Cohen feliciteert Rutte met winst

PvdA-leider Job Cohen heeft zijn rivaal Mark Rutte gefeliciteerd met de verkiezingswinst. Dat deed hij rond 03.45 uur voor de camera van Novum Nieuws bij het verlaten van de verkiezingsbijeenkomst in Paradiso.

Hij hield nog wel een slag om de arm, omdat een paar procent van de stemmen nog geteld moet worden. "Het is heel jammer, maar als dit de uitslag is, is dit de uitslag."

Veel PvdA'ers hadden op dat moment de poptempel in Amsterdam al verlaten. Fractievoorzitter Mariëtte Hamer en Wouter Bos hielden het lang vol, maar waren inmiddels toch ook al vertrokken. Lijsttrekker Cohen wachtte in de kelder de beslissing af.

De partij van Cohen stond een deel van de verkiezingsavond in zetels op gelijke hoogte met de VVD en in stemmen zelfs voor. De partij van Mark Rutte liep de laatste uren echter alsmaar verder uit. Rutte claimde in Den Haag rond 03.30 uur onder voorbehoud de overwinning.

De stand lijkt deze nacht niet meer te veranderen, want er wordt niet meer geteld. De Kiesraad komt volgende week dinsdag pas met de definitieve uitslag. Later deze week zullen de gesprekken van de lijsttrekkers met de koningin plaatsvinden, waarna de formatie feitelijk begint.