'Troep op straat werkt discriminatie in de hand'

Troep op straat zet mensen aan tot denken in stereotypen en zelfs tot discriminatie. Dat komt doordat mensen in een rommelige omgeving meer behoefte hebben aan structuur. Dat zeggen twee Nederlandse hoogleraren op basis van een serie experimenten waarvan de resultaten vrijdag worden gepubliceerd in het tijdschrift Science.

Het onderzoek werd gedaan door de Tilburgse psycholoog Diederik Stapel en de Groningse socioloog Siegwart Lindenberg. Ze zijn beiden verbonden aan het Tilburg Institute for Behavioral Economics Research. Ze adviseren beleidsmakers om een rommelige omgeving zo snel mogelijk aan te pakken.

De onderzoekers lieten reizigers op station Utrecht vragen beantwoorden over minderheden. De proefpersonen moesten in een ruimte zitten waarin ook een Afrikaanse of autochtone Nederlander aanwezig was. Het experiment werd afgenomen tijdens de staking van het schoonmaakpersoneel en een tijd later nog eens. In de vervuilde omgeving bleken de ondervraagden meer stereotype eigenschappen toe te kennen aan minderheden. Bovendien gingen ze in de niet schoongemaakte omgeving verder af zitten van de Afrikaanse Nederlander dan van de autochtone Nederlander.

Bij een ander experiment werd mensen in een rijke buurt in een Nederlandse stad geld gevraagd voor een niet bestaand fonds voor minderheden. De mensen gaven minder geld als er een fiets op straat lag, een auto fout geparkeerd stond en enkele stoeptegels waren losgemaakt, dan wanneer de straat er netjes bijlag.