Van Marwijk: "Fout Elia kost ons energie"

Olga Kroeders

International Eljero Elia heeft zich op het internet niet van zijn beste kant laten zien door iemand tijdens een spelletje op de Playstation voor 'kankermarokkaan' uit te maken.

"Hij benadrukt niemand te hebben willen kwetsen en zich er ook niet van bewust te zijn geweest, dat de beelden openbaar zouden worden", aldus de woordvoerder van het Nederlands elftal, Kees Jansma. "Elia vindt het rot dat men nu een verkeerde indruk van hem krijgt."

"Ik vind het vooral zo vervelend, omdat we de internationals in zo'n lang trainingskamp hun vrijheid willen gunnen. Daar kunnen ze dus blijkbaar niet allemaal even goed mee omgaan. Het is 2010, er is nieuwe communicatie en er zijn nieuwe communicatiemiddelen. Daar moet je als jonge volwassene verantwoord mee omgaan. Ik dacht dat het kon", laat de zegsman weten.

Bondscoach Bert van Marwijk was teleurgesteld. "We hebben dat onderschat, heel jammer. Elia is zelf ook geschrokken van alle reacties die zijn binnengekomen. Dat is vervelend voor hem. Voor het Nederlands elftal is het nog vervelender dat dit afleidt van het grote doel waarvoor we hier bijeen zijn: een topprestatie op het WK neerzetten. Deze publiciteit als gevolg van zeer ongepaste opmerkingen kost energie. Dat is een slechte zaak en Elia realiseert zich dat ten volle."