PVV laat AOW-breekpunt vallen

Nu dat de kiezers hun stem hebben uitgesproken, kan de grote stoelendans voor het pluche beginnen. In de campagne was het al duidelijk dat de VVD aan het flirten was met de PVV. Een coalitie met deze twee partijen leek echter onwaarschijnlijk, aangezien Wilders de AOW-leeftijd tot breekpunt had verheven. Nu het pluche lonkt draait de PVV en laat Wilders dit punt vallen.

"Het is een belangrijk punt. Maar ik wil het kabinet er niet kapot op laten gaan", aldus de blonde leider. Met een bijna ongekende winst van 15 zetels mag de PVV zich terecht de grote winnaar van de verkiezingen noemen. Over regeren zegt Wilders "Wij zijn er klaar voor."

Rutte
Ondanks dat een coalitie van VVD-PVV-CDA (76 zetels) voor de hand ligt, wil Rutte niet vooruitlopen op de komende coalitiebesprekingen. "Er is niet veel over te zeggen. Laten we eerst kijken hoe we zo snel mogelijk scherp krijgen welke partijen een werkbare coalitie kunnen vormen", aldus de leider van de VVD.

Reacties
Ook Cohen wil momenteel nog geen commentaar leveren op de mogelijke opties. Hij wijst er op dat de VVD en PVV als grote winnaars het voortouw moeten nemen. Ook D66-leider Pechtold wijst er op dat het formeren aan de winnaars is. Hij ziet echter wel mogelijkheden voor zijn partij om een belangrijke rol te spelen in de komende formatie.


Wilders herhaalt zijn breekpunt bij Witteman aan tafel