Dark Knight Rises filmt in Pittsburgh

Peter Breuls

Pittsburgh wordt de gaststad voor het laatste deel in Christopher Nolans Batman-filmtrilogie. De stad in het zuidwesten van de Amerikaanse staat Pennsylvania is de afgelopen maanden gescout door Nolan en zijn team en geschikt bevonden voor de benodigde stadsopnames in The Dark Knight Rises.

"Pittsburgh is een prachtige stad", verklaarde Nolan aan de Pittsburgh Post-Gazette. "We hebben alles waar we naar zochten hier kunnen vinden en ik heb er zin in om de zomer in Pittsburgh door te brengen." Hij heeft dinsdag een ontmoeting gehad met burgemeester Luke Ravenstahl, die natuurlijk erg graag zijn stad in zo'n blockbuster ziet langskomen. Filmploegen krijgen in veel steden in de Verenigde Staten belastingvoordelen als ze komen filmen, omdat de steden er economische voordelen uit kunnen halen en het goed is voor de promotie en daarmee het toerisme in de stad.

Met de keuze voor Pittsburgh krijgt de trilogie een nog diverser uiterlijk: voor Batman Begins zijn opnames gemaakt in IJsland en Engeland (waaronder in Londen), met aanvullende opnames in Chicago. Deze stad werd ook gebruikt voor het leeuwendeel van de buitenscènes van The Dark Knight, met de meeste studioscènes opgenomen in Pinewood Studios in Londen. Daarnaast zijn er ook opnames geweest in Hong Kong.

De opnames voor The Dark Knight Rises vinden deze zomer plaats.