Moeder krijgt ouderlijk gezag Katja Leendertz

De moeder van Katja Leendertz, die door haar vader werd ontvoerd naar de Verenigde Staten, krijgt het ouderlijk gezag toegewezen. Dat heeft de rechtbank in Arnhem maandag bepaald. De moeder heeft Katja jarenlang verzorgd en opgevoed, motiveert de rechtbank de beslissing. In die tijd waren er geen aanwijzingen dat het niet goed met haar ging.

Gezamenlijk gezag met de vader is volgens de rechtbank onmogelijk, omdat de ouders niet meer met elkaar communiceren en in talloze juridische procedures zijn verwikkeld. Ook is sprake van een zeer diep wantrouwen tussen de ouders. De vader nam de toen 7-jarige Katja in mei vorig jaar van een schoolplein in Ede mee naar de VS, zonder overleg met de moeder.

De vader en Katja bevinden zich nog in de VS. Een Amerikaanse rechter bepaalde op 3 maart dat het kind terugmoet naar Nederland. De vader is tegen deze uitspraak in hoger beroep gegaan.

De beslissing over een omgangsregeling is door de rechtbank in Arnhem aangehouden. De rechtbank wil eerst advies van de Raad voor de Kinderbescherming over de 'wenselijkheid en mogelijkheid' van een omgangsregeling tussen de vader en Katja. De moeder is geen voorstander van een omgangsregeling.