DVD: Another Year

Veel mensen hebben meer om gelukkig mee te zijn dan zij eigenlijk beseffen. Andere mensen weten juist maar al te goed dat ze het zeer goed getroffen hebben en laten dit ook graag blijken. In Another Year zie je een echtpaar dat een beetje tussen deze twee uitersten in zit. Gerri en Tom weten heel goed dat zij het goed hebben, maar zij laten anderen in hun omgeving hier ook deel van uit maken. Een zeldzame combinatie.

Another Year dvd cover

Therapeute Gerri (Ruth Sheen) en haar man Tom (Jim Broadbent) wonen in een rustige buitenwijk van London. Ze zijn gezond, gelukkig en liefdevol getrouwd en stralen dit iedere dag uit. Tom is geologisch ingenieur - hij graaft gaten - en Gerri is een psychologe en zij hebben beiden erg veel plezier in hun werk. Eigenlijk kan hun leven niet beter. Tegelijkertijd beseffen de twee dat er veel mensen zijn die minder fortuinlijk zijn in het leven. Een direct voorbeeld hiervan is Gerri's collega Mary (Lesley Manville). Zij praat zichzelf continu aan dat ze niet gebukt gaat onder haar mislukte liefdesleven, zo lang ze maar een wijntje kan drinken en misschien nog wel een wijntje.

De zoon van Gerri en Tom - Joe (Oliver Maltman) - is hun enige kind en is op zijn dertigste nog steeds single terwijl zijn vrienden allemaal gesetteld zijn. Hij maakt zich echter totaal geen zorgen en leeft zijn leventje gewoon zoals het op hem af komt. Tom's beste vriend Ken is een type dat redelijk aan lager wal geraakt is, maar toch door Gerri en Tom wordt omarmd. De vrolijke dikkerd drinkt en eet alsof hij de oorlog heeft meegemaakt en lijkt zichzelf volledig te vergeten door zijn eenzaamheid. Gelukkig kan hij zich eventjes goed voelen als hij langsgaat bij Gerri en Tom. 

Another Year screenshot

Gedurende vier seizoenen zie je het leven in al haar eenvoud en complexiteit. Je krijgt een mooi kijkje in de keuken van de kwetsbare persoonlijkheden en de moeilijke situaties waarin zij terechtkomen. Gouden Palm-winnaar Mike Leigh (Happy-Go-Lucky) laat met Another Year zien dat het leven an sich een schitterend plot is voor een film. De situaties waar de verschillende personen in de film mee te maken krijgen zijn dingen die iedereen kan overkomen, daarmee zorgen ze voor een enorme authenticiteit.

Another Year screenshot

 Another Year is geen spectaculaire film - sterker nog - in het begin doet de film erg traag aan. Gedurende de film ontvouwen zich de verschillende verhaallijnen en wordt de film sterker en sterker. De manier waarop zoiets alledaags als het leven wordt getoond is een voorbeeld van hoe een film zou moeten zijn. Je moet in het begin wennen aan de manier waarop het allemaal maar een beetje voortkabbelt, maar raakt na een half uurtje echt betrokken. Another Year is een erg sterke film die zeer terecht genomineerd was voor een Oscar.