Van der Sloot: vader hielp bij begraven Holloway

Redactie

De inmiddels overleden vader van Joran van der Sloot heeft hem in 2005 geholpen bij het begraven van Natalee Holloway. Dat heeft Joran van der Sloot gezegd, de bewering is op band opgenomen, zegt een privédetective die door de advocaat van de familie is ingeschakeld.

Een deel van de bewering is in ieder geval gelogen, want het lijk is niet gevonden. De vader van Joran, Paul van der Sloot, werd eerder genoemd door de Arubaanse minister van Justitie Rudy Croes.

Hij beweerde dat het onderzoek naar Natalee Holloway ernstig is gehinderd door de Nederlandse oud-politiecommissaris Jan van der Straten. Die zou het onderzoek hebben tegengewerkt om zijn vriend Paul van der Sloot te helpen bij het beschermen van zijn zoon.

Na het overlijden van Holloway heeft Joran van der Sloot volgens de door de FBI opgenomen verklaring zijn vader gebeld, die hem hielp bij het begraven. De bewering staat op tape omdat de FBI bezig was met een operatie om hem als moordenaar van Natalee Holloway te ontmaskeren.

De vader van Van der Sloot, een jurist, heeft altijd gezegd dat zijn zoon onschuldig is. In januari overleed hij aan een hartaanval. Het onderzoek naar de verdwijning van Holloway werd in april nieuw leven in geblazen. Van der Sloot had volgens de privédetective, Bo Dietl , de advocaat van de familie rond Pasen benaderd. Hij wilde in ruil voor geld vertellen hoe Holloway omkwam en waar ze lag begraven.

De advocaat, John Kelly, benaderde daarop de FBI. Die stuurde tien tot twaalf agenten naar Aruba.

Samen zetten ze een operatie op. Van der Sloot zou meteen 25.000 dollar krijgen en nog eens 225.000 dollar als het lichaam was gevonden. Daarop ontmoette Kelly Van der Sloot in een hotelkamer in Aruba. Hun gesprek werd opgenomen door de FBI.

In de hotelkamer beweerde Van der Sloot dat hij hulp van zijn vader had gehad. "Hij wilde zijn hart luchten, maar hij wilde ook geld", zegt privédetective Bo Dietl. "We wisten niet of hij de waarheid sprak, maar omdat er een kans was dat we het lijk zouden vinden, gingen we met hem mee."

Onder toezicht van de FBI gingen Kelly en Van der Sloot vervolgens naar de plaats waar het lichaam zou zijn begraven, maar er werd niets gevonden.

De FBI zegt dat Van der Sloot destijds niet kon worden opgepakt. "Er was simpelweg niet genoeg bewijs om hem aan te houden", zegt een woordvoerder. Uiteindelijk ging Van der Sloot er met het geld vandoor naar Peru, waar hij Stephany Flores vermoordde.

Voorzitter van de senaatscommissie voor juridische zaken Patrick Leahy heeft FBI-directeur Robert Mueller in een brief om uitleg gevraagd. Hij wil weten wat de FBI in deze zaak heeft gedaan en wat er precies is gebeurd.