'Game-industrie wacht enorme crisis'

Redactie

Vandaag staan we aan de vooravond van de eerste grote crisis van de game-industrie. Dit zegt Olivier Comte, vice-president van Namco Bandai, in een interview met het Britse vakblad MCV. Comte is van mening dat gamers met een Xbox 360 of Playstation 3 helemaal niet zitten te wachten op digitaal gedistribueerde games.

"Er is bijna geen geld, er is veel piraterij, en wanneer je een winkel binnenloopt, bestaat 80 procent van de schappen uit tweedehands games. Maar ondertussen is het digitaal verkopen van games sterk in opkomst."

Tegenwoordig worden digitaal gedistribueerde games vooral verkocht op de PC. Japanse bedrijven als Namco Bandai maken bijna geen PC-games. Het succes van digitale distributie op de PC gaat echter ook in Japan niet ongemerkt voorbij.

Als voordelen voor digitale distributie ziet Comte de grotere marge die in de kas van Namco Bandai kan verdwijnen, en de directe connectie met de consument. De topman van de Japanse uitgever twijfelt echter over de welwillendheid van gamers met een Xbox of Playstation om te betalen voor digitaal gedistribueerde games. Dergelijke spellen zijn duurder door de hoge licentiekosten.

''Het enige businessmodel op een spelcomputer is het aanbieden van extra downloadbare levels. Consumenten willen toch altijd de doos in handen hebben, want het zijn grote uitgaves", beredeneert Comte.

'Game-industrie wacht enorme crisis'
'Game-industrie wacht enorme crisis' (Foto: Novum)