FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 6 april 2011

Gadhafi vraagt Obama interventie te stoppen

De Libische leider Moammar Gadhafi heeft de Amerikaanse president Barack Obama woensdag in een brief opgeroepen een einde te maken aan de NAVO-operatie in Libië.

Gadhafi roept Obama op 'de onrechtvaardige oorlog tegen een klein volk uit een ontwikkelingsland' te stoppen, zo blijkt uit de brief die in handen is van persbureau The Associated Press. De Verenigde Staten gaan ervan uit dat de brief authentiek is.

Gadhafi schrijft dat zijn land door de NAVO-operatie moreel meer pijn is gedaan dan fysiek en dat een democratische maatschappij niet gebouwd kan worden op raketten en gevechtsvliegtuigen.

Gadhafi noemt de Amerikaanse president in de brief 'onze zoon' en zegt te hopen dat Obama in 2012 herkozen wordt.

De Bakker niet naar Monte Carlo

Tennisser Thiemo de Bakker heeft afgezegd voor het ATP-toernooi in Monte Carlo. De Nederlander heeft deze week zijn verstandskiezen laten trekken en zegt hiervan nog niet helemaal hersteld te zijn. Daarom geeft hij de voorkeur aan een extra week training op het gravel.

De Bakker kwam drie weken geleden voor het laatst in een wedstrijd in actie. Toen verloor hij in de eerste ronde van Indian Wells. Deze week kwam de Nederlander in het nieuws omdat hij brak met zijn coach Huib Troost.

Man heeft seks met >1000 meisjes en krijgt geld toe

De Japanse politie heeft een 29-jarige man opgepakt die zijn seksleven wel heel slim heeft aangepakt. De werkloze uit Kanagawa heeft bekend met ruim duizend meisjes van 14 en 15 jaar naar bed te zijn geweest. De jongeman heeft zich er zelfs nog voor laten betalen ook.

Volgens de politie heeft de Japanner tijdens zijn tienermeisjesjacht gebruikgemaakt van profielensites. Hiermee nodigde hij de meisjes uit voor een sollicitatiegesprek. Hier beloofde hij de meisjes dat hij ze zou laten kennismaken met klanten die hen 100.000 Japanse yen (bijna 820 euro) zouden betalen voor een seksavontuurtje.

Uiteraard gaat voor niets de zon op. Voor zijn diensten moesten de meisjes hem een bedrag tussen de 10.000 en 15.000 yen betalen. Daarnaast moesten de tienermeisjes ook geregeld van bil met hun pooier.

De meesterpimp heeft bekend op deze manier meer dan duizend tienermeisjes te hebben genaaid in de toiletten van het station van Yokohama. "Meisjes op middelbare scholen kun je makkelijker een loer draaien dan volwassenen", verklaarde de jongeman. "Ik deed het voor de seks en het geld."

Prostitutie onder schoolmeisjes is naar verluidt een veelvoorkomend probleem in Japan. Desondanks regent het loftuigingen voor de handige pooier. Vele Japanners hebben respect voor het libido van de jonge baas.

Vermiste Anousha en Halima weer thuis

Hoe zou er gereageerd zijn als het om Nederlandse meiden was gegaan? Hadden we dan ook zo hard geoordeeld? Ik denk het niet. Dan hadden we hoofdschuddend gezegd: " Tjonge, jonge. Wat halen die pubers toch in hun hoofd? Nou, nou, ze hebben hun ouders wel mooi aan het schrikken gemaakt, zeg!" En bij zo'n wegloopverhaal zou natuurlijk wel een onderzoek zijn ingesteld door de politie, en dat vind ik niet meer dan terecht.

Portugal wil toch steun EU

Portugal klopt toch bij de Europese Unie aan voor financiële steun. Dat zei minister van Financiën FernandoTeixeira dos Santos woensdag tegen Portugese media.

Het Zuid-Europese land kampt al lange tijd met een fors begrotingstekort, maar zei tot voor kort niet van plan te zijn om hulp te vragen uit het Europese noodfonds.

Momenteel heeft Portugal een overgangsregering; vorige maand stapte premier Jose Socrates op nadat zijn bezuinigingsplannen waren weggestemd. Het is nog niet duidelijk of het interim-kabinet wel bevoegd is om een steunvraag bij de EU in te dienen. Dat moet later blijken.

Portugal wil toch steun EU
Portugal wil toch steun EU (Foto: ANP)

[CL] Uitslag FC Barcelona - Shakhtar Donetsk

FC Barcelona heeft de eerste wedstrijd in de kwartfinale van de Champions League tegen Shakhtar Donetsk in Camp Nou eenvoudig met 5-1 gewonnen. De Catalanen lijken hierdoor al bijna verzekerd van de halve finale tegen Real Madrid, hoewel de returns nog wel gespeeld moeten worden.

Barcelona begon goed aan de wedstrijd, want al na twee minuten wist Iniesta via de korte hoek het net te vinden. Daarna mocht Shakhtar komen en de Oekraïners lieten zien waarom ze tot de kwartfinale van het kampioenenbal zijn doorgedrongen, maar de kansen die ze kregen, wisten ze niet te benutten.

Barça bleek het vizier wel op scherp te hebben, want nog voor rust wist Alves na aangeven van Iniesta de 2-0 te maken. Vlak na rust wist Piqué voor de Catalanen het net te vinden, waarna Yaroslav Rakitskiy Shakhtar via een volley terug in de wedstrijd bracht. Een minuut later zette Keita via een kanonskogel de marge echter al weer op drie. Xavi tekende in de slotfase nog de 5-1 aan, waardoor het vrijwel zeker lijkt dat de halve finale in de Champions League tussen Barcelona en Real Madrid zal gaan.

FC Barcelona

5 - 1

Shakhtar Donetsk

 2' Iniesta
 34' Alves
 53' Piqué
 61' Keita
 86' Xavi
   60' Rakitskiy
 
 Gele kaart: Iniesta (FC Barcelona), Rat, Rakitskiy, Fernandinho (Shakhtar Donetsk)
 
Stadion: Camp Nou, Barcelona
Toeschouwers: 86.518
Arbiter: Thomson (Sco)
 
Opstelling:   Opstelling:
Valdés
Alves
Piqué
Busquets
Adriano (Maxwell/77)
Xavi
Macherano
Keita
Villa (Pedro/70)
Messi
Iniesta (Afellay/90+1)
  Pyatov
Srna
Ishchenko
Hübschman (Eduardo/82)
Rakitskiy
Rat
Douglas Costa
Mkhitaryan
Jadson (Fernandinho/70)
Willian (Teixeira/75)
Luiz Adriano

Makers Project Gotham Racing over Activision

Bizarre Creations, het bedrijf achter games als Project Gotham Racing en Geometry Wars, is onlangs opgeheven door Activision. Hun laatste game, Blur, viel tegen en Activision zag geen mogelijkheden meer voor Bizarre om gezond te blijven. Lange tijd hebben de mensen van Bizarre er niets over gezegd, tot nu.

Bizarre was voor de overname door Activision een onafhankelijke developer en het was de bedoeling dat ze hun vrijheid zouden houden. Langzaam maar zeker verdween die vrijheid en kregen ze het gevoel dat ze games moesten maken die de grote bazen wilden in plaats van games te maken die ze zelf wilden maken.

"I don’t think the atmosphere differed too much during the years before Activision. We were always proudly independent. However, when Activision took over, we really felt that they would leave our culture alone, and for a while it was fine, but slowly the feeling did start to change. We weren’t an independent studio making ‘our’ games anymore – we were making games to fill slots. Although we did all believe in them, they were more the products of committees and analysts. The culture we’d worked on for so long gradually eroded just enough so that it wasn’t ‘ours’ anymore."

Blur leek voor beide partijen overigens een goede game om te maken. Activision wilde een toffe racegame en Bizarre heeft in het verleden aangetoond dat ze racegames konden maken. Men heeft zich echter verkeken in de moeilijkheid van het neerzetten van een nieuwe titel zonder naamsbekendheid.

Toen er uiteindelijk geen enkel bedrijf was dat zich meldde om Bizarre over te nemen gaf Activision ze nog de kans om zichzelf weer terug te kopen. Bizarre heeft hier toen van afgezien omdat ze het een te groot risico vonden om veilig een dergelijk groot bedrijf te runnen.

Without going into details, yes, there was [an opportunity], but I personally thought there was far greater potential for the security and well-being of the company if a third party could come in."

[CL] Uitslag Chelsea - Manchester United

Woensdagavond stond in de kwartfinales van de Champions League het Engelse onderonsje tussen Chelsea en Manchester United op het programma. Dankzij een doelpunt van Wayne Rooney verschaften de bezoekers zich een goede uitgangspositie voor de return van volgende week op Old Trafford. Hieronder het verslag en de karakteristieken van deze wedstrijd.

Beide ploegen begonnen zenuwachtig aan de wedstrijd, maar het was Chelsea dat in eigen huis de eerste kansjes kreeg. Van der Sar wist de pogingen van Torres en Drogba echter makkelijk te keren. Manchester United liet Chelsea ver komen en werd vooral in de omschakeling erg gevaarlijk.

Na 24 minuten viel daar ook een doelpunt uit. Giggs plukte aan de linkerkant een bal prachtig uit de lucht en in één beweging snelde hij langs Bosingwa om vervolgens Rooney te bedienen. Hij wist met een schuiver Chelsea-goalie Cech via de binnenkant van de paal te passeren. Op slag van rust kreeg Chelsea een enorme kans om op gelijke hoogte te komen, maar de poging van Torres belandde op de lat. De rebound van Lampard werd door Evra met de nodige moeite van de lijn gehaald.

Na rust zochten The Blues geregeld de aanval, maar telkens kwamen zij Van der Sar op hun weg. Hij pareerde een kopbal van Ramires en redde prachtig op een poging van Torres. The Mancucians werden nog eenmaal via Nani gevaarlijk, maar Cech plukte de bal voor zijn voeten weg.


Chelsea

0 - 1

Manchester United


   24' Rooney
 
 Gele kaart: Zhirkov, Ramires, Essien, Torres (Chelsea),Vidic, v.d. Sar (Manchester United)
 
Stadion: Stamford Bridge, Londen
Toeschouwers: 41.000
Arbiter: Undiano (Spa)
 
Opstelling:   Opstelling:
Cech
Bosingwa (Mikel/78)
Ivanovic
Terry
A.Cole
Ramires
Essien
Lampard
Zhirkov (Malouda/70)
Torres
Drogba(Anelka/70)
  v.d. Sar
Rafael (Nani/51)
Ferdinand
Vidic
Evra
Valencia
Carrick
Park (Smalling/90+3)
Giggs
Rooney
Hernández (Berbatov/78)

Joran kan straf mogelijk in Nederland uitzitten

De in Peru van moord verdachte Joran van der Sloot kan als hij veroordeeld wordt mogelijk een deel van zijn straf in Nederland uitzitten. Deze mogelijkheid is een stap dichterbij gekomen door een wetsvoorstel waarmee de ministerraad onlangs instemde. Joran van der Sloot heeft hier zeker oren naar, zegt zijn advocaat Máximo Altez.

Om hiervoor in aanmerking te komen moet de Nederlander in Peru wel 'onherroepelijk' veroordeeld zijn, laat een woordvoerder van het Ministerie van Veiligheid en Justitie weten. Dat is pas het geval als na een uitspraak alle beroepmogelijkheden uitgeput of onbenut zijn.

"Maar eerst zou het dan tot een veroordeling moeten komen en daar is voorlopig nog geen sprake van", zegt zijn advocaat. Van der Sloot wordt verdacht van het ombrengen van de 21-jarige Peruaanse Stephany Flores eind mei vorig jaar. De Peruaanse justitie wil hem voor dertig jaar achter de tralies, maar zijn advocaat stelt dat dit maximaal vijf jaar moet zijn. Het proces is nog niet van start gegaan.

Peru en Nederland hebben nu een zogeheten WOTS-verdrag, Wet Overbrenging Tenuitvoerlegging Strafvonnissen. Een veroordeelde vraagt daarbij normaal gesproken zelf aan de autoriteiten van het land waar hij is veroordeeld om overgedragen te worden aan zijn thuisland. Een gedetineerde moet in de regel wel eerst een 'behoorlijk deel' van zijn straf in Peru uitzitten.

Al in 2008 meldde het Ministerie van Buitenlandse Zaken dat er een verdrag met Peru aan zat te komen, maar dit stuitte destijds nog op problemen in het Zuid-Amerikaanse land. De ministerraad is inmiddels akkoord met het wetsvoorstel en dit wordt nu voor advies naar de Raad van State gestuurd.

In Peru zitten 117 Nederlanders vast, waarvan de meesten voor een drugsdelict, blijkt uit de meest recente cijfers van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. De omstandigheden in veel Zuid-Amerikaanse gevangenissen zijn volgens het ministerie vaak zeer moeilijk, gevaarlijk en ongezond.

Vakbond noemt bezuiniging doodsteek defensie

De militaire vakbond AFMP heeft geen goed woord over voor de uitgelekte bezuinigingen op defensie. Daaruit bleek woensdag dat er duizenden gedwongen ontslagen aankomen. AFMP-voorzitter Wim van den Burg spreekt van een kaalslag bij de krijgsmacht.

Van den Burg houdt een slag om de arm, omdat de plannen om een miljard te bezuinigen op defensie pas vrijdag bekend worden gemaakt, maar gaat ervan uit dat de berichten kloppen. "Ik heb het idee dat het serieus is. We zitten al een paar jaar aan de ondergrens. Dit is de doodsteek voor de krijgsmacht."

Volgens Van den Burg zitten missies als die in Uruzgan er in de toekomst niet meer in. "Het kabinet heeft als uitgangspunt dat defensie breed inzetbaar moet zijn. Dat zijn we op deze manier niet meer."

De andere grote defensievakbond, ACOM, laat zich in vergelijkbare bewoordingen uit over de plannen van minister van Defensie Hans Hillen (CDA). Voorzitter Jan Kleian vreest een tweederangs krijgsmacht. "Oneerbiedig gezegd een soort Belgische krijgsmacht. Af en toe vliegen en als er geld en benzine is, dan doen we een kunstje", zei hij tegen de NOS.

Nieuwe Layton-game op komst

CEO Akihiro Hino van Level-5 heeft aangegeven dat er momenteel gewerkt wordt aan een zesde game in de Professor Layton-serie. Voor welk platform de game uit zal gaan komen is nog niet bekend maar de eerste vier kwamen uit voor de DS en de laatste kwam uit voor de 3DS.

De eerste drie games zijn al uit in Europa, deel vier en vijf uit de serie moeten nog uitkomen hier. Deel vijf uit de serie is in februari uitgekomen als launchtitel voor de 3DS in Japan. Hoe de zesde titel zal gaan heten is nog niet bekend.

Layton

[EK] Twee turnsters in meerkampfinale

twee Nederlandse turnsters zijn er bij de Europese kampioenschappen in Berlijn in geslaagd de finale van de meerkamp te bereiken. Zowel Céline van Gerner als Yvette Moshage mag komende vrijdag in actie komen in de meerkampfinale.

Van Gerner eindigde met een totaal van 54,675 punten op een elfde plaats (tiende op de geschoonde lijst), wat ruim genoeg was voor de finale. Ze plaatste zich met 13,925 punten ook voor de finale op de brug. Moshage behaalde 51,925 punten en eindigde daarmee net bij de beste 24 van de geschoonde lijst. Per finale mogen namelijk maar twee turnsters per land uitkomen.

 

Classic magazinecovers voor X-Men: First Class

Als filmfans fanatiek kunnen zijn, dan zijn comicfans zo mogelijk nog enthousiaster over het verschijnen van comicverfilmingen. Dat is wel te zien aan bijeenkomsten als Comic-Con of de buzz waarmee comicfilms worden ontvangen. Ook filmbladen doen hieraan mee. Het Britse Total Film heeft voor X-Men: First Class een aantal variant covers gemaakt in de stijl van de film.

Variant covers zijn een bekend voorkomen voor de fysieke, papieren comics; sommige issues worden uitgebracht met meerdere covers, en voor lezers is het dan gokken welke je krijgt. Het juni-issue van Total Film heeft, naast de eigen standaardcover waar de hoofdrolspelers uit First Class op staan, drie sixties covers gemaakt. Het gaat om covers die lijken op de voorpagina's van Esquire, Life en Vogue.

De 'echte' cover en nog een aanvullende sixties cover zijn te zien bij Cinewebradio.

X-Men: First Class vertelt over Erik Lehnsherr en Charles Xavier, bekend in de eerdere X-Men films als Professor X en Magneto, in hun jongere jaren. De film speelt zich dan ook af in de jaren '60. First Class wordt op 2 juni in de Nederlandse bioscopen verwacht.

Tankink: "Derde rit was uitgelezen kans"

Rabobank greep vandaag naast de etappezege in de Ronde van Baskenland. Waar de Nederlandse ploeg controleerde met het oog op de kansen van Oscar Freire, wist Alexandre Vinokourov toch te ontsnappen in de slotfase. "Vandaag was een uitgelezen kans", besefte Bram Tankink na afloop. "Maar ja, dat is koers", berust hij.

Dat Vinokourov ontsnapte was opmerkelijk, want de Rabo's hadden de touwtjes stevig in handen. "De ploeg rijdt heel goed, ja", weet Tankink. "Er was bijna geen ontsnapping of er zat er een van ons bij."

Zoveel controle is op het heuvelachtige terrein van Spaans Baskenland geen vanzelfsprekendheid. "Er zijn alleen maar klimmers hier, het is echt ongelooflijk", lacht de man uit Haaksbergen. "Dan rijd je tachtig per uur bergop en als je omkijkt is er nog niemand gelost."

Tankink rijdt in Baskenland rond in de blauwe trui van het klassement van de tussensprints. "Ik kreeg hem maandag om mijn schouders geworpen, maar nu is het wel leuk om hem ook naar huis te brengen." Toch is dat zeker niet Tankinks hoofddoel. "We willen Robert Gesink naar de zege helpen."

Toppers helpen Japan

De Toppers treden volgende week woensdag belangeloos op tijdens de benefietavond Nederland helpt Japan in de Amsterdam ArenA. Gerard Joling, Gordon, Jeroen van der Boom en René Froger helpen mee om geld in te zamelen voor het Rode Kruis, dat slachtoffers van de tsunami en aardbeving te hulp schiet.

Dat meldde communicatiebureau Royal Promotions woensdag. Kaarten voor de avond kosten 5 euro.

Door de aardbeving en tsunami in maart zijn tienduizenden mensen gestorven en hele steden weggevaagd. Ook is Japan getroffen door een nucleaire ramp, doordat de kerncentrale Fukushima zwaar beschadigd raakte.

Het Rode Kruis wil onder meer de ongeveer 200.000 geëvacueerden helpen die momenteel in opvangcentra verblijven. Zij hebben medicijnen, dekens en kleding nodig.

Toppers helpen Japan
Denderend optreden voor Japan (Foto: ANP)

Laat bomen groeien op je Nokia

Als je denkt aan gamen op je mobiele telefoon denk je al snel aan iPhone of Android. Andere smartphones zijn echter ook zeker in staat om potentieel leuke games te draaien. Een voorbeeld hiervan is Tree Maker welke onlangs verschenen is in de Ovi Store van Nokia. Tree Maker is exclusief voor Symbian^3 telefoons als Nokia N8 en Nokia E7.

Tree Maker

In Tree Maker is het de bedoeling dat je, hoe verrassend, bomen maakt. Je bent zelf een zwart wezen dat van platform naar platform kan slingeren. Het is de bedoeling dat je de oranje bolletjes in de verschillende levels aanraakt zodat daaruit een boom kan groeien. Hierbij moet je uiteraard opletten dat je niet te pletter valt. In het onderstaande filmpje kun je een indruk krijgen van deze game.

 

 

Ouattara erkent bevoegdheid Strafhof

De door de internationale gemeenschap erkende president van Ivoorkust, Alassane Ouattara, heeft de bevoegdheid van het Internationaal Strafhof (ICC) erkend om mogelijke misdaden tijdens het politieke geweld in het West-Afrikaanse land te onderzoeken. Dat heeft ICC-hoofdaanklager Luis Moreno Ocampo woensdag laten weten.

Ouattara heeft ook informatie naar Den Haag gestuurd. Moreno is 'erg bezorgd' over de situatie in Ivoorkust en onderzoekt berichten over massaslachtingen.

Ouattara erkent bevoegdheid Strafhof
Ouattara erkent bevoegdheid Strafhof (Foto: ANP)

Lotus: "Sponsors aantrekken door namenruzie lastig"

Team Lotus vindt het aantrekken van sponsoren voor de Formule 1 op dit moment lastig. Reden hiervoor is de rechtszaak tegen Group Lotus over het gebruik van de naam Lotus. Zolang er nog geen uitkomst is aarzelen sponsoren om in te stappen.

"Ja, we willen ons sponsorportfolio wel uitbreiden, alleen hebben we te maken met een rechtszaak, waardoor sommige geldschieters waarschijnlijk afgehaakt zijn. Dat komt gewoon omdat men niet weet wie gelijk heeft en wie niet, het is verwarrend. Maar dat verandert. Mensen beginnen zich te realiseren dat het niet uitmaakt wat onze naam is, je investeert in personen en hun gedachtegang. Sponsors die dat beseffen zullen ons leuk vinden," zei teambaas Tony Fernandes.

"We vechten voor ons plekje, dat hebben we inmiddels bewezen. We hebben het tegen een aan de Maleisische overheid verbonden bedrijf, tegen Group Lotus en tegen Force India opgenomen. We trekken ons niet terug, maar doen alles op een passende manier."

Marineschip De Ruyter zaterdag terug in Den Helder

Het Nederlandse marinefregat De Ruyter keert zaterdag terug in thuishaven Den Helder na de deelname aan de antipiraterijoperatie in de Golf van Aden bij Somalië. Het schip komt een maand later aan dan gepland. Minister van Defensie Hans Hillen (CDA) heet de bemanning zaterdag welkom.

Het fregat hield de afgelopen maanden ruim twintig verdachte schepen aan, sloeg meerdere piratenaanvallen af en begeleidde diverse transporten. Ook werd het ingezet bij gekaapte schepen.

Zo ontzetten de Nederlandse mariniers in januari de 27-koppige bemanning van een tanker. De bemanning had zich verschanst in een beveiligde ruimte omdat het schip door piraten werd aangevallen. De opvarenden hadden de hulp van de marine ingeroepen. Het marineschip De Ruyter was het dichtst in de buurt en zette koers richting de 200 meter lange tanker.

De Tromp heeft de taken van de De Ruyter inmiddels overgenomen. Zaterdag doodde de bemanning twee piraten en werden zestien anderen opgepakt.


Marineschip De Ruyter keert zaterdag terug in Den Helder (Foto: Novum)

Nederlander aangehouden voor misbruik Suriname

De politie in Suriname heeft enkele dagen geleden een van kindermisbruik verdachte Nederlander aangehouden. Een politiewoordvoerder meldt woensdag dat hij vastzit en dat er tweemaal aangifte tegen hem is gedaan wegens 'seksueel molest' van minderjarigen. De man werd gepakt in het district Sipaliwini, ten zuiden van Paramaribo.

De Surinaamse minister van Justitie en Politie Martin Misiedjan liet onlangs een speciaal politieteam afreizen naar het binnenland om daar onderzoek te doen naar de man. Verschillende lokale media melden dat bewoners van het gebied waar hij werkzaam was, achter de Nederlander bleven staan. Hij zou daar getrouwd zijn met een 10-jarig meisje. Bovendien was er volgens de bewoners geen aangifte tegen hem gedaan.

De Nederlander werkte op in ieder geval twee scholen in het binnenland. De zaak kwam aan het rollen toen een stagiair melding maakte van een bekentenis van de man over het misbruik. Hij is inmiddels ontslagen door het Rooms-Katholiek Christelijk Onderwijs, waar de scholen onder vallen.

Wanneer de Nederlander precies is gepakt, kan de politiewoordvoerder niet zeggen. Na zijn aanhouding is de man overgebracht naar Paramaribo. De politie zegt door te gaan met het onderzoek in het Surinaamse binnenland.

Man vastgelijmd aan wc-bril

De politie van Elkton, in de Amerikaanse staat Maryland, is naarstig op zoek naar een flauwe grappenmaker. De snoodaard heeft namelijk superlijm gesmeerd op een toiletbril in de plaatselijk Walmart. Een 48-jarige man heeft hierdoor voor lange tijd op de wc gezeten omdat zijn kont was vastgeplakt.

Hoewel de politie niet kan of wil zeggen hoelang de beste man op de pot heeft doorgebracht, kan de politie wel zeggen dat hulpdiensten de handen vol hadden aan het voorval. Omdat ze de man niet van de wc af kregen, besloten ze de toiletbril los te schroeven. Met de wc-bril nog aan zijn achterste is de man naar het ziekenhuis gegaan.

Het incident vond plaats in de avond voor 1 april. Desondanks kan de politie deze grap niet waarderen. Mochten ze de dader te pakken krijgen, dan zal deze worden beschuldigd van mishandeling.

Motorrijder rijdt in op agent

Een 44-jarige Groninger is dinsdag met zijn motor ingereden op een agent tijdens een controle in Groningen. De man werd tegengehouden omdat hij mogelijk harddrugs had gekocht, meldt de politie woensdag.

Agenten spraken de man aan toen hij op de Zaagmuldersweg stopte, waarna hij zijn motor startte en op een van de dienders inreed. De agent werd geschampt, maar kon de motorrijder wel bij zijn arm grijpen. Die verloor de controle over zijn motor en reed tegen een tuinhek aan.

De Groninger kon vervolgens worden aangehouden. Hij bleek enkele bolletjes cocaïne bij zich te hebben.

Verregende test voor Pirelli in Istanbul

McLaren-testrijder Pedro de la Rosa kreeg toestemming om deze week nog één laatste test voor Pirelli uit te voeren. De Spanjaard moest voor het Italiaanse bandenmerk het rubber testen op Istanbul Park, maar veel plezier heeft hij er niet aan beleefd, want de regen kwam met bakken naar beneden.

"Dit waren niet de omstandigheden die we wilden. Twee van de drie dagen verregenden compleet. Het was belangrijk om de banden te onderwerpen aan de krachten van bocht 8, maar daar zijn we jammer genoeg niet uitvoerig aan toegekomen," zei een ietwat teleurgestelde De la Rosa.

De Spanjaard geeft ook een voorspelling voor de Grand Prix van Maleisië. "De auto's die in de paar snelle bochten in Australië sterk waren zullen op Sepang op hun wenken bediend worden. Wie weet hoe het zich ontvouwt. McLaren heeft zich de afgelopen weken in elk geval spectaculair verbeterd."

Kameo II was realistischer dan deel één

In 2009 kregen we het vervelende nieuws dat er geen vervolg op Kameo zou gaan komen, één van de launchgames op Xbox 360. Sergey Rakhmanov was een medewerker van Rare voor zeven jaar als Senior Graphic Engineer en zoekt momenteel een nieuwe baan. Om daarbij te helpen heeft hij een online portfolio.

In zijn portfolio zitten ook enkele afbeeldingen en een filmpje waarin we hoofdpersonage Kameo zien die een flinke make-over heeft gekregen. Bekijk hieronder de afbeeldingen en bekijk hier het filmpje.

Kameo 2

Kameo 2

Kameo II

Kameo 2

Meer militairen vast na mishandeling collega

De Koninklijke Marechaussee heeft dinsdag en woensdag nog zes militairen van legerbasis Oirschot aangehouden voor de mishandeling en vrijheidsberoving van een 18-jarige vrouwelijke collega. Onder de arrestanten zijn ook twee leidinggevenden. Zij worden ervan verdacht geen maatregelen te hebben genomen, hoewel ze op de hoogte waren van de strafbare feiten. Maandag werden al drie mannen aangehouden.

De marechaussee begon een onderzoek, nadat het slachtoffer aangifte had gedaan. Meerdere collega's zouden haar sinds september op de kazerne structureel met pesterijen hebben lastiggevallen.

Meer militairen vast na mishandeling collega
Meer militairen vast na mishandeling collega (Foto: ANP)

D66-Kamerlid betaalt 20.000 euro terug

D66-Kamerlid Magda Berndsen betaalt een bedrag van ongeveer 20.000 euro terug. Het gaat om geld dat zij ten onrechte ontvangen heeft toen zij korpschef was van de politie in Friesland. Dat heeft Berndsen woensdag bekendgemaakt.

Berndsen kwam onlangs in het nieuws omdat zij voor ongeveer 100.000 euro aan onterechte toeslagen zou hebben gekregen. Volgens D66 gaat het in werkelijkheid om zo'n 20.000 euro. Dat was een vergoeding voor dubbele woonlasten, omdat Berndsen niet wilde verhuizen.

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) heeft woensdag aan de Tweede Kamer laten weten dat acht leden van de politietop, onder wie Berndsen, de afgelopen jaren ten onrechte vergoedingen hebben ontvangen. Opstelten zegt dat geld niet te kunnen terugeisen. Wel gaat hij de regels aanscherpen.

Berndsen dacht dat de vergoedingen die zij afsprak bij haar aantreden als korpschef in 2006, in de haak waren. Nu blijkt dat dat niet zo is, wil zij naar eigen zeggen 'maatschappelijk verantwoord handelen' door het geld terug te betalen.

PSV zonder Toivonen tegen Benfica

Ola Toivonen doet morgenavond niet mee in het Europa League-duel tegen Benfica. Dit heeft de Eindhovense formatie vandaag bekend gemaakt.

Toivonen heeft nog te veel last van een blessure aan zijn bovenbeen en is daarom niet inzetbaar. Vlak voor het vertrek naar Portugal bracht de Zweedse aanvaller nog een bezoek aan placentadokter Mariana Kovacevic, maar dit mocht niet baten.

Naast de afwezigheid van Toivonen is ook Danny Koevermans niet inzetbaar. Jagos Vukovic deed aanvankelijk ook niet mee, maar is vandaag toch nog afgereisd naar Portugal. Ook Wilfred Bouma, Erik Pieters en Stanislav Manolev hebben last van lichte pijntjes, maar kunnen waarschijnlijk wel worden ingezet.

Holland Sport stopt als wekelijks programma

Holland Sport stopt als wekelijks liveprogramma op Nederland 3. Programmamaker Wilfried de Jong komt in het nieuwe tv-seizoen met een nieuw programma. De Jong is met de VPRO in gesprek over de invulling daarvan, maakte de omroep woensdag bekend.

De titel Holland Sport blijft wel bestaan. Onder die vlag maakt De Jong enkele uitzendingen over grote sportevenementen, zoals de Olympische Spelen volgend jaar in Londen.

Holland Sport begon in 2003, met Matthijs van Nieuwkerk en Wilfried de Jong als presentatoren. In 2005 kreeg het sportprogramma de Zilveren Nipkowschijf. Sinds drie jaar neemt De Jong de presentatie in zijn eentje voor zijn rekening. De laatste aflevering van Holland Sport als wekelijks programma is op maandag 6 juni.

Holland Sport stopt als wekelijks programma
Holland Sport stopt als wekelijks programma (Foto: ANP)

Noord-Ierse politie vindt wapenopslagplaats

De Noord-Ierse politie heeft een grote geheime wapenopslagplaats ontdekt. Ook werd een vermoedelijke dissident van het Ierse Republikeinse Leger (IRA) gearresteerd. Dat maakte de politie woensdag bekend.

De opslagplaats van paramilitaire wapens - in Coalisland, ten westen van Belfast - is de grootste die de afgelopen jaren werd ontdekt, aldus politiewoordvoerder Drew Harris. De wapens waren verborgen in gestolen auto's in een afgesloten garage. De politie nam onder meer explosieven, ontstekingsmechanismen en vier kalasjnikovs in beslag. De politie arresteerde een 26-jarige man die verdacht wordt van betrokkenheid bij de opslag van de wapens.

De wapens werden gevonden tijdens het onderzoek naar de moord op een agent afgelopen zaterdag. Politie en politici denken dat IRA-dissidenten achter de aanslag zitten.

Zwaargewonden bij ongeluk Heinenoordtunnel

Bij een ongeluk op de A29 net buiten de Heinenoordtunnel bij Barendrecht zijn zeker twee mensen zwaargewond geraakt. Vier personenauto's waren bij het ongeluk betrokken, zegt een woordvoerder van de brandweer.

De tunnel is richting Rotterdam gesloten voor verkeer. Er is een omleiding ingesteld via de A59, A17 en A16. Tussen Oud-Beijerland en de Heinenoordtunnel stond rond 19.30 zo'n 3 kilometer file.

Vader laat baby alleen in hete auto

Agenten hebben woensdagmiddag in Terneuzen een baby bevrijd die alleen in een geheel afgesloten auto was achtergelaten terwijl de vader in een coffeeshop zat. De Zeeuwse dienders tikten een ruit in en haalden het kindje uit de hete auto. De baby huilde en zweette hevig, maar bleef verder ongedeerd, meldt de politie.

Het kind lag in een auto die op de Scheldeboulevard geparkeerd stond. De vader werd door de agenten opgewacht en is aangehouden voor bezit van softdrugs en het achterlaten van zijn kind. Naast de schade aan zijn ruit kan hij nog een boete tegemoetzien.

Cech: "Ik geniet nog steeds van Chelsea"

Hij speelt al zeven jaar bij Chelsea, maar wil zeker niet denken aan een vertrek. Doelman Petr Cech heeft zijn hart verpand aan de Londense club en wil er nog lang spelen.

De Tsjech met het rare helmpje is al sinds 2004 niet meer weg te denken uit het doel van Chelsea. "Toen ik in 2004 bij de club terechtkwam was ik 22 jaar oud en vol enthousiasme. Nu ben ik hier alweer zeven jaar en nog steeds voel ik hetzelfde. Nog steeds geniet ik ervan", vertelt hij enthousiast aan Chelsea Magazine.

De 29-jarige nationale doelman van Tsjechië kwam over van Stade Rennais en speelde al meer dan driehonderd wedstrijden voor Chelsea. "Het is heel mooi om te horen dat ik meer dan driehonderd duels voor Chelsea heb gespeeld. Zeker aangezien de club is uitgegroeid tot één van de besten van Europa en de wereld. Ik hoop dat er meer komen. Nu zijn het er driehonderd, misschien worden het er wel zeshonderd de komende jaren."

Met Chelsea won Cech vele prijzen: viermaal de landstitel, driemaal de FA Cup, twee keer het Community Shield en twee keer de League Cup.

Hardere straffen voor brandgevaarlijke wietteelt

Justitie gaat hogere straffen eisen tegen hennepkwekers die naast het illegaal wiet telen ook brandgevaar veroorzaken. De straffen kunnen oplopen tot vijftien jaar gevangenisstraf.

Hennepkwekerijen zijn vaak de oorzaak van branden in woonhuizen. Jaarlijks gaat het om ruim duizend branden, blijkt uit onderzoek van de NOS. De politie treft in meer dan de helft van de kwekerijen die jaarlijks worden opgerold levensgevaarlijke installaties aan. Ze vormen niet alleen een gevaar voor de kwekers zelf, maar ook voor hun buren.

De maximale straffen voor kwekers die andermans bezittingen in gevaar brengen wordt zes jaar, negen jaar bij risico voor omwonenden en vijftien jaar als er iemand omkomt. De veranderingen zorgen ervoor dat rechercheurs langer werk hebben bij het oprollen van een hennepkwekerij. Ze moeten nu kunnen aantonen dat de buren een reëel risico hebben gelopen.


Hardere straffen voor brandgevaarlijke wietteelt (Foto: Novum)

Schippers verbaasd over eisen invriezen eicel

Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Edith Schippers (VVD) wil opheldering over het standpunt van ivf-klinieken over het invriezen van eicellen. De minister ging ervan uit dat het invriezen alleen mogelijk zou zijn als hiervoor medische redenen zijn. Dinsdagavond liet de beroepsgroep deze voorwaarde vallen, tot verbazing van Schippers.

Schippers kondigt woensdag aan snel om de tafel te gaan met de klinieken. Ze wil van onder meer gynaecologenvereniging NVOG horen waarom is afgeweken van het eerdere standpunt. Daarna informeert ze de Kamer.

In het AMC in Amsterdam is het vanaf woensdag mogelijk om eicellen te laten invriezen. Zo kunnen vrouwen op latere leeftijd nog een kind krijgen. Er geldt een leeftijdsgrens van 45 jaar. De kosten van het invriezen worden voorlopig niet vergoed.

Bløf-zanger gebruikte cocaïne

Paskal Jakobsen heeft met volle teugen genoten van de drank, drugs en rock 'n roll die vaak met het artiestenleven worden geassocieerd. De Bløf-zanger geeft in een interview met het nieuwe blad Louder toe dat hij 2,5 jaar cocaïne heeft gebruikt. "Het heeft me niet veel gebracht, maar het is zeker leuk geweest."

Jakobsen stopte zo'n zes jaar geleden met snuiven. "Als je coke gebruikt, verander je in een narcistische draak. Dan draait alles om jou", herinnert de 37-jarige zanger zich. "In het begin is het hartstikke leuk, daarna wordt het steeds zwaarder." Jakobsen stopte met de drugs toen hij zijn vrouw Doortje leerde kennen. Voor die tijd genoot hij van het vrijgezellenbestaan. "Als ik niet zo de bloemetjes had buitengezet toen ik vrijgezel was, dan zou ik misschien nu onrustiger zijn."

De Bløf-zanger vindt het soms lastig om te gaan met alle aandacht die hij als BN'er krijgt. "Drinken helpt dan wel, moet ik zeggen. Als ik in een café sta en ik heb het idee dat iedereen me in de gaten houdt, vind ik dat ongemakkelijker dan wanneer ik zes bier verder ben. Want met zes bier krijg ik er schijt aan."

Aan veel drinken kleeft volgens Jakobsen een groot nadeel. "Niemand ziet er zo slecht uit als ik als ik gezopen heb. Ik krijg zo'n lodderhoofd, verander echt in een soort debiel. En natuurlijk wil iedereen dán met me op de foto. En dat doe ik dus. Want ik ben dronken."


Paskal Jakobsen (Foto: Novum)

PSN-update van 6 april

Het PSN heeft een update gehad in zijn store. Er zijn een aantal organisatorische veranderingen doorgevoerd en er zijn nu ook enkele top tien-lijstjes te vinden waardoor het overzichtelijker is wat populaire content is. Bekijk hieronder een lijst met alle nieuwe content van 06-04-2011.

Speciale Aanbiedingen

(Prijzen zijn beschikbaar tot en met 13 april)

  • Faery: Legends of Avalon (€8.99)
  • Spectral Souls: RotEE (PSP) (€12.99)
  • WWII: Battle over the Pacific (PSP) (€5.99)
  • StateShift (PSP) (€5.99)
  • International Athletics (PSP) (€4.99)
  • Skate Park City (PSP) (€5.99)
  • World of Pool (PSP) (€4.99)
  • Spinout (PSP) (€4.99)
  • Sports Superbike 2 (PSone) (€2.49)
  • All-Star Boxing (PSone) (€2.99)
  • Ace Armstrong vs. The Alien Scumbags (mini) (€1.19)
  • Card Shark (mini) (€1.19)

Permanente prijsverlagingen

  • Arcade Darts – €1.99
  • Arcade Air Hockey and Bowling – €2.49
  • Soccer Bashi – €2.49
  • 101-in-1 Megamix – €9.99
  • Fading Shadows – €4.99

Trial & Unlock (PS3)

  • MAG (€29.99) Rating: PEGI 16

Volledige Games (PS3)

  • Dungeon Hunter: Alliance (€12.99) Rating: PEGI 16
  • Red Faction: Battlegrounds (€7.99) Rating: PEGI 12
  • Penny Arcade Adventures: Episode 1 And 2 Bundle (€14.99) Rating: PEGI 18

Volledige Games (PSP)

  • Gods Eater Burst (€29.99) Rating: PEGI 12

minis (PS3 and PSP)

  • Karoshi (€2.99) Rating: PEGI 12

PSP Essential (PS)

  • Pursuit Force: Extreme Justice (€7.99) Rating: PEGI 12
  • Fat Princess: Fistful of Cake (€7.99) Rating: PEGI 12
  • echochrome (€7.99) Rating: PEGI 12
  • LocoRoco 2 (€7.99) Rating: PEGI 12

Demos (PS3)

  • SOCOM: Special Forces Multiplayer Beta Rating: PEGI 18
  • MotorStorm Apocalypse Single Player Demo Rating: PEGI 16

Add-On Game Content (PS3)

  • Killzone 3 – Steel Rain Map Pack (€4.99) Rating: PEGI 18
  • Stacking The Lost Hobo King (€3.99) Rating: PEGI 7
  • My Aquarium – Underwater Glamour Set 2 (€0.99) Rating: PEGI 3
  • Test Drive Unlimited 2
    • Aston Martin DBS Carbon Edition (€0.99)
    • Aston Martin V12 Vantage Carbon Black Edition (€0.99)
    • Audi RS 5 Coupe (€0.99)
    • Bugatti Veyron 16.4 Super Sport (€0.99)
    • Caterham Superlight R 500 (€0.99)
    • Chevrolet Camaro Synergy Special Edition (€0.99)
    • Ferrari 612 Sessanta (€0.99)
    • Ford Shelby GT 500 (€0.99)
    • Jaguar Xxr Speed Pack And Black Pack (€0.99)
    • Pagani Zonda Tricolore (€0.99)

Rating: PEGI 12

  • Hyperdimension Neptunia
    • Black Heart Booster 1 (€0.99)
    • Compa Booster 1 (€0.99)
    • Green Heart Booster 1 (€0.99)
    • If Booster 1 (€0.99)
    • Neptune Booster 1 (€0.99)
    • White Heart Booster 1 (€0.99)

Rating: PEGI 12

  • EyePet – Sealife Styling Pack (€2.99) Rating: PEGI 3
  • LittleBigPlanet – MotorStorm Apocalypse Mini Pack (€2.99) Rating: PEGI 7
  • ModNation Racers – El Snake-O Pack (€1.75) Rating: PEGI 7
  • Splatterhourse
    • Lost Island (€1.49)
    • Survival Arena 4-Pack (€3.59)

Rating: PEGI 18

  • Rock Band 3
    • The Loco-Motion – Grand Funk Railroad (€1.49)
    • We’Re An American Band – Grand Funk Railroad (€1.49)
    • Freeze-Frame – J. Geils Band (€1.49)
    • Love Will Tear Us Apart – Joy Division (€1.49)

Rating: PEGI 12

  • Def Jam Rapstar
    • Eve – Who’s That Girl (€1.49)
    • Young Money – Every Girl (€1.49)
    • Ghostface Killah – Chercez Laghost (€1.49)
    • Method Man & Redman – How High (€1.49)
    • Raekwon – Ice Cream (€1.49)
    • Wu Tang Clan – Protect Your Neck (€1.49)

Rating: PEGI 12

Add-On Game Content (PSP)

  • Buzz UK Culture Quiz Pack (€3.99) Rating: PEGI 3
  • Lord Of Arcana – Dlc Pack 4 (gratis) Rating: PEGI 16

Avatars (PS3)

  • Blue Toad Murder Files Avatars
    • Antique Shop Owner
    • Baker
    • Barmaid
    • Blue Toad
    • Butcher
    • Chef
    • Clerk
    • Colonel
    • Constable
    • Cow 1
    • Cow 2
    • Dick Dickenson
    • Doctor
    • Hannah Dakota
    • Hotel Manager
    • Inspector Bragg
    • Jeweller
    • Lady Snobbish
    • Lambert Vanderbosh
    • Librarian
    • Majorie Maple
    • Mayor
    • Miller
    • Moses
    • Mrs Bothersome
    • Mrs Gossip
    • Postman
    • Sheep 1
    • Sheep 2
    • Station Master
    • Vicar
    • Watson

Allemaal beschikbaar voor €0.25

  • Absolute Supercars
    • 1957 Ferrari 250 Testa Rossa V1
    • 1957 Ferrari 250 Testa Rossa V2
    • 1962 Ferrari 250 Gto V1
    • 1962 Ferrari 250 Gto V2
    • 1963 Ferrari 250 Lm V1
    • 1963 Ferrari 250 Lm V2
    • 1967 Ferrari 330 P4 V1
    • 1967 Ferrari 330 P4 V2
    • 1969 Ferrari 365 Gts4 V1
    • 1969 Ferrari 365 Gts4 V2
    • 1970 Ferrari 512 M V1
    • 1970 Ferrari 512 M V2
    • 1970 Ferrari 512 S V1
    • 1970 Ferrari 512 S V2
    • 1984 Ferrari Gto V1
    • 1984 Ferrari Gto V2
    • 1987 Ferrari F40 V1
    • 1987 Ferrari F40 V2
    • 1989 Ferrari 348 Tb V1
    • 1989 Ferrari 348 Tb V2
    • 1993 Ferrari 348 Challenge V1
    • 1993 Ferrari 348 Challenge V2
    • Ferrari 365 Gtb4 Competizione V1
    • Ferrari 365 Gtb4 Competizione V2

Allemaal beschikbaar voor €0.25

  • Darkstalkers Chronicle: The Chaos Tower
    • Anakaris Avatar
    • Baby Bonnie Hood Avatar
    • Demitri Maximoff Avatar
    • Donovan Avatar
    • Felica Avatar
    • Felicia 2 Avatar
    • Hsien-Ko Avatar
    • Jedah Dohma Avatar
    • Jon Talbain Avatar
    • Lilith Aensland Avatar
    • Lord Raptor Avatar
    • Morrigan 2 Avatar
    • Morrigan Avatar
    • Oboro Bishamon Avatar
    • Q-Bee Avatar
    • Rikuo Avatar
    • Sasquatch Avatar
    • Victor Von Gerdenheim Avatar

Allemaal beschikbaar voor €0.25

  • Dead Rising 2
    • Chuck Avatar
    • Fat Lady Zombie Avatar
    • Zombie Cop Avatar

Allemaal beschikbaar voor €0.25

  • Beat Sketcher Avatar Bundle 4 (€0.99)

(bevat de volgende Avatars maar zijn ook los te koop)

    • Paint4
    • Paint5
    • Paint6
    • Paint7
    • Paint8

Allemaal beschikbaar voor €0.25

  • Motor Storm Apocalypse
    • SA Urban Avatar
    • MSA Burning Avatar

Allemaal beschikbaar voor €0.25

  • Tales From Space: About A Blob
    • Angel Cat
    • Cow
    • Devil Cat
    • Green Blob
    • Hungry Blob
    • Orange Blob
    • Piano Puss
    • Scientist

Allemaal beschikbaar voor €0.25

Premium Themes (PS3)

  • Premier Manager
    • Soccer Theme 1 (€1.49)
    • Soccer Theme 2 (€1.49)
    • Soccer Theme 3 (€1.49)

Dynamic Themes (PS3)

  • Smobile Themes
    • Abstract Smoke Theme 3 (€1.59)
    • Abstract Theme (€1.59)
  • Yakuza 4 Character Theme (€2.49)
  • MotorStorm Apocalypse Themes
    • Pro Dynamic Theme (€1.99)
    • Rookie Dynamic Theme (€1.99)

Wallpapers (PS3)

  • Space Ace Wallpaper (gratis)

Videos (PS3)

  • Crysis 2
    • Be Fast Trailer
    • Be Invisible Trailer
    • Prophets Journey Trailer
  • Dragon Age 2
    • Launch Trailer
    • TV Spot
  • Deus Ex: Human Revolution Freedom of Choice Trailer
  • Ridge Racer Unbounded – Debut Trailer
  • Need for Speed Shift 2 Unleashed Authenticity Realism Trailer
  • Might & Magic Clash of Heroes Gameplay Trailer

Graafland verruilt Ajax voor Capelle

Het avontuur van Ronald Graafland bij Ajax blijft beperkt tot één seizoen. De doelman stapt komende zomer over naar Capelle, dat uitkomt in de zaterdagtopklasse. Het contract van Graafland in Amsterdam loopt af.

De 31-jarige Rotterdammer speelde eerder voor Feyenoord, Excelsior en Vitesse. Zijn 86 competitieduels als prof werkte hij allemaal af in het shirt van de Kralingers. Afgelopen zomer leek Graafland op weg naar Nieuwerkerk. Vanwege de blessure van Kenneth Vermeer zocht Ajax echter een ervaren derde doelman en kwam uit bij Graafland. In Amsterdam keepte hij tot nu toe nooit in het eerste elftal.

Titel De Jong op halfpipe

Tijdens het Nederlands kampioenschap snowboarden in het Zwitserse Laax heeft Dimi de Jong de titel op de halfpipe gewonnen. Met zijn beste run scoorde De Jong 28,7 punten. Rocco van Stralen werd met 28 punten tweede en de nieuwe Nederlands kampioen slopestyle Björn van Dongen pakte het brons.

Bij de vrouwen pakte Anne-Fleur Eiff de titel op de halfpipe. Martine Veldhoen en Britt Berghuis werden respectievelijk tweede en derde.

'Duizenden gedwongen ontslagen bij Defensie'

De militaire vakbonden AFMP en ACOM denken dat er bij Defensie enkele duizenden mensen gedwongen worden ontslagen. Ze maken dat op uit de mogelijke plannen die de ronde doen binnen de organisatie, waarover het kabinet vrijdag een besluit zal nemen.

In november had minister Hans Hillen van Defensie al gezegd dat er mogelijk tienduizend banen moeten verdwijnen om de komende jaren 1 miljard euro te kunnen bezuinigen. Gedwongen ontslagen sloot hij daarbij niet uit.

AFMP-voorzitter Wim van den Burg wees er woensdag op dat waarschijnlijk flink wordt gesneden in de hogere schalen van het personeel. Daar zitten veel mensen met een vast contract. Volgens Van den Burg gaat het niet alleen om officieren maar ook om onderofficieren.

Hillen zal niet alleen snijden in het aantal arbeidsplaatsen, maar ook in het materieel. De afgelopen weken kwamen al signalen naar buiten dat hij af wil van de tanks, de Cougar-transporthelikopters en van een aantal mijnenjagers en gevechtsvliegtuigen. Door de vermindering zal een aantal militaire bases moeten sluiten.

Een woordvoerder van het ministerie van Defensie wilde woensdag nog niets zeggen over de bezuinigingsplannen die Hillen naar verwachting vrijdag presenteert.

'Duizenden gedwongen ontslagen bij Defensie'
'Duizenden gedwongen ontslagen bij Defensie' (Foto: ANP)

Aanhouding voor reiszwendel met bejaarden

Een 58-jarige man die reisjes voor ouderen organiseerde die nooit plaatsvonden, is opgepakt voor oplichting. De Stichting Ouderen voor Ouderen incasseerde geld van tientallen ouderen voor de nooit gemaakte uitstapjes. De man achter de stichting werd door de marechaussee aangehouden op Rotterdam Airport.

De stichting bood voor zeer lage prijzen reisjes aan. Oudere mensen werden op straat aangesproken en kregen een folder mee waarin gevraagd werd om donaties voor de stichting. Ook claimde de stichting een maaltijd- en boodschappenservice te runnen. Of daardoor ook mensen gedupeerd zijn is niet bekend.

Enkele tientallen mensen hebben aangifte gedaan van oplichting. Hoe hoog het totale schadebedrag is, is niet bekend.

De man achter de stichting werd gezocht en liep op het vliegveld tegen de lamp. Hij meldde zichzelf bij de marechaussee, die hem inrekende. Het is onduidelijk of hij wist dat hij werd gezocht en waarom hij naar de marechaussee stapte.

Boobytraps keren zich tegen je in Brink

Ontwikkelaar Splash Damage is nog druk bezig met Brink, de shooter waarin je in een stad op zee het gevecht aan gaat, met flink wat freerunning om jezelf te verplaatsen. In de onderstaande video zie je de mogelijkheden tijdens een potje multiplayer.

Zo kun je een gatling turret ook zelf opstellen, maar een vijand kan dat wapen ook herprogrammeren, zodat jij je eigen val tegen je ziet keren. Verschillende wapens, als molotov cocktails, sticky bombs zijn aanwezig en je kunt jezelf weer uit de dood doen opstaan door een injectie.

Brink komt 20 mei uit op pc, Xbox 360 en PlayStation 3.

Dark Knight Rises filmt in Pittsburgh

Pittsburgh wordt de gaststad voor het laatste deel in Christopher Nolans Batman-filmtrilogie. De stad in het zuidwesten van de Amerikaanse staat Pennsylvania is de afgelopen maanden gescout door Nolan en zijn team en geschikt bevonden voor de benodigde stadsopnames in The Dark Knight Rises.

"Pittsburgh is een prachtige stad", verklaarde Nolan aan de Pittsburgh Post-Gazette. "We hebben alles waar we naar zochten hier kunnen vinden en ik heb er zin in om de zomer in Pittsburgh door te brengen." Hij heeft dinsdag een ontmoeting gehad met burgemeester Luke Ravenstahl, die natuurlijk erg graag zijn stad in zo'n blockbuster ziet langskomen. Filmploegen krijgen in veel steden in de Verenigde Staten belastingvoordelen als ze komen filmen, omdat de steden er economische voordelen uit kunnen halen en het goed is voor de promotie en daarmee het toerisme in de stad.

Met de keuze voor Pittsburgh krijgt de trilogie een nog diverser uiterlijk: voor Batman Begins zijn opnames gemaakt in IJsland en Engeland (waaronder in Londen), met aanvullende opnames in Chicago. Deze stad werd ook gebruikt voor het leeuwendeel van de buitenscènes van The Dark Knight, met de meeste studioscènes opgenomen in Pinewood Studios in Londen. Daarnaast zijn er ook opnames geweest in Hong Kong.

De opnames voor The Dark Knight Rises vinden deze zomer plaats.

Moisander wil met AZ voor vierde plaats gaan

Niklas Moisander hoopt dat AZ de race om de vierde plaats kan volhouden. De Alkmaarders hebben een punt voorsprong op ADO Den Haag. FC Groningen staat twee punten achter.

"Ik denk dat we nu echt voor die vierde plaats moeten gaan", zegt verdediger Moisander tegen Voetbal International. "We spelen nog thuis tegen NAC, ADO Den Haag en De Graafschap en uit tegen Willem II en FC Utrecht. Als je dat vergelijkt met de concurrentie, maakt AZ de beste kans."

"Vorig jaar raakten we, door een 1-1 tegen PSV op de laatste speeldag, de vierde plaats nog kwijt. Dat scheelde uiteindelijk een extra voorronde in de Europa League. Die situatie moeten we zien te voorkomen", aldus de Fin.

"Ik dacht dat het opnieuw weleens een moeilijk seizoen zou kunnen worden. Zeker aanvallend hadden we veel kwaliteit verloren. Maar gaandeweg ging het steeds beter. Vorig seizoen waren Mounir El Hamdaoui, Moussa Dembélé, Jeremain Lens en David Mendes da Silva er nog en werden we vijfde. Daarom zou het een knappe prestatie zijn als we nu die vierde plaats vasthouden."

Pandora's Tower voor Wii

Tot vandaag was er nog eigenlijk niets bekend over Pandora's Tower, een nieuwe Wii-game. Dankzij Famitsu en Andriasang hebben we echter wat details die we kunnen vertellen over deze game.

Pandora's Tower draait om de twee personages Ende en Ceres. Tijdens het jaarlijkse oogstfeest in het koninkrijk van Elysium gaat Ceres (v, 15) optreden. Voordat ze kan beginnen verschijnen er verschillende monsters. In de chaos die ontstaat lukt het Ende (m, 22) om samen met Ceres te ontsnappen naar een toren. Helaas is Ceres vervloekt en Ende mag dit oplossen door vers monstervlees te halen. In totaal zijn er twaalf torens en heeft elke toren een eigen baas. Het vlees van alle bazen samen moet Ceres volledig genezen.

De game is een op actie oriënteerde RPG en is ontwikkeld door Ganbarion die eerder al Jump Superstars voor Nintendo DS hebben gemaakt. De release in Japan staat al gepland voor eind mei. In het Westen zal de game waarschijnlijk wel niet komen, maar daar is nog niets over bekend.

Vierde Sinterklaasfilm in de maak

Regisseur Martijn van Nellestijn gaat de film Sinterklaas en het Raadsel van 5 December maken. Het wordt de vierde film in zijn Sinterklaasreeks, maakt hij woensdag bekend.

Eind mei beginnen de opnamen van de film die op 5 oktober in de bioscopen moet gaan draaien. De vierde Sinterklaasfilm wordt wederom geproduceerd door Erik-Jan Slot. "Wij hebben gemerkt dat onze doelgroep zich elk jaar weer verheugt op een nieuwe Sinterklaasfilm", zegt Slot. Hij wil de kinderen dan ook niet teleurstellen en de traditie voortzetten.

In het vierde deel wordt de goedheiligman weer gespeeld door Wim Rijken. Daarnaast zijn Pamela Teves, Martine van Os, Inge Ipenburg, Frans Bauer en Gerard Joling te zien.

De derde Sinterklaasfilm, Sinterklaas en het Pakjes Mysterie, was een van de best bezochte Nederlandse bioscoopfilms van 2010.


Vierde Sinterklaasfilm in de maak (Foto: Novum)

John Wayne-parafernalia onder de hamer

Het ooglapje waarmee acteur John Wayne te zien is in de western True Grit uit 1968 wordt geveild. Ook de Golden Globe die de acteur won voor de film gaat onder de hamer tijdens een veiling in Los Angeles.

Daarnaast kan geboden worden op allerlei andere memorabilia van de acteur, waaronder cowboylaarzen, hoeden, zijn rijbewijs en een aantal scenario's waarin hij aantekeningen schreef. De veiling wordt in oktober gehouden bij Heritage Auctions.

Wayne's zoon Ethan wil dat fans de spullen van zijn vader kunnen kopen. "Anders worden die spullen maar ergens opgeslagen", zegt hij tegen persbureau Reuters. "De familie heeft een paar persoonlijke spullen en heel veel herinneringen, de rest kan naar zijn fans."

John Wayne overleed in 1979 op 72-jarige leeftijd. De Coen-brothers maakten vorig jaar een remake van True Grit, waarin Jeff Bridges de hoofdrol speelt.


John Wayne-parafernalia onder de hamer (Foto: Novum)

Somalische piraten verdacht van poging tot moord

De zestien Somaliërs die zaterdag in de Golf van Aden werden opgepakt door het Nederlandse fregat Hr. Ms. Tromp, worden verdacht van zeeroof en poging tot moord. Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) woensdag bekendgemaakt.

De piraten namen Nederlandse mariniers onder vuur toen zij hun schip wilden controleren. Het vuurgevecht ontstond toen twee zogeheten rigid-hulled inflatable boats van de Tromp een verdacht vissersschip naderden. Hierbij werden de twee Nederlandse rubberboten beschoten.

Mariniers op de bootjes en schutters op de Tromp beantwoordden het vuur. Daarbij kwamen twee piraten om het leven, enkele anderen raakten gewond. Aan Nederlandse zijde vielen geen gewonden.

Aan boord van het vissersschip bleken al vier maanden zestien Iraanse vissers te worden vastgehouden. Ook werden een aantal automatische wapens en draagbare raketwerpers gevonden.

De piraten zijn woensdag officieel aangehouden in opdracht van het OM. Rechercheurs van de marechaussee doen in de komende weken onderzoek naar de verdenkingen.

Naakte vrouw geschokt na klim in hoogspanningsmast

Op internet zijn schokkende beelden opgedoken van een Chinese vrouw die zich blijkbaar heeft willen nomineren voor een Darwin Award. De vrouw is geheel naakt in een hoogspanningsmast geklommen. Blijkbaar raakte ze een van de draden aan, want hoog boven de grond is de Chinese geëlektrocuteerd.

De geesteszieke vrouw was op 31 maart rond het middaguur in evakostuum in een hoogspanningsmast in Tianjin geklommen. Op bijna 20 meter hoogte kreeg de vrouw even 220.000 volt door haar lichaam.

Door de enorme opdonder bleef de vrouw half bewusteloos boven de grond hangen. Door kordaat optreden van de brandweer, het elektriciteitsbedrijf en anderen is het gelukt de vrouw naar beneden te krijgen. Zij is met spoed naar het ziekenhuis afgevoerd. Haar toestand is momenteel stabiel.

Een uitgebreid fotoverslag is in het bronartikel te bekijken. Nog meer foto's vind je hier (beide linkjes zijn NSFW/NSFL/NSFA)

Mikelsons naar Pieter Baan Centrum

De hoofdverdachte in de Amsterdamse zedenzaak wordt psychisch onderzocht door het Pieter Baan Centrum (PBC). Robert Mikelsons had zich verzet tegen de observatie in de kliniek, maar de rechtbank in Amsterdam wees het verweer van de hand. Dat meldt zijn advocaat Tjalling van der Groot woensdagmiddag.

De uit Letland afkomstige Mikelsons heeft toegegeven 85 kleine kinderen te hebben misbruikt of verkracht. Zijn echtgenoot, een medeverdachte in de zaak, werd al eerder naar het PBC gestuurd.

Het onderzoek in het PBC heeft tot doel om de geestesgesteldheid van verdachten vast te stellen. Verdachten die een psychische stoornis of afwijking hebben, lopen kans naast hun straf een tbs-behandeling opgelegd te krijgen. Bij weigering van een onderzoek door het PBC kan een hogere straf worden opgelegd.

Liverpool lang zonder Agger

Liverpool-verdediger Daniel Agger komt de rest van het seizoen niet meer in actie. De Deen viel zaterdag in het met 2-1 verloren duel bij West Bromwich Albion uit met een knieblessure. De revalidatie van Agger duurt minimaal twee maanden.

"Hij heeft een probleem met de pees in zijn knie en kan de rest van het seizoen niet meer meedoen", vertelt trainer Kenny Dalglish. Voor de 26-jarige Agger is het de zoveelste blessure in zijn loopbaan. De mandekker kwam in zijn zes seizoenen bij Liverpool pas twee keer tot meer dan twintig competitieduels.

Trainer Dalglish heeft nog meer defensieve problemen, want rechtsback Glen Johnson is nog vier weken afwezig vanwege een hamstringblessure. Voor het duel met Manchester City van aanstaande maandag is ook het meespelen van aanvoerder Steven Gerrard nog twijfelachtig. In de Premier League bekleedt de ploeg van Dirk Kuijt na 31 speelronden de zesde positie.


Liverpool lang zonder Agger (Foto: Novum)

Interview en beelden van de film Just Go With It

Morgen komt de film Just Go With It met Adam Sandler en Jennifer Aniston uit in de bioscoop. Deze romantische komedie is geregisseerd door Dennis Dugan en is inmiddels de zesde film van zijn hand waarin Adam Sandler een hoofdrol vertolkt.

In Just Go With It vraagt een plastisch chirurg die het aanlegt met een veel jongere schooljuffrouw, aan zijn trouwe assistente om net te doen alsof zij zijn aankomende ex-echtgenote is, om zo een achteloze leugen te verhullen. Wanneer steeds meer leugens verkeerd uitpakken, worden ook de kinderen van de assistente bij de affaire betrokken. En dan gaan ze allemaal een weekend naar Hawaï en beleven ze een paar dagen die hun leven zullen veranderen.

FOK! heeft als voorproefje alvast een interview met Adam Sandler en Jennifer Aniston met beelden uit de film voor je! 


Just Go With It draait vanaf morgen in de Nederlandse bioscopen.

 

Met één controller vier Mario-games spelen

Op internet zijn vele filmpjes te vinden van gamers die via zogenaamde tool-assisted-roms de meeste gekke capriolen uithalen. Zo is het mogelijk om met sommige hacks in één keer een heel Super Mario Bros.-level door te springen. Onlangs is er een TAS-filmpje verschenen van iemand die vier Super Mario-games in één keer speelt. Met één controller.

In het begin lijkt het allemaal wat vreemd, maar voor zover we kunnen zien klopt alles. De speler maakt gebruik van goede timing en plaatsing. Bekijk het onderstaande filmpje maar eens en zet je geluid niet al te hard. De Mario-deuntjes zijn allemaal wel leuk, maar niet als er vier door elkaar klinken...

Dagzege Vino in Baskenland

De derde etappe in de Ronde van het Baskenland is gewonnen door Aleksandr Vinokourov. De Kazach van Astana reed in het slot van de etappe weg uit het peloton en kwam alleen over de meet.

In de afdaling van het laatste klimmetje sloop Vino weg. Rabobank, dat de gehele etappe had gecontroleerd en Oscar Freire wilde uitspelen, kwam hiermee met lege handen te staan. Joaquim Rodríguez nam de leiding over van Andreas Klöden.

Stel heeft seks voor bewakingscamera

Een Servisch stel heeft onlangs een wilde vrijpartij gehad in de stad Belgrado. Terwijl de vrouw voorovergebogen tegen een auto staat, wordt zij snoeihard van achteren genomen door haar vriend. Wat Elizabeta Matkovic en Milovan Socic echter niet wisten, is dat zij van begin tot eind zijn gadegeslagen door een bewakingscamera.

Hiermee is de kous echter niet af. De agent die de bewakingscamera bediende, zoomde live in op de actie. Vervolgens zette hij de bewakingsbeelden op internet.

De stiekem geschoten pornofilm is een enorme internethit, tot in verlegenheid gebrachte politiechefs sommeerden het filmpje offline te halen. De politieman die alles heeft gefilmd wordt nu aangeklaagd wegens het verspreiden van porno. Er zal een strafrechtelijk onderzoek en een intern onderzoek over het misbruik van opsporingsmiddelen tegen hem worden gestart.

Klik hier voor het filmpje. (NSFW uiteraard)

Kamp past AOW-plan niet aan

Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Henk Kamp (VVD) blijft bij zijn voornemen om AOW'ers die met een volwassene samenwonen te korten. Hij is vastberaden om het stelsel te vereenvoudigen, omdat volgens hem 'iedere logica ontbreekt'.

In een Kamerdebat zei Kamp woensdag terug te willen naar de hoofdregel dat alleenstaande AOW'ers 70 procent van het minimumloon ontvangen en samenwonende AOW'ers ieder 50 procent. Alleenstaanden hebben immers meer vaste lasten dan mensen die een huishouden delen.

Kamp wil af van alle uitzonderingsbepalingen. En daarom moeten AOW'ers die bij hun kinderen wonen ook terug naar een uitkering van 50 procent. Dit tot onvrede van onder meer de CDA-fractie, die vindt dat op die manier volwassenen die hun vader of moeder op latere leeftijd weer in huis nemen, gestraft worden.

Twee NAVO-tankwagens in vlammen op in Pakistan

Gewapende mannen hebben woensdag twee tankwagens van de NAVO in brand gestoken in het zuidwesten van Pakistan. De tankwagens waren onderweg naar Afghanistan. Dat meldt de Pakistaanse politie.

De aanval had plaats in het district Bolan in de provincie Baluchistan. De politie heeft geen verdere details vrijgegeven over de aanval of het lot van de chauffeurs van de tankwagens. Militanten vallen vaker bevoorradingstrucks van de NAVO aan. De leveringen komen aan in de zuidelijke havenstad Karachi en worden vervolgens met vrachtwagens naar Afghanistan vervoerd.

Eveneens woensdag zijn vier jongens in het noordwesten van Pakistan om het leven gekomen toen een achtergelaten explosief afging. De kinderen waren aan het spelen bij een vijver in het stadje Kohat toen het explosief, mogelijk een mortiergranaat, afging. Volgens een lokale overheidsmedewerker lijkt het om een ongeluk te gaan.

In grote delen van het noordwesten van Pakistan hebben de afgelopen drie jaar veelvuldig gevechten plaatsgevonden tussen het leger en militanten. Weggegooide munitie of niet ontplofte mortieren en raketten worden vaak gevonden. Primitieve landmijnen zijn een vaak gebruikt wapen van de opstandelingen.

Sniper Elite V2 aangekondigd voor 2012

Ontwikkelaar Rebellion heeft aangegeven bezig te zijn met Sniper Elite V2. De game zal uitgegeven gaan worden door 505 Games en zal in 2012 moeten verschijnen. CEO van Rebellion, Jason Kingsley, heeft aangegeven erg blij te zijn met de samenwerking met één van de nieuwe, grote namen uit de uitgeverswereld.

Het origineel, Sniper Elite, kwam in 2005 uit voor  Xbox, Wii, PS2 en PC. De game kreeg gemiddeld een 7,5 en draaide om een Amerikaanse soldaat die zich vermomd had als Duitse sluipschutter in de laatste dagen van de Tweede Wereldoorlog. Er zijn nog geen details bekend over het vervolg op deze game behalve dat hij op de huidige generatie consoles zal uitkomen.

Bekijk hieronder de eerste screenshot van de game.

Sniper Elite V2 - eerste screenshot

'Meer ruimte voor bestuurswerk student'

Een deel van de Tweede Kamer wil het mogelijk maken voor studenten om zich een jaar lang uit te schrijven om bijvoorbeeld fulltime bestuurswerk te doen. Dat bleek woensdag tijdens een debat over studiefinanciering met staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Halbe Zijlstra (VVD).

De VVD vindt dat studenten die in het bestuur van bijvoorbeeld een studentenvereniging zitten, zich moeten kunnen uitschrijven aan de universiteit, maar toch een speciale beurs voor bestuurswerk moeten kunnen krijgen. Kamerlid Anne-Wil Lucas noemt het raar dat studenten collegegeld moeten blijven betalen, terwijl ze fulltime bestuurswerk moeten doen.

D66 deelt de kritiek, maar wil ook een regeling voor bijvoorbeeld topsporters en studenten die buiten hun studie om aan speciale projecten werken. De twee partijen gaan kijken of ze samen met een voorstel kunnen komen. Het hangt van de details af of het plan op een meerderheid zal kunnen rekenen.

Tijdens het debat bleek verder dat de Tweede Kamer de plannen van Zijlstra steunt om fraude met de beurs voor uitwonenden harder aan te pakken. Zijlstra gaat bovendien op suggestie van de PvdA kijken of ook bijvoorbeeld familieleden aan te pakken zijn. Het gaat dan om bijvoorbeeld familieleden of vrienden die een student zich op hun adres laat inschrijven, terwijl die in werkelijkheid bij zijn ouders woont.

Studenten die ten onrechte opgeven dat ze uitwonend zijn, en daardoor een hogere studiebeurs krijgen, moeten straks het volledige bedrag terugbetalen dat zij te veel hebben gekregen, plus nog eens de helft van dit bedrag als boete.

Tiener vast na slaan gehandicapte krantenbezorger

De politie heeft woensdagochtend een 14-jarige jongen uit het Zuid-Hollandse Groot-Ammers aangehouden voor de mishandeling van een meervoudig gehandicapte man uit Streefkerk. De jongen werd mede dankzij getuigenverklaringen aangehouden.

Het 24-jarige slachtoffer bezorgde op 17 maart met zijn aangepaste fiets kranten bij bejaardencomplex De Bongerd aan de gelijknamige straat in Streefkerk. Vermoedelijk kreeg de man omstreeks 17.45 uur een klap tegen zijn hoofd.

De gehandicapte man viel, raakte even buiten bewustzijn en kwam in verwarde toestand bij met een hoofdwond. Hij probeerde daarna nog zijn krantenwijk af te maken en werd later door ongeruste familieleden aangetroffen.

De Zuid-Hollandse politie zet het onderzoek voort.

Tales of Vesperia als download op Xbox 360

Namco heeft vandaag bevestigd dat Tales of Vesperia als download beschikbaar is voor de Europeanen op XBLA. De game zal €30,- gaan kosten op de Xbox Live Games on Demand-service. Het origineel kwam in 2009 uit op schijf voor de Europese-markt maar is bijna nergens meer te vinden.

Op eBay kan je makkelijk zo'n €250,- betalen voor een versie op een schijfje. De game is beschikbaar voor download vanaf vandaag.

Cavendish wint Scheldeprijs

De 99e editie van de Scheldeprijs is gewonnen door Mark Cavendish. De renner van HTC-Highroad  was na 200 kilometer, van Antwerpen naar Schoten, Denis Galimzjanov en Jevgeni Goetarovitsj te snel af in de massasprint. Cavendish won de Scheldeprijs ook al in 2007 en 2008.

De winnaar van vorig jaar, Tyler Farrar, kwam in de laatste honderden meters van de koers zwaar ten val. Ook de Belg Wouter Weylandt was betrokken bij die val. Stefan van Dijk was met de vierde plaats de beste Nederlander.

F1-teams ontvangen meer prijzengeld

De Formule 1-teams mochten vorig jaar 658 miljoen dollar (460 miljoen euro) verdelen aan prijzengeld, een stijging van 21% ten opzichte van 2009. Zo maakte persbureau Bloomberg vandaag bekend. In totaal bedroeg de omzet van de Formule 1 in 2010 1,08 miljard dollar (755 miljoen euro).

Dat het uitgekeerde prijzengeld is gestegen heeft te maken met de dreiging van de teams om een eigen raceklasse op te richten. Eigenaar CVC heeft in vergelijking met 2007 vorig jaar zelfs 164% meer uitbetaald. Dat de omzet is gestegen komt omdat de race in Zuid-Korea nieuw op de kalender was en Canada terugkeerde.

Het eigenaar zijn van de Formule 1 is investeringsmaatschappij CVC overigens niet in de koude kleren gaan zitten, want het verlies over deze investering liep op naar 660 miljoen dollar (461 miljoen dollar). Mede hierom zou de organisatie overwegen een deel van de aandelen af te stoten.

Bloomberg heeft ook weten te achterhalen hoeveel Formule 1-baas Bernie Ecclestone zich in 2010 toe-eigende. Hij hield het bij een bescheiden 7,9 miljoen dollar (5,5 miljoen euro).

Gezocht: Overvaller met 'Ali B.-accent'

De politie is op zoek naar de dader van een overval op een bloemenzaak in Capelle aan de IJssel. Hier werd in de uitzending van Opsporing Verzocht van dinsdagavond aandacht aan besteed. De AVRO besloot op 'creatieve wijze het daderprofiel te schetsen', zo heeft de dader een Ali B.-accent, volgens de eigenaresse van de bloemenzaak.

Opsporing Verzocht heeft volgens een woordvoerder van de AVRO na iedere uitzending 'bonje' met het Meldpunt Discriminatie en heeft dit op creatieve wijze willen voorkomen, daarom is de beschrijving van de dader niet aangepast, aldus de woordvoerder. "Want laten we eerlijk zijn: iedereen weet op welke bepaalde bevolkingsgroep mevrouw doelt. Maar dat mag je niet hardop zeggen in Nederland."

De Nederlandse rapper van Marokkaanse komaf lijkt er nog niet uit te zijn wat hij van de beschrijving van de dader vindt. "Ali B. accent! Is dat nieuw voor Marrokaan of rapper?", vroeg hij zich af via Twitter. B. associeert vervolgens: "Ik zie het al voor me... een dierenbeul met het accent van Marianne Thieme." Tegenover RTL Boulevard gaf hij aan toch wel begrip voor het slachtoffer van de overval te hebben. "Ik denk dat ze het met de juiste bedoelingen heeft gezegd. Ik hoop voor die mevrouw dat de zaak snel wordt opgelost, dat is het belangrijkste."

Beyond Good & Evil HD in mei op PSN

Beyond Good & Evil HD is vorige maand al uitgekomen voor Xbox Live Arcade en zou later dit jaar uitkomen voor het PlayStation Network. Nu heeft Ubisoft bevestigd dat de game al in mei voor het PSN zal uitkomen. Een exacte datum voor de release van de game is nog niet bekend.

Het origineel kwam in 2003 uit voor de PS2 en de Xbox en is ondanks positieve recensies nooit doorgebroken. De game heeft momenteel een echte cult-status verkregen en wordt door veel gamers als één van de betere games beschouwd. Lees de review van de XBLA-versie hier op FOK!games.

Beyond Good en Evil

Politie sluit dossier Maastrichtse meisjes

De Maastrichtse meisjes die afgelopen weekeinde vermist raakten in Parijs zijn niet ontvoerd of betrokken geweest bij andere strafbare feiten. Dat concludeert de politie na gesprekken met de twee vmbo-scholieren. Voor de politie is de zaak hiermee afgerond.

Uit de gesprekken zijn geen nieuwe feiten aan het licht gekomen. De politie gaat uit van een onschuldige vermissing. De afgelopen dagen kreeg de politie tips dat de meisjes van 16 en 17 jaar van tevoren al van plan waren weg te lopen.

De meisjes zelf beweren dat ze waren verdwaald en dat hun beltegoed op was. Omdat ze eerder al met de Franse politie te maken hadden gehad nadat ze waren verdwaald, durfden ze niet nogmaals hun hulp in te roepen.

De meisjes bivakkeerden naar eigen zeggen drie dagen 'als zwervers', waarna ze alsnog naar de politie stapten. Die herkende de twee. Maandagavond zijn ze in Parijs herenigd met hun familie. De ouders van de meisjes verwijten de school niet goed op te hebben gelet, de meisjes zelf 'voelden zich aan hun lot overgelaten'. Volgens de school ligt de verantwoordelijkheid volledig bij de scholieren.

Ook Murray maakt opwachting bij Queen's

Andy Murray neemt in de voorbereiding op Wimbledon deel aan het tennistoernooi van Queen's. "Meestal spelen tennissers die bij het toernooi van Queen's goed hebben gepresteerd ook goed op Wimbledon", zegt de 23-jarige Schot. Hij won in 2009 op het gras van Londen zonder ook maar een set te verliezen.

Murray is aan een wisselvallig seizoen bezig. De nummer vier van de wereld was bij de Australian Open nog verliezend finalist, maar in de drie daaropvolgende toernooien vloog hij er telkens in de eerste ronde uit. Een van die toernooien was het tennistoernooi van Rotterdam, waar hij verloor van Marcos Baghdatis.

Met de komst van Murray naar Queen's wordt het deelnemersveld nog indrukwekkender. Eerder was al duidelijk dat de nummers een en twee van de wereld, Rafael Nadal en Novak Djokovic, van de partij zijn.

Schansspringen voor vrouwen op Winterspelen

Schansspringen voor vrouwen staat in 2014 in Sochi voor het eerst op het olympische programma. Het is een van de vijf nieuwe disciplines die door het Internationaal Olympisch Comité officieel zijn erkend. Schansspringen was samen met de Noordse combinatie de enige sport op de Winterspelen die alleen door mannen werd beoefend.

Met de beslissing van het IOC krijgen de schansspringsters eindelijk hun zin. Bij twee eerdere Spelen werd hun verzoek afgewezen omdat het niveau niet hoog genoeg zou liggen.

Ook bij het halfpipe-skiën, gemengde estafette biatlon, teamwedstrijden kunstschaatsen en rodelen zijn over drie jaar voor het eerst olympische medailles te verdienen. Extra disciplines in snowboard, freestyle- en alpineskiën konden nog niet op de goedkeuring van het IOC rekenen.

De Haan in beeld voor functie bij KNVB

Foppe de Haan is in beeld voor een functie binnen de jeugdopleiding van de KNVB. Dat laat een woordvoerder van de bond weten.

"Er zijn een aantal namen van oud-trainers genoemd en daar is Foppe de Haan er een van", aldus de zegsman. De 67-jarige Fries, nu nog trainer van Ajax Cape Town, zet aan het einde van het seizoen een punt achter zijn trainersloopbaan.

De Haan had in Voetbal International gezegd dat hij gepolst is voor een adviserende rol. "Remy Reynierse heeft me gevraagd om adviseur te worden bij de jeugdopleiding van de KNVB of het jeugdplan uit te voeren. Dat vind ik wel mooi. Dus ik heb laten weten dat hij een voorstel moet maken."

De oud-trainer van sc Heerenveen, die ook met Hans Westerhof enkele clinics wil opzetten, kan het voetbal niet loslaten. "Ik wil nog wel wat doen, maar niet elke dag." Eerder was De Haan al aan de KNVB verbonden als bondscoach bij Jong Oranje. In 2006 en 2007 werd hij met Nederland Europees kampioen.

Pepperspray gebruikt op jongetje (8)

De politie van het Amerikaanse Denver heeft in een buitenwijk van de stad pepperspray gebruikt tegen een 8 jaar oude jongen die een woedeaanval kreeg op school en gewelddadig gedrag zou hebben vertoond. Dat meldt de lokale televisie.

De 8-jarige zou op 22 februari hebben gespuugd en gescholden naar zijn leerkrachten. Ook zou hij geprobeerd hebben op hen in te steken met een stuk hout dat hij van de muur had getrokken.

De politie meldt dat ze tweemaal pepperspray tegen de jongen heeft gebruikt, en hem daarna in de boeien heeft geslagen. Volgens de moeder had de situatie anders afgehandeld moeten worden. Volgens de politie was het gebruik van pepperspray de veiligste optie.

De jongen is overgeplaatst naar een school voor kinderen met gedragsproblemen.

Amsterdam sluit criminele wasserette

Een wasserette in Amsterdam moet voor onbepaalde tijd dicht, omdat de zaak als dekmantel diende voor illegale financiële transacties. De politie heeft tijdens het onderzoek een aantal verdachten aangehouden waarbij harddrugs, grote sommen geld en in een aantal gevallen ook vuurwapens zijn aangetroffen.

Uit de bedrijfsadministratie kon niet worden vastgesteld dat de ruimte werd gebruikt om een wasserette te exploiteren. De politie heeft een ernstig vermoeden dat een aanzienlijk deel van het gevonden geld afkomstig is uit het criminele circuit. Bij een van de arrestanten werd bijna 1 kilo cocaïne aangetroffen en bij een ander vond de politie in zijn woning iets minder dan 1 kilo MDMA.

Burgemeester Eberhard van der Laan heeft de wasserette in de Javastraat gesloten omdat de zaak de openbare orde in gevaar zou brengen. Niet alleen omwonenden en voorbijgangers lopen volgens hem risico's, maar ook elders in de stad zouden de activiteiten gevaar opleveren.

Helft zieke bejaarden voelt zich gezond

Ouderen die ziek zijn, voelen zich niet altijd zo. De helft van de zelfstandig wonende ouderen in Nederland leeft met een of meer chronische ziekten. Twee derde voelt geen lichamelijke beperkingen, de helft zegt zich zelfs gezond te voelen. Dat blijkt uit een rapport over de gezondheid van ouderen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Uit het rapport blijkt ook dat bijna een derde van de Nederlandse ouderen zich regelmatig eenzaam voelt. Dat is nauwelijks meer dan onder jongere mensen. Volgens de onderzoekers komt dat doordat wensen en verwachtingen over sociale contacten met de leeftijd veranderen.

Binnen de groep neemt eenzaamheid wel toe met de leeftijd. Ongeveer de helft van de 85-plussers zegt eenzaam te zijn. Dat is vaak het gevolg van het overlijden van een partner of andere leeftijdsgenoten en het verlies van mobiliteit en zelfstandigheid.

Graven vernield in Eibergen

Vandalen hebben zeker vijf graven op een begraafplaats in Eibergen vernield. Drie nabestaanden hebben aangifte gedaan. De Gelderse politie is op zoek naar getuigen.

De politie kreeg na het weekend diverse meldingen dat er graven waren vernield op de begraafplaats aan de Borculoseweg. Er waren onder meer grafstenen en grafmonumenten omvergeduwd en beschadigd. De politie vermoedt dat de vernielingen in het weekend zijn gepleegd en is dinsdag een onderzoek begonnen.

In het weekend van 19 en 20 maart werden op een begraafplaats in Geesteren, ook in de Achterhoek, bloemen van een graf gestolen. De vaas waarin de bloemen stonden werd vernield. Dergelijke gebeurtenissen hebben veel impact op de nabestaanden, meldt de politie.

"Rage is zo'n 15 uur lang"

Rage is het nieuwste project van id Software, vooral bekend geworden van games als Wolfenstein, Doom en Quake. Rage is een open wereld-game die zich afspeelt in een post apocalyptische wereld waarin je zult moeten zien te overleven. Deze overleving hoeft niet heel lang te duren, want als je erg je best doet, zul je in 15 uur klaar zijn.

Dat heeft creative director Tim Willits gezegd in een interview. Hij voegde hier wel aan toe dat als je meer doet dan alleen de rode draad van de game te volgen, je nog een stuk langer met de game zal doen. Hoeveel precies langer heeft hij niet gezegd.

Rage zal in september voor de PC, PlayStation 3 en Xbox 360 verschijnen.

Rage

Opgroeien centraal in nieuwe Sims-uitbreiding

De nieuwe uitbreiding voor De Sims 3 op de pc draait om de weg die een mens in zijn leven aflegt. Dat maakte uitgever Electronic Arts woensdag bekend. De Sims 3: Levensweg volgt een karakter van zijn vroege jeugd tot de volwassenheid.

Als kind speelt de speler met zelfbedachte vriendjes en beklimt hij bomen. Wanneer de sim de pubertijd bereikt wordt het tijd om allerlei ongein uit te halen en de eerste stappen in de liefde te zetten. Tot slot mag de speler als volwassene van ongebonden vrijheid genieten door feesten te geven, tot er uiteindelijk wordt getrouwd.

De Sims 3: Levensweg is na Wereldavonturen, Ambities en Na Middernacht de vierde uitbreiding voor De Sims 3. De uitbreiding moet op 3 juni uitkomen.


(Foto: Novum)

Electronic Arts in de rebound na NBA-domper

Electronic Arts komt met twee nieuwe basketbalgames. De uitgever wil het opnieuw gaan proberen door een nieuwe basketbalsimulatie uit te geven en de arcadegame NBA Jam: On Fire Edition als downloadbaar spel aan te bieden. Eind vorig jaar werd de remake van het in 1993 uitgegeven NBA Jam gelanceerd als extraatje. NBA Elite 11, de sportsimulatie waar de game-uitgever hoog op had ingezet, werd echter volledig geschrapt na negatieve reacties.

Door het wegvallen van NBA Elite 11 kreeg concurrent 2K Sports met NBA 2K11 vorig jaar vrij spel. NBA 2K11 presteerde boven verwachting. In oktober was het spel de bestverkochte game in de Verenigde Staten. Tot op heden zijn zeker vier miljoen exemplaren verkocht en critici noemden het vorig jaar de beste basketbalgame ooit.

Het in Orlando gevestigde EA Tiburon gaat de basketbalgame maken die de strijd aan moet gaan met het succes van NBA 2K11. Deze studio is, sinds het annuleren van NBA Elite 11, gereorganiseerd. De laatste basketbalgame die de gamestudio voortbracht was NBA Live 2010 uit 2009. De nieuwe basketbalgame moet volgend jaar op de markt komen.


(Foto: Novum)

Japanse zeebodem 24 meter verschoven

De Japanse zeebodem in de buurt van het epicentrum van de aardbeving van vorige maand, is 24 meter verschoven door die beving. Dat meldde de Japanse kustwacht woensdag.

Bij een meting van de zeebodem werd duidelijk dat een gedeelte van de zeebodem 24 meter naar het zuidoosten is verschoven. Deze gigantische aardverschuiving was de oorzaak van de tsunami die de noordoostelijke kust van Japan trof. De onderzeese verschuiving is vier keer groter dan welke aardverschuiving op land dan ook. In de buurt van Miyagi werd een aardverschuiving van 5,3 meter gemeten.

Door de aardbeving en tsunami zijn tienduizenden mensen gestorven en hele steden weggevaagd. Ook is Japan getroffen door een nucleaire ramp doordat de kerncentrale Fukushima zwaar werd beschadigd door het natuurgeweld.

Politietop noemt publicatie CBS broddelwerk

De Raad van Korpschefs reageert fel op een publicatie van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) van woensdag waarin staat dat de politie minder misdrijven oplost ondanks meer uitgaven. "Broddelwerk", stelt de raad.

Volgens de Raad van Korpschefs schetst het CBS een 'misleidend beeld'. De beelden die ermee worden opgeroepen zouden bovendien schadelijk zijn voor de branche.

Het CBS kwam woensdag met cijfers over de uitgaven en de prestaties van de politie. Volgens het CBS werd in 2009 5 procent minder misdrijven opgelost dan in 2005 en gaf de politie in 2009 met ruim 2,4 miljard euro 12 procent meer uit aan haar opsporingstaak. Misdrijven vormen volgens het CBS ongeveer 2 procent van de strafbare feiten die de politie oplost en overtredingen de overige 98 procent.

"Met name de constatering door de onderzoeker dat de politie-inspanning voor 98 procent bestaat uit het constateringen van overtredingen is pertinent onjuist", stelt de raad. Volgens de politietop werden in 2009 ongeveer tien miljoen overtredingen vastgesteld door snelheids- en roodlichtcamera's. "Deze resultaten werden geboekt met een zeer geringe en efficiënte inzet van politiecapaciteit."

Welkom in het allerkleinste appartement

Als je ooit het gevoel hebt dat je woning of appartement te klein is, kan je best eens kijken naar dit filmpje. Deze vrouw huurt een appartementje in New York, maar weet er nog het beste van te maken. De dame leeft in een ruimte van 8 vierkante meter en heeft enkele handige aanpassingen gedaan om toch het gevoel te hebben in een heus appartement te wonen.

Met dank aan ratjedekok voor de submit.

Coulthard en Ralf weer in DTM

David Coulthard en Ralf Schumacher zullen ook dit seizoen uit gaan komen in de DTM. Beide oud-Formule 1-coureurs zullen weer gaan rijden voor Mercedes, zo maakte het merk vandaag bekend.

Coulthard debuteerde vorig seizoen in de DTM en wist in de laatste race van het jaar in Shanghai zijn eerste punt te scoren door als achtste te eindigen. Bovendien reed hij de snelste ronde in de race. Ralf Schumacher begint volgende maand in Hockenheim aan zijn vierde seizoen. Zijn beste resultaat is een vijfde plaats in Dijon in 2009.

Iraakse gezinnen Nederland uitgezet

Een aantal Iraakse gezinnen wordt donderdag uitgezet. Dat laat een woordvoerder van het Ministerie van Binnenlandse Zaken weten nadat Vluchtelingenwerk Nederland woensdag de noodklok luidde over de uitzetting.

Volgens Vluchtelingenwerk gaat het om acht gezinnen, maar het ministerie kan dit aantal niet bevestigen. Al langer worden Irakezen teruggestuurd naar hun eigen land, maar het uitzetten van gezinnen is al enige tijd niet meer voorgekomen.

Bagdad is volgens de hulporganisatie nog altijd te gevaarlijk. Directeur Dorine Manson vindt het onverantwoord om de uitgeprocedeerde asielzoekers terug te sturen. "Het geweld in Bagdad gaat onverminderd door: autobommen, bermbommen, mortieraanvallen en ontvoeringen blijven dagelijkse bedreigingen voor Irakezen. De situatie blijft onvoorspelbaar."

Het ministerie benadrukt dat alle gevallen individueel door een rechter zijn getoetst. Die heeft bepaald dat het veilig genoeg is in Irak, ook om gezinnen terug te sturen.

Minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA) zei eind november weer uitgeprocedeerde Iraakse asielzoekers te gaan uitzetten. Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens had eerder die maand de uitzetting van een groep Irakezen tegengehouden.

Egyptische competitie na twee maanden hervat

Egypte maakt volgende week woensdag een herstart met zijn voetbalcompetitie. Minister Essam Sharaf en de Egyptische voetbalbond EFA gaven hier groen licht voor. De Egyptische Premier League werd begin februari stilgelegd na de volksprotesten die leidden tot het aftreden van president Hosni Mubarak.

Sharaf dreigde de herstart nog te verschuiven nadat de wedstrijd van afgelopen weekeinde in de Afrikaanse Champions League tussen het Egyptische Zamalek en Club Africain uit Tunesië volledig uit de hand liep. Supporters van Zamalek gingen door het lint toen een doelpunt van hun ploeg werd afgekeurd. De scheidsrechter staakte het duel.

Sharaf overwoog daarop ook wedstrijden zonder publiek te laten spelen. Maar de minister en Samir Zaher, de voorzitter van de EFA, hebben gezamenlijk toch besloten de competitie te herstarten en ook supporters gewoon toe te laten.

Sonic-domeinnamen geregistreerd

Ooit, op een dag, herontdekt SEGA hoe ze een goede game kunnen maken met Sonic the Hedgehog in de hoofdrol. Misschien zelfs wel heel binnenkort, want het ziet er naar uit dat er wederom een nieuwe Sonic-game aan zit te komen.

EuroDNS heeft namelijk de volgende domeinnamen geregistreerd: sonicgenerations.com en sonic-generations.com. SEGA heeft al laten weten dat er drie games met Sonic in de maak zijn, waarvan er één hoogstwaarschijnlijk Sonic The Hedgehog 4: Episode 2 is.  De grote vraag is nu wat Sonic Generations ons precies gaat brengen.

Meer is er helaas niet bekend. Wel gaan er wat geruchten in de ronde dat de game levels gaat bevatten van 1, 2, 3 en Sonic & Knuckles, maar dat lijkt een beetje te mooi om waar te zijn!

Hartman: Jan Mulder is een slappe drol

De uitlatingen die presentator Maxim Hartman deed over verschillende bekende Nederlanders was volgens de programmamaker 'pure en ordinaire geldingsdrang ten koste van iedereen'. Dit verklapte hij dinsdagavond in een interview bij De Wereld Draait Door (DWDD).

Zo noemde Hartman Jan Mulder een slappe drol ('Omdat hij in herhaling valt, die verontwaardiging is een trucje'), is John de Mol de duivel ('Hij verdooft mensen met zijn producties') en ziet Coen Verbraak er niet uit ('Dat was een grapje, maar interviewen kan hij niet').

Hartman, die vooral bekend is geworden door Rembo & Rembo, zat bij DWDD ter promotie van zijn nieuwe programma Omroep Maxim, waarin hij reportages maakt met gewone mensen. Het VPRO-programma is dan ook gegarandeerd '100% BN'er-vrij'.

Naar de eerste aflevering keken maandag slechts 226.000 mensen, maar dat deert Hartman niet. Volgens hem moet de publieke omroep zich niet met kijkcijfers bezig houden. Succesvolle programma's als Boer Zoekt Vrouw kan de publieke omroep beter aan de commerciëlen cadeau doen. Omroep Maxim is elke maandag om 21.20 uur op Nederland 3 te zien.


VPRO-presentator Maxim Hartman: Jan Mulder is een slappe drol

Bayern München is Van der Wiel niet vergeten

Gregory van der Wiel staat nog steeds in de belangstelling van Bayern München. Christian Nerlinger, technisch directeur van de Duitse topclub, kwalificeerde de rechtsback van Ajax en het Nederlands elftal tegenover Duitse journalisten als een "zeer interessante" speler.

Bayern München wilde Van der Wiel afgelopen zomer al naar Beieren halen. De club wilde echter niet aan de vraagprijs van 18 miljoen euro voldoen. Bij Bayern München maakt trainer Louis van Gaal aan het einde van dit seizoen plaats voor Jupp Heynckes. De ervaren coach mag 60 miljoen euro aan nieuwe spelers uitgeven. Heynckes gaat vooral op zoek naar defensieve versterkingen.

'Paul de Leeuw-show is geldverspilling'

Evert Santegoeds heeft fors uitgehaald naar het dagelijkse VARA-programma van Paul de Leeuw. De Privé-hoofdredacteur vindt het zonde dat de publieke omroep bakken met geld besteedt aan een matig bekeken programma.

Santegoeds: "De MaDiWoDoVrijdagshow gaat nu namelijk de boeken in als de duurste flop uit zestig jaar tv-historie. Maar liefst een ruime 10,1 miljoen euro belastinggeld is er in een paar maanden uitgegeven aan een programma waarin Nederland, vanaf het begin, geen trek had."

"En dat in een tijd waarin de publieke omroep danig onder vuur ligt en zelf zegt niet te weten hoe het allemaal voor minder zou kunnen", bekritiseert de roddelnicht verder. De MaDiWoDoVrijdagshow van De Leeuw zal eind mei voor het laatst te zien zijn op Nederland 3.


'Paul de Leeuw-show is geldverspilling' (Foto: Novum)

Rebellen Libië klagen over NAVO

Libische rebellen hebben woensdag geklaagd dat de NAVO niet snel genoeg luchtaanvallen uitvoert. De opstandelingen proberen het oliestadje Brega te veroveren op de troepen van de Libische leider Moammar Gadhafi. De NAVO wees de kritiek van de hand en zei dat het aantal luchtaanvallen elke dag toeneemt.

"De NAVO doet haar werk niet, de luchtaanvallen komen te laat en zijn nooit op tijd. De NAVO helpt ons niet. Gadhafi krijgt nog steeds munitie en voorraden voor zijn troepen, dat is de reden dat hij ons terugdringt", aldus een van de rebellen.

Abdel-Fattah Younis, chef-staf van het rebellenleger, geeft de bureaucratische procedures van de NAVO de schuld van de vertraging tussen de melding van doelwitten door de rebellen en de daadwerkelijke NAVO-aanvallen. "Mensen zullen doodgaan en deze misdaad zal altijd blijven kleven aan het gezicht van de internationale gemeenschap. Waar is de NAVO mee bezig?", vroeg Younis zich af.

NAVO-woordvoerster Carmen Romero verwierp de kritiek van de rebellen. Volgens haar neemt het aantal luchtaanvallen met de dag toe. Maandag werden 137 missies uitgevoerd, dinsdag 186 en voor woensdag stonden 198 missies gepland. Romero zei dat het voorkomen van burgerslachtoffers een prioriteit van de NAVO is. "Alle operaties worden dan ook zeer voorzichtig uitgevoerd", zei Romero.

De Franse minister van Buitenlandse Zaken Alain Juppé zei woensdag dat de situatie steeds gecompliceerder wordt, omdat de troepen van Gadhafi zichzelf positioneren in dichtbevolkte gebieden. Hierdoor is het lastig om de troepen onder vuur te nemen.

Volgens Juppé is door de NAVO-aanvallen het grootste deel van de vliegtuigen en pantservoertuigen van Gadhafi's troepen vernietigd. Zij hebben dan ook hun toevlucht gezocht tot hetzelfde soort wapens als de rebellen. Daardoor is het moeilijk om de troepen van Gadhafi te onderscheiden van de rebellen. "De militaire situatie in het veld is verwarrend", zei Juppé.

De Waal heeft het verbruid bij de PvdA

Lodewijk de Waal kan fluiten naar een politieke functie namens de PvdA. PvdA-voorzitter Lilliane Ploumen noemt het 'onthutsend' dat de Waal als commissaris van ING het bonusbeleid van de bank goedkeurde. Ze vindt dat hij zich niet houdt aan de erecode die geldt voor PvdA'ers in de publieke en semipublieke sector. Hierin is vastgelegd dat 'moraal boven regel' wordt gesteld.

De Waal kreeg eerder al fikse kritiek van partijgenoot Ronald Plasterk vanwege de bonussen bij ING. Topman Jan Hommen kreeg onlangs van de raad van commissarissen een bonus van 1,25 miljoen euro toegekend. Nadat hierover maatschappelijke verontwaardiging ontstond gaf Hommen aan het geld niet aan te nemen.

Plasterk hekelde de opstelling van zijn partijgenoot en riep hem op om zijn functie neer te leggen. De Waal liet weten dit absoluut niet van plan te zijn.

Nu opent ook Ploumen de aanval op de voormalig FNV-voorzitter. Ze vindt zijn gedrag 'beschamend, onbegrijpelijk en onverdedigbaar'. "Al eerder sloeg hij de plank helemaal mis toen hij het, volgens moraal én volgens regel, veel te hoge salaris van de topman van ontwikkelingsorganisatie SNV goedkeurde en verdedigde." Bij SNV vertrok De Waal wel als commissaris. Een politieke functie zit er dus niet meer in voor de 60-jarige De Waal. "Onze erecode is daar duidelijk over. En ik dus ook", aldus Ploumen.

Pirro FIA-steward in Maleisië

Emanuele Pirro zal tijdens de Grand Prix van Maleisië de steward van de FIA zijn, zo maakte de autosportfederatie vandaag bekend. De 49-jarige Braziliaan lost Johnny Herbert af die bij de Formule 1-race in Australië de stewards assisteerde.

Pirro was vorig jaar bij de laatste race in Abu Dhabi ook al steward en kent het klappen van de zweep, omdat hij drie seizoenen in de Formule 1 reed en daarnaast nog jarenlang in andere raceklasses, zoals in de 24 uur van Le Mans die hij vijf keer wist te winnen. In de Formule 1 was zijn beste resultaat een vijfde plaats in de Grand Prix van Australië van 1989 voor Benetton.

Bryan Ferry opgenomen in ziekenhuis

De Britse zanger Bryan Ferry is dinsdagavond naar een ziekenhuis in Londen gebracht. De voormalige Roxy Music-frontman is onderworpen aan verschillende onderzoeken, omdat hij zich niet lekker voelde.

"Bryan voelt zich al een tijdje niet goed en ondergaat onderzoeken", verklaart zijn woordvoerder aan de Britse krant The Daily Mail. Hij ontkent geruchten dat de 65-jarige zanger een hartaanval heeft gehad.

De onderzoeken zouden voornamelijk uit voorzorg zijn verricht. "Het ging niet goed met Bryan, dus het leek hem het best om een arts te raadplegen. We zijn erg bezorgd", voegt een ingewijde daaraan toe.

Ferry moest door het plotse ziekenhuisbezoek zijn bezoek aan een evenement voor de Olympische Spelen van 2012 afzeggen. De zanger rondde vorige maand zijn reünietournee met zijn oude band Roxy Music af. Ferry zou een korte pauze inlassen en vervolgens op 19 april aan een Europese solotoer beginnen. Of die doorgaat, is nog onbekend.


Bryan Ferry in Roxy Music


RKC op zoek naar eenmalige shirtsponsor

RKC Waalwijk is op zoek naar een shirtsponsor die één wedstrijd mag prijken op het tricot van de Brabanders. Het initiatief is een actie van de Stichting Steun RKC. Tijdens de wedstrijd RKC - RBC Roosendaal op vrijdagavond 29 april zal shirstsponsor Mandemakers Keukens voor één keer plaats maken. Dat meldt Omroep Brabant.

Kandidaten kunnen zich aanmelden via de website van RKC. Een plek op het tricot van RKC kost 250 euro, terwijl je bovendien een 'mooi plaatsje' krijgt in het stadion van de Waalwijkers. In de rust van de wedstrijd RKC - SC Cambuur op zondag 17 april, zal door loting worden bepaald wie er eenmalig shirtsponsor van de Waalwijkse club mag zijn.

De gehele opbrengst van de acties van Steun RKC komt ten goede aan de club. Zo werd de bestuurstafel van RKC al voor 1000 euro verkocht via Marktplaats. De club is in de race voor de landstitel in de Jupiler League, maar moet in het restant van het seizoen nog een kleine achterstand goedmaken op koploper FC Zwolle.

[Upd] Man steekt zichzelf in brand op de Dam

Een man heeft zich woensdag op de Dam in Amsterdam in brand gestoken. De hulpdiensten zijn ter plaatse en ontfermen zich over de man, meldt een woordvoerder van de politie.

Het is nog niet bekend waarom de man zichzelf in brand stak. Ook over zijn verwondingen en identiteit is nog niets duidelijk.

Update 13.50 uur

Er is een video te zien van de brandende man, de beelden kunnen schokkend zijn. De video vind je hier.

'Ajax dacht aan ontslag Bergkamp en Jonk'

De Ajax-leiding heeft sterk overwogen Dennis Bergkamp en Wim Jong op non-actief te stellen, meldt Voetbal International vandaag. Het tweetal maakt deel uit van de plannen van Johan Cruijff, die de Amsterdamse jeugdopleiding drastisch wil reorganiseren en spraken twee weken geleden hier met de legendarische nummer 14 over.

De directie gaf echter geen gehoor aan de plannen en Uri Coronel stelde zijn positie, evenals de Raad van Commissarissen, ter discussie. Sindsdien zitten de plannen in een impasse. Ajax dacht er vervolgens aan Bergkamp en Jonk op straat te zetten, maar na een gesprek van het duo met de Ajax-directie en hoofd jeugdopleiding Jan Olde Riekerink is besloten om over te gaan tot de orde van de dag.

Wat volgde is een vreemde situatie op De Toekomst, omdat Bergkamp en Jonk werknemers zijn van Ajax. Volgens het weekblad is de sfeer op het jeugdcomplex, waar onder meer ook hoofdscout Hans van der Zee weer actief is, om te snijden. Van der Zee werkt onder meer met collega's samen die eerder belastende verklaringen tegen hem aflegden.

Sprinter Douglas beëindigt carrière

Sprinter Caimin Douglas zet een punt achter zijn carrière. Een aanhoudende rugblessure maakt het voor de 33-jarige atleet onmogelijk om op het hoogste niveau actief te blijven. Douglas beleefde zijn grootste succes in 2003 op het WK atletiek in Parijs door met het Nederlands estafetteteam brons te pakken op de 4x100 meter.

De carrière van de sprinter begon in 1997. Douglas kwam eerst uit voor de Nederlandse Antillen en sinds 2003 voor het Nederlands atletiekteam. Zijn laatste wedstrijd loopt hij juli dit jaar op de Wereld Militaire Kampioenschappen in Rio de Janeiro.

"Het is vervelend om vanwege een blessure te moeten stoppen", zegt Douglas. "Maar het is niet verwonderlijk dat er na het bedrijven van vele jaren topsport wat lichaamsdelen zijn die gaan protesteren." De sprinter richtte zich nog op de Olympische Spelen van 2012, maar kwam tot de conclusie dat hij zijn topniveau niet meer kon halen. "Dat is jammer, maar ik kan vol trots terugkijken op een mooie sportcarrière."

Douglas beëindigt zijn loopbaan als regerend Nederlands kampioen op de 100 meter. Hij heeft ook nog drie andere nationale titels op zak en stond met het estafetteteam in de Olympische finales 4x100 meter van Athene 2004 en Beijing 2008. In 2003 werd hij met Timothy Beck, Patrick van Balkom en Troy Douglas verkozen tot Sportploeg van het Jaar.

Mark Wahlberg wil in actiekomedie spelen

Mark Wahlberg is in gesprek om in de actiekomedie Bait and Switch te spelen. Filmstudio Universal ziet de acteur graag in de komedie, schrijft het Amerikaanse filmblad Variety.

Wahlberg zou Bait and Switch ook gaan produceren. Hij produceerde eerder ook het boksdrama The Fighter, dat nu te zien is in de bioscopen. Details over de verhaallijn van Bait and Switch zijn nog niet bekend. Scenarist Matthew O'Neill maakt met de film zijn schrijfdebuut.

De 39-jarige Wahlberg is vooral bekend van actiefilms en serieuze rollen, maar speelde vorig jaar ook in de komedie The Other Guys met Will Ferrel en Samuel L. Jackson. Hij filmt momenteel de komedie Ted waarin hij te zien is naast Black Swan-actrice Mila Kunis.


Mark Wahlberg (Foto: Novum)

Pornopersiflage op Fitna

De film Fitna van Geert Wilders krijgt pas volgend jaar een vervolg, maar een seksparodie is inmiddels al op de markt: Clitna. Het is een 'uitgelekte' sekstape van de fictieve blonde politicus Gert Wildaars, uitgedost met blonde pruik, en de donkerharige Femke. Het motto van de film luidt: Make love not war, fuck Fitna, hier is Clitna!

Producent Erik Zijlstra, die eerder de Friese pornofilm De Del Van '63 maakte, vindt seks en liefde een 'leuk en speels contrast met de serieuze politiek'. Een verwijzing naar de islam durfde hij niet aan. "Als je een naakte actrice met hoofddoek zou filmen in een seksscène dan vraag je natuurlijk om problemen," zegt hij tegen deondernemer.nl.

"Zie de heer Wildaars lekker los gaan met zijn wilde (blonde) bos haren op de geile Femke", staat op de hoes van de film. De naam Femke is echter geen verwijzing naar Femke Halsema. "Zij heeft kleine kinderen en is nu geen politica meer, daarom vond ik dat ongepast. Wel heb ik even gespeeld met het idee, omdat 'Kokhalsema' natuurlijk erg grappig zou zijn."

Een politiek statement is Clitna evenmin. "In de porno-industrie is het heel normaal om bekende filmtitels om te bouwen tot iets pikants", aldus Zijlstra. Zo bestaan er films met de titels Inspect Her Gadget, Black Cock Down en No Cunt for Old Men.

De dvd Clitna is vanaf zaterdag te koop.


'Fuck Fitna, hier is Clitna!' (Foto: Novum)

OM eist tot halfjaar cel voor groepsverkrachting

Tegen zes mannen die worden verdacht van het gezamenlijk verkrachten van een 16-jarig meisje heeft justitie woensdag een halfjaar cel geëist. Daarnaast eiste het Openbaar Ministerie in Amsterdam werkstraffen, meldt de NOS.

In totaal waren twaalf verdachten tussen de 17 en 23 jaar bij de groepsverkrachting betrokken.

Het meisje was in mei vorig jaar weggelopen uit een gesloten inrichting in Groningen. Ze ontmoette uiteindelijk bewoners van de zorginstelling voor licht verstandelijk gehandicapten Parkhof in Amsterdam. Ze zou door twee bewoners en hun vrienden onder meer in die instelling zijn verkracht. Ook werden hier beelden van gemaakt.

Agenten troffen het verwarde slachtoffer op 13 mei aan op een metrostation in Zuidoost, waarna de zaak aan het rollen kwam.

Inter-voorzitter houdt vertrouwen in Leonardo

Trainer Leonardo hoeft niet voor zijn baan te vrezen bij Inter. Voorzitter Massimo Moratti ziet hem nog steeds als geschikte man voor de club. De Italiaanse club kende met twee zware nederlagen een tegenvallende week.

Zaterdag verloor de club in de Serie A de stadsderby tegen AC Milan met 3-0 en dinsdagavond werd Inter voor eigen publiek met maar liefst 5-2 door Schalke 04 verslagen in de kwartfinale van de Champions League. Ondanks dat houdt voorzitter Massimo Moratti vertrouwen in trainer Leonardo. "Mijn beeld over hem is niet veranderd", zegt de clubbaas op de website van Inter. "De spelers hadden het lastig en vochten vooral tegen zichzelf", vervolgde hij. "Maar we gaan gewoon verder en zien wel hoe het afloopt. We hebben veel gewonnen en zullen nog veel winnen."

Leonardo was na de verloren wedstrijd tegen Schalke 04 zichtbaar teleurgesteld. Hij gaf toe dat de Duitse ploeg verdiend gewonnen had en dat zijn ploeg "simpelweg niet goed genoeg was". De trainer begrijpt dat het vrij onrealistisch is dat Inter de halve finale alsnog weet te bereiken, maar hij weigert zijn ploeg al af te schrijven.

'Räikkönen betaalt voor NASCAR-races'

Volgens de Canadese krant Rue Frontenac zal Kimi Räikkönen 100.000 dollar per race gaan betalen om te mogen rijden in de NASCAR Truck Series. In ruil hiervoor mag de Fin uit gaan komen voor het topteam van Kyle Busch. Het zou gaan om een contract voor drie tot vijf wedstrijden.

Vorige week werd bekend dat Räikkönen in de NASCAR zou gaan rijden en dat zijn debuut op de Charlotte Motor Speedway zou zijn. Volgens Rue Frontenac wil de Fin zich in de kijker rijden om zo een contract voor de Nationwide of de Sprint Cup Series af te gaan dwingen.

Moldavische trucker slingert onverlicht over A16

Een 34-jarige vrachtautochauffeur uit Moldavië is dinsdag aangehouden omdat hij met ongeveer 15 kilometer per uur in een onverlicht voertuig over de A16 slingerde. Hij bleek te hebben gedronken, meldt het KLPD.

De politie kreeg rond 02.25 uur een seintje over de slingerende trucker op de A16 bij Breda en ging eropaf. Toen de chauffeur de politie zag stopte hij op de linkerrijstrook. Daarbij reed hij bijna tegen de vangrail.

Na een blaastest, die uitwees dat de man had gedronken, viel de Moldaviër op de grond. Hij kon door zijn overmatige alcoholgebruik niet meer op zijn benen staan. Op het bureau werd vervolgens bloed afgenomen, omdat de man een ademanalyse niet kon volbrengen.

De baas van de man is op de hoogte gesteld en was volgens het KLPD 'zeer ontevreden' over het optreden van zijn chauffeur. Het rijbewijs van de Moldaviër is ingenomen.

Londen plaatst standbeeld Joeri Gagarin

Een levensgroot standbeeld van aluminium en zink van de Russische kosmonaut Joeri Gagarin wordt donderdag onthuld in Londen. Het beeld komt ter ere van de vijftigste verjaardag van de eerste bemande ruimtevlucht twaalf maanden lang te staan op The Mall, de weg in hartje Londen die Trafalgar Square met Buckingham Palace verbindt.

Het beeld wordt voor het gebouw van de British Council geplaatst, nabij het iconische standbeeld van kapitein James Cook op Trafalgar Square.

De British Council zei woensdag dat het standbeeld bedoeld is als eerbetoon aan de 'pure moed en het avontuur' van de eerste ruimtevlucht van Gagarin. Gagarin werd in 1961 wereldberoemd toen hij als eerste mens in een baan om de aarde werd gebracht.

Het standbeeld is een replica van een beeld dat in opdracht van de Moskouse wijk Ljoebertsy, waar Gagarin ooit werkte, werd vervaardigd en is een gift van de Russische ruimtevaartorganisatie Roscosmos.

Volgend jaar wordt het beeld weer van zijn sokkel gehaald en elders in Groot-Brittannië geplaatst.


Londen plaatst standbeeld Joeri Gagarin (Foto: Novum)

Snelheidsduivel incasseert honderdste prent

De politie heeft dinsdag een 46-jarige man uit Harderwijk aangehouden van wie justitie nog wat tegoed heeft. De man raasde met 120 kilometer per uur over de Amsterdamseweg in Arnhem. Na controle bleek dat hij nog 99 boetes open had staan, meldt de politie woensdag.

De man moest nog ruim 10.000 euro betalen. Agenten namen alvast een voorschot en legden beslag op zijn auto. Ook kreeg hij opnieuw een prent. Zijn honderdste boete kreeg hij voor te snel rijden en omdat hij geen rijbewijs of identiteitsdocument bij zich had.

Meg Ryan maakt regiedebuut

Meg Ryan gaat de speelfilm Into the Beautiful regisseren. Het komische drama is de eerste film die de actrice regisseert, schrijft het Amerikaanse filmblad Variety.

Into the Beautiful gaat over oude vrienden die elkaar uit het oog hebben verloren, maar elkaar opnieuw ontmoeten. De 49-jarige Ryan speelt geen rol in de film. Serious Moonlight uit 2009 is de laatste film waarin de blonde actrice te zien was.

Into the Beautiful wordt geproduceerd door Wendy Finerman, die ook Forrest Gump en The Devil Wears Prada voor haar rekening nam. "Het is een perfect project dat Meg tot leven kan brengen", zegt de producent. De opnames van de film gaan in september in New York van start.


Meg Ryan (Foto: Novum)

Bejeweled-makers openen experimentele gamestudio

Het bedrijf achter de puzzelspellen Zuma en Bejeweled heeft een nieuwe gamestudio opgericht waar games worden geproduceerd met een kunstzinnige insteek. Gamestudio 4th and Battery moet zich volgens moederbedrijf Popcap Games richten op kleinere, simpelere en uitdagende spellen.

Popcap heeft een reputatie opgebouwd met gemakkelijk te begrijpen en uitdagende games zoals Bejeweled, maar ook het tactische Plants vs Zombies. De nieuwe gamestudio moet ruimte bieden om experimentele games te produceren. "4th and Battery is een drukventiel dat ervoor zorgt dat onze hoofden niet exploderen van de ideeën", laat bestuursvoorzitter van Popcap Studios Ed Allard weten.

De eerste game vanuit het nieuwe bedrijf is Unpleasant Horse voor de iPhone en iPod Touch. In deze game moet de speler als een gemeen paardje vogeltjes en vriendelijke paardjes een vleesmolen in lokken. Het spel moet eind april gratis te downloaden zijn in de Appstore.


(Foto: Novum)

Geruchten Playstation-tablet zwellen aan

De Sony S1 wordt een Playstation-tablet waarop zowel klassieke Playstation-games als nieuwe spellen kunnen worden gespeeld. De Sony S1 zou in september op de Amerikaanse markt moeten verschijnen. Dat beweert de Amerikaanse weblog Engadget op basis van anonieme bronnen. Sony zou daarnaast het plan hebben opgevat om de filmservice Qriocity aan te bieden voor de handcomputer.

De S1 is nog niet officieel aangekondigd. Wel heeft Sony een patent geregistreerd voor de productie van een multimediatablet. De hardwaregigant is een van de weinige grote bedrijven die nog geen soortgelijke, draagbare computer heeft aangekondigd.

De Wifi-ondersteunende versie van het nieuwe product gaat volgens Engadget 599 dollar kosten. Hiermee is de S1 iets duurder dan de vorige maand gelanceerde iPad 2.

Almería haalt Olabe als nieuwe trainer

Almería heeft Roberto Olabe aangesteld al nieuwe trainer. De Spaanse club meldt op zijn website dat Olabe de dinsdag ontslagen José Luis Oltra opvolgt. De 43-jarige Spanjaard tekent een contract tot het einde van het seizoen.

Olabe, in 2007 al eens sportdirecteur bij Almería, debuteert zaterdag op de bank in de uitwedstrijd bij Barcelona. De thuiswedstrijd tegen de Catalanen ging eerder met 8-0 verloren.

Olabe was als sportief directeur eerder ook werkzaam bij Real Sociedad en Real Valladolid. Als keeper was hij actief voor Alaves, Salamanca en Real Sociedad.

Almería staat acht wedstrijden voor het einde van de Primera División op de laatste plaats. De achterstand op de veilige zeventiende plaats bedraagt vier punten.

Australië mist Stosur in Fed Cup

Samantha Stosur zal de Fed Cup-ontmoeting van Australië met Oekraïne aan zich voorbij laten gaan. De nummer vijf van de wereld verkiest de voorbereiding op het gravelseizoen boven een poging om haar land in de wereldgroep te houden.

Het Australische team voor het duel van 16 en 17 april bestaat daarom nu uit Jarmila Groth, Jelena Dokic, Anastasia Rodionova en Sophie Ferguson. "We zijn uiteraard teleurgesteld dat onze nummer één niet niet beschikbaar is. Maar we respecteren haar beslissing," zei de Australische bondscoach David Taylor.

'Onderhandelingen met Gbagbo mislukt'

Onderhandelingen om de Ivoriaanse president Laurent Gbagbo tot aftreden te bewegen zijn mislukt. Dat hebben bronnen bij de Franse regering woensdag gemeld. Frankrijk is als voormalig kolonisator nauw betrokken bij pogingen het conflict in Ivoorkust zonder verder bloedvergieten op te lossen.

Dinsdagavond leken de onderhandelingen tot een akkoord te hebben geleid, maar de president sprak dat later weer tegen. Hij weigert halsstarrig de zege van zijn rivaal Alassane Ouattara bij de presidentsverkiezingen in november te erkennen.

Het geduld van de aanhangers van Ouattara is op. Zij hebben de aanval ingezet op de residentie om Gbagbo 'uit zijn hol te halen', verklaarde een woordvoerder. "Aan deze klucht moet een einde komen omdat het land op instorten staat", aldus de zegsman.

Ooggetuigen hoorden woensdagochtend het geluid van explosies en zware wapens rond de ambtswoning van Gbagbo, die ondergedoken zit in een bunker onder het complex. Door de machtsstrijd in het West-Afrikaanse land zijn de afgelopen maanden honderden, mogelijk zelfs duizenden mensen om het leven gekomen.

'Onderhandelingen met Gbagbo mislukt'
'Onderhandelingen met Gbagbo mislukt' (Foto: ANP)

Moslima met hoofddoek welkom bij fitnessketen

Moslima's met een hoofddoek zijn welkom bij fitnessketen Fit for Free. Het was bij de sportclub tot voor kort verboden om te sporten met een hoofddeksel, waardoor sommige moslima's waren uitgesloten van lidmaatschap.

Op de website van de sportschool staat nu dat leden in de trainingsruimte geen petjes, caps of andere hoofdbedekking mogen dragen, 'met uitzondering van hoofddeksels die gedragen worden op basis van godsdienst'.

De keten heeft de omstreden huisregel aangepast na een aangifte van een hoofddoekdraagster die lid wilde worden. Volgens het Openbaar Minsiterie is de huisregel discriminerend.

Antidiscriminatieorganisaties kregen al tijden klachten van moslima's die bij Fit for Free willen sporten maar worden geweigerd. De Commissie Gelijke Behandeling gaf deze vrouwen volgens het Rotterdamse antidiscriminatiebureau Radar steeds gelijk.


Moslima met hoofddoek welkom bij fitnessketen (Foto: Novum)

'Leraren hebben seks met 3 meisjes tijdens uitwisseling'

De politie van Bergen County, een plaats in de Amerikaanse staat New Jersey, heeft de adjunct-directeur en een leraar van een katholieke school opgepakt. Het duo zou seks hebben gehad met drie meisjes tijdens een uitwisselingsproject naar Duitsland.

De meisjes hebben de politie verteld dat onderdirecteur Artur Sopel, die samen met leraar Michael Sumulikoski was meegereisd als begeleider tijdens de uitwisseling, seks heeft gehad met twee scholieres. Sumulikoski heeft tijdens het tripje in februari de liefde bedreven met een derde leerlinge van de Paramus Catholic High School.

Nadat de drie meisjes hun verhaal hadden verteld, kwam er een vierde scholiere met haar seksverhaal naar buiten. Zij beweert dat ze in de lente van 2010 ook al het bed heeft gedeeld met Sopel. De politie heeft het duo gisteren gearresteerd op verdenking van misbruik van minderjarigen.

Vloet treedt toe tot directie Sparta

Wiljan Vloet wordt met ingang van het komende seizoen de nieuwe algemeen en technisch directeur van Sparta Rotterdam. De 48-jarige Brabander, momenteel trainer van N.E.C., tekent een contract voor vijf jaar bij de eerstedivisionist. "De kans om met Sparta aan een succesvolle toekomst te werken grijp ik met beide handen aan", zegt Vloet.

"Het is een bewuste keuze van mij geweest om het trainingspak aan de wilgen te hangen", vervolgt Vloet, die tussen 2005 en 2007 al hoofdtrainer was bij de Rotterdammers. Hij noemt Sparta een 'club met potentie'.

"Wiljan staat bekend om zijn betrokkenheid in een organisatie", legt Willem Bröcker de keuze voor Vloet uit namens de raad van commissarissen. "Hij heeft voetbalkennis en zit vol met passie. Zijn verleden bij Sparta Rotterdam is zeker een pluspunt."

McLaren zoekt naar verbeteringen

McLaren kwam bij de Grand Prix van Australië veel beter voor de dag dan van te voren aangenomen mocht worden. Lewis Hamilton werd tweede, terwijl teamgenoot Jenson Button met de zesde stek genoegen moest nemen. Toch zijn deze plaatsen niet voldoende voor het team uit Woking. "We zijn pas tevreden met de auto als we vooraan de grid staat."

De afstand met Red Bull Racing is nog altijd aanzienlijk. "Er is nog aardig wat werk te doen," zei McLaren-directeur Jonathan Neale dan ook tegen Autosport. "Het is duidelijk dat we niet over de snelste bolide van allemaal beschikken, maar we gaan er de komende races alles aan doen om er voor te zorgen dat Lewis Hamilton en Jenson Button de kans hebben zich op de eerste startrij te kwalificeren."

"De start van het jaar was goed en we hebben veel zelfvertrouwen overgehouden aan de race in Melbourne, maar we zijn pas tevreden als we vooraan de grid staan." Hij wil niet zeggen welke verbeteringen er momenteel in het vat zitten. Wel geeft hij aan dat McLaren nog op zoek is naar meer neerwaartse druk en betere betrouwbaarheid.

Neale verwacht ook de concurrenten stappen zullen gaan maken ten opzichte van de eerste race. "Van Ferrari en Mercedes hebben we het beste bijvoorbeeld nog niet gezien", stelt hij. "Ik weet zeker dat die teams nog meer mogelijkheden hebben."

Vandalen vernielen huis van vader tienermoeder

Bij het huis van de vader die waarschijnlijk zijn inmiddels 12-jarige dochter heeft bezwangerd zijn vernielingen gepleegd. Er zijn ramen van de woning in Groningen ingegooid en met graffiti is onder meer de tekst 'pedo' op het huis aangebracht. De vernieling werd woensdagochtend ontdekt, meldt een politiewoordvoerder.

Er is nog niemand aangehouden. De politie gaat het huis scherper in de gaten houden en meer in de wijk surveilleren. Momenteel woont er niemand in het huis, omdat de vader en broer van het meisje zijn ondergedoken.

Opnieuw problemen Mathijsen met enkel

Uitgerekend op zijn 31e verjaardag kreeg Joris Mathijsen opnieuw een tegenvaller te verwerken. De verdediger van Hamburger SV trainde niet mee omdat hij weer last had van zijn enkel. Vermoedelijk moet hij de topwedstrijd van HSV tegen koploper Borussia Dortmund van aanstaande zaterdag laten schieten.

"Hij heeft pijn en beslist zelf wanneer hij weer aansluit bij de groep" zei trainer Michael Oenning volgens het ANP. Mathijsen raakte in november tijdens de oefeninterland van Oranje tegen Turkije flink geblesseerd aan zijn enkel. Hij moest geopereerd worden en het duurde lang eer hij weer kon spelen.

Zijn rentree bij HSV maakte hij begin februari, maar sindsdien had hij alweer een paar keer problemen met zijn enkel. HSV staat momenteel zevende in de Bundesliga. Afgelopen speelronde wist de ploeg van Mathijsen niet langs TSG Hoffenheim te komen. Het bleef 0-0.

SP met VVD en CDA in coalitie Noord-Brabant

De SP vormt samen met de VVD en het CDA de coalitie in Noord-Brabant. Formateur Hans Wiegel maakte er vanaf het begin van de coalitieonderhandelingen geen geheim van de SP bij de formatie te betrekken. In het Brabants Dagblad noemde hij dat logisch. De SP heeft in de provincie 8 van de 55 zetels. De VVD 12 en het CDA 10.

De verkiezingen in de provincie met 2,4 miljoen inwoners blijken veel primeurs te kennen. Het was de eerste keer dat het CDA niet de grootste partij in Noord-Brabant werd en het is de eerste keer dat de SP in het bestuur van een provincie gaat zitten.

Dat de partij samen met CDA en VVD bestuurt, is niet nieuw, op gemeentelijk niveau is dat vaker voorgekomen. Het kan wel opmerkelijk worden genoemd. "In Brabant in een coalitie met VVD en CDA", meldt SP-Kamerlid Ewout Irrgang woensdag op Twitter. "Volgende halte Binnenhof?"

Verdachte schietpartij Alphen op vrije voeten

Een 37-jarige man uit Rotterdam die maandag werd aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de schietpartij in de nacht van vrijdag op zaterdag in Alphen aan den Rijn is weer vrij. Volgens de politie heeft hij niets met het incident te maken.

Bij de schietpartij in de buurt van de Broekhorst in de Zuid-Hollandse plaats kwamen twee mannen om het leven en raakten twee anderen gewond. Getuigen hadden schoten gehoord en een auto zien wegrijden. Toen agenten gingen kijken, werd niets aangetroffen.

Een halfuur later arriveerde een auto met vier gewonden bij het ziekenhuis in Gouda. Het bleek te gaan om twee Bulgaarse en twee Nederlandse mannen. Een 23-jarige Nederlander en een 39-jarige Bulgaar overleden, een 30-jarige Bulgaar en een even oude Nederlander overleefden het schietincident.

De politie, die eerder al het vermoeden uitsprak dat de vier in het criminele circuit actief waren, onderzoekt het motief.

Scholier heeft fors minder te besteden

Scholieren tussen de 12 en 18 jaar hebben per maand een stuk minder te besteden dan twee jaar geleden. Gemiddeld komt er bij een jongere in die leeftijd maandelijks 103 euro binnen. Twee jaar eerder was dat nog 144 euro, blijkt uit onderzoek van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud).

Scholieren verdienen minder met bijbaantjes. Van hen heeft 42 procent een bijbaantje, tegenover 48 procent in 2008. Ze werken bovendien minder uren. Ook krijgen de jongeren gemiddeld iets minder zak- en kleedgeld.

Bij meisjes komt voor het eerst in de 27 jaar dat het Nibud onderzoek doet naar de bestedingen van scholieren meer geld binnen dan bij jongens. Ze hebben maandelijks 108 euro te besteden tegenover 99 euro bij jongens. Jongens werken iets minder vaak en krijgen minder vaak kleedgeld.

Volgens het Nibud betalen steeds meer ouders alle uitgaven voor hun kinderen in plaats van ze zakgeld te geven. Het instituut vindt dat zorgelijk, omdat scholieren zo niet leren omgaan met een vast budget.

Overigens gaan de jongeren volgens het instituut ondanks dat ze minder inkomsten hebben wel beter met geld om dan twee jaar geleden. Ze komen minder vaak geld te kort en lenen minder.

Proces Berlusconi verdaagd tot eind mei

Het proces tegen de Italiaanse premier Silvio Berlusconi, die verdacht wordt van seks met minderjarige meisjes, is woensdagochtend in Milaan van start gegaan, maar werd al na zeven minuten verdaagd tot 31 mei. Berlusconi zelf woonde de rechtszitting niet bij, omdat hij in Rome moest zijn voor een kabinetsvergadering over Libië. Op de zitting werden slechts enkele formaliteiten behandeld.

De 74-jarige Berlusconi staat tevens terecht voor machtsmisbruik. Nadat hij het destijds 17-jarige Marokkaanse meisje Ruby, wier echter naam Karima el-Mahroug is, zou hebben betaald voor seks zou hij zijn politieke invloed hebben aangewend om de zaak in de doofpot te stoppen. Ruby, nu 18, ontkent overigens dat zij op feestjes van de premier seks met hem heeft gehad.

Er is veel ophef over de feestavonden die Berlusconi in zijn villa placht te organiseren. De avonden zouden zijn begonnen met een diner, waarna de zogenoemde bunga-bungafeestjes volgden in een ruimte die als nachtclub was ingericht. Daar voerden vrouwen, soms met maskers op, een striptease of een erotische dans op, waarbij ze 'elkaar aanraakten of Berlusconi hun intieme delen aanraakte'. Ten slotte koos Berlusconi zijn sekspartner of -partners.

"Ook al ben ik een ondeugende jongen, 33 meisjes in twee maanden lijkt me zelfs wat te veel voor een dertiger", zei Berlusconi eerder over de zaak. Berlusconi benadrukte dat hij een vriendin heeft, wier identiteit geheim is, die altijd bij hem is en die nooit zou toestaan wat de aanklagers beweren. "Ze zou mijn ogen uitsteken", aldus Berlusconi.

De rechtbank in Milaan werd woensdag streng beveiligd. Rond het hof, in het centrum van de stad, patrouileerden zeker honderd agenten. Vanuit de hele wereld waren tv-ploegen en andere media ingevlogen om verslag te doen van de openingszitting.


Proces Berlusconi verdaagd tot eind mei (Foto: Novum)

Energieverbruik naar recordniveau in 2010

Nooit eerder werd in een jaar zo veel energie verbruikt als in 2010. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Vorig jaar nam het energieverbruik met ruim 7 procent toe ten opzichte van 2009.

De stijging van het energieverbruik heeft te maken met de koude winter en het herstel van economische activiteiten in de industrie na de kredietcrisis. Er werd vorig jaar vooral meer aardgas verbruikt. Dat komt vooral doordat de wintermaanden veel kouder waren dan in 2009.

Als de winter niet zo koud was geweest, was het energieverbruik met ongeveer 4 procent gestegen. Dat heeft vooral te maken met het herstel van de industriële sector. Die heeft in 2010 fors meer olie en aardgas verbruikt.


Energieverbruik naar recordniveau in 2010 (Foto: Novum)

'Carice van Houten valt voor piloot'

Carice van Houten heeft een nieuwe liefde gevonden. De 34-jarige actrice is gevallen voor een piloot van vliegtuigmaatschappij Martinair, schrijft De Telegraaf woensdag.

Van Houten zou in hogere sferen worden gebracht door de eveneens 34-jarige John de Kanter, nadat de twee elkaar ontmoetten bij een theaterpremière. Een relatie noemt hem in de krant een 'heel charmante', 'geestig, attent en zeer sociaal bewogen' jongen. "Carice heeft een lot uit de loterij te pakken." Toch wil zij haar nieuwe liefde voorlopig nog voor zichzelf houden.

Van Houten, momenteel te zien naast Rutger Hauer in de film Black Butterflies, had twee jaar een relatie met de Duitse acteur Sebastian Koch. Ze leerde hem kennen op de set van Zwartboek.


Carice van Houten is in de wolken (Foto: Novum)

Woods gelooft nog in golfrecord

Tiger Woods leek lang op weg op de beste golfer allertijden te worden, maar een netelige privésituatie wierp roet in het eten van de Amerikaan. Toch heeft hij de records nog niet uit zijn hoofd gezet. Om een stap dichter bij zijn ultieme doel te komen zal hij echter dit weekend bij de Masters in Augusta wel moeten winnen.

Dit jaar kan voor Woods wel eens motiverend gaan werken, omdat het precies 25 jaar geleden is dat Jack Nicklaus voor de zesde en laatste keer het groene jasje kreeg omgehangen. Woods staat nu op vier. Daarnaast heeft Niclaus nog het record van achttien zeges in de Masters-toernooien, waar Woods nu op veertien staat.

"Ik geloof nog steeds dat het me gaat lukken om dat te verbeteren," zei de Amerikaanse topgolfer die wel zegt goed te zijn, maar waar hij precies staat in het veld van de topgolfers is hem niet bekend.

Vloet weg, Pastoor naar N.E.C. Nijmegen

Alex Pastoor zal met ingang van volgend seizoen de nieuwe trainer worden van N.E.C. Nijmegen. De huidige oefenmeester van Excelsior tekent een contract voor twee seizoenen bij de Nijmegenaren en zal de opvolger worden van Wiljan Vloet die naar Sparta Rotterdam gaat.

Excelsior wilde na dit jaar graag verder met Pastoor en ook de belangstelling van De Graafschap was zeer concreet, maar de oefenmeester koos voor N.E.C. Nijmegen. "Als trainer ben ik in de prettige omstandigheid, dat meerdere clubs geïnteresseerd zijn. Ik ga een keuze maken die het beste bij mijn carrière past, en bij mijn privésituatie," zei hij gisteren nog.

N.E.C. moest vorige week in allerijl op zoek naar een trainer voor het volgende seizoen nadat Sparta Vloet daar de kans gaf om een compleet nieuwe organisatiestructuur op poten te zetten. Vloet zal bij de Kasteelclub zowel algemeen als technisch directeur worden. Eerder was hij er tussen 2005 en 2007 al trainer.

Raboploeg met speciaal shirt in Amstel Gold Race

De Rabobank wielerploeg zal op 17 april bij de Amstel Gold Race aan de start gaan verschijnen met een speciaal shirt. De Nederlandse formatie zal eenmalig rijden met een shirt met daarop het logo van Ride for the Roses, een organisatie die geld inzamelt voor het bestrijden van de ziekte kanker.

Voor het rijden met het speciale shirt was toestemming nodig van het UCI en deze is er nu gekomen. Een aantal Raborenners zal daarnaast op 4 september deel gaan nemen aan de toertocht Ride for the Roses die in Aalsmeer van start gaat.

MVV in zware financiële problemen

MVV kan toegevoegd worden aan het rijtje Nederlandse voetbalclubs in acute financiële nood. De Maastrichtenaren moeten op zeer korte termijn bijna 100.000 euro overmaken aan Trabzonspor. De FIFA heeft een claim toegewezen van de Turkse club over de transfersom van de eerder gehuurde Burundiër Faty Papy.

De financiële situatie bij MVV is al jaren penibel, maar tot nu toe heeft de club uit Maastricht het altijd nog gered. De claim van Trabzonspor komt mede voort uit een samenwerkingsverband dat beide teams in het verleden hadden.

Overigens is het niet de enige claim voor MVV, want oud-speler Ole Tobiasen heeft onlangs 24.000 euro ontvangen en een Luxemburgs bureau 10.000 euro. Daarnaast hangt er nog een claim van 160.000 euro boven het hoofd van MVV, omdat voormalig scout Hans Vergeer beweert nog een contract tot 2012 te hebben en doorbetaling van zijn salaris eist. Deze claim zal binnenkort door de KNVB behandeld worden.

Rel om nazitaarten

Wie eens op wat anders wil trakteren dan een doorsnee slagroomtaart en nazisympathieën heeft, doet er verstandig aan naar Oostenrijk af te reizen. Een banketbakker in Maria Enzersdorf bakt speciale taarten voorzien van SS-logo's, hakenkruizen en nazileuzen.

De 46-jarige bakker heeft het gebak niet op voorraad liggen, maar heeft een map met daarin foto's van taarten die op bestelling leverbaar zijn. In het boekje is een gedeelte 'voor volwassenen' opgenomen, met daarin piemels van marsepein en taarten voor 'Alte Kameraden'.

Hoewel de taarten al acht jaar leverbaar zijn, is er nu pas ophef over ontstaan. Een vrouw die een poosje moest wachten op een bestelling, besloot op een dag verveeld in het boekje te bladeren. Toen ze de bewuste afbeeldingen zag, maakte ze rechtsomkeert en deed aangifte bij een antiracismebureau.

Het Mauthausen-Komitee heeft de zaak in onderzoek. Indien de taarten worden verboden, zal de bakker de kip met de gouden eieren moeten slachten. Een taart met hakenkruis, Duitse helm, swastika of een geheven rechterarm kost maar liefst 90 euro.

Zelf een taartje bestellen? Foto's van de nazitaarten zijn te vinden in het bronartikel

Freerunning academy

Freerunning of parkour is steeds populairder aan het worden. Het is nu zelfs zo populair dat er in Amerika een speciale academy voor geopend is. Nu zou dat feit alleen niet voldoende zijn voor plaatsing op de FOK!Weblog. De academy is echter heel stoer ingericht, daarnaast gebeurd er echt heel veel tegelijk in het filmpje, ben benieuwd hoe lang ze erover gedaan hebben voor alles er goed op stond.

Film: Just Go With It

Goeie komedie met een komische hoofdrol voor de kinderen

Adam Sandler en Jennifer Aniston zijn enorm bekende acteurs. De eerste werd bekend door de vele rollen in romantische komedies, zoals 50 First Dates, Click en I Now Pronounce You Chuck And Larry. Jennifer werd vooral bekend van de serie Friends en vele andere rollen in romantische komedies zoals The Switch en The Break-up. Nu zitten ze beide in één romkom en hopen we hun laatste matige films te kunnen vergeten met Just Go With It.

Schip vergaan bij Lampedusa

Bij het Italiaanse eiland Lampedusa is woensdagochtend een schip vergaan met naar schatting 200 mensen aan boord. De autoriteiten vrezen dat veel opvarenden zijn omgekomen. Tot dusver konden slechts 47 mensen worden gered. Dat berichtte het Italiaanse persbureau ANSA.

Lampedusa komt de laatste tijd veel in het nieuws omdat het eiland overspoeld wordt met vluchtelingen uit Noord-Afrika.

Mogelijk veel doden bij scheepsramp Lampedusa
Mogelijk veel doden bij scheepsramp Lampedusa (Foto: ANP)

Redknapp: "Hadden elf man nodig gehad"

Tottenham Hotspur-trainer Harry Redknapp zei na afloop van de met 4-0 verloren wedstrijd tegen Real Madrid dat hij nog gehoopt had weg te kunnen komen met een 2-0 eindstand.

"Betere teams dan wij zouden het vanavond moeilijk hebben gehad. Het was een onmogelijke taak. In de eerste helft vond ik dat we het fantastisch deden met tien man. Daarna hadden we een paar goede kansen maar onze kracht raakte op. Gareth Bale kreeg kramp en we raakten Vedran Corluka kwijt", zegt Redknapp op de website van de FIFA.

"Natuurlijk zijn we teleurgesteld. Maar wat moet je aan zo'n derde doelpunt doen? Geweldig afgemaakt. Ze hebben geweldige spelers en je hebt er elf nodig om ook maar enige kans te maken. Je moet hier op je best zijn." Redknapp verloor na een kwartier Peter Crouch, die zijn tweede gele kaart pakte.

"Ik heb nog niet met Crouchey gesproken", zei de trainer. "Ik ben teleurgesteld, want zo snel met een man minder komen te staan konden we niet gebruiken." Toch wil Redknapp nog niet geloven dat de Spurs geen kans meer maken. "Het kan haast niet moeilijker worden dan een 4-0 achterstand tegen Real Madrid goedmaken, maar we spelen thuis dus we gaan het proberen."

"Na de 2-0 dacht ik nog: als we hiermee wegkomen dan is het een wonder. Maar we hebben het tot nu toe fantastisch gedaan in de Champions League en we hebben nog een wedstrijd tegoed op White Hart Lane", zei Redknapp tot slot.

Portal 2-reclame moet turrets verkopen

Portal 2 komt binnenkort uit en Valve is een poosje geleden begonnen met een korte serie van vier trailers. In de derde trailer krijgen we uitleg waarom het verstandig is om een turret aan te schaffen. Een van deze tips is namelijk dat je meer kogel per kogel krijgt, dat is altijd handig.

Portal 2 komt 21 april uit voor Mac, PC, PS3 en Xbox 360. Bekijk de derde trailer uit de serie hieronder.

Kamp wacht niet op FNV bij aanpakken AOW

Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Henk Kamp (VVD) wacht niet meer af tot de FNV intern overeenstemming heeft bereikt over de toekomst van de AOW. Hij wil op korte termijn zelf met een wetsvoorstel komen om de pensioenleeftijd in 2020 naar 66 jaar te verhogen, schrijft hij in een Kamerbrief.

De Telegraaf schrijft op basis van ingewijden dat het voorstel er nog deze maand komt. Het kabinet zou in tijdnood komen omdat de onderhandelingen over een pensioenakkoord niet opschieten.

Als de wetgeving niet snel door de Kamer wordt aanvaard, duurt het langer voordat de bezuinigingsmaatregelen effect kunnen hebben. Het kabinet wil vanaf 2013 zo'n 700 miljoen euro op de AOW bezuinigen.

Maandag kondigde de vakcentrale aan twee weken te stoppen met de onderhandelingen over een nieuw pensioensysteem. De vakcentrale wil die tijd gebruiken om met de achterban te praten over welke stappen genomen moeten worden.

FNV-voorzitter Agnes Jongerius onderhandelt met werkgeversorganisaties en met de minister over een nieuw pensioensysteem. Zoals het er nu naar uitziet, komt het risico dat pensioenfondsen met beleggen lopen volledig bij de werknemers te liggen.

Zeven landelijke bestuurders van FNV vinden dat onacceptabel. De vakcentrale zwemt volgens hen in een fuik van het kabinet, de werkgevers en de verzekeraars.

Kamp zegt wel beschikbaar te blijven voor overleg met de FNV. Het blijft ook mogelijk zijn plannen aan te passen.

Onderzoek naar botsing Rossi en Stoner

De internationale motorsportfederatie FIM stelt een onderzoek in naar de botsing tussen Valentino Rossi en Casey Stoner tijdens de zondag verreden Grote Prijs van Spanje op het circuit van Jerez. Dat gebeurt op verzoek van Stoner, die woedend was dat na de valpartij alle helpers langs de baan Rossi weer op gang brachten en hem geen hulp boden.

Het onderzoek heeft geen gevolgen voor de uitslag van de race, benadrukte de FIM. Wel wil de racedirectie van de MotoGP in een hoorzitting op 28 april de nodige uitleg van stewards krijgen.

Rossi ging bij een inhaalactie onderuit en nam Stoner mee in zijn val. Baanassistenten renden onmiddellijk naar de Italiaan en hielpen hem weer op zijn Ducati. Australiër Stoner stond daarentegen in zijn eentje te ploeteren en kreeg zijn Honda niet meer aan de praat.

Onderzoek naar botsing Rossi en Stoner
Onderzoek naar botsing Rossi en Stoner (Foto: ANP)

Kolonel verdacht van mishandeling

Een 'veelbelovende landmachtofficier' is geschorst omdat hij wordt verdacht van mishandeling van zijn vriendin. Het gaat om het hoofd opleidingen van de Nederlandse Defensie Academie, voorheen de KMA, schrijft De Telegraaf woensdag.

Hij leidde een battlegroup in Irak en stond in 2008 aan het hoofd van de Task Force Uruzgan. Hij was volgens de krant in de race om generaal te worden, maar in december deed zijn vriendin aangifte van mishandeling. De kolonel werd drie dagen in voorlopige hechtenis genomen en kreeg een contactverbod.

Midden februari ging het volgens de krant opnieuw mis en moest hij twee nachten de cel in. Hij komt 18 april voor de rechter.

[NBA] Lakers nipt onderuit

In de Amerikaanse NBA heeft Los Angeles Lakers een nipte nederlaag geleden tegen Utah Jazz. De Lakers, al zeker van de play-offs, verloren met 85-86.

Paul Millsap en Gordon Hayward noteerden met ieder 22 de meeste punten voor Jazz. De Nederlander Francisco Elson speelde een paar minuten mee bij Utah waarin hij een rebound pakte. Kobe Bryant scoorde 20 punten voor de Lakers, Pau Gasol maakte 19 punten.

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
Atlanta San Antonio 90-97
Cleveland Charlotte 99-89
New Jersey Minnesota 107-105
Orlando Milwaukee 78-72
Washington Detroit 107-105
Boston Philadelphia 99-82
New York Toronto 131-118
Chicago Phoenix 97-94
Memphis LA Clippers 81-82
Houston Sacramento 101-104
Denver Oklahoma 94-101
Portland Golden State 87-108
LA Lakers Utah 85-86

'Illegalen krijgen geld om land te verlaten'

Illegalen en uitgeprocedeerde asielzoekers wordt soms geld geboden om het land te verlaten. Dat is goedkoper dan ze maandenlang opvang te bieden of op te sluiten in een detentiecentrum. Het gaat om bedragen van enkele duizenden euro's, schrijft de Volkskrant woensdag.

In een enkel geval krijgt een gezin 10.000 euro om het land te verlaten. Ze zien dan af van al hun rechten in Nederland. Met het geld kunnen ze een bestaan opbouwen in hun land van herkomst.

Volgens de Dienst Terugkeer en Vertrek in Ter Apel, waar vreemdelingen worden voorbereid op hun vertrek uit Nederland, is het een kwestie van onderhandelen. "We vragen: Voor hoeveel geld ga je terug? Soms vragen ze voor een gezin 10.000 euro. Dan zeggen we: 6000 is ook mooi geld. Dan ben je een beetje als een koopman bezig", zegt Rob Bezema, manager van de dienst.

In sommige gevallen kiest de dienst voor onconventionele oplossingen. Zo werd voor een man die terug moest naar Nepal een pastamachine gekocht zodat hij een restaurant kon beginnen en kreeg een Angolese een manicureset om een schoonheidssalon te beginnen. "We zijn streng en behulpzaam te gelijk. De boodschap is: U moet terugkeren en hoe kunnen we u daarbij helpen?"

De Dienst Terugkeer en Vertrek is in 2007 opgericht omdat de terugkeer van illegalen en uitgeprocedeerde asielzoekers een groot probleem was. De aanpak van de dienst lijkt te werken. Van de tienduizend vreemdelingen die vorig jaar weg moesten, heeft ruim de helft het land verlaten. Dat is volgens de dienst 'zeer goed en boven de jaarplanraming'.

Stallone heeft creatief meningsverschil met regisseur

Wayne Kramer (Running Scared) zal niet de regisseur zijn van Headshot, een misdaadfilm met in de hoofdrol Sylvester Stallone. De regisseur en Stallone wijten de breuk aan creatieve meningsverschillen. In Headshot vormen een politieagent en een huurmoordenaar een alliantie, nadat hun partners door eenzelfde tegenstander omgelegd zijn.

Nu is het de vraag of Stallone op zoek gaat naar een nieuwe regisseur, of dat hij zelf in de regiestoel gaat zitten. Bij de laatste drie films (Rocky Balboa, Rambo, The Expendables) waarin Stallone de hoofdrol had, was hij tenslotte ook de regisseur. Overigens heeft Stallone duidelijk gemaakt dat hij niet de regisseur wil zijn van het aangekondigde vervolg op The Expendables. Wellicht heeft hij hierdoor ruimte over in zijn agenda.

Stallone

Sylvester Stallone

 

Begin schoonmaakactie Mount Everest

Een team bergbeklimmers is woensdag richting Mount Everest vertrokken om op de top van de berg tonnen afval te verwijderen. Het team wordt aangevoerd door de zeer ervaren Apa 'Super' Sherpa, die Mount Everest twintig maal heeft beklommen.

Sinds in 1953 voor het eerst de top van de berg werd bereikt, hebben duizenden mensen de klim gewaagd. Hun touwen, tenten, lege zuurstofflessen en andere afvalproducten lieten zij op de berghelling achter om bij de klim zo min mogelijk gehinderd te worden door hun last.

Inmiddels heeft de Nepalese regering regelgeving doorgevoerd die bergbeklimmers verplicht hun rommel op te ruimen, maar de berghelling ligt nog altijd bezaaid met troep.

Het team van Apa Sherpa wil in het voorjaar 5000 kilo afval opruimen, 4000 kilo op het lagere deel van de berg en nog eens 1000 kilo nabij de top, op 8850 meter hoogte. Leden van de expeditie, maar ook speciale dragers en gidsen van andere expedities zullen het afval naar beneden sjouwen. Voor iedere kilo die wordt opgeruimd staat een tegemoetkoming van omgerekend 1 euro.


Mount Everest (Foto: Novum)

Film: Limitless

Limitless schittert vooral op visueel gebied

In 2001 kwam het boek The Dark Fields uit van Alan Glynn. Tien jaar later werd het boek verfilmd onder de titel Limitless. In het boek en de film gaat het om een onbekende schrijver, die van een bekende een raar soort drug aangeboden krijgt. Deze drug, NZT-48, zorgt ervoor dat je je volledige hersencapaciteit gebruikt. In de film heeft Bradley Cooper (The Hangover) de hoofdrol en ook Robert de Niro speelt een rol.

Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over de gotspe van Rosenthal.

Nederland mijdt het 'opgeheven vingertje' in het nieuwe mensenrechtenbeleid. Het kabinet kiest voor een benadering van dialoog en samenwerking, schrijft minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken in een brief aan de Tweede Kamer.

De VVD-minister zet daarin het nieuwe mensenrechtenbeleid van het kabinet uiteen. De Nederlandse inzet concentreert zich op o.a. de vrijheid van meningsuiting, inclusief internetvrijheid, aldus Rosenthal. Verbazingwekkend:

Gbagbo ontkent bereidheid op te stappen

Laurent Gbagbo is toch niet bereid op te stappen als zittend president van Ivoorkust. Dit zei hij dinsdagavond in een telefonisch interview met de Franse tv-zender LCI.

Gbagbo beschouwt zich nog steeds als de winnaar van de presidentsverkiezingen in november, terwijl de internationale gemeenschap Alassane Ouattara beschouwt als het legitieme staatshoofd. Volgens Gbagbo kunnen alleen nieuwe onderhandelingen tussen hem en Ouattara de politieke impasse doorbreken.

De generaals die momenteel namens Gbagbo onderhandelen, praten volgens hem alleen maar over een staakt-het-vuren, niet over het presidentschap.

Gbagbo ontkent bereidheid op te stappen
Laurent Gbagbo (Foto: ANP)

DVD: Another Year

Veel mensen hebben meer om gelukkig mee te zijn dan zij eigenlijk beseffen. Andere mensen weten juist maar al te goed dat ze het zeer goed getroffen hebben en laten dit ook graag blijken. In Another Year zie je een echtpaar dat een beetje tussen deze twee uitersten in zit. Gerri en Tom weten heel goed dat zij het goed hebben, maar zij laten anderen in hun omgeving hier ook deel van uit maken. Een zeldzame combinatie.

Kamer bezorgd over EU-rechtspraak in Nederland

Een Europees voorstel om uitspraken van rechters in alle lidstaten van de Europese Unie te laten gelden stuit op weerstand van de Tweede Kamer. De Kamer vreest dat Nederlanders het slachtoffer worden van ondeugdelijke of corrupte uitspraken van buitenlandse rechters, meldt de NOS.

Een in Italië opgelegde straf zou dan bijvoorbeeld in Nederland kunnen worden uitgevoerd, zonder dat een Nederlandse rechter zich over de zaak buigt. Het voorstel geldt alleen voor civiele rechtszaken. De Eerste en Tweede Kamer zouden een Kamerdebat eisen voordat het kabinet een besluit over het voorstel neemt.

Bekijk de features van de nieuwe Unreal Engine

Graphics en gameplay zijn voor veel gamers de belangrijkste elementen van een game. Deze elementen zijn vaak mogelijk door de motor van een game. Een daarvan is de Unreal Engine en pas geleden is daar een nieuwe versie van aangekondigd. Blogs Kotaku en Gizmodo hebben nu een trailer met daarin uitleg wat de nieuwe engine kan.

Bekijk de trailer hieronder waarin je ziet hoe realistisch een jas gedragen kan worden of lichtval gebruikt kan worden. Daarnaast zien we ook de handigheid van de tool bij het ontwikkelen voor verschillende platforms.

4 keer zo veel meldingen kindersekstoerisme

Het aantal meldingen van kindersekstoerisme vanuit Nederland is verviervoudigd. Van 2005 tot 2009 kwamen jaarlijks 5 tot 15 meldingen binnen, vorig jaar waren dat er 67, meldt de marechaussee woensdag in Sp!ts.

De toename komt waarschijnlijk door een campagne die vorig jaar is gevoerd om het publiek bewust te maken van kindersekstoerisme. Met slogans als 'doorbreek het stilzwijgen' werd aangedrongen op het melden van verdachte reizigers.

De toename van het aantal meldingen heeft niet tot meer aanhoudingen geleid. Volgens Greet Koster, die de campagne organiseerde, valt er nog een hoop te winnen. Veel mensen zouden zich er nog niet bewust van zijn dat in de omgeving van hun vakantieadres kindersekstoerisme voorkomt.

Dat speelt niet alleen in Azië en Brazilië. "In landen rond de Middellandse Zee is het bijvoorbeeld ook aan de orde", zegt hij in de gratis krant. Dit jaar wordt de reisbranche meer bij de campagne betrokken. Die werkt volgens Koster al goed mee. Zo draait Air France op bepaalde vluchten een film om reizigers op signalen van kindersekstoerisme te wijzen.

[Video] Werelddoelpunt van Stankovic

Gisteren vonden de eerste wedstrijden uit de kwartfinales van de Champions Legue plaats. Dejan Stankovic opende in de wedstrijd tussen zijn ploeg Internazionale en Schalke 04 de Champions League-avond na amper 25 secondes met een werelddoelpunt.

Nadat Schalke-doelman Neuer met het hoofd redding bracht op een kans van Diego Milito, kwam de bal op de middenlijn terecht bij Stankovic. De middenvelder van Inter aarzelde geen moment en vuurde de bal direct terug naar het vijandelijke doel. De bal belandde op prachtige wijze over alles en iedereen in het vijandelijke doel. Toch verloor Inter de wedstrijd uiteindelijk met maar liefst 2-5.

Hieronder de beelden van het prachtige doelpunt:

'Madonna geen onderwerp van FBI-onderzoek'

De Amerikaanse popster Madonna heeft dinsdag (lokale tijd) laten weten dat zij noch de liefdadigheidsinstelling in Malawi die ze steunt, onderwerp zijn van onderzoek door de Amerikaanse opsporingsinstantie FBI. Daarmee reageerde ze op geruchten over misstanden die in de afgelopen dagen werden verspreid door bloggers en online media.

"Het is betreurenswaardig dat mensen ervoor hebben gekozen om dingen te zeggen over Raising Malawi en Madonna die niet waar zijn", aldus de woordvoerster van Madonna in een verklaring. De wereldberoemde zangeres stelt verder dat ze "toegewijd en geconcentreerd blijft op wat er toe doet bij het helpen van de kinderen in Malawi".

De FBI en de Amerikaanse belastingdienst zouden de wereldberoemde zangeres volgens onbevestigde bronnen ook nog in het vizier hebben wegens onregelmatigheden bij de liefdadigheidsinstelling Success for Kids. De zegsvrouw van Madonna ging niet in op deze zaak.

'Madonna geen onderwerp van FBI-onderzoek'
'Madonna geen onderwerp van FBI-onderzoek' (Foto: ANP)

Aanpak babysterfte Rotterdam krijgt navolging

Het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam krijgt van de overheid 2,5 miljoen euro om de komende drie jaar in zes steden experimenten op te zetten om babysterfte tegen te gaan. Het geld komt van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, zo maakte een woordvoerder van het Erasmus MC woensdag bekend.

Het is nog onduidelijk naar welke steden het geld gaat. Het ziekenhuis wil de komende maanden in beeld brengen waar de problemen het grootst zijn, maar wil bovendien een goede spreiding over heel Nederland. In de zes steden worden vervolgens twee experimenten opgezet; het bereiken van de belangrijkste risicogroepen en een vernieuwde risicoscreening bij zwangeren.

Rotterdam en het Erasmus MC proberen al enkele jaren met speciale maatregelen de hoge babysterftecijfers naar beneden te krijgen. Nederland heeft één van de hoogste sterftecijfers binnen de EU bij baby's.

Boeren Brazilië voor soepeler milieuregels

Duizenden Braziliaanse boeren en veehouders hebben dinsdag in de hoofdstad Brasilia gedemonstreerd voor soepeler mileuregels in het Amazonegebied. Zij betuigden steun voor een wetsvoorstel dat toe wil staan dat zij de helft van hun land in ecologisch kwetsbare gebieden ontginnen; nu is dat maar twintig procent.

Ook elders in Brazilië wil het wetsvoorstel minder strenge milieuwetgeving. Zo zouden boeren in de savanne-achtige Cerrado in Centraal-Brazilië nog maar twintig procent van grond hoeven te beschermen in plaats van nu 35 procent.

Het wetsvoorstel verkleint ook de aan rivieren, meren en waterreservoirs grenzende gebieden die ongerept moeten blijven.


Boren willen minder natuurbescherming. (Foto: Novum)

Zwevende huizen in Inversion-trailer

Saber Interactive, de ontwikkelaar van Inversion, heeft een live-action-trailer gemaakt voor de game. In deze trailer zien we op verschillende locaties objecten de lucht in verdwijnen. Tussen de live-action lijken we ook wat ingame-beelden te zien van zwevende huizen.

Er is weinig bekend over de game behalve dat hij 7 februari 2012 uit zal komen en uitgegeven wordt door Namco Bandai. De game zal een third-person shooter worden waar zwaartekracht een grote rol lijkt te spelen. Kijk hieronder de trailer.

Eurlings spendeerde miljoen aan wegenfeestjes

Camiel Eurlings besteedde tijdens zijn ministerschap meer dan een miljoen euro aan feestelijkheden bij het openen van nieuwe wegen. Dat meldt dagblad De Pers woensdag op basis van documenten van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu.

Het meeste geld werd onder het bewind van CDA-er Eurlings gestoken in de opening van de A2 bij Eindhoven in juni 2010, waar een prijskaartje aan hing van maar liefst 130.000 euro. Hoofdact hierbij was een ballet van graafmachines op de Bólero van Maurice Ravel.

In totaal werd onder het kabinet Balkenende-IV 1,2 miljoen euro aan openingsfeesten voor wegen uitgegeven. Dat komt neer op een gemiddeld bedrag van meer dan 32.000 euro per opening. Minister Melanie Schultz van Haegen (VVD) van Infrastructuur en Milieu zou een soberder lijn dan haar voorganger voorstaan en gemiddeld 25.000 euro spenderen aan de inwijding van nieuwe wegen.

Eurlings spendeerde miljoen aan wegenfeestjes
Eurlings spendeerde miljoen aan wegenfeestjes (Foto: ANP)

Tokio besteedt 25 miljard aan wederopbouw

De Japanse overheid zet omgerekend 25 miljard euro opzij als eerste noodbudget om de schade veroorzaakt door de aardbeving en tsunami van 11 maart te herstellen. Dat meldde de Japanse krant Asahi Shimbun woensdag.

Het geld zal voornamelijk besteed worden aan herstel van de infrastructuur in de getroffen gebieden in het noordoosten van Japan. Ook zal de regering stappen ondernemen om Japanners die door de aardbeving hun bron van inkomsten zijn verloren, sneller aan een baan te helpen.

Tokio besteedt 25 miljard aan wederopbouw
Tokio besteedt 25 miljard aan wederopbouw (Foto: ANP)

Proef met zelf bepalen basisschoolvakanties

Bij een proef op tien basisscholen mogen ouders zelf bepalen wanneer hun kinderen vakantie krijgen. Aan het begin van het schooljaar worden de vakanties met de onderwijzers ingepland, schrijft het AD woensdag.

De proef begint komend schooljaar en duurt drie jaar. Als de proef slaagt, mogen de ouders van alle basisscholen hun vakanties zelf indelen. In het uiterste geval zouden kinderen uit dezelfde klas nooit meer tegelijk vakantie hebben. Ook kan het dat de scholen aan het begin van het jaar in overleg met de ouders een gezamenlijk vakantierooster voor alle kinderen vaststellen.

Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Marja van Bijsterveldt (CDA) zegt dat ze de scholen en ouders de mogelijkheid wil geven het onderwijs zo te organiseren dat het past bij 'de wensen van deze tijd'. De landelijk vastgestelde zes weken zomervakantie leidt volgens de krant in veel gezinnen tot problemen, vooral bij tweeverdieners en zelfstandigen.

Eerder deed De School in Zandvoort hier al een geslaagde proef mee. Deze kleine school was alleen met de kerstvakantie twee weken gesloten. Leerlingen kunnen op vakantie wanneer ze willen, als ze maar aan 940 lesuren per jaar komen. Ook kunnen de scholieren er dagelijks van 08.00 tot 18.00 uur terecht.

Dit alles is niet zonder kosten. Zo moesten leraren worden ingehuurd om de school in de zomervakantie open te houden. De ouders betalen 6500 euro schoolgeld per jaar. Voor de leraren betekent het volgens het AD dat ze evenveel uren werken, maar verdeeld over meer weken.

Bij de proef moeten de scholen zich alleen houden aan een minimale onderwijstijd van 7520 uur in acht jaar. Een school kan dan bijvoorbeeld besluiten de eerste jaren wat minder les te geven en later meer. Ook kan de zomervakantie worden ingekort om de vrije dagen beter over het jaar te verdelen.

Met de proef lijkt Van Bijsterveldt de regie uit handen te geven. In februari werd echter nog aangekondigd dat de kerst- en meivakantie vanaf de zomer volgend jaar centraal worden vastgelegd. Nu wordt alleen de zomervakantie landelijk bepaald. Sinds 1986 schrijft de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap voor welke regio (noord, midden en zuid) wanneer vakantie heeft.

Vierde boek Mass Effect dit najaar uit

William C. Dietz, auteur van boeken over Halo, Hitman, StarCraft en Resistance, zal het vierde boek in de Mass Effect boeken-serie gaan schrijven. Het boek zal Mass Effect: Deception gaan heten en zal gaan over Gillian Grayson, één van de personages uit het tweede boek van de serie.

Het boek moet komend najaar, voor de release van Mass Effect 3, uitkomen. Amazon heeft de datum op 27 september staan. De eerste drie boeken zijn alledrie geschreven door Drew Karpyshyn die momenteel meehelpt aan de ontwikkeling van Star Wars: The Old Republic.

ME: Deception

Zeventig militairen alvast naar Kunduz

Zeventig Nederlandse militairen vertrekken woensdagmiddag vanaf vliegbasis Eindhoven naar de Afghaanse provincie Kunduz om daar de politietrainingsmissie voor te bereiden. De kwartiermakers zullen er werk- en slaapverblijven bouwen voor de militairen en politieagenten die Afghaanse agenten gaan opleiden en begeleiden.

Wanneer de missie precies begint, is nog niet duidelijk. Vanaf de zomer zullen Nederlanders alvast kennis en ervaring opdoen en rekruten begeleiden die al een basistraining achter de rug hebben. Op z'n vroegst begin volgend jaar kunnen Nederlandse trainers een basistraining aan Afghanen geven. Voor die tijd moeten er nog afspraken worden gemaakt over de duur en de inhoud van de training.

VS laat meer Boeings inspecteren

De Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA heeft bepaald dat luchtvaartmaatschappijen Boeing 737-toestellen moeten onderwerpen aan extra controles in verband met eventuele metaalmoeheid. De maatregel is genomen na het incident met een 737 van Southwest Airlines, die afgelopen vrijdag een noodlanding moest maken wegens een gat in de romp.

Het toestel was onderweg van Phoenix (Arizona) naar Sacramento (Californië). Kort na vertrek ontstond plotseling een gat aan de bovenkant van het vliegtuig, waardoor de druk aan boord wegviel. Een bemanningslid en een passagier raakten lichtgewond. Een uur na opstijgen landde het toestel veilig op een luchtmachtbasis in Arizona.

De FAA denkt dat het vijf dagen gaat duren voordat de extra inspecties zijn uitgevoerd. Circa 175 vliegtuigen, die tussen 1993 en 2000 in gebruik werden genomen, worden onderworpen aan de controles. In de afgelopen dagen werden al tientallen vliegtuigen onderzocht.

VS laten meer Boeings inspecteren
VS laat meer Boeings inspecteren (Foto: ANP)

Rosenthal: Geen opgeheven vingertje

Nederland mijdt het 'opgeheven vingertje' in het nieuwe mensenrechtenbeleid. Het kabinet kiest voor een benadering van dialoog en samenwerking, schrijft minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken in een brief aan de Tweede Kamer.

De VVD-minister zet daarin het nieuwe mensenrechtenbeleid van het kabinet uiteen. De Nederlandse inzet concentreert zich op de vrijheid van meningsuiting, inclusief internetvrijheid, de vrijheid van godsdienst en levensovertuiging, homorechten, en vrouwenrechten. Ook de strijd tegen kinderarbeid wordt voortgezet.

Nederland zal de komende tijd extra aandacht besteden aan de mensenrechten in de Arabische wereld, waar in verschillende landen de bevolking tegen repressieve regimes strijdt voor meer vrijheid. "Waar fundamentele rechten worden geschonden, zullen de slachtoffers Nederland altijd aan hun zijde vinden. Regimes die wreedheden begaan tegen hun burgers, vinden Nederland tegenover zich", aldus Rosenthal.

Rosenthal: geen opgeheven vingertje
Rosenthal: Geen opgeheven vingertje (Foto: ANP)

Lek radioactief water Fukushima gestopt

Arbeiders in Japan zijn er in geslaagd het lek te dichten in de zwaar beschadigde reactor nummer 2 van kerncentrale Fukushima Daiichi waardoor radioactief besmet water in zee stroomde. Dat meldden de Japanse persbureaus Kyodo en Jiji woensdag.

Fukushima Daiichi, ongeveer 250 kilometer ten noorden van de Japanse hoofdstad Tokio, kampt met grote problemen door de aardbeving en tsunami die Japan op 11 maart troffen. De natuurrampen richtten ook een spoor van verwoesting aan in woongebieden, vooral aan de kust.

In de betonnen behuizing van reactor 2 van de kerncentrale in Fukushima ontstond een scheur. In de afgelopen tijd mislukte een reeks eerdere pogingen om de lekkage te stoppen.

Killzone 3 DLC Steel Rain vandaag op PSN

Guerrilla Games heeft bekendgemaakt dat het eerste DLC-pack voor Killzone 3 genaamd Steel Rain vandaag in de PlayStation Store zal verschijnen. De DLC zal € 4,99 gaan kosten, maar PlayStation Plus-leden kunnen de gloednieuwe DLC in april gratis downloaden.

Steel Rain bestaat uit twee nieuwe multiplayer maps die geïnspireerd zijn op locaties van de campaign-mode. Junkyard, een Guerrilla Warfare map bevat jetpacks en exoskeletons in een afvalverwerkingsbedrijf terwijl het hard regent. Stahl Arma is een Warzone map die zich afspeelt op de fabrieksvloer van één van Helghans grootste wapenfabrieken. Je kunt de maps zien in onderstaande trailer.

Mass Effect 2 nu gratis voor Dragon Age 2 bezitters

Bioware is erg blij met het succes van Dragon Age 2 en wil graag de ruim 1 miljoen gamers die het spel hebben gekocht belonen voor hun support door ze een gratis download van Mass Effect 2 voor de PC aan te bieden. De aanbieding geldt ook voor mensen die Dragon Age 2 nog gaan kopen.

Het enige wat je hoeft te doen voor de gratis game is naar deze website gaan, dan klikken op "get Mass Effect 2 code" en je online pass code registreren. Let wel op, deze actie geldt maar tot en met 30 april. De actie geldt voor iedereen die Dragon Age 2 heeft gekocht, ongeacht het platform. Je kunt helaas wel enkel de PC-versie van het spel gratis downloaden.

Mass Effect 2

'Black Ops krijgt nieuwe DLC op 3 mei'

Een Australische webshop heeft bekendgemaakt dat er nieuwe DLC voor Call of Duty: Black Ops zal verschijnen op 3 mei. De winkel postte een flyer van de actie op hun site, maar heeft het artikel ondertussen weer van de site verwijderd. In de flyer werd ook de inhoud van de DLC onthuld.

De nieuwe DLC zal de naam Escalation krijgen en zal in eerste instantie enkel beschikbaar zijn op Xbox Live vanwege de deal tussen Activision en Microsoft. De DLC zal waarschijnlijk een maand later ook beschikbaar worden voor PlayStation 3 en PC. De DLC zal vijf verschillende maps bevatten waaronder een dierentuin en waarschijnlijk ook een zombie-map. Activision heeft nog niet gereageerd op de onthulling.

Escalation

Film: Hævnen (In a Better World)

Na een tegenvallend debuut in Hollywood met de film Things We Lost in the Fire, keert de Deense regisseuse Susanne Bier terug naar haar vaderland. Met de film Hævnen (In a Better World) wil zij zich weer bewijzen, en dat lijkt gelukt, aangezien Bier met deze film onlangs de Oscar voor beste buitenlandse film won. Automatisch schept dit de nodige verwachtingen, dat nog eens versterkt wordt doordat Bier eerder verantwoordelijk is geweest voor Brødre (Brothers) en het meesterwerk Efter Brylluppet (After the Wedding). Hoewel dit veelbelovend klinkt, is het maar de vraag of Hævnen kan voldoen aan de hoge verwachtingen.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
special
VrijMiBabes #202 (not very sfw!)
©FOK.nl e.a.