Politietop noemt publicatie CBS broddelwerk

De Raad van Korpschefs reageert fel op een publicatie van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) van woensdag waarin staat dat de politie minder misdrijven oplost ondanks meer uitgaven. "Broddelwerk", stelt de raad.

Volgens de Raad van Korpschefs schetst het CBS een 'misleidend beeld'. De beelden die ermee worden opgeroepen zouden bovendien schadelijk zijn voor de branche.

Het CBS kwam woensdag met cijfers over de uitgaven en de prestaties van de politie. Volgens het CBS werd in 2009 5 procent minder misdrijven opgelost dan in 2005 en gaf de politie in 2009 met ruim 2,4 miljard euro 12 procent meer uit aan haar opsporingstaak. Misdrijven vormen volgens het CBS ongeveer 2 procent van de strafbare feiten die de politie oplost en overtredingen de overige 98 procent.

"Met name de constatering door de onderzoeker dat de politie-inspanning voor 98 procent bestaat uit het constateringen van overtredingen is pertinent onjuist", stelt de raad. Volgens de politietop werden in 2009 ongeveer tien miljoen overtredingen vastgesteld door snelheids- en roodlichtcamera's. "Deze resultaten werden geboekt met een zeer geringe en efficiënte inzet van politiecapaciteit."