Wetenschappers kweken netvlies

Redactie

Wetenschappers in Japan hebben voor het eerst een netvlies gekweekt uit stamcellen. Dat berichtte het Britse wetenschappelijke blad Nature woensdag.

Uit onderzoek, geleid door de Japanse wetenschapper Yoshiki Sasai, werd duidelijk dat men nu ook complexe organen kan maken van stamcellen. Deze cellen hebben vaker centraal gestaan in onderzoeken, omdat zij zich kunnen omvormen tot elke soort cel. Voorheen werden huidweefsel, oren en harten die uit één type cel bestaan gekweekt uit de stamcellen. Maar nog niet eerder werd een orgaan dat uit verschillende soorten cellen bestaat in een bakje gemaakt. Tot voor kort werd gedacht dat hiervoor een zeer complexe en onmogelijke handeling nodig was.

Het onderzoek kan van grote betekenis zijn voor mensen met een beschadigd netvlies. Dat kan wellicht in de toekomst worden vervangen door een gekweekt exemplaar. In dit experiment ging het om het netvlies van een muis. Volgens critici is dat nog een hele stap naar het kweken van een compleet mensenoog, maar Sasai is ervan overtuigd binnenkort het eerste netvlies voor een mens te kunnen presenteren.

Wetenschappers kweken oog in lab
Wetenschappers kweken netvlies (Foto: ANP)