Rusland geeft Polen nieuwe Katyn-documenten

Redactie

Rusland heeft Polen elf boekdelen met voorheen geheime documenten overhandigd over de massamoord op meer dan twintigduizend Poolse officieren en anderen door de geheime Sovjet-politie in 1940. De overdracht van de delen, die handelen over de strafdossiers en graven van de slachtoffers, vond donderdag plaats in het kantoor van het Russische openbaar ministerie. Sinds mei heeft Polen nu in totaal 148 boekdelen ontvangen.

Tot groot ongenoegen van Polen schoof Rusland zijn medewerking aan het openbaar maken van de gebeurtenissen in Katyn in 1940 lang voor zich uit, maar door de Russische bereidheid om schoon schip te maken zijn de betrekkingen tussen Moskou en Warschau de laatste tijd flink ontdooid. Eerder dit jaar deelde de Russische ambassadeur in Polen al mee dat Moskou heeft besloten Poolse krijgsgevangenen vrij te pleiten van alle tegen hen ingediende aanklachten wegens misdaden tegen de Sovjet-Unie.

De Sovjet-Unie legde de verantwoordelijkheid voor de massamoord in Katyn jarenlang bij de nazi's. Hieraan kwam pas in 1990 een einde, toen toenmalig Sovjet-leider Michail Gorbatsjov de rol van de Sovjet-Unie in het gebeuren erkende.