Rasgarnalen en de halalpostduif

Dagboekdelen van een dierzijnsbewuste studente:

Zaterdag 1 januari 2011
Lieve Kitty,

Vandaag is het de eerste dag van het nieuwe jaar. Jij weet mijn goede voornemens natuurlijk al. Dierenwelzijn is zo belangrijk! Ik ga dit jaar wijden aan de gezondheid van alle dieren om mij heen. Vanaf vandaag eet ik vegetarisch. Leve de tofu! En ik eet alleen nog maar Max Havelaareieren, want ik wil zeker weten dat de kip goed betaald krijgt voor zijn werk.

Donderdag 6 januari 2011
Lieve Kitty,

Het spijt me echt heel erg van de pikante gehaktballetjes. Ik heb gezondigd, ik kon het niet langer meer aan. Maar ze waren wel gemaakt van een biologisch varken, echt waar! Dat stond op de verpakking. Het heeft dus in ieder geval een biologisch leven gehad. Dat betekent dat hij op natuurlijke wijze heeft geleefd. Denk ik.

Vrijdag 11 februari 2011
Lieve Kitty,

Ik kan de tofu niet meer zien. Vanaf vandaag eet ik weer vlees. Maar niet elke dag. En alleen verantwoord vlees. In de supermarkt zag ik al lekkere variaties. De stamboomgarnaal is gemaakt van echte rasgarnalen, het certificaat staat op de verpakking. Ze hebben ook raseieren, dat zijn eieren van prijswinnende moederkippen. En ik wil de meervlokkenvis nog proberen, dat is gemaakt van vissen die elke dag verschillende vlokken als voedsel hebben gekregen. Dat schijn je echt te proeven!

Dinsdag 1 maart 2011
Lieve Kitty,

Vandaag was ik de stad uit. Vanuit de trein zag ik een echte scharrelkoe! Zij stond met haar kop bij het hek en ze had echt heel veel ruimte. Een heel weiland vol! Zo groot is het grasveld onder onze flat niet eens. Ze had even haar mondje open. Misschien loeide ze wel naar mij. Nu wil ik ook een huisdier. Een kleintje, want anders is het zielig.

Woensdag 2 maart 2011
Lieve Kitty,

Mijn huisgenoten willen geen huisdier. Het is niet eerlijk!

Zaterdag 9 april 2011
Lieve Kitty,

Ik heb mijn ouders overtuigd dat zij een huisdier nemen, maar ze willen het niet uit een asiel halen. Iets met stambomen. We gaan volgende week kijken. Ik wil wel een dier dat dolfijnvriendelijk is gevangen. En het regenwoud mag niet beschadigd zijn door het fokken van het dier. Mijn ouders willen waarschijnlijk een biologische kat. Zo eentje die dus een goed leven heeft gehad en die buiten in de modder heeft gerold. Dat kan met gefokte dieren.

Zaterdag 16 april 2011
Lieve Kitty,

Mijn ouders hebben een kat gekocht! Ik wilde haar Kitty noemen, vernoemd naar jou, maar zij hebben uiteindelijk gekozen voor Unox. Ik vind het geen mooie naam. Zij wel, omdat de kat volgens hen uit een dierenfabriek komt. Maar volgens mij komt die kat gewoon biologisch uit haar moeder. Ze is dus van een legkat.

Woensdag 11 mei 2011
Lieve Kitty,

In de supermarkt heb ik iets nieuws ontdekt. Halalvlees! Ieder dier is gezegend voordat het als vlees werd verwerkt. Wat zorgvuldig hè! Dieren hebben ook recht op geloof. Ik vraag me eigenlijk af, of ze misschien ook een halalduif hebben. En zou die duif dan alleen Koranteksten op de post mogen doen?

Zaterdag 18 juni 2011
Lieve Kitty,

Rachel is onze nieuwe huisgenote. Ze is joods en eet alleen koosjer. Ze eet geen varkensvlees en ze heeft nooit melk bij het eten. Zelfs geen duurzame melk! Zij wil dat niet, omdat ze niet het risico wil nemen dat de rund die zij eet, wordt genuttigd met de melk van zijn eigen moeder. Ik vind dat zij gelijk heeft. Vanaf nu eet ik ook alleen maar koosjer.

Maandag 1 augustus 2011
Lieve Kitty,

Ik ben zo verward! Ik wil dolfijnvriendelijk gevangen voedsel eten, dat biologisch is, van scharreldieren met een beter leven in de biologische landbouw, dieren die niet genetisch gemanipuleerd zijn en geen antibiotica hebben gehad, maar wel een stamboom hebben, met een IKB-keurmerk voor een goede kwaliteit van vlees, weidezuivelproducten die ecologisch en duurzaam zijn, graskeurmerkproducten met vrije uitloop, met het Max Havelaarkeurmerk zodat het dier zelf goed betaald kreeg, halal geslacht en koosjer gegeten, waarbij er weinig CO2-uitstoot was! Maar dat bestaat niet allemaal in één stuk vlees! Hoe kan ik nu kiezen tussen het een en het ander?

Dinsdag 9 augustus 2011
Lieve Kitty,

Ik heb alle voedingswijzers en alle diervriendelijke websites erop nageslagen en ik ben tot de conclusie gekomen dat ik alleen nog maar lekker vlees wil eten. Ik weet dat ik het jaar met mijn goede voornemens nog niet goed heb gehaald. Dus nu heb ik een nieuw plan. Ik word lid van de Partij voor de Dieren en Greenpeace en ik ga als vrijwilliger in een dierenasiel werken en met mijn spaargeld wil ik dan zwerfgarnalen opvangen in Bonaire. Ja! Dat ga ik doen!

Zaterdag 5 november 2061
Lieverd,

Het was me het dagje weer. Vandaag lekker curling gespeeld met de Royaltyleden van Groen Rechts, de antieke benzineslurpende Chrysler van mijn man naar de garage gebracht voor de nieuwe bandjes en de kinderen uitgezwaaid op Schiphol voor hun weekendje Londen. Gelukkig waren we nog net op tijd terug voor de barbecue met de buurt. De buurvrouw heeft ineens weer het biologisch en ecologisch verantwoorde vlees in haar bol. Ze wilde uit principe de giraffe niet eens eten! Hilarisch. Dat is zo ouderwets. Die is echt in de tijd blijven steken. Genetisch gemanipuleerde koeien uit die megastallen in de provincie zijn immers het gezondst van allemaal. En als die dieren het anders hadden gewild, dan hadden ze maar voor zichzelf moeten opkomen.