Kohl en Rasmussen niet vervolgd

De wielrenners Bernard Kohl en Michael Rasmussen en de skiloper Christian Hoffmann worden niet strafrechtelijk vervolgd voor hun aandeel in de Weense bloeddopingaffaire. Dat heeft de Oostenrijkse justitie vandaag bekendgemaakt.

Het trio zou een bloedcentrifuge hebben gekocht, die gebruikt werd voor illegale bloedtransfusies. Justitie vond echter geen bewijs dat zij deze centrifuge ook na augustus 2008, toen een nieuwe dopingwet in werking trad, hebben verhuurd aan collega-sporters. "Het gebruik van deze centrifuge door derden vond plaats voordat de nieuwe wet in werking trad", vertelde een woordvoerder van justitie. "We hebben geen bewijs van gebruik na augustus 2008. Je kan stellen dat ze geluk hebben."

De Oostenrijker Kohl eindigde in de Tour van 2008 als derde, maar raakte die klassering kwijt na een positieve plas. De Deen Rasmussen werd door zijn werkgever Rabobank in 2007 gedwongen de Ronde van Frankrijk te verlaten, omdat hij over zijn whereabouts had gelogen. Rasmussen fietste op dat moment in de gele leiderstrui.

De Oostenrijkse skiloper Hoffmann is een voormalig olympisch kampioen. De manager van Kohl, de Oostenrijker Stefan Matschiner, wordt wel strafrechtelijk vervolgd. Volgens de openbaar aanklager heeft hij de antidopingwet overtreden door jarenlang sporters illegale middelen te hebben gegeven.