodgeboren kind. In plaats van de baby te begraven, verstopte het meisje het lijkje op zolder.

Momenteel zijn aanklagers bezig te onderzoeken of de ouders van het meisje uit de ouderlijke macht kunnen worden ontzet. Naast het 13-jarige meisje hebben zij nog drie kinderen van 15, 16 en 17 jaar oud.

De 16-jarige zoon wordt ervan verdacht zijn zusje te hebben bezwangerd. Volgens media wonen de kinderen bij hun moeder onder erbarmelijke omstandigheden.

Ook B-staal wielrenner Sinkewitz positief

Patrick Sinkewitz is ook bij de contra-expertise positief bevonden op doping. Dat gaf de Duitse renner vandaag zelf toe in gesprek met de Süddeutsche Zeitung. Omdat Sinkewitz in 2007 al gedwongen aan de kant stond vanwege het gebruik van testosteron, hangt hem nu mogelijk een levenslange schorsing boven het hoofd.

Sinkewitz is de eerste renner die is betrapt met behulp van een nieuwe test om groeihormonen op te sporen. De 30-jarige Duitser zegt zich van geen kwaad bewust te zijn. "Al weet ik dat niemand me gelooft. Ik moet dit nieuws eerst goed tot me door laten dringen en daarna kijken hoe het verder moet."

Zijn beste seizoen kende Sinkewitz in 2006. Hij eindigde toen als 22e in de Tour de France en finishte in zowel de Amstel Gold Race, Luik-Bastenaken-Luik als de Waalse Pijl bij de beste vijf.

'VS overweegt inzet grondtroepen Libië'

De Verenigde Staten denkt voorzichtig aan het inzetten van een internationale troepenmacht in Libië om de opstandelingen bij te staan in hun strijd tegen het leger van Moammar Gadhafi. Dat heeft de Amerikaanse generaal Carter Ham donderdag gezegd. Ham gaf leiding aan de militaire missie boven Libië, totdat de NAVO het bevel vorige week overnam.

Een grotere rol voor de Verenigde Staten is niet ideaal, aldus Ham, en bovendien kan het inzetten van grondtroepen de eensgezindheid in de internationale coalitie ondermijnen. Maar Gadhafi is overgestapt op een andere tactiek, zei hij, en vormt een menselijk schild van burgers rond zijn zware materieel, zodat luchtaanvallen burgerlevens kunnen kosten.

Het inzetten van grondtroepen omzeilt dit probleem en biedt de opstandelingen bovendien een steun in de rug, zei Ham tegen een defensiecommissie van de Senaat.

President Barack Obama heeft herhaaldelijk gezegd dat het inzetten van grondtroepen wat hem betreft geen optie is, hoewel geruchten de ronde doen dat eenheden van de CIA in Libië actief zijn.

[EK] Zonderland maakt indruk in kwalificaties

Epke Zonderland heeft bij de Europese kampioenschappen turnen in Berlijn bij de kwalificaties uitstekend gepresteerd. Zowel op rek als op de brug haalde hij de finale. Op het onderdeel ringen wist ook Yuri van Gelder zich te kwalificeren voor de finale.

Zonderland kwam op de brug tot een score van 15,525, zijn beste prestatie ooit op dit onderdeel. "Normaal gaat er wel een element iets minder, maar dit keer niet. Zondag moet dit weer lukken." Ook op zijn favoriete onderdeel, de rekstok, haalde hij als tweede de finale. Hij kon het zich veroorloven om hier op safe te spelen. "Dat is op dit moment genoeg. Pas in de finale ga ik volle bak." Zonderland wil zondag voor het eerst in een wedstrijd zijn vluchtcombinatie Cassina-Kolman laten zien. "Als dat element lukt en de rest gaat ook goed, kom ik uit op een score van 7,7. Dat moet genoeg zijn voor goud."

Yuri van Gelder kwam op het onderdeel ringen tot een score van 15,150, goed een voor een vijfde plek en de finale. Het is voor Van Gelder zijn eerste grote toernooi sinds sinds hij in Milaan in 2009 de Europese titel veroverde. Daarna volgde een dopingschorsing wegens cocaïnegebruik.

Gesink blij met ideale voorbereiding

Robert Gesink is tevreden over zijn optreden in de Ronde van Baskenland tot nu toe. "Dit is een hele goede opbouw richting de klassiekers", vertelde hij na zijn achtste plaats in de koninginnenrit. "Ik denk dat ik hier de ideale voorbereiding heb met het oog op de Amstel Gold Race, Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik."

Gesink had graag de etappe gewonnen, maar daarvoor is zijn vorm nog net niet goed genoeg. "Ik mis nog dat beetje extra in mijn benen om te versnellen. Toen de anderen aangingen had ik het wel lastig hoor." Zorgen maakt hij zich daarover echter niet. "Vorig jaar was ik hier heel sterk, maar ging het vervolgens in de klassiekers minder. Hopelijk is het nu net omgekeerd."

Na vier etappes staat Gesink op de zevende plaats in het klassement, maar volgens ploeggenoot Juan Manuel Garate ligt er een podiumplaats in het verschiet. "Daar gaan we in ieder geval alles aan doen", belooft de Spanjaard. "We richten ons volledig op het algemeen klassement, ook als we daarmee kansen op een ritzege moeten laten liggen."

De Ronde van Baskenland duurt nog twee dagen. Morgen is er een 177 kilometer lange etappe, zaterdag wordt de wedstrijd afgesloten met een tijdrit over 24 kilometer.

Wekelijkse Japanse verkoopcijfers

Hierbij de Japanse verkoopcijfers van 28 maart 2011 tot en met 3 april 2011. De verkopen van Nintendo's nieuwste handheld blijven dalen waar de PSP stijgt deze week.

Plaats Software Game Stuks Verkocht
1 DS
Dragon Quest Monsters: Joker 2 - Professional 163.008
2 PSP
Amagami 69.221
3 PSP
Final Fantasy IV: Complete Collection 31.382
4 PS3
Dynasty Warriors 7 26.493
5 PSP
BlazBlue: Continuum Shift II 23.808
6 PS2
Amagami 17.261
7 PSP
Monster Hunter Freedom 3 15.864
8 PSP
Dissidia: 012 (Duodecim) Final Fantasy 15.223
9 3DS
Pro Baseball Family Stadium 2011 12.851
10 PSP
Phantasy Star Portable 2: Infinity 12.002
Deze tabel toont de top 10 softwareverkopen van deze week, dikgedrukt is nieuw.

 

Plaats Hardware Stuks Verkocht Meer/Minder dan vorige week
1 PSP
57.379 +6.900
2 3DS
42.979 -7.731
3 PS3
27.453 -1.520
4 Wii
10.249 -1.559
5 DSi XL
9.706 -54
6 DSi
9.566 +962
7 PS2
1.996 +134
8 Xbox 360
1.789 -174
9 PSPgo
696 +80
9 DSL
629 -101
Deze tabel toont het aantal hardwareverkopen van deze week en in vergelijking met vorige week.

Handheld Verkochte Software Totaal Verkochte Hardware Totaal
PSP 167.510 58.075
DS 163.008 19.901
3DS 12.851 42979
Deze tabel toont de handhelds bij elkaar van deze week; PSP (PSP GO en PSP 3000), DS (DS, DSi, DSi XL) en de 3DS.

Bedrijf Verkochte Software Totaal Verkochte Hardware Totaal
Sony 211.264 87.524
Microsoft - 1.789
Nintendo 175.859 73.129
Deze tabel toont de totale hardware- en softwareverkopen van Sony, MS en Nintendo van deze week.

Hardware  Verkocht in 2011
Verkocht sinds uitgave
PSP 629.161 17.118.949
Wii 219.167 11.498.802
PS3 382.624 6.470.114
DSiXL 170.644 2.118.227
DSi 144.279 5.688.003
DS Lite
16.020 18.089.941
Xbox 360
31.815 1.452.312
PS2
23.742 21.719.834
PSPgo 13.499 173.923
3DS 835.933 835.933
Deze tabel toont ons alle hardwareverkopen van dit jaar (vanaf 03-01-2011) en in totaal.  

 

Handheld Verkocht in 2011
Verkocht sinds uitgave
PSP 642.660 17.292.872
DS 330.943 32.481.642
3DS 835.933 835.933
Deze tabel toont ons de totale verkopen van de drie handhelds van dit jaar (vanaf 03-01-2011) en in totaal. 

Anna Drijver speelt Ava Gardner in Italië

De Nederlandse actrice Anna Drijver gaat de rol van Ava Gardner vertolken in de Italiaanse film Il Nostro Amico Walter. Dat heeft haar agent donderdag bekendgemaakt.

Het is de eerste rol in een buitenlandse film voor de 27-jarige Drijver. De film verhaalt over de Italiaanse acteur Walter Chiari, die in de jaren vijftig van de vorige eeuw een stormachtige romance met de Amerikaanse filmster Gardner had. De Nederlandse actrice spreekt Italiaans in de productie, die in mei in Italië wordt opgenomen.

Haar tegenspeler is de Italiaanse acteur Alessi Boni, die eerder te zien was in internationale successen als La Meglio Gioventù en The Tourist.

Meerderheid tegen onverdoofd ritueel slachten

De PvdA twijfelt niet langer en steunt het voorstel van Marianne Thieme (Partij voor de Dieren, PvdD) om een einde te maken aan het onverdoofd ritueel slachten van dieren. Met de PvdA erbij is er een ruime meerderheid in de Tweede Kamer voor, want eerder schaarden PVV, SP, GroenLinks en D66 zich al achter de PvdD.

Thieme wil af van de uitzondering in de wet die het joodse en islamitische slachters toestaat dieren zonder verdoving te slachten. Volgens wetenschappers en dierenartsen hebben dieren die zo worden gedood extra stress en pijn.

CDA, ChristenUnie en SGP willen geen verbod op het onverdoofd ritueel slachten. Ook de VVD twijfelt, omdat een verbod de vrijheid van godsdienst zou raken.

De Kamer praat volgende week over het voorstel van Thieme.

St. Pauli één duel zonder publiek

De Duitse voetbalclub St. Pauli moet de eerstkomende thuiswedstrijd spelen zonder publiek. De Duitse voetbalbond strafte de club omdat afgelopen vrijdag het thuisduel tegen Schalke 04 gestaakt moest worden. Een assistent-arbiter werd toen geraakt door een beker met bier dat uit het publiek was gegooid.

Door de straf zijn er op 23 april tegen Werder Bremen geen toeschouwers welkom. St. Pauli heeft al aangekondigd dat het tegen de straf in beroep gaat.

[Upd] Zware aardbeving Japan

Iets na 16.30 uur Nederlandse tijd heeft zich aan de oostkust van Japan opnieuw een zware aardbeving voorgedaan. De beving heeft een voorlopige kracht van 7.4.

De zware aardbeving van 11 maart met een kracht van 9.0 was ongeveer op dezelfde plaats. Bij naschokken die zwaarder zijn dan 6.0 werd steeds een tsunamiwaarschuwing afgegeven. Dat is nu ook gebeurd. Er zijn nog geen berichten over schade of slachtoffers. Zodra het nieuws bekend werd, kelderden de cijfers van de Dow Jones direct.

De laatste twee dagen was het juist weer rustiger aan het worden qua naschokken bij Japan.

Update 17.09 uur
Uit de eerste meldingen blijkt dat gebouwen in Tokio, 330 kilometer ten zuidwesten van de aardbeving, een minuut lang stonden te trillen. Er is voor de prefectuur Myiagi een tsunamiwaarschuwing uitgegeven voor 2 meter. De kracht van de beving is bijgesteld naar 7.1 en er worden nog geen nieuwe problemen gemeld rond de kerncentrale Fukushima Daiichi. Men blijft de situatie daar scherp in de gaten houden.

Update 19.49 uur
Persbureau Reuters meldt dat er in ieder geval zeven mensen gewond zijn geraakt, waarvan twee ernstig. De tsunamiwaarschuwing bleek loos alarm te zijn en deze werd al snel weer ingetrokken. Grote delen van het noorden van Japan zitten sinds de beving zonder stroom, het is nog niet bekend hoe lang dit zal duren.

De werknemers van Tepco die proberen de controle te krijgen over de beschadigde kerncentrale Fukushima Daiichi werden geëvacueerd, maar zijn inmiddels weer hard aan het werk bij reactor nummer 1.

[Upd] 'Pornofoto's Oh Oh's Barbie opgedoken'

Er lijken opnieuw zeer pikante kiekjes van Oh Oh Tirol-ster Barbie in omloop te zijn. Volgens RTL Boulevard zijn de foto's zo ordinair, dat ze als 'pure porno' worden bestempeld.

Een tipgever wilde de plaatjes graag aan het showbizzprogramma verkopen. Deze wilde er echter zo'n hoog bedrag voor hebben, dat RTL Boulevard het aanbod afsloeg. "Zó graag wilden we ze nu ook weer niet hebben", aldus RTL.

"De eerste foto's zijn overigens vrij braaf, maar het niveau daalt al snel richting porno." Volgens Samantha de Jong, de echte naam van Barbie, zijn de foto's nep. "Ik ben het echt niet", verzekert Barbie.

Update 19.40 uur:
RTL Boulevard weet later vandaag te melden dat degene die de foto's heeft aangeboden waarschijnlijk een chanteur is. De tipgever, die de foto's aan geen roddelmedium wist te slijten, besloot artiestenboekingskantoor Jan Dirk Vis te benaderen. "Ik kreeg gisteravond een sms van een afgeschermd nummer", vertelt Jan Dirk aan RTL Boulevard. "Of ik over een uur mijn telefoon op wilde nemen. Maar ik was op het hockeyveld dus ik kon niet opnemen. Later bleek mijn voicemail ingesproken met: je kunt de foto's afkopen voor 15.000 euro, anders maak ik ze openbaar."

Omdat de beller vergeten was zijn nummer af te schermen, was het een koud kunstje de chanteur te achterhalen. Vis en Eyeworks, de producent van de 'Oh Oh'-series, hebben hem laten weten hem keihard te zullen aanpakken als hij de foto's openbaar maakt. De tipgever ontkent echter iedere betrokkenheid.

Barbie houdt op haar beurt echter vol nooit naakt te hebben geposeerd. "Ik heb wel ooit in lingerie geposeerd voor een vriendje. Maar dan zijn die foto's nu geknipt en geplakt."

'Banenverlies bij defensie nog groter dan gedacht'

Bij defensie verdwijnen nog meer banen dan aanvankelijk gedacht. Er worden 12.300 arbeidsplaatsen geschrapt, waarvan 6000 via gedwongen ontslagen. Dat meldt de NOS op basis van vertrouwelijke gegevens die vrijdag in het kabinet worden besproken en daarna officieel bekend worden gemaakt. Het ministerie wil er nu niets over kwijt.

Bij de geschrapte banen zijn 2300 openstaande vacatures die niet meer worden vervuld. De overige 4000 banen verdwijnen door natuurlijk verloop. Voor het defensiepersoneel dat blijft worden de arbeidsvoorwaarden versoberd.

Woensdag lekte al uit dat er duizenden banen zouden verdwijnen, maar het ging toen om naar schatting 10.000 banen. Ook werd al bekend dat de krijgsmacht het voortaan zonder tanks en Cougar-helikopters moet doen en dat vier mijnenjagers worden geschrapt.

Verder worden de bouwers van de genie wegbezuinigd, wordt de luchtverdediging gehalveerd, wordt een deel van de artillerie geschrapt en wordt minder bijgedragen aan een Duits-Nederlands korps.

Op 1 juli moet een vastgoedplan bekend worden gemaakt. Dan wordt duidelijk welke kazernes en bases worden gesloten en krijgen de militairen pas zekerheid. Wel is volgens de NOS al zeker dat het mes wordt gezet in hogere rangen. Veel kolonels en generaals worden ontslagen, omdat de toplaag van de organisatie van de krijgsmacht nu te groot is.

'Prettig gesprek' ledenraad Ajax en Cruijff

Een door de Ajax-ledenraad ingestelde commissie heeft donderdag een gesprek gehad met Johan Cruijff. De commissie onderzoekt de impasse die is ontstaan bij de Amsterdamse club. Volgens Cruijff vond de bespreking in een zeer prettige sfeer plaats, meldt het erelid van Ajax op de website van de Amsterdammers.

Naast Cruijff was ook erevoorzitter Michael van Praag aanwezig bij het onderhoud in Barcelona. Van Praag had eerder aangegeven dat hij wilde bemiddelen in de ruzie die is ontstaan tussen Cruijff en de directie van Ajax.

Voorzitter van de ledenraad, Rob Been jr., geeft aan dat de commissie in de 'openhartige en coöperatieve houding' van Cruijff aanknopingspunten ziet om iets aan de situatie bij Ajax te doen. Naast Been jr. bestaat de commissie uit ereleden Hennie Henrichs, Arie van Os en ledenraadslid Cees van Oevelen.


Johan Cruijff had prettig gesprek met ledenraad Ajax (Foto: Novum)

Twaalf jaar geëist tegen internetverkrachter

Tegen een 53-jarige man uit Ens die tijdens internetdates twee vrouwen heeft verkracht, is donderdag een celstraf van twaalf jaar geëist. Dat laat het Openbaar Ministerie in Lelystad weten.

De man had in februari 2010 afgesproken met een toen 57-jarige vrouw, die hij via Hyves had leren kennen. De ontmoeting bij de man thuis liep uit op een brute verkrachting. Toen de man in slaap was gevallen, zag de vrouw kans het huis te ontvluchten en de politie te waarschuwen. Ze heeft een aantal dagen in het ziekenhuis gelegen.

Nadat de verdachte was aangehouden, kwam aan het licht dat hij al eerder een vrouw had verkracht die hij via internet had leren kennen. Het ging daarbij om een 51-jarige vrouw die hij in december 2009 via een datingsite had ontmoet. Behalve de verkrachting acht de officier van justitie bewezen dat hij haar heeft bedreigd en mishandeld.

Bij de eis van twaalf jaar heeft justitie laten meewegen dat de man niet heeft meegewerkt aan een onderzoek in het Pieter Baan Centrum.

Lange Frans werft orgaandonoren

Met een donorrap trapt Lange Frans maandag in het ROC ID College in Zoetermeer een landelijke actie af om schoolgaande jongeren bewust te maken van orgaandonatie. Het is de eerste keer dat de actie JaofNee@school wordt georganiseerd.

Met de actie wil de Nederlandse Transplantatie Stichting jongeren informeren over het belang om hun keuze betreffende orgaandonorschap te registreren. 200.000 jongeren die vorig jaar achttien zijn geworden en zich nog niet hebben geregistreerd, krijgen volgende week daarover een brief in de bus.

Mensen die zich registreren voor orgaandonorschap na hun dood krijgen vijf keuzes: ja, ja met beperkingen, neen, nabestaanden laten beslissen of een specifiek persoon laten beslissen, bijvoorbeeld de partner of een goede vriend.

Lange Frans werft orgaandonoren
Lange Frans werft orgaandonoren (Foto: ANP)

Dissidenten Cuba onderweg naar Spanje

Een grote groep Cubanen, 37 politieke gedetineerden en hun 200 familieleden, is onderweg van Havana naar zijn nieuwe vaderland Spanje. Eerder nam Spanje al 40 andere Cubaanse politieke gevangenen op. Het vliegtuig arriveert naar verwachting vrijdag in Madrid, zei een woordvoerder van het Spaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Cuba beschouwt de dissidenten als criminelen die betaald werden door de Verenigde Staten om het land te ontwrichten. Het communistische land arresteerde in 2003 een groep van 75 dissidenten, maar de Cubaanse president Raul Castro en kardinaal Jaime Ortega van Havana spraken af de gedetineerden weer vrij te laten. Voorwaarde was wel dat ze het land zouden verlaten.

Alejandro Gonzalez Raga, een voormalige gedetineerde die in 2008 in Spanje arriveerde, zei donderdag dat de Cubaanse regering zich op deze wijze ontdoet van 'vervelende' oppositieleden.

Man betrapt bij fotograferen meisjes in kleedhokjes

In een zwembad in Zutphen is deze week een man aangehouden die stiekem foto's maakte van zich omkledende meisjes. De zwemsters, die lid zijn van een waterpolovereniging, sloegen alarm. Hun trainer en zwembadpersoneel vatten de man daarop in de kraag en droegen hem over aan de politie.

De verdachte, een 24-jarige man uit Lochem, stak volgens de politie dinsdagavond zijn fototoestel onder kleedhokjes terwijl de waterpolosters zich daar omkleedden. Een deel van de meisjes heeft niets gemerkt en was al naar huis toen de man werd gepakt.

Het zwembad en de waterpolovereniging hebben contact opgenomen met alle betrokkenen. Er wordt gekeken of slachtofferhulp nodig is voor de meisjes.

De verdachte zit nog vast. Er is proces-verbaal tegen hem opgemaakt.

Sanchez wint koninginnenrit Baskenland

Samuel Sanchez heeft donderdag de koninginnenrit in de Ronde van Baskenland gewonnen. De renner van Euskaltel kwam na 179 kilometer als eerste aan in Eibar-Arrate. Sanchez troefde in de sprint van de groep de favorieten Andreas Klöden en Alexandre Vinokourov af. Robert Gesink kwam in dezelfde tijd als Sanchez als achtste aan.

De etappe werd getekend door een lange vlucht van drie man. Michael Albasini (HTC-Highroad), Maxim Belkov (Vacansoleil) en Julian Sanchez (Caja Rural) pakten een ruime voorsprong, maar werden aan de voet van de slotklim ingelopen. Daarna probeerden Fränk Schleck en Xavier Tondo het, maar in de laatste twee kilometer moest Tondo als laatste ook capituleren.

Sanchez sprong daarop weg uit de kopgroep. Er volgde direct een reactie die wel genoeg was om het gat naar de Spanjaard te dichten, maar niet om zijn ritzege nog te bedreigen.

In het algemeen klassement blijft de leiding in handen van Joaquin Rodriguez (Katusha). De Spanjaard heeft dezelfde tijd als nummer twee Klöden (Radioshack) en nummer drie Sanchez. Gesink is na de vierde rit zevende. Zijn achterstand op Rodriguez bedraagt zes tellen.

Iraniër waarschuwde al voor wanhoopsdaad

De 36-jarige Iraniër die zichzelf in brand stak op de Dam, heeft in 2009 zijn advocaat al gewaarschuwd dat het slecht met hem zou aflopen. Dat zegt Frank van Haren tegen AT5.

Van Haren was van 2008 tot begin 2009 advocaat van de man. De Iraniër, Kambiz Roustayi geheten, zei in mei 2009 tegen hem: "U leest wel in de kranten hoe het met mij afloopt." Het was de laatste keer dat Van Haren zijn oud-cliënt sprak.

Roustayi kwam uit Teheran, waar hij een universitaire opleiding had genoten en verkeerde in journalistieke kringen. Hij was zijn land ontvlucht vanwege publicaties die de Iraanse regering ondermijnden. Roustavi was bang dat hij gevangen zou worden genomen en zou worden gemarteld. In augustus 2001 deed hij voor het eerst een asielaanvraag in Nederland.

Volgens advocaat Van Haren was de Iraniër volledig gedesillusioneerd door zijn leven zonder papieren in Nederland. "Ik zag in 2008 al aankomen dat hij het leven als illegaal niet aan zou kunnen en zou afglijden in de psychiatrie."

Kambiz Roustayi stak zichzelf woensdagmiddag voor het monument op de Dam in brand. Hij overleed vanochtend aan zijn verwondingen.

Nog een smerig zaakje in L.A. Noire

Er is een nieuwe trailer verschenen van L.A. Noire, de detective-game van Rockstar Games. In onderstaande trailer is er duidelijk meer aan de hand dan een bokswedstrijd waarmee gerommeld wordt, en jij mag als agent Phelps gaan uitzoeken wat er aan de hand is.

L.A. Noire speelt zich af in na-oorlogse Los Angeles. De stad is in volle bloei door Hollywood en de glitter en glamour die Hollywood met zich meebrengt. Cole Phelps, een veteraan met een onderscheiding, is net in de stad komen wonen. Hij wil hier zijn bestaan opbouwen als detective bij de LAPD. In zijn detective-rol zal Cole steeds lastigere zaken moeten oplossen om langzaam te merken dat Los Angeles veel te verbergen heeft onder alle glitter en glamour.

L.A. Noire komt 20 mei uit voor Xbox 360 en PlayStation 3.

Koreanen tonen interesse in HRT

Een Zuid-Koreaans consortium heeft interesse getoond om Hispania Racing over te nemen. Italiaracing.net weet te melden dat de gesprekken met HRT-eigenaar Jose Ramon Carabante onlangs zijn gestart. Hij is bereid voor een aanzienlijk bedrag een groot deel van zijn aandelen in het noodlijdende team van de hand te doen.

"We praten met investeerders, maar wat ik niet wil, is het team verkopen en dan verdwijnen. Het is prima als iemand met een bod komt om een meerderheidsaandeel te nemen en ik overblijf met een klein deel. Op dit moment zijn er teams die 40, 60, 70 miljoen euro waard zijn," zei Carabante tegen de Spaanse radiozender Cadena Ser.

Aapjes stelen zonnebrillen

Aapjes uit de Londense dierentuin stelen sinds vorige week massaal de zonnebrillen van bezoekers. Dat meldde de dierentuin donderdag.

De achttien Boliviaanse doodshoofdaapjes kunnen vrij rondklauteren door de dierentuin. Maar sinds het mooi weer is, zijn de aapjes echte kleptomanen geworden. De dierenverzorgers vonden meerdere dure zonnebrillen die de aapjes hadden gepikt.

De dierentuin hoopt de aapjes van het stelen te weerhouden door ze zonnebrillen te geven met stukjes zure appel. De aapjes vinden de zure smaak vies. Zo leren ze misschien af de brillen te stelen.

Het is niet de eerste keer dat de aapjes spullen pikken van dierentuinbezoekers. Vier jaar geleden moesten bezoekers deelnemen aan een training tegen pikken omdat de aapjes mobiele telefoons stalen.

Aapjes stelen zonnebrillen
Aapjes stelen zonnebrillen (Foto: ANP)

Gegevens Raboklanten in te zien na blunder

Ongeveer negenhonderd klanten van de Rabobank konden donderdagochtend de rekeninggegevens van anderen inzien. De bank voerde onderhoud uit aan het systeem en daarbij ging iets mis. De storing is inmiddels opgelost, meldde de Rabobank.

Volgens een woordvoerder zijn er geen onbedoelde transacties uitgevoerd. "Dit hoort niet te gebeuren", aldus de zegsman. De bank biedt klanten dan ook excuses aan.

Gegevens Raboklanten in te zien na blunder
Gegevens Raboklanten in te zien na blunder (Foto: ANP)

Vissers Cambodja hengelen toeristen uit water

Vissers in Cambodja hebben 92 toeristen gered nadat hun boot was gekapseisd. Vermoedelijk verkeerden de toeristen in een benevelde toestand en sloeg de boot door de dansbewegingen van de westerlingen om, zei de politie donderdag.

De toeristen huurden de boot voor een pleziertochtje naar een eiland in de buurt van Sihanoukville. Kort na vertrek sloeg het vaartuig om en spoedden vier vissersboten naar de plek van het ongeval om de te water geraakte passagiers en vijf Cambodjaanse bemanningsleden uit het water te hengelen. Iedereen werd gered en niemand raakte gewond.

'Onderwijs creëert gezapige koeien'

Het Nederlandse onderwijs is te veel gericht op bruikbare kennis en te weinig op vorming, stelt hoogleraar filosofie Grahame Lock donderdag in Trouw. "Onderwijs wordt pas goed gevonden als het economisch nut heeft. Creatief denken sterft een stille dood", waarschuwt de hoogleraar.

Lock: "De school wordt gezien als een fabriek om de werknemers van de toekomst op te leiden. Dit beperkte denken is een symptoom van de economisering van het onderwijs. Het onderwijs is te veel gericht op het ontwikkelen van competenties. Met andere woorden: op bruikbare kennis. Dat China het economisch goed doet, hoeft niet te betekenen dat wij moeten doen wat de Chinezen doen. Dat is zelfs in economische termen gesproken tamelijk dom. Je moet juist differentiëren en niet elkaar kopiëren. Reageren is altijd slecht, je moet uitgaan van eigen kracht. Het is kortzichtig om als een kip zonder kop met z'n allen in dezelfde richting te rennen."

Volgens de hoogleraar moeten de ouders ingrijpen als ze hun kroost meer willen bijbrengen: "Vakken zonder direct economisch nut, zoals geschiedenis en literatuur, worden gezien als financiële verliespost. En dus worden die vakken gemarginaliseerd. Ouders die hun kinderen meer willen meegeven dan economisch nuttige kennis, zullen dat buiten schooltijd zelf moeten organiseren."

"Kritisch, creatief denken sterft een stille dood. De mens wordt een massamens die meeloopt met de rest. Dat betekent niet dat mensen ongelukkig worden. Integendeel, meelopen kan een fijn gevoel geven. Maar het is wel het soort geluk dat lijkt op de gezapigheid van een koe", besluit Lock.

Lees hier het hele Trouw-interview met hoogleraar filosofie Grahame Lock.

Rusland geeft Polen nieuwe Katyn-documenten

Rusland heeft Polen elf boekdelen met voorheen geheime documenten overhandigd over de massamoord op meer dan twintigduizend Poolse officieren en anderen door de geheime Sovjet-politie in 1940. De overdracht van de delen, die handelen over de strafdossiers en graven van de slachtoffers, vond donderdag plaats in het kantoor van het Russische openbaar ministerie. Sinds mei heeft Polen nu in totaal 148 boekdelen ontvangen.

Tot groot ongenoegen van Polen schoof Rusland zijn medewerking aan het openbaar maken van de gebeurtenissen in Katyn in 1940 lang voor zich uit, maar door de Russische bereidheid om schoon schip te maken zijn de betrekkingen tussen Moskou en Warschau de laatste tijd flink ontdooid. Eerder dit jaar deelde de Russische ambassadeur in Polen al mee dat Moskou heeft besloten Poolse krijgsgevangenen vrij te pleiten van alle tegen hen ingediende aanklachten wegens misdaden tegen de Sovjet-Unie.

De Sovjet-Unie legde de verantwoordelijkheid voor de massamoord in Katyn jarenlang bij de nazi's. Hieraan kwam pas in 1990 een einde, toen toenmalig Sovjet-leider Michail Gorbatsjov de rol van de Sovjet-Unie in het gebeuren erkende.

Kinect krijgt bloederige 18+ game

SEGA's Rise of Nightmares is de eerste Kinect-game die een 18-rating krijgt van het Britse Board of Film Classification. De ESRB die in de V.S. de leeftijden voor games vaststelt heeft de game de M van mature rating gegeven om eveneens aan te geven dat deze game enkel door volwassenen gespeeld zou moeten worden.

De ESRB-rating heeft aan dat het spel erg gewelddadig en bloederig is. Het zal bijvoorbeeld mogelijk zijn om zombie-achtige vijanden in stukken te zagen met een kettingzaag. De game bevat 45 minuten aan filmpjes waarin bijvoorbeeld een man op wat metalen punten wordt geprikt en een hand wordt afgehakt. Daarnaast bevat de game weinig verhullende beelden en schunnig taalgebruik. Onderstaande quotes zijn afkomstig uit de ESRB-beoordeling.

"This is a horror-adventure game in which players assume the role of an American tourist who must rescue his wife from a deranged scientist. From a first-person perspective, players use brass knuckles, knives, hatchets, and chainsaws to kill zombie-like creatures and disfigured monsters inside a mansion environment. Combat is highlighted by exaggerated sprays of blood, and damage often results in dismemberment or decapitation-stray body parts sometimes litter the ground."

"Some sequences and cutscenes depict more intense acts of violence: a man screams loudly as spikes impale his body; a restrained character's hand is chopped off before he is killed; a character (cut in half) crawls away in a pool of blood; a soldier is ripped apart by a monster, causing blood to stain the screen. During the course of the game, some female creatures are depicted in revealing outfits (e.g., 'pasties' that partially cover their breasts); in one sequence, a woman sits on the central character's chest and engages in suggestive dialogue (e.g., 'Oh, how I've thought of this-night after night. How I've missed these lips.'). Dialogue also includes phrases such as 'Best sex of my life.'/'Worst sex of my life,' 'f**k,' and 'sh*t.'"

Rise of Nightmares staat gepland voor de zomer van 2011.

Raket uit Gaza treft schoolbus Israël

Een antitankraket uit de Gazastrook heeft donderdag een schoolbus in het zuiden van Israël getroffen. De bus was vrijwel leeg, op een 16-jarige jongen en de chauffeur na. De jongen raakte volgens Israëlische hulpverleners levensgevaarlijk gewond aan het hoofd, de buschauffeur liep minder ernstig letsel op.

De Israëlische minister van Defensie Ehud Barak stelde Hamas, dat Gaza bestuurt, verantwoordelijk voor het geweld en gaf het leger opdracht snel te reageren. Door vuur van een Israëlische tank kwam een 50-jarige man om het leven en raakten zeven andere Palestijnen gewond, meldden Palestijnse hulpverleners.

Na twee jaar van betrekkelijke rust nemen de spanningen tussen Israël en Palestijnse militanten in de Gazastrook de laatste tijd weer toe. Enkele uren voor de raketbeschieting voerde de Israëlische luchtmacht een reeks bombardementen uit op tunnels waarlangs vanuit Egypte wapens zouden worden gesmokkeld.

Vader van 12-jarige moeder legt bekentenis af

De vader van het 12-jarige meisje dat twee weken geleden tijdens een schoolreisje beviel van een kind, heeft toegegeven dat hij zijn dochter seksueel misbruikt heeft. Hij heeft ook gezegd dat hij de vader van de baby is. Dat laat het Openbaar Ministerie in Groningen donderdag weten. De man blijft nog zeker twee weken vastzitten.

De vader werd dinsdag aangehouden. Uit DNA-onderzoek is gebleken dat de kans aanzienlijk was dat de 52-jarige man de vader van de baby is. Nu komt daar zijn bekentenis dus bij. De vader had zijn DNA vrijwillig afgestaan.

Het onderzoek gaat ook na de bekentenis verder. Zo moet duidelijk worden onder welke omstandigheden het seksueel misbruik heeft plaatsgevonden en hoe vaak de vader het meisje heeft misbruikt.

Het ouderlijk huis van het 12-jarige meisje is doelwit geworden van vandalisme, dinsdag werden ramen ingegooid en de tekst 'pedo' op het huis in de Groningse wijk Beijum gekalkt. Woensdag is het huis leeggehaald door een verhuisbedrijf om meer vernielingen te voorkomen.

Vacansoleil met twee kopmannen in Parijs-Roubaix

Zondag wordt de 109e editie van Parijs-Roubaix verreden. De koers over 256,5 kilometer kent iets meer dan 50 kilometer aan kasseistroken. Vacansoleil komt zondag aan de start met twee Vlaamse kopmannen: Stijn Devolder en Björn Leukemans.

Leukemans die in 2010 als zesde eindigde was afgelopen zondag nog vooraan te vinden in de Ronde van Vlaanderen. De Belg kon vorig jaar het langste bij winnaar Fabian Cancellara in het wiel blijven, tot hij lek reed. Leukemans gaat nu wederom voor een topklassering: "Als ik geen pech heb rijd ik zeker in de top-5."

De complete selectie bestaat uit: Jens Mouris, Wouter Mol (Nederland), Frederik Veuchelen, Gorik Gardeyn, Thomas De Gendt, Björn Leukemans, Stijn Devolder (België) en Mirko Selvaggi (Italië).

Single Lange Frans en Meyer gratis na donatie Japan

Lange Frans en Anita Meyer hebben besloten hun nieuwe versie van de klassieker Why Tell Me Why op single uit te brengen. Het nummer is gratis na een donatie voor de slachtoffers van het natuurgeweld in Japan, maken de artiesten donderdag bekend.

Frans en Anita namen het nummer op in het kader van het TROS-programma De Beste Zangers van Nederland. Daarin vertolken Nederlandse artiesten elkaars nummers en gaan ze op zoek naar de beste vervanger. Lange Frans nam Meyers klassieker Why Tell Me Why onder handen en maakte een nieuwe versie met de zangeres.

Het nummer, dat dertig jaar geleden een nummer 1-hit was voor Meyer, gaat over Frans' zoontje. "Dat hij in een warm nest is geboren, maar op een gegeven moment toch vragen zal gaan stellen over waarom er oorlog is in de wereld en agressie", legde Meyer eerder uit. "Ik zing tussen zijn raps door."

Iedereen die via het speciale gironummer 6868 geld doneert voor de Japanse slachtoffers mag de single gratis downloaden. Why Tell Me Why is niet het eerste succesje dat voortkomt uit het huidige seizoen van De Beste Zangers van Nederland. Glennis Grace's versie van Volumia's Afscheid betekende de eerste nummer 1-hit voor de zangeres.


De Lange Frans-uitvoering van Why tell me why

Ook Anita vraagteken bij Ajax

Vurnon Anita heeft de defensieve problemen bij Ajax vergroot. De verdediger kreeg vandaag tijdens de training van de Amsterdammers last van zijn hamstring. Hij nam geen risico en verliet de oefensessie direct. De komende dagen moet duidelijk worden of Anita zondag tegen FC Groningen kan spelen.

Trainer Frank de Boer moet het in de verdediging ook zonder Toby Alderweireld, Daley Blind en Gregory van der Wiel stellen. Die laatste kan mogelijk wel meedoen zondag, maar dat moet in de komende dagen blijken. Verdedigers Ricardo van Rhijn en Nicolai Boilesen van Jong Ajax trainden vandaag met de A-selectie mee.

Leers wil opheldering van Italië over migranten

Nederland gaat opheldering vragen aan Italië over het nieuws dat dat land verblijfsvergunningen gaat geven aan duizenden migranten uit Tunesië. Dat heeft minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA) donderdag gezegd.

"Ik wil hier precies de achtergrond van weten", zei Leers tegen de NOS. Hij spreekt maandag in Brussel met collega-ministers uit andere EU-landen. Het is 'wel zo netjes' als het Italiaanse besluit ook daar wordt besproken, vindt Leers.

Italië kondigde donderdag aan dat zo'n 25.000 Tunesiërs een 'humanitair visum' krijgen. Daarmee kunnen ze ongehinderd doorreizen naar andere landen in de Schengenzone, waaronder Nederland.

Het gaat om Tunesiërs die tot nu toe dit jaar in Italië zijn aangekomen, vooral op het eiland Lampedusa. Volgens Leers gaat het in grote meerderheid om arbeidsmigranten en niet om vluchtelingen. Die hebben volgens hem geen recht op een verblijfsvergunning in de Europese Unie.

Silberbauer vertrekt definitief bij FC Utrecht

Michael Silberbauer verlaat FC Utrecht na dit seizoen definitief. De 29-jarige middenvelder en de club uit de Domstad zijn niet tot overeenstemming gekomen om het aflopende contract van de Deen te verlengen. Dat meldt FC Utrecht op de website.

"Ook na onze laatste krachtsinspanning is het niet gelukt tot een akkoord te komen. Dat is jammer, we hebben er alles aan gedaan, maar er valt niemand iets te verwijten", vertelt technisch directeur Foeke Booy over de vastgelopen onderhandelingen.

Silberbauer speelt sinds het seizoen 2008 voor FC Utrecht. De Deen kwam tot dusver 85 competitieduels in actie waarin hij zesmaal scoorde. Dit seizoen is Silberbauer aanvoerder bij de Domstedelingen.


Silberbauer vertrekt definitief bij FC Utrecht  (Foto: Novum)

Di Grassi nieuwe testrijder Pirelli

Lucas di Grassi wordt de opvolger van Pedro de la Rosa als testrijder voor Pirelli. De Spanjaard vertrok dit seizoen naar McLaren om voor het Britse team tests te gaan rijden. Di Grassi reed afgelopen seizoen nog voor Virgin Racing, maar zit dit seizoen zonder stoeltje.

De Italiaan is overigens al de derde coureur die bij Pirelli banden gaat testen: Nick Heidfeld begon hier vorig jaar als eerste mee, maar kreeg later in het seizoen het racestoeltje van De la Rosa bij Sauber. Deze ging op zijn beurt naar het Italiaanse bandenmerk, waarmee de twee dus van baan ruilden.

Ali B krijgt excuses van AVRO

De AVRO heeft excuses aangeboden aan Ali B. De naam van de rapper werd dinsdag genoemd in een uitzending van Opsporing Verzocht, waarna Ali en de omroep plat werden gebeld. De rapper gaf aan geen enkel probleem te hebben met het noemen van zijn naam.

"Deze uitspraak van algemene aard is louter bedoeld de kijker houvast te geven in deze zaak", reageert de AVRO op de ontstane ophef. Een slachtoffer van een overval omschreef een van de daders als 'degene die praatte met een Ali B-accent'. De rapper reageerde laconiek op de uitzending. "Als blijkt dat je daders van dit soort zaken sneller arresteert door mijn naam te gebruiken, vooral doorgaan. Offer ik me graag voor op", twitterde Ali.

"Vanzelfsprekend heeft noch de AVRO, noch politie en justitie Ali B op enigerlei wijze in verband willen brengen met deze zaak. Wij betreuren dat dit beeld is ontstaan", luidt de verklaring van de AVRO.

Uit de tweets van Ali blijkt dat hij inmiddels contact heeft gehad met Anniko van Santen, presentatrice van Opsporing Verzocht. "Net belletje gehad van Anniko, ze heeft excuses aangeboden namens AVRO", schreef de rapper woensdagavond. "Erg lief, bedankt."


Ali B. (Foto: Novum)

Japanse game-industrie herstelt zich na ramp

Japanse game-uitgevers maken langzaam maar zeker weer plannen bekend voor games die waren uitgesteld vanwege de natuurrampen in het land. Door de aardbevingen en de tsunami hebben veel uitgevers hun werkzaamheden aangepast. Sega heeft als eerste een nieuwe releasedatum bekendgemaakt van een eerder uitgestelde game.

Het actiespel Yakuza to the End verschijnt 9 juni in Japan voor Playstation 3. Daarnaast brengt Namco Bandai volgens de gamewebsite het actieavontuur One Piece: Unlimited Cruise Special op 26 mei op de markt voor Nintendo DS.

Als gevolg van de natuurramp hadden verschillende uitgevers hun promotiecampagnes, gamereleases of zelfs volledige producties geschrapt. Promotionele festiviteiten in Tokyo werden afgeblazen en het actiespel Disaster Report 4 verschijnt helemaal niet meer op de markt.


'Hans Kraay jr. moet weg'

Fans van Voetbal International (VI) zijn een petitie gestart om Hans Kraay jr. weer weg te krijgen uit het programma. Dit meldt Het Parool donderdag. Na de VI-uitzending van maandagavond, waarin 'Hansie' voor de tweede keer in korte tijd te zien was, is Spreekverbod.nl in actie gekomen tegen de SBS-presentator.

Kraay schuift sinds een paar weken weer aan bij het RTL-programma. Hij was vorig seizoen ook regelmatig te gast, maar volgens SBS liep de frequentie al snel te hoog op. De zender verbood Kraay om bij de andere omroep bij te klussen. Na een maandenlange soap mocht de voetbalkenner weer te gast komen in VI, maar niet iedereen is dus even blij met zijn terugkomst.

"Tenenkrommend, plaatsvervangende schaamte en walging van het clowneske gedrag van Hans Kraay jr. maakte zich maandag over duizenden kijkers van VI meester. Voor de tweede maal wist Kraay met zijn nerveuze, irritante en geforceerde optreden de kijkers tegen zich in het harnas te jagen. Met weemoed verlangen wij terug naar het VI zonder Kraay", zo luidt een deel van de petitie, die met iets meer dan 50 ondertekenaars nog niet veel animo lijkt te hebben.

Eerder beklaagden gebruikers van het FOK!forum zich al over de VI-uitzending van afgelopen maandag. Massaal vonden ze de uitzending 'te geforceerd grappig' en wekte het gedrag van onder andere Kraay irritatie op.

Columnist Nico Dijkshoorn sprak zich nog het meest kritisch uit over de rol van de SBS-presentator: "Hans werd zogenaamd boos. Slecht cabaret, daar zat ik naar te kijken. Hans is definitief een Swiebertje geworden. Voor eeuwig de man die op afroep zijn oeroude kunstje opvoert. Hij scheldt, omdat het geld oplevert. Hans minacht de kijker. Hij denkt dat we het niet doorhebben. Dat we zijn woede geloven."


Petitie gestart tegen Hans Kraay jr. in Voetbal International

Marco Borsato bereikt mijlpaal in carrière

Marco Borsato heeft een mijlpaal bereikt in zijn carrière. De 44-jarige zanger zit donderdag 21 jaar in het vak. "Toch iets om bij stil te staan", zegt Borsato via Twitter.

"Vandaag is het 21 jaar geleden dat mijn carrière begon en ik geniet nog elke dag van dit prachtige vak", deelt de zanger met zijn fans. "Ik heb zoveel geweldige dingen meegemaakt dat het moeilijk is om hoogtepunten te noemen. Maar? er staat ook nog zoveel moois op stapel."

Borsato won op 7 april 1990 de Nederlandse versie van de Soundmixshow met zijn vertolking van Billy Vera's At This Moment. De zanger tekende na zijn overwinning een contract bij een platenmaatschappij en bracht drie Italiaanstalige albums uit.

Vier jaar na het winnen van de Soundmixshow brak Borsato pas echt door met het nummer Dromen Zijn Bedrog. Het nummer bereikte de hoogste positie van de Top 40 en bleef daar twaalf weken staan, wat destijds goed was voor een plek in het Guiness Book of Records.


Mijlpaal voor Borsato (Foto: Novum)

Protesterende Bahreinse internationals geschorst

Vier internationals van Bahrein zijn geschorst door hun clubs. De spelers werden geschorst omdat ze protesteerden tegen de regering, benadrukt een functionaris van de voetbalbond. Daarnaast zijn de internationals ook uit het nationale team gezet.

De identiteit van de vier is niet bekendgemaakt. Mensenrechtenactivist Mohammed al-Maskati zegt dat de geschorste spelers sjiitisch zijn en sinds dinsdag in hechtenis zitten.

Bahrein verklaarde vorige maand de noodtoestand, toen het land protesten neersloeg van de sjiitische meerderheid. De sjiieten zijn tegen de soennitische monarchie die al tweehonderd jaar heerst in Bahrein.

Doden door schietpartij op school Brazilië

Zeker acht mensen zijn donderdag omgekomen toen een man het vuur opende in een school in de Braziliaanse stad Rio de Janeiro. Dat hebben lokale media gemeld.

De schutter liep de school binnen en schoot zeven mensen dood. Daarna pleegde hij zelfmoord. Er zijn ook gewonden gevallen door het schietincident.

Het is onduidelijk wie de schutter is. Een televisiestation meldde dat het om de vader van een leerling ging.

Teeven onderzoekt verplichte DNA-test

Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven gaat bekijken of het meewerken aan een DNA-onderzoek verplicht kan worden gesteld. Die toezegging heeft hij aan het CDA gedaan, naar aanleiding van vragen van het CDA over nieuwe onderzoeksmethoden van DNA.

Het zou dan gaan om verplichte medewerking aan onderzoek naar een misdrijf waar een burger in de buurt was. Volgens Teeven heeft dat niets te maken met het meewerken aan de eigen veroordeling van een eventuele verdachte. Hij plaatst het verplicht meewerken aan DNA-onderzoek in hetzelfde rijtje als de verplichte medewerking bij sociale zekerheid en belastingzaken.

Het CDA is al langer groot voorstander van deze verplichting omdat een dader van een misdrijf bij vrijblijvende medewerking veel te lang buiten schot kan blijven. Oppositiepartijen zijn niet zo positief, zij vinden het plan een grove schending van de grondrechten. Bovendien is de manier van onderzoeken te willekeurig en te omslachtig.

'Hypotheken duurder, spaarrente gaat omhoog'

De renteverhoging die de Europese Centrale Bank (ECB) donderdag heeft doorgevoerd werkt door in de rentes die banken rekenen en uitkeren. De hypotheekrente gaat omhoog, maar er komt ook meer rente op spaarrekeningen, aldus econoom Charles Kalshoven van ING.

"Een verhoging van de rente door de ECB wordt binnen een maand bijna volledig doorgerekend in hypotheken met een variabele rente", aldus Kalshoven. "Hetzelfde effect zie je bij spaardeposito's met een looptijd van minder dan een jaar."

De renteverhoging wordt minder sterk en minder snel doorgerekend op spaarrekeningen waarvan het geld op ieder moment kan worden opgenomen. "Dat komt doordat de hogere hypotheektarieven alleen bij variabele en nieuwe hypotheken kunnen worden doorgevoerd", legde Kalshoven uit. "De inkomsten uit hypotheken kruipen daardoor slechts omhoog, terwijl een hogere spaarrente meteen voor iedereen geldt."

'Hypotheken duurder, spaarrente gaat omhoog'
'Hypotheken duurder, spaarrente gaat omhoog' (Foto: ANP)

Verdachten inbraakgolf Limburgse zorgcentra vast

Vier mannen en een vrouw zijn deze en vorige week aangehouden op verdenking van tientallen inbraken in Limburgse verpleeghuizen, bejaardenhuizen en andere zorginstellingen. Dat heeft het Openbaar Ministerie donderdag bekendgemaakt. De verdachten zijn tussen de 19 tot 26 jaar en komen uit Heerlen en Kerkrade.

Zuid-Limburg wordt sinds eind januari geteisterd door inbraken in zorginstellingen. Ruim veertig verpleeg- en bejaardenhuizen en andere instellingen in de regio werden door dieven bezocht, meestal 's nachts. De inbrekers namen onder meer kluizen, autosleutels, mobiele telefoons, bankpassen en computers mee. De politie hoopt met de aanhouding van de vijf een einde aan de reeks te hebben gemaakt.


Inbraakgolf in zorginstellingen Limburg (Foto: Novum)

Spreekkoren Rangers - PSV onderzocht

De UEFA is een onderzoek begonnen naar vermeende discrimerende spreekkoren van supporters van Glasgow Rangers tijdens het Europa Leagueduel tegen PSV vorige maand op Ibrox. Dit maakte de Europese voetbalbond vandaag bekend.

Glasgow Rangers is in het verleden vaker gewaarschuwd voor dergelijke voorvallen en voor de UEFA is de maat nu vol. De club zal de aanklacht later deze maand in Zwitserland vernemen.

Glasgow Rangers heeft al laten weten de nakende straf aan te vechten. Het vindt dat spreekkoren geband moeten worden uit stadions, maar is van mening dat het niet de enige club is waar fans zich van hun negatieve kant laten zien. "We moeten concluderen dat de focus wel erg op Rangers is gericht", zegt uitvoerend directeur Martin Bain in een verklaring.

"We hebben nauw met onze supporters samengewerkt om te proberen met dit probleem om te gaan en geloven dat er maar weinig clubs zijn die zich zo enorm inspannen om dit anti-sociaal gedrag aan te pakken. We zeggen niet dat er geen probleem is, maar we zijn al jaren met uiterste inspanningen bezig om dit uit te bannen",
aldus Bain.

Kamer bezorgd over hulp aan Portugal

De Tweede Kamer is bezorgd over de financiële problemen van Portugal. Dat land kondigde woensdag aan een beroep te gaan doen op het Europese noodfonds. Hierover zijn bij de Kamerfracties veel vragen.

De Kamer wil vooral van het kabinet weten wat om hoeveel steun het precies gaat en wat de consequenties voor Nederland zijn. De SP en de PVV, twee partijen die sceptisch tegenover Europa staan, hekelen de 'perverse prikkels' die uitgaan van het noodfonds. Hierdoor worden landen die niet bezuinigen om hun begroting binnen de perken te houden beloond in plaats van gestraft, vinden zij. "En wat gaat dit de Nederlandse belastingbetaler kosten?", vroeg PVV-Kamerlid Louis Bontes. Ook de PvdA wil hierover opheldering.

Staatssecretaris van Buitenlandse Zaken Ben Knapen (CDA) kon donderdagochtend tijdens een Kamerdebat nog weinig antwoorden geven. Hij wees erop dat nog onduidelijk is wat voor hulp Portugal precies wil en om welk bedrag het daarbij gaat. Knapen benadrukte wel dat er strenge voorwaarden gelden voor landen die een beroep doen op het noodfonds.

VVD-Kamerlid Han ten Broeke wilde weten in hoeverre de demissionaire Portugese regering van premier José Socrates bevoegd is om zo'n groot besluit te nemen. Knapen wilde hier niet op ingaan, aangezien dit vooral een zaak is die Portugal zelf moet regelen.

Premier Mark Rutte (VVD) zei vorige maand al dat hulp aan Portugal alleen onder 'strikte voorwaarden' zou worden gegeven. "Ik kan niet aan de Nederlandse belastingbetaler uitleggen dat ik akkoord ga met geld steken in een land, als ik niet zeker weet dat we dat geld ook weer terug krijgen."

Silent Hill heeft nieuwe inwoners

De film Silent Hill: Revelations 3D heeft nieuwe acteurs en actrices voor ons. Het was al bekend dat Sean Bean zijn rol nogmaals gaat vertolken, maar de dames en heren van Dreadcentral hebben een mooi lijstje namen uit een persbericht voor ons.

Carrie-Anne Moss, beter bekend als Trinity uit de The Matrix-trilogie, gaat de rol van Claudia Wolf spelen. Een andere grote naam en tevens inmovie familielid is Malcolm McDowell (Halloween, Halloween 2, A Clockwork Orange). Wie we ook gaan tegenkomen in het vergane dorp zijn Adelaide Clemens (X-Men Origins: Wolveringe, Mad Max: Fury Road) en Kit Harington (aankomende tv-serie Game of Thrones). Maar ook enkele oude bekenden gaat terugkomen. In de intro stond al Sean Bean vermeld, welke de rol van Christopher Da Silva gaat spelen. Ook Radha Mitchell en Deborah Kara Unger komen terug als respectievelijk Rose Da Silva en Dahlia Gillespie.

Het verhaal van Silent Hill: Revelations 3D volgt het verhaal van de game Silent Hill 3. Heather Mason en haar vader zijn in Silent Hill op de vlucht voor de onbekende krachten die daar gaande zijn. Op haar achttiende verjaardag moet Mason na een enorm slechte nachtmerrie en de vermissing van haar vader erachter komen wie zij echt is. Deze ontdekkingstocht brengt haar dieper in de duistere en demonische wereld, welke haar steeds verder meesleurt.

De film wordt op moment van schrijven nog opgenomen in Canada. Het is nog onbekend wanneer we in Nederland de horror kunnen bewonderen.

Silent Hill: Revelations 3D

Kit Harington en Adelaide Clemens in de asregen van Silent Hill

FIA stelt inhaalzone Maleisië definitief vast

Autosportfederatie FIA heeft de inhaalzone op het circuit van Sepang definitief vastgesteld. Tijdens de Grand Prix van Maleisië mogen de rijders de verstelbare achtervleugel (DRS) gebruiken op het hele rechte stuk van start/finish. Wel moet een coureur binnen een seconde achter zijn voorligger rijden.

Het meetpunt voor het gebruik van de vleugel ligt op 200 meter voor de laatste bocht. Het mechanisme kan vijf meter na het uitkomen van de bocht in werking worden gesteld en pas bij het aanremmen voor de eerste bocht klapt de vleugel weer terug in de oorspronkelijke positie. Hierdoor hebben de rijders bijna een kilometer de tijd om hun actie uit te voeren.

Alle rijders, waaronder Mark Webber, verwachten dat de vleugel een grotere rol zal spelen in de race dan in Australië het geval was. "Als het hier niet werkt, weet ik het ook niet meer. Het is een heel ander verhaal dan in Australië, waar de laatste bocht eigenlijk te snel was. Hier heb je een langzame bocht om mee te beginnen en een langzame bocht bij het aanrempunt, en een landingsbaan daartussen, dus dat biedt zeker opties," zei Webber tegen Autosport.

'Breath of Fire-serie nieuw leven ingeblazen'

Er is een nieuw deel op komst van de Breath of Fire-rollenspelserie. Het zou gaan om het spel Breath of Fire: Dragon's Dogma, het zesde spel uit de serie. Sinds 2006 is geen nieuw spel binnen de rollenspelserie verschenen omdat game-uitgever Capcom de concurrentie van andere, soortgelijke games te groot vindt.

Japanse media, waaronder gamewebsite Andriasang, baseren zich op een drietal hints. Game-uitgever Capcom heeft een website met een afbeelding van een draak en tweemaal de letter d geopend. Ook werd de titel Dragon's Dogma vorig jaar als merknaam geregistreerd door de uitgever. Bovendien heeft Breath of Fire-ontwikkelaar Makoto Ikehara woensdag via Twitter zijn betrokkenheid bij de Dragon's Dogma-game publiekelijk gemaakt. Officieel is nog niet bekend of Dragon's Dogma daadwerkelijk tot de Breath of Fire-serie behoort.

Binnen de Breath of Fire-serie zijn vijf spellen verschenen. Breath of Fire V: Dragon Quarter verscheen in 2003 voor de Playstation 2. Sinds die tijd is alleen het derde deel nog opnieuw uitgegeven voor de PSP in 2006. Daarna werd het stil rond de rollenspelserie die op de Super Nintendo-spelcomputer en de eerste Playstation zijn hoogtijdagen kende. Wereldwijd zijn zeker drie miljoen spellen uit de serie verkocht.

Jeugdtrainer opgepakt voor sekschat

Een 29-jarige jeugdtrainer van de Amsterdamse voetbalvereniging DWV is vorige week gearresteerd door de zedenpolitie voor een sekschat met een 12-jarige pupil. Dat meldt de Amsterdamse televisiezender AT5.

DWV bevestigt op zijn website de arrestatie van de man, die C- en D-elftallen van de vereniging trainde. De club heeft hem onmiddellijk uit al zijn functies ontheven. De spelers uit de elftallen die de man trainde en hun ouders werden in of net na het weekeinde al geïnformeerd over de zaak. De rest van de ouders werd woensdagavond ingelicht.

Het benaderen van kinderen onder de 16 jaar via internet met een seksueel oogmerk, het zogeheten 'grooming', is sinds 2010 strafbaar.

Kolencentrale Nuon op de lange baan

De kolencentrale die Nuon in de Eemshaven in Groningen wil bouwen komt er voorlopig niet. De bouw is in ieder geval uitgesteld tot 2020. Het elektriciteitsbedrijf stookt de centrale tot die tijd alleen op gas. Milieuorganisaties hebben daarover afspraken gemaakt met Nuon. Dat hebben de organisaties en Nuon donderdag laten weten.

Mocht de centrale er na 2020 wel komen, dan belooft Nuon dat de CO2-uitstoot minder dan de helft zal zijn dan die van een reguliere kolencentrale. Als onderdeel van de afspraak trekken de organisaties hun juridische procedures tegen de nieuwe centrale in.

De milieuorganisaties verzetten zich al jaren tegen de komst van twee kolencentrales in de haven. Voor de aanvoer van kolen zou de vaargeul verdiept moeten worden, wat volgens de organisaties ernstige gevolgen heeft voor de natuur in Eems-Dollard.

Treinverkeer rond Eindhoven verstoord

Treinreizigers rond Eindhoven moeten rekening houden met vertraging. Oorzaken zijn een sein- en wisselstoring in Eindhoven en twee bermbranden in Helmond. Dat laten ProRail en de Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost weten. Het duurt waarschijnlijk nog tot 16.00 uur voordat de treinen weer normaal rijden.

Door de rook van de brand ging er in een passerende goederentrein een brandalarm af. Dat bleek loos alarm, maar de trein veroorzaakt wel een stremming op het baanvak. Er rijden geen treinen tussen Eindhoven en Horst-Sevenum. De bermbranden zijn inmiddels geblust.

Het treinverkeer heeft ook nog te kampen met de gevolgen van de sein- en wisselstoring in Eindhoven. Die storing was rond 13.30 uur verholpen.

Zenit beboet voor racistische supporter

Zenit Sint-Petersburg heeft een boete van tienduizend euro gekregen van de Russische voetbalbond. De bond deed dit omdat een supporter van Zenit vorige maand de Braziliaan Roberto Carlos schoffeerde tijdens het duel met zijn club Anzhi Makhachkala. De fan probeerde een banaan te geven aan de 125-voudig international.

De Russische club heeft bevestigd dat het beboet is voor het racistische gedrag van de supporter. Enkele dagen na het incident gaf Zenit al aan dat de supporter een stadionverbod voor het leven zou krijgen.

Het is niet de eerste keer dat Zenit in opspraak komt. In 2008 gooiden supporters al bananen op het veld in de UEFA Cupwedstrijd tegen Olympique Marseille. De fans maakten toen ook oerwoudgeluiden naar drie zwarte spelers van de Franse club.

Tina Fey verwacht tweede kind

Actrice Tina Fey is zwanger van haar tweede kindje. De 30 Rock-actrice heeft dat bekendgemaakt in een interview met Oprah Winfrey.

De 40-jarige Fey is vijf maanden zwanger. Met haar man Jeff Richmand heeft ze een 5-jaar oude dochter Alice. Fey promoot momenteel haar boek Bossypants over de geboorte van haar eerste kind en hoe het meisje haar in professioneel opzicht heeft veranderd. "Als je een kind hebt, realiseer je je hoeveel mensen op de werkvloer met dezelfde problemen zitten", schrijft ze in haar boek.

Fey heeft de Amerikaanse komedieserie 30 Rock bedacht, speelt de hoofdrol en schrijft ook mee aan de afleveringen. De serie is losjes gebaseerd op haar jaren als hoofdschrijver van de tv-show Saterday Night Live. Alec Baldwin, die in 30 Rock de baas speelt van Fey, kondigde woensdag aan dat de serie volgend jaar ophoudt.


Tina Fey is wederom zwanger (Foto: Novum)

Trainer Benfica: "We moeten door kunnen gaan"

PSV en FC Twente staan donderdagavond in kwartfinales van de Europa League tegen Benfica en Villarreal. Benfica-trainer Jorge Jesus verwacht dat PSV de halve finales niet haalt.

Oefenmeester Jorge Jesus begint met het volste vertrouwen aan het duel met de voormalig koploper van de Nederlandse Eredivisie. Donderdagavond speelt hij met Benfica de eerste wedstrijd tegen PSV in het Estadio da Luz. Daar wil hij zijn voordeel mee doen.

"Het is belangrijk de steun van onze supporters te hebben en ik heb me laten vertellen dat het stadion vol is", blikte Jorge Jesus geciteerd door Voetbal International vooruit op het duel. "Het maakte me niet uit of we een doelpunt tegen krijgen, als we maar winnen. Natuurlijk is een 1-0 zege beter dan 2-1, maar winst is het belangrijkste."

"PSV is een uitstekende ploeg, een van de beste in Nederland. Ze hebben ambities in de Europa League, maar toch moeten we door kunnen gaan", gaat de trainer verder, die afgelopen weekend door het verlies tegen FC Porto de landstitel aan zich voorbij zag gaan.

Het verlies bij Porto zal weinig uitwerking hebben op zijn ploeg, meent Jesus. "Al voor de wedstrijd tegen Porto wisten we dat de competitie een verloren zaak was. Toch wilden we ze wel verslaan voor de eer. Tegen PSV zal het een andere wedstrijd zijn, aangezien elke ploeg bij de laatste acht de Europa League ook kan winnen. Ons volgende doel is dan ook de halve finale."

Supporter Standard sterft na val van tribune

Een supporter van Standard Luik is gisteren om het leven gekomen. De 46-jarige man viel tijdens het bekerduel tussen Standard en AA Gent van de tribune en kwam op zijn hoofd terecht. De fan kreeg direct een hartstilstand en stierf na aankomst in het ziekenhuis.

Standard laat op de website weten geschokt te zijn over de dood van de supporter. Er is een onderzoek gestart naar het ongeluk. "Volgens de eerste getuigenissen viel de man per ongeluk van de tribune. Hij zou zijn evenwicht hebben verloren en op zijn hoofd terecht zijn gekomen", vertelt een politiewoordvoerder in de krant La Dernière Heure.

Op het veld was niets te merken van het ongeval en werd er gewoon doorgespeeld. Standard won met 4-2 en plaatste zich voor de finale van de beker in België. Daarin treft het Westerlo dat in de andere halve eindstrijd te sterk was voor Cercle Brugge.

Van der Sar: "We zijn er nog niet"

Volgens Edwin van der Sar moet Manchester United zich nog niet rijk rekenen met de knappe uitzege bij Chelsea in de kwartfinale van de Champions League (0-1). De doelman vindt dat er een goede stap is gezet naar de halve finales, maar dat dat ze er nog lang niet zijn.

"Het was van onze kant een solide wedstrijd, die veel voldoening geeft," aldus Van der Sar. "Chelsea is altijd een lastige tegenstander. De laatste paar jaar hebben we tegen die ploeg niet altijd gekregen waar we recht op hebben. Gelukkig konden we de voorsprong nu wel vasthouden."

De Nederlandse recordinternational genoot van het spel van Ryan Giggs. De middenvelder die ondanks zijn gevorderde leeftijd nog altijd op het hoogste niveau actief is speelde volgens Van der Sar erg goed. "Elke bal die hij speelt, elke bal die hij aanneemt, is perfect. Paul Scholes heeft die kwaliteiten bij ons ook nog steeds. Het is een genot om met die jongens te spelen en om hen aan het werk te zien."

Manchester United is naast de Champions League ook nog in de race voor de landstitel en de FA Cup.

Super Meat Boy ruim half miljoen keer verkocht

Bijna zeshonderdduizend gamers hebben het behendigheidsspel Super Meat Boy gekocht. Een derde kocht de game voor de Xbox 360, terwijl de rest van de aankopen via de downloadservice Steam op de pc verliep. Dat hebben Tommy Refenes en Edmund McMillen, de makers van het spel, aangegeven in een interview met het weblog Pocketful of Megabytes.

Het tweetal is momenteel bezig Super Meat Boy naar de Nintendo 3DS te brengen. Het is nog onduidelijk of het spel in de winkel komt te liggen of wordt verkocht via de online eShop. De makers hebben wel een voorkeur voor digitale distributie. "Anders moeten we alleen maar rekening houden met nog meer problemen", laten ze weten tegenover het weblog. De ontwikkelaars zagen eerder de lancering van een Nintendo Wii-versie van hun spel in het water vallen.

Super Meat Boy is een behendigheidsspel waarbij de speler met nauwkeurige sprongen door een spelwereld vol zagen en vallen moet rennen. Het doel is zijn vriendinnetje Bandage Girl te bevrijden.


Super Meat Boy steekt zijn duim op na horen verkoopcijfers (Foto: Novum)

Hordeloper Ross alsnog gediskwalificeerd

Hordeloper Duane Ross, die deelnam aan de Olympische Spelen van Athene 2004, is met terugwerkende kracht gediskwalificeerd. Het Internationaal Olympisch Comité schrapt de resultaten van de Amerikaan omdat hij doping heeft gebruikt. Ross werd in Athene vijfde in de halve finale van de 100 meter horden en ontbrak daardoor in de Olympische finale.

De uitspraak van het IOC volgt op het besluit van het Amerikaanse antidopingagentschap Usada dat de atleet voor twee jaar schorste. Naast zijn prestatie in Athene worden van Ross alle resultaten vanaf 2 november 2001 geschrapt.

De hordeloper was één van de atleten die in 2008 moesten getuigen tegen atletiekcoach Trevor Graham. De trainer werd veroordeeld nadat hij in de geruchtmakende dopingaffaire Balco tegen onderzoekers had gelogen. Daarbij waren onder meer sprinters Marion Jones, Tim Montgomery en Dwain Chambers betrokken.

Politie laat man gaan die ziekte veinst

Een 45-jarige automobilist uit Oisterwijk heeft woensdag na een verkeerscontrole de politie om de tuin geleid door te doen alsof hij kanker heeft. Dat meldde de politie donderdag.

De man was aangehouden omdat hij te hard reed en daarna een agent beledigde. Op het bureau vertelde de man in tranen dat hij kort voor zijn aanhouding in het ziekenhuis te horen had gekregen dat hij kanker heeft. De politie geloofde het verhaal en liet hem direct vrij.

Een controlerend telefoontje naar het ziekenhuis wees echter uit dat de Oisterwijker helemaal niet ziek is. De automobilist krijgt alsnog een bekeuring voor het beledigen van een agent.

Spyker wil naam veranderen in Swedish Automobile

Spyker Cars nv is van plan zijn naam te veranderen in Swedish Automobile nv, blijkt uit een toelichting op de statutenwijziging die het bedrijf op 19 mei aan de algemene aandeelhoudersvergadering voorlegt.

De naam wordt gewijzigd omdat Spyker zich volledig op de activiteiten van dochterbedrijf Saab Automobile wil gaan richten. De sportwagenactiviteiten worden verkocht, maakte Spyker eerder bekend.

Ook meldde Spyker eerder een beursnotering in Stockholm te overwegen. Onlangs kondigde bestuursvoorzitter Victor Muller van Spyker aan hier op de aandeelhoudersvergadering op terug te zullen komen.

Momenteel is Spyker vooral in het nieuws vanwege betalingsproblemen aan leveranciers, waardoor de productie van Saab voor de rest van deze week stil is komen te liggen.

Zwemsters duiken onder WK-limiet

Het is dringen voor de startbewijzen op de 50 meter vlinderslag voor het WK dat komende zomer in Shanghai gezwommen wordt. Vandaag doken bij de Swim Cup in Eindhoven Ranomi Kromowidjojo, Hinkelien Schreuder en Marleen Veldhuis al in de series onder de tijd van 26,25 seconden.

Kromowidjojo was in de series de snelste met 26,04 seconden, voor Schreuder (26,16 seconden) en Veldhuis (26,21). De finale wordt later vandaag gezwommen. Eerder zwom Inge Dekker al de limiet. Zij was echter langzamer dan de tijden van Kromowidjojo en Schreuder, waardoor vandaag beslist wordt welke twee zwemsters er op deze afstand naar China mogen.

Vanaf morgen spelen met Duke Nukem

Nee, geen Duke Nukem Forever of mogelijke demo daarvan, want dat spel duurt nog eventjes. Apogee Software is inmiddels wel klaar met Duke Nukem Critical Mass voor Nintendo DS. Vanaf morgen ligt deze game in de winkel.

Duke Nukem wordt naar de toekomst gestuurd: een toekomst vol chaos en ellende waarin de mensheid bijna is uitgeroeid: alle babes zijn gevangen genomen en worden als slaven gebruikt terwijl de aliens met ijzeren vuist over de aarde regeren. Het is een wereld met monsters, buitenaardse varkensagenten, idioot grote bazen en uiteraard vol schaars geklede babes.

Natuurlijk gaat Duke de babes te redden en de aliens een les leren, zoals alleen Duke Nukem dat kan: 'Don't worry ladies, there's plenty of Duke to go around'.

Penélope Cruz weer in Woody Allen-film

Penélope Cruz gaat opnieuw acteren in een film van Woody Allen. "Ik kan nog niks zeggen over het verhaal en de karakters", zegt de Spaanse actrice tegen het Amerikaanse tijdschrift Entertainment Weekly.

De 36-jarige actrice mag van Allen niets loslaten over het project. De 74-jarige regisseur heeft eerder al bekendgemaakt een film op te willen nemen in Rome. De laatste film van Allen, Midnight in Paris, speelt zich af in de Franse hoofdstad en gaat dit jaar in première.

Cruz won in 2009 een Oscar voor haar bijrol in Vicky Cristina Barcelona die Allen geregisseerde. De actrice werd tijdens de opnames van die film verliefd op haar tegenspeler Javier Bardem. Het stel trouwde in de zomer van 2010 en Cruz beviel in januari van hun eerste zoon Leo.


Penélope Cruz (Foto: Novum)

Griekse journalisten vier dagen in staking

Griekse journalisten zijn donderdag begonnen aan een vier dagen durende staking. Zij willen daarmee hun onvrede over bezuinigingsmaatregelen en gedwongen ontslagen kenbaar maken. Gedurende de vier dagen worden er geen nieuwsprogramma's uitgezonden op de radio of de televisie. Daarnaast worden nieuwswebsites niet ververst en verschijnen er tot dinsdag geen kranten en tijdschriften.

Griekenland wist vorig jaar een bankroet te voorkomen door een lening van 110 miljard euro van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). In ruil voor de lening moest de regering snijden in de pensioenen en de salarissen en tegelijkertijd de belastingen laten stijgen en de pensioenleeftijd verhogen. De maatregelen zijn gestuit op groot verzet van de Griekse bevolking. Regelmatig zijn er demonstraties en in veel sectoren wordt gestaakt.

Journalisten hebben zich eerder aangesloten bij algemene stakingen, maar de staking van donderdag is de eerste keer in de afgelopen jaren dat zij langdurig het werk neerleggen.

Doden door aanval op politietrainingscentrum

Een aanslag op een trainingscentrum van de Afghaanse politie heeft donderdag aan drie mensen het leven gekost. Acht mensen raakten gewond. Dat meldde de internationale troepenmacht ISAF. De doden zijn twee medewerkers van de Afghaanse inlichtingendienst en een politiefunctionaris.

Mannen die met geweren en granaten waren uitgerust, overvielen het centrum net buiten de Zuid-Afghaanse stad Kandahar. De radicale Taliban hebben de verantwoordelijkheid voor de actie opgeëist.

Het Nederlandse parlement heeft ingestemd met een missie om politiemensen te trainen. De Nederlandse agenten en militairen die de Afghaanse agenten gaan opleiden, zullen in de noordelijke provincie Kunduz actief zijn.

Ga de wereldtop aan in Virtua Tennis 4

SEGA legt de laatste hand aan Virtua Tennis 4, waarin je jouw tenniscarrière volledig in de hand hebt. In onderstaande trailer zie je de mogelijkheden van deze 'World Tour'. Deze spelmodus daagt je uit om de beste speler van de wereld te worden.

Natuurlijk zul je moeten tennissen tegen bekende gezichten, maar ook je populariteit moet je in de gaten houden: goede doelen en signeersessies horen er ook bij. Tennissen doe je alle seizoenen op diverse banen in de wereld en verschillende ondergronden. Het laatste toernooi speelt zich af in verschillende steden en zul je uiteindelijk moeten waarmaken waarom jij de nieuwe tennislegende moet zijn.

Virtua Tennis 4 verschijnt op 29 april voor PlayStation 3, Xbox 360 en Wii en ergens deze zomer voor de pc.

Voortvluchtige fraudeur meldt zich bij politie

Een voortvluchtige man die is veroordeeld voor de beleggingsfraudezaak rond Golden Sun en Royal Dubai heeft zich maandag gemeld bij de politie in Nieuwegein. Hij is direct gearresteerd, zo laat het Openbaar Ministerie donderdag weten.

De man werd vorig jaar veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf. Ook moet hij aan gedupeerden nog bijna 14 miljoen euro terugbetalen.

In de zaak werden 275 beleggers voor in totaal 19,5 miljoen euro opgelicht. De slachtoffers dachten met een inleg van een halve ton te investeren in een vakantiepark in Turkije. Het geld werd echter meteen opgenomen en is nooit meer teruggevonden.

Van de vijf hoofdverdachten is er nog een spoorloos. De overige drie werden eerder aangehouden. Zij kregen gevangenisstraffen tot vijf jaar opgelegd.

Huntelaar overleeft schoonmaak Schalke 04

Klaas-Jan Huntelaar hoeft niet te vertrekken bij Schalke 04. De nieuwe trainer Ralf Rangnick ziet nog voldoende potentie in de Nederlander. De spits draait een mager eerste seizoen in Gelsenkirchen, maar Rangnick peinst er niet over om de Oranje-international van de hand te doen.

"Klaas-Jan past in onze toekomst. Het gaat erom dat hij goed wordt gebruikt en daaraan gaan we hard werken," zei Rangnick die afscheid moet nemen van veel spelers bij Schalke. De Duitse club gaat de bezem door de selectie halen. Onder de inmiddels vertrokken Felix Magath is de selectie uitgegroeid tot liefst 32 spelers. Rangnick moet de selectie inkrimpen tot 21 spelers.

Huntelaar staat op dit moment langs de zijlijn met een knieblessure. Maar volgens Voetbal International laat zijn rentree niet lang op zich wachten. Op zeer korte termijn lijkt de spits de groepstraining weer te kunnen hervatten.

Snookerbaas: "Rocket Ronnie moet stoppen"

Een week voor het begin van het wereldkampioenschap in Sheffield heeft de grote baas van het snookeren Barry Hearn Ronnie O'Sullivan het advies gegeven om zijn keu voorlopig op te bergen. Hij zegt er geen vertrouwen in te hebben dat de echte Rocket Ronnie binnen afzienbare tijd weer aan de tafel zal gaan staan.

O'Sullivan heeft een heftige periode achter de rug en de 35-jarige snookeraar is inmiddels afgezakt naar de tiende plaats op de wereldranglijst. Het lijkt alsof het spel hem weinig kan schelen, waardoor hij bij vier grote toernooien al in de eerste ronde sneuvelde en bij twee andere toernooien zich een dag voor de start plotseling afmeldde.

Hearn zegt dat O'Sullivan in deze vorm niets in de snookerwereld te zoeken heeft. "Ik ken Ronnie al sinds hij 12 jaar was en heb altijd grote bewondering voor hem gehad. Zeker gezien wat er in zijn jeugd allemaal is gebeurd. Hij vecht voor de rechtbank voor de voogdij voor zijn twee jonge kinderen en na bijna 20 jaar is recentelijk zijn vader uit de gevangenis gekomen. Dat heeft allemaal veel impact op hem gehad. Hij was met zijn hoofd overal, behalve bij het snookeren," zei de snookerbaas.

"Maar zoals hij zich de laatste tijd manifesteert, is niet goed voor de snookersport. Hij staat op een keerpunt in zijn leven en zal keuzes moeten maken. Of zich weer volledig op de sport te richten of er direct mee stoppen. Voor het geld hoeft hij het niet meer te doen. Hij weet trouwens dat de regels strenger zijn geworden want wij willen af van spelers die zich om onduidelijke redenen vlak voor een toernooi zich afmelden of op een andere manier de snookersport in diskrediet brengen. Dat zal hard worden afgestraft."

Hugh Jackman gevraagd voor Snow White

Nu de filmopnames voor The Wolverine een paar maanden zijn vertraagd, heeft Universal Pictures de kans gegrepen om Hugh Jackman te vragen voor rol van jager in de film Snow White and the Huntsman.

In de film, gebaseerd op het bekende sprookje, krijgt de jager het bevel om Snow White mee te nemen naar het bos om haar daar te doden. In plaats daarvan, kiest hij er voor haar te laten gaan en moeten ze samen zien te ontsnappen.

Eerder werd al bekend dat Kristen Stewart de rol van Snow White gaat spelen en dat Charlize Theron de rol van The Evil Queen op zich neemt. De film wordt geregisseerd door Rupert Sanders. De productie van de film zal in september beginnen.

Special edition van 300 dollar voor Dirt 3

Dirt 3Codemasters heeft bekendgemaakt dat er een gelimiteerde special edition komt voor Dirt 3. Naast de game krijg je voor deze 300 dollar kostende versie een kleine radiografisch bestuurbare rallycar. De special edition moet tegelijk met de game op 24 mei in de Amerikaanse winkels liggen.

De auto is een officiële Ken Block Gymkhana RC Car. Volledige specs zijn te vinden op de info-pagina op Gamestop. Of deze versie ook in Europa in de winkels komt te liggen is nog niet bekend.

Officials: "Circuit New Delhi op tijd gereed"

De organisatie van de Grand Prix van India heeft bezworen dat het circuit in New Delhi ruim op tijd gereed zal zijn voor de eerste Formule 1-race die er dit jaar op 30 oktober gehouden zal gaan worden. De 5,1 kilometer lange baan moet halverwege dit jaar opgeleverd worden, hoewel mensen die de locatie bezocht hebben hier aan twijfelen.

Hierdoor wordt gevreesd voor een herhaling zoals bij de Commonwelth Games vorig jaar waar een deel van de faciliteiten niet op tijd gereed was. Dr. Walter Kafitz van het Indiase circuit zegt tegen Speed Week dat hiervan geen sprake zal zijn. "Het zal een fantastische baan worden voor de rijders en toeschouwers. Er zullen geen Zuid-Koreaanse toestanden bij ons ontstaan," zei hij wijzend op het maar nipt op tijd gereed komen van het Yeongam-circuit vorig jaar.

Nieuwe naam voor TNT Post

TNT Post, eerder bekend als TPG Post en PTT Post, gaat eind mei verder onder een nieuwe naam. Het postbedrijf maakt de naam en het bijpassende nieuwe logo donderdag aan zijn personeel bekend.

TNT Post gaat vrijwel zeker verder onder de naam PostNL, maar een woordvoerder wilde de nieuwe naam nog niet bevestigen. Een naamsverandering is nodig nu het postbedrijf zich opsplitst in twee aparte bedrijven. Het postbedrijf en de pakketjesdivisie gaan verder als zelfstandige beursgenoteerde onderdelen. TNT Post wil zich met de nieuwe naam meer profileren als Nederlands bedrijf.


Een uitgelekt filmpje met PostNL als naam en een nieuw logo

Agressieve hond bijt peuters in speeltuin

Twee kinderen van 3 jaar zijn woensdag in Den Bosch gewond geraakt toen ze werden gebeten door een hond. De politie heeft het pitbullachtige dier in beslag genomen.

De twee peuters waren woensdagmiddag aan het spelen in een speeltuintje op de Tweede Reitsedreef toen ze werden gebeten door het vier maanden oude dier. De kinderen liepen verwondingen op aan hun gezicht en ledematen en werden met een ambulance naar een ziekenhuis gebracht.

Het 37-jarige baasje uit Utrecht was met zijn huisdier op bezoek bij iemand in de buurt van het speeltuintje. Volgens hem was het dier uit de tuin ontsnapt.

De politie heeft de hond overgedragen aan de Algemene Inspectiedienst voor onderzoek.

Mogelijke doorstart vrouwenvoetbal in Utrecht

Het vrouwenvoetbal in Utrecht krijgt waarschijnlijk toch een vervolg. Stichting Vrouwenvoetbal Utrecht wil een doorstart maken met een vrouwenelftal. Onder de naam FC Utrecht wil de stichting volgend seizoen meedoen in de Eredivisie vrouwen, meldt FC Utrecht op zijn website. Begin maart maakte de Utrechtse club bekend zich terug te trekken uit de profcompetitie voor vrouwen.

De stichting wil met de licentie van FC Utrecht meedoen in de competitie en heeft inmiddels een sluitende begroting. Naast de deelname aan de Eredivisie richt Vrouwenvoetbal Utrecht zich ook op het scouten en opleiden van regionale talenten. Deze week wordt het voorstel ter goedkeuring aan de KNVB aangeboden.

Ondanks dat FC Utrecht zelf is gestopt met vrouwenvoetbal, is de Eredivisieclub enthousiast over het plan. "Vandaar ook dat we meewerken aan de doorstart, maar wel in een rol op de achtergrond", vertelt voorzitter Jan Willem van Dop, die zelf zitting zal nemen in het bestuur van de stichting.

Schorsing Rooney blijft staan

Wayne Rooney blijft twee wedstrijden geschorst. Het beroep van de spits van Manchester United tegen die straf is donderdag door de Engelse voetbalbond FA afgewezen. Rooney werd geschorst wegens vloeken. Dat deed hij zaterdag in de camera bij het vieren van zijn derde doelpunt tegen West Ham United.

Rooney had beroep aangetekend omdat hij de straf te zwaar vond. De beroepscommissie van de FA was het daar niet mee eens. Rooney mist zaterdag het Premier Leagueduel van Manchester United met Fulham. Een week later is hij er ook niet bij als United stadsgenoot Manchester City treft in de halve finale van de FA Cup.


Schorsing Rooney blijft staan (Foto: Novum)

Doutzen Kroes in nieuwe Oerlemans

Acteur Robert de Hoog en model Doutzen Kroes vertolken de hoofdrollen in Nova Zembla, de nieuwe speelfilm van Reinout Oerlemans. Dat heeft de regisseur donderdag bekendgemaakt. Het is voor Oerlemans na Komt een vrouw bij de dokter de tweede film die hij regisseert.

Andere rollen in de film, die vertelt over de beroemde overwintering van Willem Barentsz en Jacob van Heemskerck op Nova Zembla, zijn weggelegd voor Derek de Lint, Victor Reinier en Jan Decleir.

De 22-jarige De Hoog speelt de rol van Gerrit de Veer, het jonge bemanningslid dat een dagboek bijhield van de ontberingen die de mannen in de winter van 1596 moesten doorstaan. De Lint en Reinier spelen Barentsz en Van Heemskerck. Decleir geeft gestalte aan dominee Petrus Plancius, die de reis initieerde. Kroes vertolkt de rol van zijn dochter, op wie Gerrit de Veer verliefd is.

Doutzen Kroes in Nova Zembla
Doutzen Kroes in Nova Zembla (Foto: ANP)

'Surinaamse criminelen lopen vrij rond in Nederland'

Politie en justitie doen niets tegen zware criminelen die Suriname zijn ontvlucht en in Nederland een nieuw bestaan hebben opgebouwd. Onder deze vrij rondlopende criminelen zijn drie moordenaars, zegt misdaadverslaggever Peter R. de Vries donderdag.

Volgens De Vries wordt de misdadigers geen strobreed in de weg gelegd in Nederland. Ze staan onder hun eigen naam ingeschreven, maar de politie onderneemt niets als er aan de bel wordt getrokken.

"Dat is heel raar, want als in Nederland een tbs'er niet terugkeert van zijn weekendverlof is het land vaak al te klein, maar aan het feit dat er hier drie moordenaars en een handvol andere voortvluchtige criminelen ongestraft een nieuw bestaan hebben opgebouwd, heeft tot op dit moment niemand zich gestoord", zegt De Vries.

Anderhalf jaar geleden meldde een Surinaamse politiecommissaris al dat in Nederland minstens twintig ontsnapte criminelen rondlopen. De toenmalige minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin sprak die berichten tegen. Suriname was niet op zoek naar criminelen en er liepen geen ontsnapte moordenaars rond in Nederland, zo hield hij de Tweede Kamer in november 2009 voor.

De Vries wijdt zondag een uitzending aan de zaak. De misdaadverslaggever spoorde negen criminelen op. Een van hen had nog een celstraf van twintig jaar openstaan.

Website plaatst alle Nederlandse films online

Alle Nederlandse films die ooit zijn gemaakt en waarvan nog een print bestaat, moeten binnenkort tegen betaling online te zien zijn.

Een woordvoerder van Filmotech, de organisatie die het project realiseert en exploiteert, heeft dat donderdag gemeld. De bedoeling is dat de website Ximon.nl het centrale punt voor de Nederlandse films wordt. De site is ontwikkeld door de Nederlandse Vereniging van Speelfilmproducenten (NVS), het EYE Film Instituut Nederland en het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid.

Het is de bedoeling dat binnen een jaar 1500 uur aan materiaal online staat. Binnen drie jaar moet de hele collectie compleet zijn. In Nederland zijn de afgelopen eeuw in totaal meer dan 1200 films gemaakt en honderden series.

Het downloaden van oudere films en afleveringen van series gaat 1 euro kosten. Voor nieuwe films betalen kijkers bijna 5 euro, evenveel als in videotheken.

Rechtentechnisch is het verspreiden van de films online overigens nog niet helemaal geregeld met alle Nederlandse producenten. De rechten van films liggen tot zeven jaar na de première bij distributeurs, daarna gaan de rechten weer terug naar de producent. Met alle distributeurs en vrijwel alle grote nog actieve producenten zijn goede afspraken gemaakt. Alleen producent Rob Houwer ligt dwars, zodat klassiekers als Soldaat van Oranje, Turks Fruit en Als je begrijpt wat ik bedoel voorlopig niet op Ximon te vinden zullen zijn. Ook bij films die vele tientallen jaren oud zijn, is het soms lastig om de rechthebbenden te achterhalen, stelt Filmotech.

Het is ook de bedoeling dat alle Nederlandse tv-series op Ximon beschikbaar komen. Op dit moment gaat het echter nog om een klein aantal titels, omdat Filmotech nog met het bestuur van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) steggelt over de rechten van het leeuwendeel. De omroepen zelf, het Commissariaat voor de Media, het ministerie van OCW en het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid hebben zich volmondig achter het initiatief geschaard. Maar het bestuur van de NPO vindt dat het online beschikbaar stellen van alle series "in strijd is met het gemeenschappelijk belang van de Publieke Omroep". Filmotech is samen met de omroepen een bezwaarprocedure begonnen tegen de beslissing.

Tienduizend huishoudens Den Haag zonder stroom

Ongeveer tienduizend huishoudens in Den Haag hebben donderdagochtend zonder stroom gezeten door een storing bij een transformator. Dat heeft een woordvoerder van netbeheerder Stedin gezegd.

De storing ontstond rond 7.30 uur in een transformator aan de Televisiestraat. "De transformator schakelde zichzelf uit voorzorg uit door een defect", legt de zegsman uit.

Ook het tramverkeer van HTM ondervond hinder van de storing. De lijnen 8, 9, 11 en 12 reden tijdens de ochtendspits deels een andere route. Rond 10.00 uur reden de trams weer normaal.

De meeste huishoudens waren rond 9.30 uur weer voorzien van stroom. Bij zo'n duizend woningen in de Schilderswijk duurt het nog iets langer voor ze weer stroom hebben. De woordvoerder kon nog niet zeggen wanneer de storing voor hen is opgelost. "Monteurs werken eraan, maar er zijn nog wat kleine problemen."

De politie zette tijdens de storing extra agenten in voor surveillance en het regelen van het verkeer.

'Humanitair visum' voor Tunesiërs in Italië

Italië zal de duizenden Tunesiërs die naar het Zuid-Europese land zijn gekomen een 'humanitair visum' verstrekken, waarmee ze door alle landen van het Schengengebied, waaronder Nederland, kunnen reizen. Dat heeft minister Roberto Maroni van Binnenlandse Zaken donderdag tegen het parlement in Rome gezegd.

Maroni zei dat premier Silvio Berlusconi donderdag een decreet daarover zal ondertekenen. Hij zei dat met 390 boten meer dan 25.000 migranten, voornamelijk Tunesiërs, dit jaar in Italië zijn aangekomen.

'Humanitair visum' voor Tunesiërs in Italië
'Humanitair visum' voor Tunesiërs in Italië (Foto: ANP)

Van der Zande naar de DTM

Renger van der Zande zal volgende maand in Hockenheim zijn debuut gaan maken in de DTM. De 25-jarige Nederlander zal gaan rijden voor het Mercedes-team van Ingmar Persson dat een 2010-bolide inzet. Komend weekend zal de Nijmegenaar samen met de andere DTM-rijders in Wiesbaden gepresenteerd worden.

"Een droom komt uit," zei Van der Zande die tussen 2006 en 2009 opgenomen was in het jonge rijders-programma van Mercedes. Hij zal de eerste Nederlander in deze raceklasse worden sinds 2008 toen Christijan Albers met een Audi actief was. Op 15 mei zal hij op Circuitpark Zandvoort voor het Nederlandse publiek te bewonderen zijn als de DTM daar voor de tweede race van het seizoen neerstrijkt.

Minecraft winstgevend voor developer

De developer van Minecraft heeft verteld hoeveel de game hen heeft opgeleverd. In totaal heeft de game developer Mojang rond de £20 miljoen opgeleverd. Markus 'Notch' Persson legt uit dat de game in alpfa-fase ongeveer 800.000 keer verkocht werd tegen een prijs van €9.95. De bèta-fase leverde uiteindelijk een stuk meer op.

In de bèta-fase werd de prijs verhoogd naar €14.95. Uiteindelijk verkochten ze in die tijd één miljoen exemplaren van de game. Opgeteld is dat iets meer dan 20 miljoen euro. Niet slecht voor iets dat ooit als een indie-projectje begon. Notch legt uit dat 20 miljoen een mooi bedrag is, maar dat hij een deel ook heeft moeten afstaan. Paypal neemt een deel in en er gaan nog belastingen vanaf. Uiteindelijk houdt hij alsnog een mooi bedrag over, maar niet de 20 miljoen die het spel opgeleverd heeft. 

"It all ends up in an account somewhere, and I try not to look at it," wrote Persson. "I get a normal salary these days for day to day stuff, but there's a big pile somewhere. Paypal takes a cut, there are taxes, and such, but it's still a huge wad of money."

Alonso: "Verwacht geen sprong voorwaarts"

Ferrari-coureur Fernando Alonso verwacht niet dat zijn team zich in Maleisië plotseling weer vooraan de grid zal gaan melden. De Italiaanse renstal kende een goede winter, maar bleek bij de eerste race in Australië veel te kort te komen op Red Bull Racing. Voor Sepang zijn enkele kleinere updates meegenomen.

"Ik heb de afgelopen dagen veel met de engineers gesproken over hoe het weekend in Melbourne is verlopen en over hoe we ons moeten voorbereiden op de volgende race," zei Alonso die in 2005 en 2007 al eens won in Maleisië.

"We rijden komend weekend met een paar kleine updates auto. Geen grote nieuwe dingen dus, en ik verwacht dan ook niet dat we in Maleisië ineens een stuk beter zullen presteren. We zullen komend weekend gewoon het maximale moeten halen uit de auto zoals die nu is. Daar moeten we ons nu op focussen. Maar ik ben er ook van overtuigd dat er nog wel meer in deze wagen zit."

Wielrenner De Wilde breekt rug

Wielrenner Sjef de Wilde is na de Scheldeprijs afgevoerd naar het ziekenhuis met een gebroken rug. De Belg van Veranda's Willems viel in de laatste meters van de koers en kwam hierbij ongelukking achter de hekken terecht.

Naast de gebroken rug had hij ook nog een kneuzing aan de rug en een lichte hersenbloeding. Daarom is hij direct naar de intensive care van het ziekenhuis gebracht, maar naar verwachting mag hij vandaag weer naar huis. Wel zal hij twee maanden thuis moeten zitten vanwege de gebroken rug.

Sony: "Aardbeving heeft geen invloed op NGP"

De natuurrampen in Japan van vorige maand hebben geen invloed op de lancering van de Next Generation Portable, de NGP. Dat heeft een woordvoerder van het Japanse hoofdkantoor van Sony gezegd tegen de Japanse krant Nikkei. De nieuwe draagbare spelcomputer en opvolger van de Playstation Portable, moet eind dit jaar op de markt komen.

Maandag stelde Jack Tretton van de Amerikaanse afdeling van Sony nog dat de NGP wellicht in sommige gebieden niet dit jaar verschijnt. Dit had volgens hem te maken met de aardbeving in Japan en een tekort aan onderdelen. Het hoofdkantoor van de hardwaregigant spreekt dit nu tegen.

Volgens de woordvoerder is Sony nooit van plan geweest de nieuwe draagbare spelcomputer wereldwijd in een keer te lanceren. Het bedrijf zou de NGP eind dit jaar in fases op de markt willen brengen. Dit deed het bedrijf ook met de Playstation 3. Op 11 november 2006 verscheen de spelcomputer in Japan, terwijl deze 23 maart 2007 in Europa te koop was.

De NGP zou een beeldkwaliteit hebben die vergelijkbaar is met die van HD-televisies. Gamers kunnen spellen voor het apparaat op verschillende manieren besturen, waaronder via analoge joysticks, een aanraakscherm en bewegingssensoren.


'Oud-minister Korthals kreeg 3,5 ton wachtgeld'

Kandidaat-voorzitter van de VVD Benk Korthals heeft als oud-minister van Defensie tussen 2002 en 2010 350.000 euro aan wachtgeld ontvangen. Dat schrijft De Pers donderdag.

Elsevier schreef onlangs na onderzoek op basis van de Wet openbaarheid van bestuur al dat een voormalig minister van Defensie 350.000 euro wachtgeld heeft ontvangen. Het weekblad schreef echter niet om wie het ging, omdat het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties dat niet wilde zeggen.

De Pers vergeleek de salarisgegevens van de oud-ministers en concludeert nu dat het om Korthals moet gaan. Eimert van Middelkoop, Henk Kamp en Frank de Grave kunnen het volgens de krant niet zijn omdat ze geen recht hebben op een groot bedrag.

Korthals laat via een VVD-woordvoerder aan de krant weten dat 'het zeer waarschijnlijk om hem gaat omdat het bedrag overeenkomt met wat hij ontvangen heeft'. Hij zegt dat hij zich 'aan de toen geldende regels heeft gehouden'. Verder wil hij geen toelichting geven.

Volgens De Pers is het binnen de VVD 'omstreden' zo veel wachtgeld te ontvangen, omdat de liberalen juist al jaren pleiten voor versobering van de regeling.

Woningmarkt holt verder achteruit

De verkoop van woningen is in het eerste kwartaal met 14,3 procent gedaald vergeleken met het voorgaande kwartaal. Het aantal door NVM-makelaars verkochte woningen is daarmee uitgekomen op 21.536. Dat blijkt uit donderdag gepubliceerde cijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM).

De makelaarsorganisatie spreekt van een van de slechtste kwartalen sinds het dieptepunt van de economische crisis. De prijs van de gemiddelde verkochte woning lag met 227.000 euro 1 procent lager dan in het vierde kwartaal. Vergeleken met het eerste kwartaal van 2010 is er sprake van een daling met 1,6 procent.

"Terwijl de economie weer aantrekt blijven consumenten op de woningmarkt afwachtend. Aan bijvoorbeeld de bezoekersaantallen op Funda zien we dat de verhuisbehoefte groot is, maar dat kopers uiteindelijk de stap toch niet durven te zetten", zegt NVM-voorzitter Ger Hukker.

Woningmarkt holt verder achteruit
Woningmarkt holt verder achteruit (Foto: ANP)

Honda blijft CSKA Moskou trouw

Keisuke Honda is niet van plan CSKA Moskou deze zomer te verlaten, zo meldt zijn zaakwaarnemers Kees Ploegsma tegen Sport.co.uk. "Er is geen nieuws over Keisuke. Hij is een speler van CSKA Moskou en is niet van plan de club te verlaten. Hij heeft een contract met de club en wil dat respecteren. Alles wat ik kan zeggen is dat hij in Moskou zal blijven," zei Ploegsma.

Dat is slecht nieuws voor AC Milan en Liverpool, die de Japanner komende zomer graag zouden verwelkomen. Zeker Liverpool zag de komst van de middenvelder wel zitten, omdat sponsor Standard Chartered de Aziatische markt wil aanboren. De geldschieter neemt de razend populaire Manchester United-speler Ji-Sung Park daarbij als voorbeeld.

Honda is bezig aan zijn tweede jaar in Moskou nadat hij VVV-Venlo begin 2010 verliet voor de Russische topclub. Bij CSKA is de spelmaker een vaste waarde. Honda kwam eerder uit voor Nagoya Grampus Eight.

[MotoGP] Operatie Pedrosa succesvol verlopen

MotoGP-rijder Dani Pedrosa is succesvol geopereerd aan zijn linkerschouder. De Spanjaard had last van een afgeknepen sleutelbeenslagader, doordat hij een titanium plaat in zijn lichaam had om een gebroken sleutelbeen te laten herstellen. De plaat is nu weggehaald.

De slagader is door de artsen weer op de juiste plaats gelegd en Pedrosa lijkt in de toekomst geen last meer te hebben van een afgeknepen slagader. De Honda-rijder zal nog enkele dagen in het ziekenhuis moeten verblijven. Daarna kan hij zich voor gaan bereiden op de Grand Prix van Portugal die op 1 mei in Estoril op het programma staat.

Tretton verdedigt hoge prijs platformen

Gamen is geen goedkope hobby. Niet alleen zijn games vrij prijzig, ook de consoles, PC's en handhelds waarop je ze speelt kunnen aardig duur zijn. Toch vindt Jack Tretton, CEO bij Sony Computer Entertainment America, dat de prijs past bij de kwaliteit van het product.

Volgens Tretton koop je technologie om er jaren plezier van te hebben. Het is niet gek dat er dan ook een prijskaartje aan vast hangt.

"People are used to spending several hundreds of dollars to get a portable device. I think in the long run, when you look at that total investment in a platform, the amount of money you spend on the hardware is a relatively small percentage of the total investment."

Volgens Tretton zijn veel producten zo duur omdat ze kwaliteit bieden en is het niet de prijs die van een product een succes maakt. Als een product slecht is maar goedkoop, dan zal het alsnog geen succes worden terwijl dure producten van een goede kwaliteit altijd het publiek zullen vinden en een succes zullen worden ondanks de hoge prijs.

Binnenkort zal Sony met hun nieuwe handheld komen genaamd de NGP op de markt komen. Wellicht dat deze uitspraken van Tretton alvast een voorbereiding zijn op prijs die de NGP zal gaan krijgen.

Jack Tretton

Chelsea beklaagt zich over arbitrage

Chelsea leed gisteravond in de kwartfinale van de Champions League in eigen huis een 0-1 nederlaag tegen Manchester United. De Londenaren voelen zich bekocht door scheidsrechter Alberto Undiano, omdat de ploeg in de slotfase van de wedstrijd meende recht te hebben op een strafschop na de vermeende overtreding van Patrice Evra op Ramires.

Door de nederlaag zal het voor Chelsea lastig worden om de halve finale van het kampioenenbal te bereiken. Trainer van de Londenaren Carlo Ancelotti was duidelijk. "Het was een penalty, geen twijfel over mogelijk. Dat zag iedereen. Het probleem is dat je moed en persoonlijkheid nodig hebt om die beslissing in de laatste minuut te nemen en dat hebben veel arbiters niet."

Manchester-manager Alex Ferguson prees de beslissing van de scheidsrechter. "Ik voel me niet schuldig. Het was een twijfelgeval en het werd tijd dat we hier eens geluk hadden met de scheidsrechter."

Stikstofinjectie voor kerncentrale Japan

De technici bij de Japanse kerncentrale Fukushima Daiichi hebben het lekken van radioactief water gestopt, maar staan nu voor een nieuwe uitdaging: stikstof de reactoren inpompen om verdere waterstofexplosies te voorkomen.

Technici zijn donderdag begonnen met het injecteren van stikstof in een ruimte rondom een van de zes reactoren. Omdat als gevolg van de aardbeving en de tsunami de normale koelsystemen bij de kerncentrale niet meer werkten, hebben de technici de afgelopen weken water de reactoren ingepompt om ze af te koelen. De oververhitte brandstofstaven kunnen echter waterstof onttrekken aan het koelwater. Als de waterstof combineert met zuurstof kan dat explosies tot gevolg hebben. Het injecteren van stikstof verlaagt de kans op een explosie. Nucleaire technici benadrukken dat er op het moment geen onmiddellijke dreiging is van meer explosies.

Het injecteren van stikstof brengt ook risico's met zich mee, maar het Japanse nucleaire agentschap NISA zei dat de maatregel noodzakelijk is om verder gevaar te vermijden. De operatie gaat zes dagen in beslag nemen en zou ertoe kunnen leiden dat radioactieve dampen in de omgeving vrijkomen.

De Japanse regering heeft woensdag gezegd dat de evacuatiezone rondom de kerncentrale wellicht zal worden uitgebreid. Ze benadrukte dat het niets te maken heeft met de stikstofinjectie. Een uitbreiding van de zone betekent niet per se dat er meer straling in de omgeving aanwezig is. De gevolgen van straling zijn niet alleen afhankelijk van de sterkte, maar ook van de duur van de blootstelling. Er zijn dan ook zorgen dat de mensen die in eerste instantie zich ver genoeg van de kerncentrale bevonden om veilig te zijn, nu wel risico lopen.

De technici bij de kerncentrale wisten eerder deze week het lekken van radioactief water een halt toe te roepen, maar ook dit succes kent een keerzijde. Zwaar vervuild water dat zich bij de kerncentrale verzamelt, heeft het vaak moeilijk of zelfs onmogelijk gemaakt voor de technici om hun werk te doen vanwege het stralingsgevaar. Het dichten van het lek kan ervoor zorgen dat meer radioactief water zich zal ophopen rond de kerncentrale.


Stikstofinjectie voor kerncentrale Japan (Foto: Novum)

Politie rolt oplichtersbende op

De politie heeft in de afgelopen week vijf mannen aangehouden die minstens dertig jongeren hebben opgelicht. De slachtoffers van 18 en 19 jaar oud zouden dure telefoonabonnementen en financieringen hebben afgesloten na aanlokkelijke verhalen van de verdachten, meldt de politie donderdag.

De oplichters van 18, 19, 30 en 33 jaar zijn afkomstig uit Flevoland en Zuid-Holland. De hoofdverdachte werd dinsdag aangehouden. Hij zit met nog drie andere verdachten vast.

De mannen benaderden hun slachtoffers in het uitgaanscircuit of via sociale netwerken en vertelden hoe zij eenvoudig en snel honderden euro's contant geld konden verdienen door abonnementen af te sluiten. Een kennis bij de provider zou de abonnementen daarna weer ongedaan maken.

In sommige gevallen werden slachtoffers onder druk gezet. Zo sloten ze soms op een dag acht abonnementen af. De jongeren zijn in totaal voor duizenden euro's het schip ingegaan.

Reimerink in belangstelling Hamburger SV

Het Duitse avontuur dat Jules Reimerink afgelopen zomer aanging bij Energie Cottbus lijkt zijn vruchten af te werpen. De aanvaller staat in de belangstelling van Hamburger SV.

Dat schrijft De Telegraaf vandaag. In de Tweede Bundesliga maakt Reimerink wekelijks indruk en dat is de club uit Hamburg opgevallen. De vleugelspeler schermt ook met interesse uit Turkije en Nederland. Eerder meldde Bayer Leverkusen zich al voor hem.

Maar de belangstelling van Hamburger SV doet Reimerink het meest. "Ik ben hier trots op. Ik doelde op een club die zou strijden tegen degradatie. Dat zo'n grote club als HSV uiteindelijk om de hoek komt kijken, is fantastisch. Aan het eind van het seizoen praten we verder."

Hamburger SV kan de Nederlander voor een vastgestelde transfersom van 800.000 euro naar de Bundesliga halen. Het contract van Reimerink bij Energie Cottbus loopt na dit seizoen nog drie jaar door. De aanvaller, die er niet in slaagde door te breken bij FC Twente en op huurbasis bij Go Ahead Eagles speelde, sluit ook een terugkeer naar Nederland niet uit.

"Ooit terugkeren bij FC Twente blijft een droom voor me. Ik heb er vrijwel m'n hele leven gevoetbald. Maar dat zit er nu niet in, met deze trainer. Bij Twente kreeg ik geen kans", aldus Reimerink.

[NBA] Hornets en Pacers naar play-offs

In de Amerikaanse NBA hebben New Orleans Hornets en Indiana Pacers zich voor de play-offs geplaatst. De Hornets waren met 101-93 Houston Rockets de baas terwijl de Pacers Washington Wizards met 136-112 versloegen.

Bij de Hornets was Chris Paul met 28 punten belangrijk. Houston kan door de nederlaag een plek in de play-offs vergeten. De Pacers waren voor plaatsing afhankelijk van het resultaat van Charlotte Bobcats. De concurrent ging na verlenging onderuit bij Orlando Magic: 102-111.

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
Indiana Washington 136-112
Miami Milwaukee 85-90
Philadelphia New York 92-97
Toronto Cleveland 96-104
Charlotte Orlando 102-111 wnv
Detroit New Jersey 116-109
New Orleans Houston 101-93
Minnesota Phoenix 98-108
Oklahoma LA Clippers 112-108
San Antonio Sacramento 124-92
Dallas Denver 96-104
Golden State LA Lakers 95-87

'2 miljard kijkers huwelijk William en Kate'

Het huwelijk van de Britse prins William en Kate Middleton belooft een mediaspektakel van de eerste orde te worden. Wereldwijd zullen ongeveer 2 miljard mensen het evenement volgen via tv-zenders.

Londen, de stad waar het huwelijk op 29 april wordt voltrokken, verwacht grote aantallen belangstellenden. Het stadsbestuur plaatst twee enorme tv-schermen in Trafalgar Square en in Hyde Park, zodat deze mensen niets hoeven te missen van de ceremonie.

"Het koninklijk huwelijk wordt echt een gedenkwaardige gebeurtenis", zei burgemeester Boris Johnson van de hoofdstad van Groot-Brittannië donderdag. "We willen iedereen de gelegenheid bieden om mee te doen aan het feest."

Langs de route van Buckingham Palace naar Westminster Abbey zullen tienduizenden mensen zich vergapen aan William, Kate en hun families. Het paar heeft 1900 mensen uitgenodigd voor de huwelijksceremonie in de beroemde kerk in het centrum van Londen.

'2 miljard kijkers huwelijk William en Kate'
'2 miljard kijkers huwelijk William en Kate' (Foto: ANP)

Coca-Cola schrapt Rooney-reclame

Frisdrankfabrikant Coca-Cola wil niet langer met Wayne Rooney geassocieerd worden. Het Amerikaanse bedrijf stopt commercials waarin de vedette van Manchester United de Zero-variant van de beroemde frisdrank aanprijst.

Dat meldde de onderneming woensdag (lokale tijd), enkele dagen nadat Rooney een scheldkanonnade losliet in de televisiecamera's tijdens de wedstrijd van zijn club tegen West Ham United.

Rooney werd wegens zijn grove taalgebruik voor twee duels geschorst. Nu hij niet langer het gezicht van Coca-Cola Zero is, ziet de spits voor bijna 700.000 euro aan jaarlijkse inkomsten verdwijnen.

Het gedrag van Rooney staat al langer ter discussie, onder meer door omgang met een prostituee en het uitschelden van fans van het nationale voetbalteam van Engeland tijdens het WK van vorig jaar in Zuid-Afrika.

Coca Cola schrapt Rooney-reclame
Coca-Cola schrapt Rooney-reclame (Foto: ANP)

Prinses Ariane maandag naar de basisschool

Prinses Ariane, de derde dochter van prins Willem-Alexander en prinses Máxima, gaat maandag voor het eerst naar school. Ze neemt plaats in groep 1A van de Openbare Bloemcampschool in haar woonplaats Wassenaar.

Ariane wordt op zondag vier jaar en bereikt daarmee de schoolgerechtigde leeftijd. Ze gaat naar dezelfde basisschool als haar oudere zussen prinses Amalia (7) en prinses Alexia (5), die in respectievelijk december 2007 en juni 2009 aan hun eerste dag in het basisonderwijs begonnen.

Oudste zus Amalia gaat nu al ruim drie jaar naar school. Ze doet zo goed haar best, dat ze een klas heeft overgeslagen. Ze zit inmiddels in groep 4 van de Bloemcampschool. Alexia zit in groep 2.

Prinses Ariane maandag naar de basisschool
Prinses Ariane maandag naar de basisschool (Foto: ANP)

Politie mag sneller en vaker fouilleren

De politie mag binnenkort vaker en sneller preventief fouilleren. Dat staat in een wetsvoorstel dat minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) donderdag presenteert, schrijft het AD.

Burgemeesters krijgen de macht om een risicogebied aan te wijzen waar de politie twaalf uur lang iedereen mag controleren of mensen wapens op zak hebben. Dat kan op plekken waar onrust of geweld dreigt bij bijvoorbeeld vechtpartijen tussen voetbalhooligans. Raddraaiers die worden gepakt met een wapen kunnen meteen rekenen op een flinke boete. Arrestanten mogen voortaan altijd worden gefouilleerd.

Nu kan preventief fouilleren alleen nog als de gemeenteraad ook toestemming geeft. Burgemeesters moeten zich na het aanwijzen van een risicogebied wel verantwoorden over hun beslissing.

Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen.

De in Peru van moord verdachte Joran van der Sloot kan als hij veroordeeld wordt mogelijk een deel van zijn straf in Nederland uitzitten. Deze mogelijkheid is een stap dichterbij gekomen door een wetsvoorstel waarmee de ministerraad onlangs instemde. In totaal zitten 117 Nederlanders vast in Peru. Aan het plan om in Peru veroordeelde Nederlanders hier hun straf te laten uitzitten, valt wel wat af te dingen.

Kamerleden 'adopteren' probleemwijken

Een groep van 27 Tweede Kamerleden gaat zich actief met probleemwijken bemoeien door gedurende de rest van deze kabinetsperiode 31 wijken door heel Nederland te 'adopteren'.

Politici van verschillende partijen krijgen hierbij een eigen wijk toebedeeld en zullen actief contact houden met de bewoners om te zien wat er speelt in de buurt. Dat maakte de initiatiefnemer van de actie, bewonersplatform Landelijk Samenwerkingsverband Aandachtswijken (LSA), donderdag bekend.

Zo adopteert Job Cohen (PvdA) het Heerlense Vrieheide, buigt Alexander Pechtold (D66) zich over Klarendal in Arnhem en houdt Hero Brinkman (PVV) zich bezig met de wijk Overdie in Alkmaar. Door het project kunnen landelijke politici ervaren wat goed en fout gaat met het wijkbeleid van de overheid en wordt de kloof tussen politici en bewoners verkleind, aldus het LSA.

Woon je ook in een probleemwijk en wil je weten welke politicus actief contact met je gaat houden, klik dan hier voor de volledige lijst.

Vervolg '300' is titelloos

Producent Mark Canton (Immortals) heeft bevestigd dat het vervolg van 300, niet meer de naam Xerxes zal dragen. Een nieuwe titel is op dit moment nog niet bekend gemaakt.

De kans is klein dat Zach Snyder, de regisseur van 300, ook het vervolg zal gaan regisseren. De komende 2 jaar is hij namelijk verbonden aan Superman: Man of Steel. Mocht er een nieuwe regisseur worden aangetrokken, dan zal Snyder wel een producerende taak op zich nemen.

Snyder is met Kurt Johnstad verantwoordelijk voor het script, dat inmiddels afgerond is. De film start met de slag bij Marathon en zal eindigen met de slag bij Thermopylae, die een aantal jaar later uitgevochten werd tussen de Griekse alliantie en de Perzen.

Ferguson: "Chelsea kan het gaan doen"

Manchester United is dicht bij de halve finale van de Champions League na de 1-0 zege op bezoek bij Chelsea. Sir Alex Ferguson was een tevreden man.

De Schot zag zijn ploeg een van de beste wedstrijden van het seizoen spelen. Wayne Rooney schitterde in de spits en Rio Ferdinand maakte zijn langverwachte rentree na een blessure die hem twee maanden aan de kant hield. "Zijn ervaring was fantastisch tijdens deze wedstrijd. De selectie wordt steeds sterker", zei Ferguson.

Over Rooney, die de enige treffer maakte op Stamford Bridge, was de oefenmeester zeer tevreden. "We zijn blij met zijn prestatie. Hij was van ongelooflijke waarde en speelde fantastisch. Hij wordt steeds constanter in scoren, wat voor ons van waarde gaat zijn tijdens de tweede helft van het seizoen."

Dat Manchester United met één been in de halve eindstrijd staat, wil niet zeggen dat Ferguson rustig op zijn stoel kan zitten tijdens de return. "Chelsea kan het gaan doen. Het is maar één goal. Het wordt een heel spannende wedstrijd op Old Trafford, daat is geen twijfel over mogelijk."

Nieuwe IP in Valve concept art?

PC Gamer was laatst op bezoek bij Valve, makers van onder andere Half Life, Left 4 Dead en Portal. Hier grepen ze hun kans om z'n dertig foto's te maken van concept art die op een bord aan de muur hing. Deze hebben ze online gezet en nu is de vraag voor welke game deze concept art bedoeld zou zijn. Aan de concept art te zien lijken ze niet uit de Half Life, Portal, Left 4 Dead of Team Fortress Universa te komen.

Zo zien we figuren die op aliens lijken, waarvan er een paar zelfs zwanger lijken te zijn, en verschillende ruimteschepen.

Wat denken jullie? Is dit bedoeld voor een nieuw IP of zijn ze toch bedoeld voor een game die we al kennen?

Valve Valve

Valve Valve

Valve Valve

Valve Valve

Valve Valve

Valve Valve

Valve Valve

V Valve

Valve Valve

Valve Valve

Valve Valve

ValveValve 

Valve Valve

Valve Valve

Gewonde bij schietpartij in Arnhem

Bij een schietpartij in Arnhem is woensdagavond een man gewond geraakt. Een verdachte werd aangehouden en het slachtoffer meldde zich een klein halfuur later bij een ziekenhuis. Dat laat de politie weten.

De politie startte rond 20.30 uur een onderzoek na meldingen over schoten tussen de John Frostbrug en het Airborneplein. Ter plaatse werden inderdaad sporen gevonden die bevestigden dat er was geschoten en even later kon iemand worden aangehouden.

Een slachtoffer was op de plek van de schietpartij niet te vinden, maar kort daarop stapte een man met een schotwond een ziekenhuis binnen. Zijn betrokkenheid bij de schietpartij wordt onderzocht.

Wat er precies is gebeurd is nog onduidelijk. Getuigen worden verzocht zich te melden bij de politie.

OM wil binnen vijf jaar aan 3D-flitspaal

Langs de Nederlandse wegen moeten binnen vijf jaar hypermoderne 3D-flitspalen komen. De camera's nemen niet alleen snelheidsovertredingen waar, maar ook andere overtredingen als bumperkleven, niet-handsfree bellen of zonder gordel rijden. Dat schrijft het AD donderdag.

Het Openbaar Ministerie ziet de nieuwe flitspalen wel zitten. Willebrord Freijsen, hoofd Team Verkeer, verwacht dat de palen, die 60.000 euro per stuk kosten, binnen vijf jaar langs de Nederlandse wegen zouden kunnen staan. Wel moet nog worden uitgezocht of de flitspalen een toegevoegde waarde hebben en of het juridisch in orde is.

De nieuwe flitspalen bevatten een 3D-camera, een infraroodcamera en een aparte camera voor het opnemen van kentekens. De nieuwe technieken worden momenteel getest in Finland en Duitsland.

Boodschappen flink duurder

De prijzen in de supermarkt zijn de afgelopen maanden flink omhooggegaan. Vooral voor verse artikelen als aardappelen en vlees moesten klanten dieper in de buidel tasten. In februari stegen die prijzen met 10 procent, schrijft De Telegraaf donderdag op basis van onderzoek van GfK.

Ook de prijzen van pasta, koffie en rijst liggen met 5 procent fors hoger dan in januari. Volgens GfK-directeur Joop Holla komt dat mede doordat januari doorgaans een promotiemaand is met veel aanbiedingen. "Supers durfden toen de prijzen niet te verhogen. Maar ook zonder dat effect kan je zeggen dat er nu sprake is van een trendbreuk. De boodschappen worden echt duurder."

Supermarkten moeten hun prijzen volgens de krant verhogen omdat de inkoopkosten ook steeds hoger worden. Fabrikanten krijgen te maken met hogere grondstofprijzen en berekenen dat door aan de winkels.

Huis 12-jarige moeder leeggehaald

Het ouderlijk huis van het 12-jarige meisje dat vorige week beviel van een baby is woensdagavond leeggehaald door een verhuisbedrijf om meer vernielingen te voorkomen. Dat gebeurde in overleg met politie, justitie en burgemeester Peter Rehwinkel van Groningen, meldt RTV Noord.

Dinsdag werden al ramen ingegooid en met graffiti de tekst 'pedo' op het huis in de Groningse wijk Beijum aangebracht. Eerder die dag werd bekend dat de vader van het meisje zijn dochter waarschijnlijk heeft bezwangerd. Hij en de broer van het meisje waren al eerder ondergedoken door de grote media-aandacht.

Woningstichting De Huismeesters zoekt zo snel mogelijk een nieuwe huurder voor het huis. De man keert voorlopig niet terug in het huis. Hij is dinsdag aangehouden.

"Wij kunnen bij Schalke ook vijf keer scoren"

Internazionale lijkt prolongatie van de Champions League-titel te kunnen vergeten. De Italianen gingen dinsdagavond met liefst 2-5 onderuit in eigen huis tegen Schalke 04.

Middenvelder Esteban Cambiasso houdt nog altijd geloof in een positieve uitkomst voor Inter. "Als Schalke bij ons vijf keer kan scoren, dan kunnen wij dat ook in Gelsenkirchen", zei de Argentijn na de nederlaag tegen Italiaanse media. Cambiasso bereidde de tweede treffer van Diego Milito voor.

De middenvelder werd bediend door Wesley Sneijder en legde de bal met het hoofd terug op Milito, die de 2-1 maakte. Daarna ging het compleet mis bij Inter. "We kunnen ons terugvechten en alsnog de halve finale halen. De kansen zijn niet groot, maar er kan nog van alles gebeuren."

"We hebben in het verleden laten zien dat we vanuit een geslagen positie kunnen terugkomen", aldus Cambiasso. "We begonnen tegen Schalke goed aan de eerste helft, maar na de rust hebben we alles uit handen gegeven. We moeten nu kalm blijven en weer opnieuw beginnen."

"Battlefield 3 vs CoD gaat veel geld kosten"

Het lijkt een goed jaar te gaan worden voor gamers met een hele hoop goede games in de planning. Veel van deze games zullen in november, vlak voor de feestdagen, verschijnen waaronder twee grootheden in het FPS-genre, Battlefield 3 en een nieuwe Call of Duty. Hierdoor zullen velen van ons een keuze tussen de twee moeten maken en om ervoor te zorgen dat we Battlefield 3 gaan kiezen, gaat EA veel geld uitgeven aan marketing. Heel veel geld.

John Riccitiello heeft tijdens een presentatie verteld dat de de marketing rondom Battlefield 3 wel eens 200 miljoen dollar zou kunnen gaan kosten. Call of Duty: Black Ops wist afgelopen jaar op één dag een omzet te behalen van 400 miljoen dollar waar EA nu een stokje voor wil gaan steken.

"Battlefield 3 is designed to take that game down. If you're looking for a battle of the titans – Red Sox vs Yankees... Microsoft or Google - and what the tip-off point is for this holiday season, this is it"

Riccitiello is ervan overtuigd dat ze de betere game van de twee hebben en hij heeft enorm veel zin in het gevecht tussen Battlefield 3 en de nieuwe Call of Duty. Toch zal het spannend worden wie dit gevecht gaat winnen. Eerder liet Michael Pachter al weten geen vertrouwen te hebben in Battlefield 3.

Battlefield 3

'Tegenvallers kabinet lopen op tot 2 miljard'

Het kabinet heeft te maken met tegenvallers die inmiddels zijn opgelopen tot ongeveer 2 miljard euro. Dat meldt minister Jan Kees de Jager (Financiën) later donderdag op zijn weblog.

"Dat is veel geld, maar het is wel belangrijk om dat in het juiste perspectief te zien: de totale begroting omvat ruim 250 miljard euro aan uitgaven en de problematiek is qua omvang ongeveer vergelijkbaar met voorgaande jaren", aldus de CDA-minister. Het bedrag van 2 miljard is een tussenstand.

De afgelopen weken werd al duidelijk dat vooral de ministers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en die van Sociale Zaken en Werkgelegenheid met forse tegenvallers te maken hebben. De Jager noemt geen bedragen per ministerie maar bij Volksgezondheid, Welzijn en Sport zou het gaan om een bedrag van zeker 1 miljard euro en bij Sociale Zaken en Werkgelegenheid om ongeveer 300 miljoen euro.

OV Amsterdam staakt deel van de dag

Reizigers in Amsterdam moeten donderdag rekening houden met minder openbaar vervoer. In de stad voert vervoerbedrijf GVB actie tegen de kabinetsplannen om het openbaar vervoer in de drie grote steden aan te besteden.

Na de ochtendspits rijden er geen bussen, metro's en trams meer tot het begin van de middagspits. De veren varen wel. Het GVB verwacht dat reizigers tussen 09.00 en 15.00 uur hinder van de werkonderbreking zullen hebben. Dinsdag volgen acties in Rotterdam bij RET, een week later op 20 april voeren medewerkers van HTM actie in Den Haag.

De drie stadsvervoerders stellen dat de combinatie van verplichte aanbesteding en bezuinigingen zal leiden tot overvolle voertuigen, langere wachttijden en minder veiligheid in het openbaar vervoer.

Kamerleden Ineke van Gent (GroenLinks), Farshad Bashir (SP) en Jacques Monasch (PvdA) zijn donderdag aanwezig bij de aftrap van de vervolgacties bij GVB-garage West in Amsterdam. De vervoerbedrijven voerden in februari ook al actie. Toen werd het aanbod openbaar vervoer eenmalig verkleind om de gevolgen van de kabinetsplannen zichtbaar te maken.

Sonic Generations-trailer onderweg?

Sinds gisteren bekend werd dat SEGA verschillende domeinnamen heeft geregistreerd voor nieuwe Sonic-games, is het speculeren begonnen. Toch zullen we waarschijnlijk niet lang in onzekerheid hoeven te zitten want een trailer is onderweg.

In een Tweet heeft SEGA namelijk laten weten dat er een trailer aan zit te komen. Deze zou vandaag al moeten verschijnen en zou je exclusief via de Facebook-pagina van SEGA vanaf 15:00 kunnen bekijken.

"BRAND NEW TRAILER COMING TOMORROW ONLY ON SONIC'S FACEBOOK! See it 1st at ***14:00 BST / 6:00 am PST*** www.facebook.com/sonic"

Of deze trailer van de nieuwe Sonic-game zal zijn is niet bekend. Hopelijk weten we dus snel meer.

Sonic

Patent toont Wii Light

Een Japans patent uit 2009 toont beelden van een nieuw accessoire voor Nintendo Wii genaamd Wii Light. Volgens het patent zou je de accessoire op jouw Wii kunnen aansluiten om vervolgens te kunnen genieten van een verscheidenheid aan kleuren vergelijkbaar met Philips Ambilight.

Wii Light heeft drie kleuren LEDs: groen, blauw en rood en kan in totaal 256 kleuren tonen. Het licht kan constant schijnen, maar ook knipperen in verschillende ritmes. Qua mogelijkheden zou je kunnen denken aan een blauwe achtergrond als je in-game buiten loopt en flitsend rode lichten als je geraakt wordt door een kogel. Het is op dit moment niet bekend of dit accessoire er ooit gaat komen aangezien het patent al twee jaar oud is en we er nog niet eerder over hoorden.

Wii Light

Telstar behoudt deze zomer slechts drie spelers

Telstar moet zich komende zomer gaan roeren op de transfermarkt. De Jupiler League-club houdt slechts drie spelers over na dit seizoen vanwege aflopende verbintenissen.

Middenvelders Sjaak Lettinga en Raymond Fafiani en aanvaller Melvin Holwijn zijn vooralsnog de enige spelers die blijven bij Telstar. Het drietal heeft een contract tot medio 2012. Het andere deel van de spelersgroep is na dit seizoen transfervrij of keert waarschijnlijk terug naar AZ.

"We moeten uiteindelijk weer naar een groep van 23 man", zei assistent-trainer Toon Beijer in gesprek met Voetbal International. "Maar van paniek is nog geen sprake, verre van. Zoals bekend zullen hier ook volgend seizoen weer spelers van AZ worden gestald. Welke talenten zal in een later stadium blijken. De eerste gesprekken daarover zijn inmiddels opgestart."

Beijer ziet doelman Cor Varkevisser wel in Velsen-Zuid blijven. "Hij heeft een eenzijdige optie in zijn contract waarin staat dat hij er een jaar bij krijgt bij een x-aantal wedstrijden. Cor heeft me laten weten dat hij die optie wil lichten en eigenlijk nog langer wil verlengen."

Het is nog niet duidelijk wat er gebeurt met Reading-huurlingen Jack Mills en Jacob Walcott. Reading is bijzonder enthousiast over de ontwikkeling van Mills en Walcott. Ze hebben afgelopen week twee dagen in Engeland meegetraind en zijn volgens de club zichtbaar vooruit gegaan.

Regenhond

"Deze móét je gewoon horen!" had Erik vanmorgen door de klas geroepen. Hij drukte me een grammofoonplaat in mijn hand. Ik bekeek de hoes. De naam en de titel zeiden me zo snel niets.
Ik haal de elpee uit de tas en streel de hoes nog maar eens. Het zwarte vinyl glimt een beetje als ik het uit de binnenhoes tevoorschijn haal. Voorzichtig leg ik hem op de platenspeler. Ik breng de arm naar de inloopgroef. Langzaam laat ik de naald zakken. Als hij in de groef zit, laat ik hem los. Ik houd mijn adem in en staar in het niets.
Vanuit de diepte klinkt een koboldenorkest, zo lijkt het.

Zeker zestig doden in massagraf Mexico

In een massagraf in de noordwestelijke Mexicaanse staat Tamaulipas zijn woensdag (lokale tijd) zeker zestig stoffelijke overschotten aangetroffen. Dat meldden media in Mexico. De lijken lagen in een kuil op een boerderij in de gemeente San Fernando, niet ver van de grens met de Verenigde Staten.

Mexico verkeert al jaren in de greep van een oorlog tussen drugskartels. De strijd tussen de drugsbendes en het veiligheidsapparaat in het land heeft in de afgelopen vier jaar circa 35.000 levens gekost.

Tamaulipas is een van de provincies die zwaar zijn getroffen door het geweld. Dat komt mede door de ligging aan de grens met de VS, verreweg de belangrijkste afzetmarkt voor drugs uit Midden- en Zuid-Amerika. In de afgelopen jaren werden er meerdere massagraven ontdekt in Tamaulipas.

Zo stuitten de autoriteiten in augustus vorig jaar op 72 stoffelijke overschotten op een boerderij nabij het dorp El Paso del Cántaro. De slachtoffers waren immigranten die waren vermoord door leden van het Golfkartel, een van de beruchtste criminele netwerken van Mexico. De slachtoffers weigerden volgens een Ecuadoraanse overlevende aan de slag te gaan als drugssmokkelaar, waarna ze van hun laatste bezittingen werden beroofd en geëxecuteerd.

Britten bezorgd om WikiLeaks-gevangene Manning

Groot-Brittannië heeft zijn bezorgdheid geuit over het lot van de Brits-Amerikaanse 'WikiLeaks-verdachte' Bradley Manning. Dat heeft een functionaris van de Britse ambassade woensdag laten weten.

Manning, een Amerikaans militair, zit onder een streng regime in een Amerikaanse cel omdat hij video's en honderdduizenden documenten met gevoelige informatie zou hebben gelekt aan onthullingssite Wikileaks. Hij zit sinds vorig jaar mei vast in eenzame opsluiting in een militaire basis in de staat Virginia. Manning moet geregeld naakt in zijn cel slapen.

De 23-jarige diende weliswaar in het Amerikaanse leger, maar hij woonde ook in Wales, waar zijn moeder vandaan komt. Mensenrechtenorganisatie Amnesty International noemde de straf van Manning ,,hard en repressief" en riep de Britse regering op om in te grijpen.

Hij wordt in de Verenigde Staten beschuldigd van 'hulp aan de vijand', waar de doodstraf op kan staan. De militaire aanklagers hebben beklemtoond dat ze geen doodstraf zullen eisen. Er lagen sinds juli al twaalf aanklachten tegen Manning. Hij werd beschuldigd van het overtreden van zowel de strafwet als militaire wetgeving.

Manning werkte in Irak als militair met een lage rang bij een inlichtingendienst van het leger om informatie te analyseren. Hij zou er trots op zijn geweest met WikiLeaks te communiceren en daar destijds geen geheim van hebben gemaakt. Maar de aanklagers moeten naar verluidt nog steeds een direct verband aantonen tussen Manning en de publicatie van de stukken. WikiLeaks heeft zijn bron nooit prijsgegeven.

De publicatie van vertrouwelijke documenten heeft volgens de Amerikaanse autoriteiten de vijand in de kaart gespeeld en levens in gevaar gebracht en mogelijk levens gekost. Manning zou gevoelige informatie op internet hebben verspreid, wetende dat de vijand die ter kennis zou nemen, en hij heeft gegevens gestolen en geknoeid met computers van de overheid.

Britten bezorgd om WikiLeaks-gevangene
Britten bezorgd om WikiLeaks-gevangene (Foto: ANP)

Nieuwe Harvest Moon aangekondigd

Natsume heeft een nieuwe Harvest Moon aangekondigd. De game gaat The Tale of Two Towns heten en verschijnt voor zowel Nintendo DS als Nintendo 3DS. In Harvest Moon is het de bedoeling dat je een boerderij runt en het geeft je wat te doen nu Boer zoekt Vrouw weer van de buis is.

De game moet later dit jaar uitkomen, maar een exacte datum is niet bekend. Komende E3 kunnen we meer info en de eerste beelden verwachten.

Harvest Moon

Wetenschappers kweken netvlies

Wetenschappers in Japan hebben voor het eerst een netvlies gekweekt uit stamcellen. Dat berichtte het Britse wetenschappelijke blad Nature woensdag.

Uit onderzoek, geleid door de Japanse wetenschapper Yoshiki Sasai, werd duidelijk dat men nu ook complexe organen kan maken van stamcellen. Deze cellen hebben vaker centraal gestaan in onderzoeken, omdat zij zich kunnen omvormen tot elke soort cel. Voorheen werden huidweefsel, oren en harten die uit één type cel bestaan gekweekt uit de stamcellen. Maar nog niet eerder werd een orgaan dat uit verschillende soorten cellen bestaat in een bakje gemaakt. Tot voor kort werd gedacht dat hiervoor een zeer complexe en onmogelijke handeling nodig was.

Het onderzoek kan van grote betekenis zijn voor mensen met een beschadigd netvlies. Dat kan wellicht in de toekomst worden vervangen door een gekweekt exemplaar. In dit experiment ging het om het netvlies van een muis. Volgens critici is dat nog een hele stap naar het kweken van een compleet mensenoog, maar Sasai is ervan overtuigd binnenkort het eerste netvlies voor een mens te kunnen presenteren.

Wetenschappers kweken oog in lab
Wetenschappers kweken netvlies (Foto: ANP)

Total War: Shogun 2

3951 dagen geleden kwam het eerste deel van een serie uit die in de loop der tijden behoorlijk wat faam heeft opgebouwd. Ik heb het hier over de Total War-serie, die in het jaar 2000 begon met Shogun: Total War. Ondertussen is het achtste deel uit de serie uitgekomen en dit is een direct vervolg op Shogun: Total War. Na al die jaren afwezigheid kunnen wij weer terug naar de zestiende eeuw van Japan en onze katanas scherp maken voor een heerlijk strategisch potje van Total War: Shogun 2.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #957
special
Random Pics van de Dag #956
special
Random Pics van de Dag #955
special
Random Pics van de Dag #954
special
Random Pics van de Dag #953
special
Weekend gifdump #121
©FOK.nl e.a.