Groot-Brittannië erkent misbruik terreurwetgeving

De Britse politie heeft de afgelopen tien jaar contraterrorismewetgeving misbruikt om illegaal duizenden mensen te fouilleren. Dat heeft het Britse ministerie van binnenlandse zaken donderdag gezegd. Politiekorpsen in het hele Verenigd Koninkrijk, waaronder de Londense Metropolitan Police, hebben herhaaldelijk het recht om personen in bepaalde daartoe aangewezen gebieden te kunnen aanhouden, te fouilleren en te ondervragen misbruikt.

Agenten kregen dit recht via de Britse Wet op terrorisme die in 2000 werd aangenomen. Er zijn echter beperkingen aan de manier waarop agenten de wet kunnen toepassen. Zo mogen ze dit recht alleen in een bepaald gebied gebruiken voor een periode van 28 dagen. Een minister moet bovendien binnen 48 uur zijn goedkeuring geven voor het inzetten van de wet.

Het ministerie van binnenlandse zaken zei echter dat uit een intern onderzoek blijkt dat deze regels tussen 2001 en 2008 meer dan veertig keer zijn geschonden. Agenten kregen bijvoorbeeld niet op tijd de goedkeuring voor het inzetten van de wet. Tijdens een operatie in 2004 hield Scotland Yard in Londen 840 mensen aan. De politie had hiervoor echter geen groen licht gekregen.

Minister van binnenlandse zaken Theresa May beschreef de overtredingen van de regels als 'historische administratieve fouten' en zei dat van het groot belang is dat de contraterrorismewetten op een juiste manier worden toegepast.

De kritiek op de wet, die ook wel 'stop and search' wordt genoemd, is de afgelopen jaren sterk toegenomen. Sommige moslims hebben bovendien geklaagd dat de politie haar macht misbruikt ten nadele van minderheden.

Uit een onderzoek uit 2007 in opdracht van Scotland Yard blijkt dat slechts één op de tienduizend fouilleringen heeft geleid tot een arrestatie die gerelateerd was aan terrorisme en dat de fouilleringen leiden 'tot onnoemelijke schade in het vertrouwen van bepaalde gemeenschappen in de politie'.

In 2010 oordeelde het Europese Hof voor de Rechten van de Mens dat de praktijk een schending is van de individuele vrijheid. De nieuwe Britse regering pleit dan ook voor een herziening.

Groot-Brittannië erkent misbruik terreurwetgeving
Groot-Brittannië erkent misbruik terreurwetgeving (Foto: Novum)