VS roept Iran op mensenrechten na te leven

Redactie

De Verenigde Staten hebben er donderdag bij Iran op aangedrongen de belofte de naleving van de mensenrechten in het land te verbeteren te houden. De Amerikaanse gezant voor de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties, Eileen Chamberlain Donahoe, zei dat Iran nog steeds minderheden in het land discrimineert en niet in staat is de vrijheid van meningsuiting en de vrijheid van vergadering te beschermen.

"We roepen de regering van Iran op om zich te houden aan alle internationale verplichtingen en om eerlijk rekenschap te geven van de situatie op het gebied van de mensenrechten", zo zei Donahoe tegen de raad.

Iran moest voor de raad verschijnen vanwege de bespreking van de mensenrechtensituatie van het land. De Iraanse regering heeft 123 aanbevelingen van andere landen aangenomen, ze verwierp er 45 en wil zich nader beraden op twintig andere aanbevelingen.

"We zijn blij dat Iran überhaupt wilde deelnemen", vertelde Donahoe na afloop van de bespreking. Ze voegde daar echter aan toe dat 'loze beloftes niet voldoende zijn'.

Mensenrechtengroepen, die zich ook mochten uitspreken tijdens de bijeenkomst, klaagden dat Iran de afgelopen jaren heeft geweigerd VN-onderzoekers toe te laten. Bovendien waren de organisaties van mening dat Iran de verplichtingen die voortkomen uit internationale verdragen niet nakomt.

In een woensdag verschenen rapport beschuldigt mensenrechtenorganisatie Amnesty International de Iraanse regering ervan dissidenten het zwijgen op te willen leggen. Amnesty noemde als voorbeeld het ophangen van vijf Koerdische activisten.

Het hoofd van de Iraanse delegatie, Mohammad Javad Larijani, verwierp de kritiek van de Verenigde Staten. Hij zei dat het grotendeels 'slecht onderbouwd was en zonder enig gewicht'.