Somalische piraten verdacht van poging tot moord

Redactie

De zestien Somaliërs die zaterdag in de Golf van Aden werden opgepakt door het Nederlandse fregat Hr. Ms. Tromp, worden verdacht van zeeroof en poging tot moord. Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) woensdag bekendgemaakt.

De piraten namen Nederlandse mariniers onder vuur toen zij hun schip wilden controleren. Het vuurgevecht ontstond toen twee zogeheten rigid-hulled inflatable boats van de Tromp een verdacht vissersschip naderden. Hierbij werden de twee Nederlandse rubberboten beschoten.

Mariniers op de bootjes en schutters op de Tromp beantwoordden het vuur. Daarbij kwamen twee piraten om het leven, enkele anderen raakten gewond. Aan Nederlandse zijde vielen geen gewonden.

Aan boord van het vissersschip bleken al vier maanden zestien Iraanse vissers te worden vastgehouden. Ook werden een aantal automatische wapens en draagbare raketwerpers gevonden.

De piraten zijn woensdag officieel aangehouden in opdracht van het OM. Rechercheurs van de marechaussee doen in de komende weken onderzoek naar de verdenkingen.