Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over de waardige aftocht van Jan Peter Balkenende.

Het kan de lezer niet zijn ontgaan. Ik heb een diepgewortelde hekel aan het CDA. Daarom is de halvering van deze partij bij de kamerverkiezingen van gisteren voor mij een grote bron van vreugde. Ik heb ook een diepgewortelde hekel aan het leugenachtige gedrag en totale gebrek aan charisma van Balkenende. Dat neemt niet weg dat de zware nederlaag van zijn partij een groot persoonlijk drama is. Die nederlaag is het gevolg van het feit, dat het CDA de strijd is aangegaan met een versleten en beschadigde lijsttrekker. Beschadigd omdat hij wederom met zijn kabinet de eindstreep niet had gehaald. De partijvoorzitter is verantwoordelijk voor de keuze, Balkenende toch weer als boegbeeld aan te stellen. Maar:
Balkenende deed het enige juiste. Hij trad gisteravond meteen af als partijleider. Hij deed dat beheerst en waardig. Kan partijvoorzitter Peter van Heeswijk mij even laten weten, waarom hij niet meteen ook is afgetreden. Met Balkenende “samen uit, samen thuis” had hem gesierd. Dat hij dat niet heeft gedaan, is tekenend voor de respectloosheid die achter de opgeschroefde glimlach het handelsmerk van het CDA is.