Beeld Fortuyn gratis af te halen

Een van de twee standbeelden van Pim Fortuyn is gratis af te halen bij makelaar en presentator Harry Mens. Volgens Mens, die de identieke beelden als eerbetoon aan Fortuyn liet maken, moet de nieuwe eigenaar het beeld wel een mooie plek in Amsterdam of Den Haag geven. "Ik geef het niet zomaar aan de eerste de beste mee."

Het tweede beeld staat momenteel te koop. De richtprijs bij het veilinghuis in Diemen dat de verkoop regelt, is 20.000 tot 40.000 euro. Het beeld stond jarenlang voor het huis van Fortuyn aan het G.W. Burgerplein in Rotterdam. De nieuwe eigenaar van de villa Palazzo di Pietro heeft het beeld meegenomen toen hij het huis doorverkocht.

Mens overweegt niet het andere beeld ook te koop te zetten. "Het gaat mij niet om het geld. Daar heb ik het nooit voor gedaan. Het was uit sympathie, een eerbetoon."

De beelden zijn, zonder sokkel, 2 meter hoog en tonen de politicus in 'at your service'-houding. Mens liet de beelden maken door Daphne du Barry in 2002, het jaar dat Fortuyn werd vermoord.

Het beeld dat bij Mens staat is overigens onthoofd geweest tijdens een ongelukkige verhuizing onder een te laag viaduct. Het standbeeld is wel gerestaureerd.