Kamer bezorgd over hulp aan Portugal

De Tweede Kamer is bezorgd over de financiële problemen van Portugal. Dat land kondigde woensdag aan een beroep te gaan doen op het Europese noodfonds. Hierover zijn bij de Kamerfracties veel vragen.

De Kamer wil vooral van het kabinet weten wat om hoeveel steun het precies gaat en wat de consequenties voor Nederland zijn. De SP en de PVV, twee partijen die sceptisch tegenover Europa staan, hekelen de 'perverse prikkels' die uitgaan van het noodfonds. Hierdoor worden landen die niet bezuinigen om hun begroting binnen de perken te houden beloond in plaats van gestraft, vinden zij. "En wat gaat dit de Nederlandse belastingbetaler kosten?", vroeg PVV-Kamerlid Louis Bontes. Ook de PvdA wil hierover opheldering.

Staatssecretaris van Buitenlandse Zaken Ben Knapen (CDA) kon donderdagochtend tijdens een Kamerdebat nog weinig antwoorden geven. Hij wees erop dat nog onduidelijk is wat voor hulp Portugal precies wil en om welk bedrag het daarbij gaat. Knapen benadrukte wel dat er strenge voorwaarden gelden voor landen die een beroep doen op het noodfonds.

VVD-Kamerlid Han ten Broeke wilde weten in hoeverre de demissionaire Portugese regering van premier José Socrates bevoegd is om zo'n groot besluit te nemen. Knapen wilde hier niet op ingaan, aangezien dit vooral een zaak is die Portugal zelf moet regelen.

Premier Mark Rutte (VVD) zei vorige maand al dat hulp aan Portugal alleen onder 'strikte voorwaarden' zou worden gegeven. "Ik kan niet aan de Nederlandse belastingbetaler uitleggen dat ik akkoord ga met geld steken in een land, als ik niet zeker weet dat we dat geld ook weer terug krijgen."