Afgehakte hoofden gevonden in Guatemala

Op verschillenden plekken in de hoofdstad van Guatemala, Guatemala-Stad, zijn donderdag vier afgehakte hoofden gevonden. De hoofden werden gevonden bij een toegangsdeur van een Congresgebouw, vlakbij een brandweerkazerne, op de trap van een populair winkelcentrum en in een wijk in het noorden van de stad, aldus politiewoordvoerder Donald Gonzalez. Op de hoofden was een stuk karton geprikt met daarop de boodschap dat de regering verantwoordelijk was voor de doden.

"Ze hebben de hoofden op strategische plaatsen achtergelaten, waar veel voetgangers komen, zodat iedereen ze kon zien", zo zei Gonzalez.

De politie heeft vermoedelijk de onthoofde lichamen van twee slachtoffers gevonden. Er zijn nog geen arrestaties verricht.

De politie denkt dat het om moorden gaat die gepleegd zijn als wraak voor nieuwe maatregelen tegen de georganiseerde misdaad. Kortgeleden zijn een aantal belangrijke drugshandelaren en ontvoerders opgepakt. Bovendien zijn er nieuwe regels gekomen voor gevangenen die geregeld drugs, alcohol, wapens en vrouwen de gevangenis insmokkelen.

Mexicaanse drugsbendes, die in Guatemala voet aan de grond beginnen te krijgen, hebben eerder mensen vermoord en vervolgens onthoofd om zo rivalen te intimideren. Er was echter geen bewijs dat deze bendes betrokken zijn bij de moorden.