Iraakse gezinnen Nederland uitgezet

Een aantal Iraakse gezinnen wordt donderdag uitgezet. Dat laat een woordvoerder van het Ministerie van Binnenlandse Zaken weten nadat Vluchtelingenwerk Nederland woensdag de noodklok luidde over de uitzetting.

Volgens Vluchtelingenwerk gaat het om acht gezinnen, maar het ministerie kan dit aantal niet bevestigen. Al langer worden Irakezen teruggestuurd naar hun eigen land, maar het uitzetten van gezinnen is al enige tijd niet meer voorgekomen.

Bagdad is volgens de hulporganisatie nog altijd te gevaarlijk. Directeur Dorine Manson vindt het onverantwoord om de uitgeprocedeerde asielzoekers terug te sturen. "Het geweld in Bagdad gaat onverminderd door: autobommen, bermbommen, mortieraanvallen en ontvoeringen blijven dagelijkse bedreigingen voor Irakezen. De situatie blijft onvoorspelbaar."

Het ministerie benadrukt dat alle gevallen individueel door een rechter zijn getoetst. Die heeft bepaald dat het veilig genoeg is in Irak, ook om gezinnen terug te sturen.

Minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA) zei eind november weer uitgeprocedeerde Iraakse asielzoekers te gaan uitzetten. Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens had eerder die maand de uitzetting van een groep Irakezen tegengehouden.