Sanchez wint koninginnenrit Baskenland

Olga Kroeders

Samuel Sanchez heeft donderdag de koninginnenrit in de Ronde van Baskenland gewonnen. De renner van Euskaltel kwam na 179 kilometer als eerste aan in Eibar-Arrate. Sanchez troefde in de sprint van de groep de favorieten Andreas Klöden en Alexandre Vinokourov af. Robert Gesink kwam in dezelfde tijd als Sanchez als achtste aan.

De etappe werd getekend door een lange vlucht van drie man. Michael Albasini (HTC-Highroad), Maxim Belkov (Vacansoleil) en Julian Sanchez (Caja Rural) pakten een ruime voorsprong, maar werden aan de voet van de slotklim ingelopen. Daarna probeerden Fränk Schleck en Xavier Tondo het, maar in de laatste twee kilometer moest Tondo als laatste ook capituleren.

Sanchez sprong daarop weg uit de kopgroep. Er volgde direct een reactie die wel genoeg was om het gat naar de Spanjaard te dichten, maar niet om zijn ritzege nog te bedreigen.

In het algemeen klassement blijft de leiding in handen van Joaquin Rodriguez (Katusha). De Spanjaard heeft dezelfde tijd als nummer twee Klöden (Radioshack) en nummer drie Sanchez. Gesink is na de vierde rit zevende. Zijn achterstand op Rodriguez bedraagt zes tellen.