Strenge beveiliging bij persconferentie Team USA

De Zuid-Afrikaanse overheid doet er alles aan om aanslagen te voorkomen. Bij de trainingen van het Nederlands elftal was de strenge beveiliging al merkbaar. Bij een persconferentie van de Amerikaanse nationale ploeg gaat de politie nog een stapje verder.

"Het is hier zwaar beveiligd", vertelt Peter Pedroncelli van Goal.com. "Zoiets als dit heb ik nog nooit meegemaakt op een persconferentie. Er is zelfs een explosieventeam aanwezig."

"Toen ik naar binnen wilde werd mijn tas zeker een minuut doorzocht", vervolgt Pedroncelli. "Toen alles in orde was mocht ik doorlopen. Eenmaal binnen was het nog niet afgelopen. Alle journalisten moesten naar voren komen en daar snuffelden getrainde politiehonden aan ons en onze tassen om te checken of we absoluut geen explosieven of andere schadelijke dingen bij ons hadden."

De strenge beveiliging bij de persconferentie van de Amerikaanse ploeg is slechts een klein onderdeel van de grote operatie die de Zuid-Afrikaanse overheid te wachten staat tijdens het WK.

Tijdens de openingswedstrijd in Johannesburg staan bijvoorbeeld twee F16-vliegtuigen klaar rond het stadion om in te grijpen waar nodig. Daarnaast komen de internationals van alle landen hun hotel niet uit zonder een horde aan beveiligers. Ook worden de bussen van de spelers richting de trainingen en wedstrijden begeleid door een politie-escorte.