Stikstofinjectie voor kerncentrale Japan

De technici bij de Japanse kerncentrale Fukushima Daiichi hebben het lekken van radioactief water gestopt, maar staan nu voor een nieuwe uitdaging: stikstof de reactoren inpompen om verdere waterstofexplosies te voorkomen.

Technici zijn donderdag begonnen met het injecteren van stikstof in een ruimte rondom een van de zes reactoren. Omdat als gevolg van de aardbeving en de tsunami de normale koelsystemen bij de kerncentrale niet meer werkten, hebben de technici de afgelopen weken water de reactoren ingepompt om ze af te koelen. De oververhitte brandstofstaven kunnen echter waterstof onttrekken aan het koelwater. Als de waterstof combineert met zuurstof kan dat explosies tot gevolg hebben. Het injecteren van stikstof verlaagt de kans op een explosie. Nucleaire technici benadrukken dat er op het moment geen onmiddellijke dreiging is van meer explosies.

Het injecteren van stikstof brengt ook risico's met zich mee, maar het Japanse nucleaire agentschap NISA zei dat de maatregel noodzakelijk is om verder gevaar te vermijden. De operatie gaat zes dagen in beslag nemen en zou ertoe kunnen leiden dat radioactieve dampen in de omgeving vrijkomen.

De Japanse regering heeft woensdag gezegd dat de evacuatiezone rondom de kerncentrale wellicht zal worden uitgebreid. Ze benadrukte dat het niets te maken heeft met de stikstofinjectie. Een uitbreiding van de zone betekent niet per se dat er meer straling in de omgeving aanwezig is. De gevolgen van straling zijn niet alleen afhankelijk van de sterkte, maar ook van de duur van de blootstelling. Er zijn dan ook zorgen dat de mensen die in eerste instantie zich ver genoeg van de kerncentrale bevonden om veilig te zijn, nu wel risico lopen.

De technici bij de kerncentrale wisten eerder deze week het lekken van radioactief water een halt toe te roepen, maar ook dit succes kent een keerzijde. Zwaar vervuild water dat zich bij de kerncentrale verzamelt, heeft het vaak moeilijk of zelfs onmogelijk gemaakt voor de technici om hun werk te doen vanwege het stralingsgevaar. Het dichten van het lek kan ervoor zorgen dat meer radioactief water zich zal ophopen rond de kerncentrale.


Stikstofinjectie voor kerncentrale Japan (Foto: Novum)