D66-Kamerlid betaalt 20.000 euro terug

D66-Kamerlid Magda Berndsen betaalt een bedrag van ongeveer 20.000 euro terug. Het gaat om geld dat zij ten onrechte ontvangen heeft toen zij korpschef was van de politie in Friesland. Dat heeft Berndsen woensdag bekendgemaakt.

Berndsen kwam onlangs in het nieuws omdat zij voor ongeveer 100.000 euro aan onterechte toeslagen zou hebben gekregen. Volgens D66 gaat het in werkelijkheid om zo'n 20.000 euro. Dat was een vergoeding voor dubbele woonlasten, omdat Berndsen niet wilde verhuizen.

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) heeft woensdag aan de Tweede Kamer laten weten dat acht leden van de politietop, onder wie Berndsen, de afgelopen jaren ten onrechte vergoedingen hebben ontvangen. Opstelten zegt dat geld niet te kunnen terugeisen. Wel gaat hij de regels aanscherpen.

Berndsen dacht dat de vergoedingen die zij afsprak bij haar aantreden als korpschef in 2006, in de haak waren. Nu blijkt dat dat niet zo is, wil zij naar eigen zeggen 'maatschappelijk verantwoord handelen' door het geld terug te betalen.