Obama wil aanpassing blokkade Gaza

De Amerikaanse president Barack Obama wil een drastische aanpassing van de Israëlische blokkade van de Gazastrook. "De toestand in Gaza is onhoudbaar", zei Obama woensdag na een gesprek met de Palestijnse leider Mahmoud Abbas in het Witte Huis.

Obama zei dat de blokkade zo moet worden aangepast dat er geen wapens de Gazastrook binnenkomen, maar spullen die nodig zijn voor het dagelijks leven en de economische ontwikkeling niet worden tegengehouden. Hij kondigde aan daarover contact te zullen opnemen met Europese leiders, Egypte, Israël en de Palestijnse Autoriteit.

In samenhang met het bezoek van Abbas maakte het Witte Huis woensdag een hulppakket van vierhonderd miljoen dollar voor de Gazastrook en Westoever bekend, waaronder 240 miljoen voor hypotheekverstrekking op de Westoever en tien miljoen voor vijf nieuwe scholen in Gaza. Israël laat echter geen bouwmaterialen toe tot de Gazastrook. "Wij weten dat Hamas met dit materiaal geen scholen gaat bouwen, maar militaire bunkers", zei Michael Oren, de Israëlische ambassadeur in Washington.

Oren zei dat Israël als blijk van goede wil artikelen naar de Gazastrook heeft doorgelaten die voorheen werden tegengehouden, zoals chips, koekjes, kruiden en andere voedselproducten. "Ja, wij hebben wat chocola en andere snacks doorgelaten, maar Hamas heeft ze afgewezen", zei Oren. Critici noemden het Israëlische gebaar onbeduidend en Hamas-woordvoerder Sami Abu Zuhri zei dat het geen commentaar waard was.

Ondanks de 'tragedie' rond de Israëlische commandoraid, waarbij negen activisten die met een scheepskonvooi goederen naar de Gazastrook wilden brengen werden gedood, zei Obama te verwachten dat er in indirecte onderhandelingen tussen Israël en de Palestijnen genoeg vooruitgang kan worden geboekt. Voorwaarde is wel dat beide partijen proberen te zorgen voor een gunstig klimaat, zei hij.