'Surinaamse criminelen lopen vrij rond in Nederland'

Politie en justitie doen niets tegen zware criminelen die Suriname zijn ontvlucht en in Nederland een nieuw bestaan hebben opgebouwd. Onder deze vrij rondlopende criminelen zijn drie moordenaars, zegt misdaadverslaggever Peter R. de Vries donderdag.

Volgens De Vries wordt de misdadigers geen strobreed in de weg gelegd in Nederland. Ze staan onder hun eigen naam ingeschreven, maar de politie onderneemt niets als er aan de bel wordt getrokken.

"Dat is heel raar, want als in Nederland een tbs'er niet terugkeert van zijn weekendverlof is het land vaak al te klein, maar aan het feit dat er hier drie moordenaars en een handvol andere voortvluchtige criminelen ongestraft een nieuw bestaan hebben opgebouwd, heeft tot op dit moment niemand zich gestoord", zegt De Vries.

Anderhalf jaar geleden meldde een Surinaamse politiecommissaris al dat in Nederland minstens twintig ontsnapte criminelen rondlopen. De toenmalige minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin sprak die berichten tegen. Suriname was niet op zoek naar criminelen en er liepen geen ontsnapte moordenaars rond in Nederland, zo hield hij de Tweede Kamer in november 2009 voor.

De Vries wijdt zondag een uitzending aan de zaak. De misdaadverslaggever spoorde negen criminelen op. Een van hen had nog een celstraf van twintig jaar openstaan.