Rel om nazitaarten

Wie eens op wat anders wil trakteren dan een doorsnee slagroomtaart en nazisympathieën heeft, doet er verstandig aan naar Oostenrijk af te reizen. Een banketbakker in Maria Enzersdorf bakt speciale taarten voorzien van SS-logo's, hakenkruizen en nazileuzen.

De 46-jarige bakker heeft het gebak niet op voorraad liggen, maar heeft een map met daarin foto's van taarten die op bestelling leverbaar zijn. In het boekje is een gedeelte 'voor volwassenen' opgenomen, met daarin piemels van marsepein en taarten voor 'Alte Kameraden'.

Hoewel de taarten al acht jaar leverbaar zijn, is er nu pas ophef over ontstaan. Een vrouw die een poosje moest wachten op een bestelling, besloot op een dag verveeld in het boekje te bladeren. Toen ze de bewuste afbeeldingen zag, maakte ze rechtsomkeert en deed aangifte bij een antiracismebureau.

Het Mauthausen-Komitee heeft de zaak in onderzoek. Indien de taarten worden verboden, zal de bakker de kip met de gouden eieren moeten slachten. Een taart met hakenkruis, Duitse helm, swastika of een geheven rechterarm kost maar liefst 90 euro.

Zelf een taartje bestellen? Foto's van de nazitaarten zijn te vinden in het bronartikel