Tankink: "Derde rit was uitgelezen kans"

Rabobank greep vandaag naast de etappezege in de Ronde van Baskenland. Waar de Nederlandse ploeg controleerde met het oog op de kansen van Oscar Freire, wist Alexandre Vinokourov toch te ontsnappen in de slotfase. "Vandaag was een uitgelezen kans", besefte Bram Tankink na afloop. "Maar ja, dat is koers", berust hij.

Dat Vinokourov ontsnapte was opmerkelijk, want de Rabo's hadden de touwtjes stevig in handen. "De ploeg rijdt heel goed, ja", weet Tankink. "Er was bijna geen ontsnapping of er zat er een van ons bij."

Zoveel controle is op het heuvelachtige terrein van Spaans Baskenland geen vanzelfsprekendheid. "Er zijn alleen maar klimmers hier, het is echt ongelooflijk", lacht de man uit Haaksbergen. "Dan rijd je tachtig per uur bergop en als je omkijkt is er nog niemand gelost."

Tankink rijdt in Baskenland rond in de blauwe trui van het klassement van de tussensprints. "Ik kreeg hem maandag om mijn schouders geworpen, maar nu is het wel leuk om hem ook naar huis te brengen." Toch is dat zeker niet Tankinks hoofddoel. "We willen Robert Gesink naar de zege helpen."