Britten bezorgd om WikiLeaks-gevangene Manning

Groot-Brittannië heeft zijn bezorgdheid geuit over het lot van de Brits-Amerikaanse 'WikiLeaks-verdachte' Bradley Manning. Dat heeft een functionaris van de Britse ambassade woensdag laten weten.

Manning, een Amerikaans militair, zit onder een streng regime in een Amerikaanse cel omdat hij video's en honderdduizenden documenten met gevoelige informatie zou hebben gelekt aan onthullingssite Wikileaks. Hij zit sinds vorig jaar mei vast in eenzame opsluiting in een militaire basis in de staat Virginia. Manning moet geregeld naakt in zijn cel slapen.

De 23-jarige diende weliswaar in het Amerikaanse leger, maar hij woonde ook in Wales, waar zijn moeder vandaan komt. Mensenrechtenorganisatie Amnesty International noemde de straf van Manning ,,hard en repressief" en riep de Britse regering op om in te grijpen.

Hij wordt in de Verenigde Staten beschuldigd van 'hulp aan de vijand', waar de doodstraf op kan staan. De militaire aanklagers hebben beklemtoond dat ze geen doodstraf zullen eisen. Er lagen sinds juli al twaalf aanklachten tegen Manning. Hij werd beschuldigd van het overtreden van zowel de strafwet als militaire wetgeving.

Manning werkte in Irak als militair met een lage rang bij een inlichtingendienst van het leger om informatie te analyseren. Hij zou er trots op zijn geweest met WikiLeaks te communiceren en daar destijds geen geheim van hebben gemaakt. Maar de aanklagers moeten naar verluidt nog steeds een direct verband aantonen tussen Manning en de publicatie van de stukken. WikiLeaks heeft zijn bron nooit prijsgegeven.

De publicatie van vertrouwelijke documenten heeft volgens de Amerikaanse autoriteiten de vijand in de kaart gespeeld en levens in gevaar gebracht en mogelijk levens gekost. Manning zou gevoelige informatie op internet hebben verspreid, wetende dat de vijand die ter kennis zou nemen, en hij heeft gegevens gestolen en geknoeid met computers van de overheid.

Britten bezorgd om WikiLeaks-gevangene
Britten bezorgd om WikiLeaks-gevangene (Foto: ANP)