Scholier heeft fors minder te besteden

Scholieren tussen de 12 en 18 jaar hebben per maand een stuk minder te besteden dan twee jaar geleden. Gemiddeld komt er bij een jongere in die leeftijd maandelijks 103 euro binnen. Twee jaar eerder was dat nog 144 euro, blijkt uit onderzoek van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud).

Scholieren verdienen minder met bijbaantjes. Van hen heeft 42 procent een bijbaantje, tegenover 48 procent in 2008. Ze werken bovendien minder uren. Ook krijgen de jongeren gemiddeld iets minder zak- en kleedgeld.

Bij meisjes komt voor het eerst in de 27 jaar dat het Nibud onderzoek doet naar de bestedingen van scholieren meer geld binnen dan bij jongens. Ze hebben maandelijks 108 euro te besteden tegenover 99 euro bij jongens. Jongens werken iets minder vaak en krijgen minder vaak kleedgeld.

Volgens het Nibud betalen steeds meer ouders alle uitgaven voor hun kinderen in plaats van ze zakgeld te geven. Het instituut vindt dat zorgelijk, omdat scholieren zo niet leren omgaan met een vast budget.

Overigens gaan de jongeren volgens het instituut ondanks dat ze minder inkomsten hebben wel beter met geld om dan twee jaar geleden. Ze komen minder vaak geld te kort en lenen minder.