Damschreeuwer donderdag vrijgelaten

Het gerechtshof in Amsterdam heeft donderdag besloten dat de man die de herdenking op de Dam met een schreeuw verstoorde, moet worden vrijgelaten. Dat laat zijn advocaat Mariëlle van Essen weten.

Het voorarrest werd vorige maand met drie maanden verlengd. Zo'n lange verlenging kan alleen bij ernstiger misdrijven. Om een langer voorarrest te regelen had justitie aangevoerd dat de man met zijn schreeuw koningin Beatrix in gevaar zou hebben gebracht of haar zou hebben 'aangerand'. Van Essen ging daartegen in hoger beroep en riep getuigen op zich te melden.

Het hof heeft nu bepaald dat er niet genoeg bewijs is dat de koningin daadwerkelijk gevaar heeft gelopen door de schreeuw. Ook zou niet vaststaan dat de man schreeuwde met de bedoeling de koningin in gevaar te brengen. Daarom wordt de man in de loop van de dag vrijgelaten.

"Het wordt interessant wat de rechtbank nu gaat bepalen als de zaak inhoudelijk wordt behandeld", zegt Van Essen, die blij is met de uitspraak. "Als justitie niet met nieuw bewijs komt kan het hof niet zomaar zeggen dat sprake is van aanranding van de koningin, want het hof heeft nu uitvoerig onderbouwd dat dit niet het geval is."

Het gaat volgens Van Essen zeker nog een halfjaar duren voordat de zaak inhoudelijk wordt behandeld. "Ik heb zestig onderzoeksvragen ingediend en er moeten een heleboel getuigen worden gehoord."