'Lerby legde te jonge spelers vast'

Spelersmakelaar Søren Lerby heeft 15-jarige voetballers vastgelegd en overtrad zo de regels van de KNVB. Dat meldt NRC Handelsblad vandaag op basis van eigen onderzoek. De regels van de voetbalbond schrijven voor dat spelers pas vanaf hun zestiende mogen worden benaderd door zaakwaarnemers.

Lerby legde onder anderen de Ajacieden Roly Bonevacia, Ricardo van Rhijn en Rodney Sneijder op jonge leeftijd vast. Essel Sports Management, het bedrijf van Lerby, behartigt onder meer ook de belangen van Wesley Sneijder, de oudere broer van Rodney.

Volgens NRC werkte Ajax de handelswijze van Lerby in de hand door hem riante commissies te bieden. Voor iedere jeugdspeler die op zijn zestiende een contract kreeg bij Ajax, kreeg Lerby tot wel veertig procent van diens salaris. Een richtlijn van de FIFA en de KNVB schrijft een commissie van drie procent voor.

Ajax wil tegenover NRC geen uitlatingen doen over de afspraken. Essel Sports Management stelt in een reactie zich niet te kunnen vinden in 'deze weergave van de werkelijkheid'. "Wij zijn teleurgesteld dat een ogenschijnlijk serieuze krant als de NRC gebruikmaakt van enkele anonieme en rancuneuze bronnen en nalaat de bronnen te verifiëren."