'Duizenden gedwongen ontslagen bij Defensie'

Redactie

De militaire vakbonden AFMP en ACOM denken dat er bij Defensie enkele duizenden mensen gedwongen worden ontslagen. Ze maken dat op uit de mogelijke plannen die de ronde doen binnen de organisatie, waarover het kabinet vrijdag een besluit zal nemen.

In november had minister Hans Hillen van Defensie al gezegd dat er mogelijk tienduizend banen moeten verdwijnen om de komende jaren 1 miljard euro te kunnen bezuinigen. Gedwongen ontslagen sloot hij daarbij niet uit.

AFMP-voorzitter Wim van den Burg wees er woensdag op dat waarschijnlijk flink wordt gesneden in de hogere schalen van het personeel. Daar zitten veel mensen met een vast contract. Volgens Van den Burg gaat het niet alleen om officieren maar ook om onderofficieren.

Hillen zal niet alleen snijden in het aantal arbeidsplaatsen, maar ook in het materieel. De afgelopen weken kwamen al signalen naar buiten dat hij af wil van de tanks, de Cougar-transporthelikopters en van een aantal mijnenjagers en gevechtsvliegtuigen. Door de vermindering zal een aantal militaire bases moeten sluiten.

Een woordvoerder van het ministerie van Defensie wilde woensdag nog niets zeggen over de bezuinigingsplannen die Hillen naar verwachting vrijdag presenteert.

'Duizenden gedwongen ontslagen bij Defensie'
'Duizenden gedwongen ontslagen bij Defensie' (Foto: ANP)