'Kabinet voor 1 juli nog steeds mogelijk'

Het wordt heel ingewikkeld om voor 1 juli een nieuw kabinet te formeren, maar het is nog steeds mogelijk. Dat zei VVD-leider Mark Rutte donderdag voorafgaand aan de fractievergadering.

De winnaar van de verkiezingen hield zich nog op de vlakte over de coalitie die hij wil vormen. "We moeten eerst het stof laten neerdalen en onderzoeken welke partijen een werkzame coalitie kunnen vormen." Wat hem betreft ontbiedt koningin Beatrix snel haar vaste adviseurs en stelt ze snel een informateur aan die dit gaat onderzoeken.

Rutte werd met gejuich en gebak onthaald door de nieuwe VVD-fractie, die voortaan 31 Kamerleden telt. Datzelfde gold voor PVV-leider Geert Wilders, die zijn fractie zag groeien van negen naar 24 man.

Omdat de fractiekamer van de PVV te klein is voor dit aantal, namen de nieuwbakken Kamerleden hun intrek donderdag in een commissiezaal van de Tweede Kamer. Wilders herhaalde dat hij graag wil regeren met CDA en VVD; die combinatie is goed voor 76 zetels. Daarvoor laat hij zijn AOW-breekpunt vallen.

De sfeer was minder uitbundig bij de PvdA en met name het CDA. De gezichten waren bedrukt bij het binnengaan van de fractiekamer. Daar wordt een nieuwe fractieleider gekozen, nu demissionair premier Jan Peter Balkenende (CDA) woensdag per direct zijn partijleiderschap neerlegde.

Potentiële kandidaten hielden zich op de vlakte. "We zullen zien", zei demissionair minister van Volksgezondheid Ab Klink. "Ik voer daar geen discussie over voor de camera", stelde zijn collega van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen.

PvdA-leider Job Cohen, die met een zetel verschil nipt verloor van de VVD, ging met gemengde gevoelens de fractievergadering van de sociaaldemocraten tegemoet. "We zijn als partij heel flink teruggekomen, maar net die paar meters, zoals het er nu naar uitziet heeft de VVD gewonnen."

Cohen werd ook met applaus onthaald. Over een mogelijke coalitie liet hij zich evenmin uit. "Ik heb daar allerlei ideeën over, maar dat gaan we straks bespreken."

D66-leider Alexander Pechtold sprak donderdag van een 'versplinterd' politiek landschap. De VVD zal een belangrijke rol moeten spelen in de formatie, maar ook 'andere mogelijkheden' moeten worden onderzocht, zei Pechtold. "1 juli wordt krap."